Gönderen Konu: Super Audio Compact Disc ( SACD )  (Okunma sayısı 3597 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
Super Audio Compact Disc ( SACD )
« : Ağustos 23, 2009, 19:17:56 »
  Selam.
 Bildiğiniz gibi normal cd lere sadece stereo müzik kaydı yapılabiliyor. Oysa Dvd ya da Sacd lere çok kanallı (surround vs. için) kayıt yapılabiliyor. Peki bu konuda bilgisi olan ya da denemiş olan, bunları Sacd aracında vs. dinleyen var mı?

Toyota Club Türkiye

Super Audio Compact Disc ( SACD )
« : Ağustos 23, 2009, 19:17:56 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • pahalı zevklerim var, benzin gibi
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A-
  • 10 kere teşekkür edildi
Ynt: Super Audio Compact Disc ( SACD )
« Yanıtla #1 : Ağustos 23, 2009, 21:51:43 »
hiç denemedim bu konuda bilgim yok zaten surround mp3 yok elimde, bir cd almıştım orjinal onda vardı bu olay, inanılmaz zevkli, klasik müzikti bendeki ve her entruman farklı yerden geliyordu sanki konserdeymiş gibi zevkle dinleniyordu..bu arada SACD dediğimizde aklıma direk süper ahmet can dil geliyor :D artık ahmet cana audio compact disk dicem :D belki ilerde kısaltıp sadece kompakt bile derim :P :P
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ağustos 23, 2009, 22:08:02 »
...bu arada SACD dediğimizde aklıma direk süper ahmet can dil geliyor :D artık ahmet cana audio compact disk dicem :D belki ilerde kısaltıp sadece kompakt bile derim :P :P

İlahi Türkay, doğrusunu söylemek gerekirse benim de aklıma bu geldi :D Aha dedim, bizim Ahmet'in yeni bir serisi çıkmış :alkis:

Neyse konuyu dağıtmayalım  :polis:
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #3 : Ağustos 24, 2009, 08:21:50 »
hiç denemedim bu konuda bilgim yok zaten surround mp3 yok elimde, bir cd almıştım orjinal onda vardı bu olay, inanılmaz zevkli, klasik müzikti bendeki ve her entruman farklı yerden geliyordu sanki konserdeymiş gibi zevkle dinleniyordu..bu arada SACD dediğimizde aklıma direk süper ahmet can dil geliyor :D artık ahmet cana audio compact disk dicem :D belki ilerde kısaltıp sadece kompakt bile derim :P :P

Her iki bilgide çok iyi oldu Türkay. :) Ahmet lisans almış mı acaba? :)

Demek Sacd alıp bir denemek lazım. Çok kanallı kayıtları normalde Cd. ye yazdıramıyorsunuz. Bu durum için Sacd gerekiyor. Birde yazılabilir Sacd aramak lazım. Gerçekten bu şekilde müzik dinlemek çok hoş oluyor.
 Sen klasik müzik Sacd sini nereden ve kaça aldın Türkay?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • E12 HB Corolla D-Sport 2.0 D4D (Tek Kapı)
  • Kilometre: 332000
  • Model Yılı: '02
  • 208 kere teşekkür etti
  • 421 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ağustos 24, 2009, 08:31:41 »

Allah iyiliğiin versin kardeşim bende kim ne zaman birşey diyecek diye bekliyordum  ::) kompakt'a razıyım disk demede :D :D :D

İlahi Türkay, doğrusunu söylemek gerekirse benim de aklıma bu geldi :D Aha dedim, bizim Ahmet'in yeni bir serisi çıkmış :alkis:

Çağa ayak uydurmak lazım abi geliştirdim kendimi bende :P ::) :)

A.C.D. olarak almıştımda bu üst versiyona almadım henüz :D ::)

Aynen Türkayım bende merak ediyorum nereden ve kaça aldığını surroun olayını çok severim normalde, daha önce buna benzer bi kaç parça vardı faklı hoparlorlerden ses veren (karadeniz müziği) sanırım farkında olmadan bu olaya yaklaşmışlardı....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #5 : Ağustos 24, 2009, 09:22:24 »

