Gönderen Konu: Yakıt Tüketimini Nasıl Hesaplıyorsunuz  (Okunma sayısı 2037 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
Yakıt Tüketimini Nasıl Hesaplıyorsunuz
« : Ağustos 26, 2009, 16:15:39 »
arkadaşlar yakıt tüketiminizi nasıl hesaplıyorsunuz örnek vererek yazabilirmisiniz şimdiden teşekkür ederim
bi tanem

Toyota Club Türkiye

Yakıt Tüketimini Nasıl Hesaplıyorsunuz
« : Ağustos 26, 2009, 16:15:39 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
Ynt: Yakıt Tüketimini Nasıl Hesaplıyorsunuz
« Yanıtla #1 : Ağustos 26, 2009, 18:53:02 »
Merhaba
Kisaca su sekilde
1- Oncelikle LPG veya benzin her ne yakit ise depoyu full'leyin,
tercihen benzin ise depo kapagina kadar doldurun, benzini görene kadar yani,
2- Sonra araci calistirmadan KM sayacınızı hemen sifirlayin
3- Belli bir sure sonra depo bitmeye yakin tekrar yakit alin, ilk seferki gibi ayni sekilde doldurun
4- Fisi alin, kacpara odediginiz ve kac litre yakit aldiginiz yazar
5- Ornegin 30 litre*3,28(1litee fiyatı)=98,40 kuruş
6- Hemen km sayacinda kac km oldugunu bir kenara not edin, yani son yakit aldıktan bu yana kac km yaptiginizi (ornegin 670 km)
7- eger kurus olarak bulmak istiyorsaniz  98,40/670=0,15 kuruş kilometrede
    Eger 100 km  de litre olarak bulmak istiyorsaniz (ki en mantiklisi bu cunku benzin fiyatlari gunluk degisiyor) =30/670*100=4,48 litre
son islem su sekilde ilk once km de ki litre tuketimini buluyoruz sonra bunu 100 km ile carpiyoruz

Not: Ortalama tuketimi bulmak icin ne kadar uzun sure km yapar ve ona gore hesaplarsaniz daha iyi olur.
Yani 2-3 depo sonra hesaplarsaniz ya da parca parca benzin alip sonra hesaplarsaniz uzun sure tuketimi bulursunuz
yani, Bir kere depoyu full ledikten sonra her 30-50 tl aldiginiz benzini not eder, ve en son depoyu full ledikten sonra butun tuketimleri toplayipta hesaplayabilirsiniz

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #2 : Ağustos 26, 2009, 19:03:11 »
 Son bir not;
100 km deki tuketimi bulduktan sonra bunu yakıtın o an ki litre fiyati ile carpip 100 e boldugunuzde size o an ki litre fiyatından km de kac kurus tukettigini verir (4,48*3,28)=15 kuruş yaklaşık
Aslinda bu iki islemin saglamasi oldu
Cok karisik gibi gozukuyor ama inanin buraya yazana kadar hic dusunmemistim bile
Direk kafadan yapiyordum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Çokta FiFi :D
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B-
« Yanıtla #3 : Ağustos 26, 2009, 19:16:23 »
abiler bende birşey sorabilirmiyim.

Biz depoyu fullemiyoruz çünkü bir tek haftasonları kullandıgımızdan az az benzin almak yetiyor.

Sunu sorucam biz simdi çeyrek depo kaldıgı zaman 50 tl lik benzin alırız ve örn ceyrek depo benzin kaldı  gitiik aldık 50 tl lik benzin sonra tekrar ceyrek depoya düşünce  yine aynı işlemi yaparız biz depoyu fullemeden nasıl hesaplayabiliriz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • E12 SPORT 3ZZ-FE (Auris - Yaris D4D MMT) Civic EK9
    • Model araçlar, uçaklar, helikopterler
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A-
  • Model Yılı: -
  • 482 kere teşekkür etti
  • 760 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ağustos 26, 2009, 19:50:33 »

Biz depoyu fullemiyoruz çünkü bir tek haftasonları kullandıgımızdan az az benzin almak yetiyor.

Sunu sorucam biz simdi çeyrek depo kaldıgı zaman 50 tl lik benzin alırız ve örn ceyrek depo benzin kaldı  gitiik aldık 50 tl lik benzin sonra tekrar ceyrek depoya düşünce  yine aynı işlemi yaparız biz depoyu fullemeden nasıl hesaplayabiliriz.

50tl lik benzin alınca kilometre sayacını sıfırla, aldığın 50 tl lik benzin bitince (çeyrek depoya düşünce) sıfırladığın kilometreye bak, mesela 315 km olmuş diyelim,

315'i  50'ye bölersin = 6,3 çıkar . yani bu senin 100km de yaktığın ortalama yakıttır

6,3 de benzinin litre fiyatıyla çaparsın  3,28 ile = 20,664 TL de senin 100KM de yaktığın yakıtın TL karşılığıdır

bunuda 100 e bölersen eğer 1km başına kaç kuruş yaktığını bulursun  20,664 bölü 100 = 206 kuruş gibi bişey çıkar

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
« Yanıtla #5 : Ağustos 26, 2009, 20:33:18 »
alper benim ilk arabam toyota herhalde benzinde yazdıkların lpg için de geçerliliği ne kadardır zira benzin kadar sıvı akışkan değil aydınlatırsan sevinirim
bi tanem

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ağustos 26, 2009, 20:46:32 »

