Gönderen Konu: motor üflemesi nedir?  (Okunma sayısı 19117 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
motor üflemesi nedir?
« : Ağustos 12, 2009, 19:14:37 »
arkadaşlar tamircim aracımın yağ konan kapağını açtığında üfleme olduğunu  söyledi km 168000 de yağ yakma eksiltme yada çekiş problemim yok  en az 50 60 bin km daha yapabileceğimi söyledi şimdiden bi müdahale yapimmi yada dediği gibi kullanimmi lütfen yardım.

Toyota Club Türkiye

motor üflemesi nedir?
« : Ağustos 12, 2009, 19:14:37 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • 1 kere teşekkür edildi
Ynt: motor üflemesi nedir?
« Yanıtla #1 : Ağustos 12, 2009, 21:02:55 »
  Piston etrafındaki sekmanlar aşındığında motor patlama anında yeterli basınç sağlayamaz çünkü silindir ve sekmanların arasında  basınç kaybı oluşur, sanayi deyimi ile üflemek olayı yani :) Yağ yakma olayı üflemenin bir sonraki safhası olduğu için şimdi aracınız yağ yakmıyor, bence 50-60 bin km felan yapim demeyin, müdahale edin.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Model Yılı: '14
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ağustos 12, 2009, 21:14:53 »
şu aşamada segman atmak (segmanları değiştirmek) kurtarabilir. ama ileri safhada segman kurtarmayıp, gömlek+piston değişimi gerektirebilir.
2015 vw golf 7 1.4 comfortline (2018- ...)
2014 honda crv 1.6 elegant (2016- ... )
2011 toyota yaris 1.33 terra sporty (2012- 2018), 2011 toyota corolla comfort extra 1.6 d-vvti (2011- 2016), 2004 toyota corolla terra sedan 1.4 vvti (2007-2011)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ağustos 13, 2009, 08:19:32 »
  Bence en sağlıklısı aracınızı elektronik bir test cihazına bağlatmanız olacaktır. Bu şekilde de gerekli kontrolleri yaptırın bence.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • If it is not Boeing, I am not going... ;)
    • ToyotaClubTr Facebook Sayfası
  • Araç: Prius
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '10
  • 2 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ağustos 13, 2009, 08:41:12 »
  Piston etrafındaki sekmanlar aşındığında motor patlama anında yeterli basınç sağlayamaz çünkü silindir ve sekmanların arasında  basınç kaybı oluşur, sanayi deyimi ile üflemek olayı yani :) Yağ yakma olayı üflemenin bir sonraki safhası olduğu için şimdi aracınız yağ yakmıyor, bence 50-60 bin km felan yapim demeyin, müdahale edin.

Eğer basınç kaybı varsa sekmanlar ve silindir arasında boşluk var demektir. Bu durumda motor sadece üflemez aynı zamanda yağ da yakar. Şimdi diyeceksiniz ki yağ sekmanı sağlamdır, kompresyon sekmanları bozulmuştur...
 Ama bu da pratikte hiç rastlanılmayan bir şeydir. Çünkü yağ sekmanları kompresyon sekmanlarına göre daha az mukavemetlidir. Dolayısıyla eğer sekmanlarda bir sıkıntı olacaksa önce yağ sekmanı bozulur. Ki zaten bir motorda her piston için 2 adet kompresyon sekmanı vardır. 1 adet te yağ sekmanı...
 Bence sorun ustada... Motorunuz yağ yakmıyorsa aldırmayın üflüyor vs. dediğine. O ustanın aklının eremediği olaylar dönüyor motorun içinde...
Toyota Prius 1.8 Premium Hybrid

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Türkçemize sahip çıkalım....
« Yanıtla #5 : Ağustos 13, 2009, 09:17:00 »
  Bence en sağlıklısı aracınızı elektronik bir test cihazına bağlatmanız olacaktır. Bu şekilde de gerekli kontrolleri yaptırın bence.
+1 Kesinlikle katılıyorum.