Demek Sacd alıp bir denemek lazım. Çok kanallı kayıtları normalde Cd. ye yazdıramıyorsunuz. Bu durum için Sacd gerekiyor. Birde yazılabilir Sacd aramak lazım. Gerçekten bu şekilde müzik dinlemek çok hoş oluyor.
 Sen klasik müzik Sacd sini nereden ve kaça aldın Türkay?
d&n dan aldım normal cd fiyatıydı, üzerinde sacd gibi bir şey yazmıyor aslında ama kabının üstünde surround yazıyordu çok yeni değil bayağı oldu alalı best of tarzında bir cd idi, yol şarkıları gibi bir şeydi..ancak 4 hoparlör şart, benim corollada sadece önlerde var, onda hiç belli bile olmaz, hatta bu cdyi dinlerken corollada kasetçalar vardı :D dayımın mondeoda dinliyorduk, sonra sıkıldık zaten klasik müzikten :)
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #6 : Ağustos 24, 2009, 17:13:26 »
  Bu şekilde müzik dinlemek gerçekten çok farklı oluyor. Keyif veriyor. Şimdi tam olarak neler yapabilirim, nereden bu tarz kayıtlı ve araçta çalınabilir ürünler bulabilirim diye araştırma yapıyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 134 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ağustos 25, 2009, 00:08:25 »
Araştırmalarımda bu tür bir  formatın SACD çalarlar ile  dinlenebileceği  yazıyor. Hakan  sende bu türü  çalan player  var mı ?
1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #8 : Ağustos 25, 2009, 00:20:42 »
Araştırmalarımda bu tür bir  formatın SACD çalarlar ile  dinlenebileceği  yazıyor. Hakan  sende bu türü  çalan player  var mı ?
bunu bilmiyordum..bizim dinlediğimiz cd çalar, sonynin, fordların GHİA pakat donanımındaki cd çalar

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #9 : Ağustos 25, 2009, 08:34:02 »
Evet, bunun için kendine has Sacd çalar özellikli sistem gerekiyor. Gerçi Sacd sonuçta bir Dvd değil. Sadece bir cd türü. Normal Cd player çalsa bile ses surroun olmayabilir, sadece stereo olabilir ve ses kaybı olabilir.
 Ben bunu henüz denemedim araçta, bunuda denemek istiyorum bakalım. Player Sacd çalışormu bilmiyorum ama 3D ses özelliği var.

Pc. de stereo audio ları çok kanallı olarak düzenleyebiliyorum bazı programlar ile ancak bunları Cd ye kopyalayamıyorsunuz. Sacd gerekiyor anlaşılan.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 134 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Ağustos 25, 2009, 22:55:04 »
Benim player  bu. Ama özelliklerinde SACD falan yazmıyor demek ki olsa  bile  dinleyemeyeceğiz.

Amplificador Mosfet de 50 W x 4 canales
Frente desmontable expulsable
Capacidad de reproducción de CD/CD-R/CD-RW/WMA/MP3/iTunes AAC/WAV
Preconfiguración de 24 estaciones
Ecualizador EEQ
3 pre-salidas RCA enchapadas en oro (Frontal, trasera y subwoofer)
Sub Controlador Directo
Conexión directa para dispositivos USB y texto "USB" en pantalla
Conexión directa para iPod (utiliza cable CD-IU50)
Preparado para adaptador Bluetooth
Pantalla OEL segmentada
Entrada Aux (frontal)
Control IP-Bus
Control remoto inalámbrico
1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #11 : Ağustos 26, 2009, 08:51:53 »
  Bende mesela Zeki Müren'in Agora Meyhanesi ni araçta dinlerken (pc de özelliklerde stereo 2 kanal yazıyor) sesde çok güzel bir derinlik, surround, 3d vardı. Ses sanki aracın dışından geliyordu. Stereo görünmesine rağmen bu sesi verdi. Fakat kayıdın orjinali oldukça eski sanırım ve nasıl bir (ya da bir kaç) mikrofon kullanıldı bilemiyorum.
 Mesela bir konser kaydı dinlediğinizi düşünün. 2 Kanaldan stereo olarak müzik tınıları gelirken diğer yandan seyircilerin sesinin ayrı şekilde (sanki oradaymışsınız gibi) geldiğini düşünün.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #12 : Ocak 07, 2014, 16:21:02 »
 Bu konu üzerine düşmekte fayda var. :)
 Aracında Sacd dinleyen ya da Sacd konusunda bilgisi olanlar burada paylaşırsa eminim çok faydalı olur.
 Ayrıca aracında Dvd(müzik için) kullanan var mı?