Sunu sorucam biz simdi çeyrek depo kaldıgı zaman 50 tl lik benzin alırız ve örn ceyrek depo benzin kaldı  gitiik aldık 50 tl lik benzin sonra tekrar ceyrek depoya düşünce  yine aynı işlemi yaparız biz depoyu fullemeden nasıl hesaplayabiliriz.
Çeyrek depo yanıltabilir belki, ben genelde benzin ışığı ile yapardım hesaplamayı. Benzin ışığı yandığında benzin alırdım ( hemen alamıyorsam km sayacını ışık yanar yanmaz sıfırlardım ve benzin alana kadar gittiğim km yi aklımda tutardım) 50-100 liralık ya da ne kadar isterseniz benzin aldıktan sonra sayacı sıfırlar tekrar ışığın yanmasına kadar (ya da ışık yandıktan sonra gidilen km ye gelene kadar) kullanır ve ne kadar km yaptığıma bakarım. Aldığım benzini km ye böler km başına ne kadar yaktığını hesaplardım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
« Yanıtla #7 : Ağustos 26, 2009, 20:48:46 »
zira senin verdiğin bilgiyi ben denedim bende 35 lt atiker var depoyu 40 lt fulledikten sonra 45 km şehirler arası yol yaptım (ortalama hızım 90- 100 km/hız) sonra  ne kadar yaktığını ölçmek için gas aldığımda 5 tl den fazla gaz almadı ölçtüğümde ölçtüğümde km 0,111 yakmış oluyorum bu bana biraz kafamı karıştırdı bende 97 xei corolla var
bi tanem

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ağustos 26, 2009, 20:59:54 »
Çeyrek depo yanıltabilir belki, ben genelde benzin ışığı ile yapardım hesaplamayı. Benzin ışığı yandığında benzin alırdım ( hemen alamıyorsam km sayacını ışık yanar yanmaz sıfırlardım ve benzin alana kadar gittiğim km yi aklımda tutardım) 50-100 liralık ya da ne kadar isterseniz benzin aldıktan sonra sayacı sıfırlar tekrar ışığın yanmasına kadar (ya da ışık yandıktan sonra gidilen km ye gelene kadar) kullanır ve ne kadar km yaptığıma bakarım. Aldığım benzini km ye böler km başına ne kadar yaktığını hesaplardım.

Gokmen hakli, yakit gostergesi dijital degilse (eski Corolla'lardaki gibi) yaniltabilir.Benzin isigi biraz daha guvenilir bir yontem.
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Ağustos 26, 2009, 21:07:58 »
ne kadar çok benzin ile hesaplarsanız o kadar güvenilir olur, ayrıca benzin ışığı da Ahmet'in dediği gibi en güvenilir yöntem. Ayrıca 7-8 hesaplamanın ortalamasını almak da lazım. Ben bir ara ciddi yapıyordum hesapları, aldığım her benzin fişinin arkasına kilometreyi yazıp sıfırlıyordum.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Ağustos 26, 2009, 21:12:57 »
Her benzin alisimda aynen oyle yapiyorum ben de. Fislerin arkasina yaziyorum, sifirliyorum. :)
ne kadar çok benzin ile hesaplarsanız o kadar güvenilir olur, ayrıca benzin ışığı da Ahmet'in dediği gibi en güvenilir yöntem. Ayrıca 7-8 hesaplamanın ortalamasını almak da lazım. Ben bir ara ciddi yapıyordum hesapları, aldığım her benzin fişinin arkasına kilometreyi yazıp sıfırlıyordum.
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Çokta FiFi :D
  • Kan Grubu: B-
« Yanıtla #11 : Ağustos 26, 2009, 22:02:12 »
acıklamalarınız için teşekkürler :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • ÜŞENME, ERTELEME, VAZGEÇME...! (Ali Fuad Başgil)
  • Kan Grubu: AB+
« Yanıtla #12 : Ağustos 27, 2009, 15:27:46 »
Bence en kolay yolu şu: Depoyu doldurun, km sıfırlayın, 100 km yol yapın (ya da nekadar yaparsanız) depoyu tekrar doldurun. hem 100 km de kaç litre yaktığınızı görün hem de km de ne kadar yaktığınızı hesaplayın
Örnek:depo 150 tl ye doldu
100 km sonra boşalan depo 30 tl ye doldu.
30/100=  300 krş km de yaktığınız yakıttır.
30 tl lik aldığınız yakıt litresi de sizin 100 km de yaktığınız yakıttır.
Ey bütün gece sabaha kadar uyuyan zavallı! Yarın yatacağın karanlık toprağa da bir kandil yak!
(F. Attar)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • pahalı zevklerim var, benzin gibi
  • Kan Grubu: A-
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Ağustos 27, 2009, 15:35:05 »
benzin fullemeden yapılan hesplar güvenilir olmuyor, hele ki göstergeye bakarak yapılanlar..fullemeden hesaplamanın en garanti yolu depoya belli bir miktar benzin alıp yolda kalana kadar gitmek, yolda kalınca kaç lt benzin ile kaç km gidildiğine bakmak..ama bu da benzin pompasına zarar vermek demek..en güzeli fullemek...selahattin bence, depoyu tam dolu olarak tutun, yani az biniyorsunuz diye boş depoya az az benzin almak değil de full depoyu sürekli fullemek daha verimli..depo çürüyebilir veya paslanabilir boş olunca..(diye biliyorum ben)
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • Kan Grubu: AB-
« Yanıtla #14 : Ağustos 28, 2009, 11:40:11 »
fulledim km sıfırladım tekrar fulledim ve ödediğim parayı yaptığım km böldüm bunu sanırım hazirandan beri yapıyorum ortalama km de 0.260 cıkıyor buda fena değil

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Ağustos 28, 2009, 12:59:32 »
100km de 7.9 litreye tekabül ediyor, fena değil