Üfleme yanlızca buraya bakılarak karar verilmez. Bence modern tıptan yardım alın.  :)
Türkçemiz, parmak izi gibidir. Bizimle büyür bizimle ölür. O'nu korumazsak, yıpranır, yozlaşır ve bir MİLLET yok olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ağustos 13, 2009, 12:54:49 »
benim bildiğim ve bu forumdanda duyduğum üstten eksantrikli motorlar yağ kapağını açınca üfler. bi aydınlatın burayı daha bilgili üyelerimiz yanlış anlaşılma var sanırsam.
97 1.6xei gerektiğinde ferrari gibi,gerektiğinde varyemez :):) seni seviyorum toyota!!!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Her zaman kalbimizde yaşayacaksın...
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ağustos 13, 2009, 16:27:27 »
peki bu neden oluyor ? aracı hor kullanmaktan mı ?
Ince Bir Zevk ve Çevikliğin Zekice Birleşimi > Toyota

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Seni unutmayacağız Burak TOLGA
    • www.IMAN ILE TOYOTA'NIN KIMDE OLDUGU BELLI OLMAZ.com.tr
  • Kilometre: 109000
  • Model Yılı: '12
  • 536 kere teşekkür etti
  • 508 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ağustos 13, 2009, 23:38:34 »
arkadaşlar tamircim aracımın yağ konan kapağını açtığında üfleme olduğunu  söyledi km 168000 de yağ yakma eksiltme yada çekiş problemim yok  en az 50 60 bin km daha yapabileceğimi söyledi şimdiden bi müdahale yapimmi yada dediği gibi kullanimmi lütfen yardım.
  Özer bey noktalama işaretlerine dikkat edermisiniz lütfen.Ayrıca her motor hemen hemen üfler.Bu üflemeden üflemeye değişir bir durum.Kiminde hafifi bir yel gibi,kiminde ise fırtınal kopuyor deyim yerinde ise.Üfleme çok ise motorda ciddi bir problem var demektir.Kapağı açtığınızda her tarafa yağ sıçratır.Dediğim gibi aşırı bir üfleme söz konusu ise iyi bir motor ustasına gösterin aracı.
Yalan doğrudan, karanlık aydınlıktan kaçar
Güneş yalnızdır ama, etrafına ışık saçar
Üzülme, doğruların kaderidir bu yalnızlık
KARGALAR SÜRÜYLE,KARTALLAR YALNIZ UÇAR

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Ağustos 14, 2009, 08:34:10 »
yağ çubuğunu çek; sıkışmayacak şekilde aşağı indir gaz ver eğer üfleme varsa ve  çubuğu yukarı doğru iterse problem var demektir.
97 1.6xei gerektiğinde ferrari gibi,gerektiğinde varyemez :):) seni seviyorum toyota!!!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
« Yanıtla #10 : Ağustos 14, 2009, 17:54:51 »
cevaplarınız için teşekkürler. başka bi ustaya motoru gösterdim bişey olmadığını söyledi ne yapmam gerekir yada nerede doğru tehşiz konur yardım

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
« Yanıtla #11 : Ağustos 14, 2009, 18:24:29 »
bunu anlamanız için aracınızı kompresyon testine sokmanız gerekir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Türkçemize sahip çıkalım....
« Yanıtla #12 : Ağustos 14, 2009, 20:04:37 »
Demedi deme! Modern tıp.... :)
Türkçemiz, parmak izi gibidir. Bizimle büyür bizimle ölür. O'nu korumazsak, yıpranır, yozlaşır ve bir MİLLET yok olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
« Yanıtla #13 : Ağustos 14, 2009, 20:18:39 »
bosch car service diyosunuz doğrumu?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Ağustos 14, 2009, 22:04:50 »

Eğer basınç kaybı varsa sekmanlar ve silindir arasında boşluk var demektir. Bu durumda motor sadece üflemez aynı zamanda yağ da yakar. Şimdi diyeceksiniz ki yağ sekmanı sağlamdır, kompresyon sekmanları bozulmuştur...
 Ama bu da pratikte hiç rastlanılmayan bir şeydir. Çünkü yağ sekmanları kompresyon sekmanlarına göre daha az mukavemetlidir. Dolayısıyla eğer sekmanlarda bir sıkıntı olacaksa önce yağ sekmanı bozulur. Ki zaten bir motorda her piston için 2 adet kompresyon sekmanı vardır. 1 adet te yağ sekmanı...
 Bence sorun ustada... Motorunuz yağ yakmıyorsa aldırmayın üflüyor vs. dediğine. O ustanın aklının eremediği olaylar dönüyor motorun içinde...
Nerede ne kadar sekman var biliyorum :) motor üflemesi belli oranda olabilir bu yağ yakacağı anlamına gelmez, üfleyen her motor yağ yakmaz anlayacağın. Çok aşırı derecede üfleme varsa yani sekmanlar iyice aşınmışsa yağ yakma olayı o zaman başlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: B+
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Ağustos 15, 2009, 20:37:28 »
bosch car service diyosunuz doğrumu?