Bir kaç bilgi;
''SACD (Super Audio Compact Disc), Sony ve Philips konsorsiyumu tarafından geliştirilmiş dijital ortam. Açılımı "Süper Ses Birleşik Diski" dir. Yüksek kalitede (High-Fidelity) ses depolama ortamıdır. Halk arasında Süper CD ya da Yüksek Yoğunluklu CD olarak da bilinir. CD'nin patent hakkını elinde tutan Sony/Philips'in CD patentinin tarihi bitmesi üzerine CD'ye alternatif olarak üretilmiştir. Dünyada üretilen her CD başına iki şirkete patent hakkı ödenmiştir. Müzik dinleyicilerinin artan isteklerine CD ile karşılık verilememesinin ardından ortaya çıkmıştır. 1999 yılında piyasaya sürülmüştür. Standart bir CD'den daha fazla kapasiteye sahiptir, 4.7 GB. DSD kayıt teknolojisi kullanılarak kaydedilmektedir. Ki bu kayıt teknolojisi de, gene aynı konsorsiyum tarafından geliştirilmiştir. CD'den kapasite farkının yanı sıra çok kanallı müzik kaydına izin vermesi en önemli farkıdır. Özel cihazlar tarafından okunabilmektedir.SACD, CDDA ve DVD-A'dan farklı olarak PCM (Pulse Code Modulation) yerine DSD (Direct Stream Digital) olarak da bilinen, DSM'yi (Delta-Sigma Modulation) kullanır. DSM'nin örnekleme frekansı 2.8224 mHz dir.

2-Kanal (stereo), 4-kanal (quad) ve 5.1-kanal (surround) ses içerir. DVD-A, DualDisc ve SACD arasındaki rekabette, SACD biraz daha öne çıkmıştır. Bu formatlar arasında en çok SACD odyofiller tarafından ilgi görmüştür.

Hybrid:
CD Audio Standard ını (Red Book) destekleyen bir CDDA katmanı ve 4.7gb lık HD (High Definition) SACD katmanı içerir. Hem SACD hem de CD çalarlarda kullanılabilir.

Single Layer:
Fiziksel olarak DVD ile aynıdır. Sadece HD katmanı, yani 4.7gb lık SACD katmanını içerir. Sadece SACD çalarlarda dinlenebilir. Genellikle Sony Music Entertainment. tarafından kullanılır.

Dual Layer:
Fiziksel Olarak DL/DVD (çift taraflı DVD) ile aynıdır. Her yüzde sadece 4.7gb lık SACD katmanı bulunur. Sadece SACD çalarlarda dinlenebilir.

DSD:
DSD (Direct Stream Digital) ile 1-bit, 2.8224 mHz örnekleme yapılabilmektedir. Bu da, maksimum çıkış gücünü (dynamic range) 120dB ve frekans aralığını 100 kHz e kadar çıkarmaktadır.

Kopya koruması:
SACD birçok koruma yöntemi kullanmasına rağmen genellikle DTCP (Digital Transmission Content Protection) sistemini kullanır.

Sadece hybrid SACD lerin CDDA katmanı bilgisayarda CD-ROM veya DVD-ROM ile dinlenebilir. Yani MP3 veya kopyaladığınız CD, CD kalitesinin ötesine geçemeyecektir. Bir SACD çalardan line-out ile kopya almanız durumunda ise yine seste kayıp yaşanacaktır. Sonuçta SACD kopyası şu an için CD kalitesinden öteye geçememekte.''

Not: Eski tip(büyük)Ps3 'lerin kopya da yapabildiği söyleniyor.

Kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/SACD

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #13 : Nisan 18, 2014, 14:38:46 »
  Mike Oldfield 'ın falan Hybrid Sacd mevcut, denemek lazım. Bu arada Sacd Sony menşeli iken Jvc 'de kendi teknolojisini geliştirmiş Xrcd adında.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Nisan 18, 2014, 16:09:19 »
dostum 4 kanal yada daha fazla kanalı kayıt etmenin mantığı yok . tabiki 2 kanal sesden daha fazla alana sahip olacaksın ancak asıl önemli olan çalıcının sese ortam katması..  cihazda dvd özelliği olan teypler dts desteklese bile ortam yaratma özellikleri yoksa ses yine yavan biçimde ve nereden geldiği belli olmadan çıkıyor.

bu ses sistemleri ile çok uğraşan ve kafa yoran birisi olarak sana tavsiyem eğer sesden daha kalitelisini bekliyorsan kesinlikle ses işlemcisi ile uğraşmandır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #15 : Nisan 18, 2014, 20:59:41 »
:) Ses kalitesi için yüksek veri kodlamalı flaclar yeterli oluyor, amaç ise surroundu araç içinde yakalamak Anıl'cığım. Gerçekten ayrı bir keyif oluyor çok kanallı bazı parçala.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Nisan 18, 2014, 22:10:40 »
şimdiye kadar araç içinde bu tür ses yapabilen bir teyp bulamadım. ama ayrıca ses işlemcileri satılıyor. bit one , ms8 gibi ses işlemcileri var. bunların en dikkat çekici özelliği girişin 2 kanallı olması. yani iki kanalı istediğiniz kadar kanala çıkartıyor..

ses kalitesi olarak son nokta flac olabilir. kayıpsızdır falan... ancak benim bahsettiğim şeyin sıkıştırma ile ilgisi yok. ortam yaratma becerisi önemlidir diyorum..  kayıpsız sesi dinlemek içinde ciddi yatırım gerekiyor. kanaldan daha çok ses frekansına göre hoparlör falan lazım. tabiki bunları ayıracak teyp lazım..

şuan elimdeki araç teybini satıyorum. pioneerin 2300ub diye bir teybi vardı. ses yüksekliği iyiydi ama ayrıntı yoktu.
yerine kenwood aldım. yanlış olmasın model numarası x996 gibi bişey. arada dünya kadar fark var. bu fark sadece mp3 ün sıkıştırması gibi bir fark değil. her enstruman ayrı yerde çalıyor.. derinlik veriyor. çok net ve detaylı. ama bütün bunlar içindeki dijital ses işlemcisi ile oluyor.. müzik zevkine zevk katıyor..

daha önce tesisatçılarda dvd okuyan ve üzerinde her tür surround simgesi olan teyplerede baktım. sony bu işi iyi yapmış. çift din teyplerde pioneer x serisi fena değil. ama istediğim sesi alamadım. sizinde dosya formatlarından kurtulmanız için yazıyorum bunları :)

pioneerin videosu. diğerinide taktırınca onuda çekerim. ama özellikle arabada dinlemeniz için davet ediyorum :)
http://youtu.be/XRynLExHn0s 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #17 : Nisan 21, 2014, 10:26:17 »
 Video'yu göremiyorum maalesef Anıl.

Sıkıştırma formatı, ses kayıpları üzerinde etkili, dolayısı ile iyi bir kulak zaten bu kayıpları algılayabiliyor, yani bence format da çok önemli. Diğer yandan bazı sitemler 3 boyutlu olarak sesi sunabiliyorlar. Bunu programsal olarak yapıyorlar ama hoparlör sayısı da önemli tabi bence. Diğer yandan Sacd'ları her sistem okuyamıyor, çünkü bu cd ler çok katmanlı. Bazı kanallar bir katmanda diğeleri diğer katmanda olabiliyor ve aynı anda okunduklarından(ya da kulağın algılayamayacağı kadar hızla arka arkaya) çok yönlü sesi verebiliyorlar. Aslında radyo yayınları da bu şekilde olsa güzel bir test imkanı sunarlar sanırım.
 Amaç; yüksek kaliteli, hemen tüm tınıların alınabildiği ve diğer yandan seslerin kanallara bölünüp, sadece stereo değil, tüm akustiğin ortasındaymış gibi(bir yerde kemancı, diğer yerde drum, diğer tarafta kitar ve diğer yerde vokal) ve tüm bu sesler sizin üzerinizde odaklanıyor. Yani dinlediğiniz müzik aracın içinden değil, sanki dışarıdan geliyormuş gibi olması.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #18 : Nisan 21, 2014, 12:47:02 »
bu arada yeni aldığım teyp için umutluydum ama istediğim gibi olmadı.

ses alanını biraz genişletti. ses sanki hoparlörden değilde camın dışından geliyomuş gibi oldu. bende her enstrumanı bir yerde hissetmek için almıştım ama istediğim gibi olmadı.

bunun dışında 24bit dac 13bant eq gibi özellikleri çok güzel. ama ses istediğiniz kadar kaliteli olsun hiend bir sistem olmadıkça işe yaramıyor malesef.

bu arada flac da çalmadı. wav dosyası çalıyor. mp3 den farklı olarak biraz daha fazla ayrıntı alıyorum. daha açık bir ses var. günümüzde çoğu mp3 zaten 320kbps 44khz de olduğundan çok fark edilmiyor. 

ses işi de bir hastalık..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 103000
  • Model Yılı: '12
  • 1003 kere teşekkür etti
  • 1011 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Nisan 21, 2014, 14:04:47 »
Birkaç flac şarkı denemek isteyen indirip dinleyebilir.

http://www.vizyonuz.com/Flac%20Destekli%20Mp3%20%C3%87alar.html
Toyota avensis 1.6 elegant 2006 Tüplü
Toyota avensis 1.6 elegant extra 2012 BRC Tüplü

Öleceğiz birgün, gömecekler. Birkaç gün övecekler, sonra kalan malını bölecekler; Hatta memnun kalmayıp üstüne birde sövecekler