Eğer İstanbul'daysanız Toyotronic Mithat ustayı tavsiye ederim.
All I ask is a tall ship and a star to steer her by...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • If it is not Boeing, I am not going... ;)
    • ToyotaClubTr Facebook Sayfası
  • Araç: Prius
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '10
  • 2 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Ağustos 16, 2009, 21:51:42 »
Nerede ne kadar sekman var biliyorum :) motor üflemesi belli oranda olabilir bu yağ yakacağı anlamına gelmez, üfleyen her motor yağ yakmaz anlayacağın. Çok aşırı derecede üfleme varsa yani sekmanlar iyice aşınmışsa yağ yakma olayı o zaman başlar.

Gökmen Hocam;

Bu tip polemlerden hiç hoşlanmam. Size sadece şu kadarını söyleyeyim; Ben otomotivle ilgili, özellikle de motor bölümü ile ilgili acayip meraklı olduğumdan acayip iyi biliyorum olan biteni.
 Hatta o kadar iyi biliyorum ki; Hava filtresinin giriş borusundan gir, egzosun son susturucusundan çık deseniz size an ve an nelerle karşılaşacağımı en ufak ayrıntısına kadar anlatırım. Ve bunu yapmak sözlü olarak bile ortalama 1 saat sürer. O kadar çok detay var yani...
Toyota Prius 1.8 Premium Hybrid

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • herşey buvatan evlatlarının eğitimi için...
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 119000
  • 38 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Ağustos 16, 2009, 23:38:22 »
Eğer İstanbul'daysanız Toyotronic Mithat ustayı tavsiye ederim.

kesinlikle timuçin beye katılıyorum
Ataşehir Final Anadolu Lisesi ; Kurucu & Müdür _ Fizik  & Fen Bilimleri öğretmeni Eğitim Yönetimi Uzmanı
2001 corolla vvti-Milano sıralı lpg
2011 avensis 1.8 multidrıve s - brc comfort lpg

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Yan cehennem yan, geliyorum yan yan..
  • 45 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Ağustos 17, 2009, 14:54:26 »
Üstten egzantirikli araçlarda oluyor bu üfleme olayı. Korkmaya gerek yok normal bişey. Ben sanayiye gittiğimde adam açtı üfleme var dedi ordaki boruyu kesti havayı boşaltsın diye. Yolda araba hararet yaptı falan filan. Servise götürdük bu normal dediler.. Servisten şaşma.
2012 Auris - Beyaz- 06UZ 400- 1.4 D-4D- Dizel Comfort Plus
2013 Avensis - Füme - 06UZ 789 - 1.6 - Benzinli Elegant Ex.
2016 Auris - Açık Mavi  - 06 MBM 96 - 1.6 Benzinli Premium
2015 VW Passat Variant - Mavi - 06UZ 776 - 1.6 TDİ Comfortline

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Ağustos 18, 2009, 21:21:37 »
Gökmen Hocam;

Bu tip polemlerden hiç hoşlanmam. Size sadece şu kadarını söyleyeyim; Ben otomotivle ilgili, özellikle de motor bölümü ile ilgili acayip meraklı olduğumdan acayip iyi biliyorum olan biteni.
 Hatta o kadar iyi biliyorum ki; Hava filtresinin giriş borusundan gir, egzosun son susturucusundan çık deseniz size an ve an nelerle karşılaşacağımı en ufak ayrıntısına kadar anlatırım. Ve bunu yapmak sözlü olarak bile ortalama 1 saat sürer. O kadar çok detay var yani...
Polemiğe girmiyorum zaten, motorla ilgili bilgin olmadığınıda söylemedim, sadece üfleyen her motor yağ yakmaz dedim, öyle olsa benim transit ve şahin zamanında burham burham yağ yakardı :) Alınganlık göstermene gerek yok Ergün ben sana bişey demedim yani, yanlış anlaşılmak istemem.