Gönderen Konu: Bozuk rezistansı onarabilirsiniz...  (Okunma sayısı 1534 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: 0+
Bozuk rezistansı onarabilirsiniz...
« : Ağustos 07, 2009, 10:38:02 »
Kış aylarında sürücüler, arka camda oluşan buğu yüzünden sık sık görüş problemiyle karşılaşırlar. Buğuyu yok etmenin tek yolu rezistansı çalıştırmaktır. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı kopan ince rezistans telleri, sürücülerin başını ağrıtır. Oysa bu tellerin tamiri, piyasada satılan gümüş sırlı boyalarla birkaç dakika içinde yapılabiliyor.    Buğu yapar
    Her ne kadar yaz aylarında varlığını unutacak bile olsanız, arka cam rezistansı arızalandığında tamiratını siz yapabilirsiniz. Çok ince ve hassas bir yapıya sahip olan rezistans telleri, ya otomobilin camı silinirken ya da otomobil stationwagon ise yükleme sırasında kopar. Isınarak arka camdaki buğuyu yok eden birbirine paralel bağlı bu ince ve hassas yapılı rezistans telleri koptuklarında kendilerini buğu yaparak belli eder. Sağlam olanlar ise görevlerini sürdürmeye devam eder.

Tamiri 5 dakika
Çoğu kullanıcı, kopan rezistans telini tamir ettirmeye üşenir. Basit bir tel için servise gitmek zahmetli bir iş gibi görünür. Ancak teller kopmaya devam edince arka cam tamamıyla buğu yapar ve asıl sorunlar da o zaman başlar. Servise gitmek için bütün tellerin kopmasını beklemek yanlış olur. Gümüş sırlı iletken boyalar sayesinde, otomobilinizin rezistansını 5 dakikada tamir edebilirsiniz. Üstelik tek başınıza.

Rezistans nasıl onarılır?
- Tamir için ilk olarak, tellerden hangisinin kopuk olduğunu tespit etmek gerekir. Bunu anlamak için, rezistans çalıştırılır. Çalışan tellerin üzerindeki buğu çözülürken, kopuk tellerin olduğu bölgede buğu kalacaktır. Buğunun kaldığı bölgede telin üzerindeki kopuk kolaylıkla bulunabilir.

- Gümüş sırlı iletken boyayı kopuk telin üzerine sürmeden önce yüzeyi temizlemek gerekir. Bunun için yüzeyi nemli bir bezle ve diğer tellere zarar vermemek için fazla bastırmadan silmelisiniz.

- Temizlenen zemin kuruduktan sonra, gümüş sırlı iletken boyanın dışarı taşmaması için kutunun içinde bulunan ve ortasında rezistans telinin kalınlığı kadar boşluk olan özel karton, zemin üzerine konulur. Daha sonra, gümüş sırlı iletken boya o boşluğa sürülerek, kopuk iki telin ucu birleştirilir. Eğer kutunun içerisinden, özel delikli karton çıkmamışsa, kopuk kısmın her iki tarafı da bantlanarak boyanın dışarı taşması önlenebilir.

- Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, gümüş sırlı boyaların kullanılmadan önce iyice çalkalanması gerektiği. Boya uygulandıktan sonra, kuruması için 5-6 saat beklemek yeterli. Bu süre zarfında rezistansın çalıştırılmaması gerekir. Ancak bu kadar beklemek istemiyorsanız, bir saç kurutma makinesini boyanın üzerine tutarak daha çabuk kurumasını sağlayabilirsiniz.

Dikkat
    Gümüş sırlı boya, sadece arka cam rezistansındaki kopuklukları giderebiliyor. Rezistansın ana bağlantı yerlerindeki hasarlarda ve ön camla yan dikiz aynalarındaki ısıtıcılı camlarda bulunan rezistans arızalarında kullanılmaz.

Toyota Club Türkiye

Bozuk rezistansı onarabilirsiniz...
« : Ağustos 07, 2009, 10:38:02 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • If it is not Boeing, I am not going... ;)
    • ToyotaClubTr Facebook Sayfası
  • Araç: Prius
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '10
  • 2 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
Ynt: Bozuk rezistansı onarabilirsiniz...
« Yanıtla #1 : Ağustos 07, 2009, 10:43:03 »
 Bu işi gerçekten ehli kişilerin yapması gerekli bence. Çok kez şahit oldum bu sıvının akıp bir alttaki rezistans teline temas ettiğinde cam rezistansını açınca arka camın patlamasına. Aslında çok sakat bi şey. Şahsen ben olsam risk etmem...
Toyota Prius 1.8 Premium Hybrid

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ağustos 07, 2009, 10:52:57 »
konuyla ilgili açıklamalardan dolayı teşekkürler merve hanım.

ergün bundan emin misin? daha önce böyle birşey duymamıştım. aslında bana pek mantıklıda gelmiyor. ancak öyleyse dahi alt tarfı bantla kapatırken, daha büyük bir parça ile camın diğer tüm yüzeyi kapatılabilir. bantı kullanırken canım açıkta kalan yüzü için gazete gibi birşey kullanmak yeterli olacaktır. yinede uyarı için teşekkürler.

cam için film kullanan arkadaşlar şanslı böyle bir problemle karşılaşma olasılığı daha az :D
Denizlerin deryaların benki taşkın delisi
Ehli gönül muhabbetin benki şaşkın delisi
Benki kelamın yolcusu benki aşkın delisi
Beni benden alan almış kula mihnet eylemem

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '14
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ağustos 07, 2009, 12:21:09 »
konuyla ilgili açıklamalardan dolayı teşekkürler merve hanım.

ergün bundan emin misin? daha önce böyle birşey duymamıştım. aslında bana pek mantıklıda gelmiyor. ancak öyleyse dahi alt tarfı bantla kapatırken, daha büyük bir parça ile camın diğer tüm yüzeyi kapatılabilir. bantı kullanırken canım açıkta kalan yüzü için gazete gibi birşey kullanmak yeterli olacaktır. yinede uyarı için teşekkürler.

cam için film kullanan arkadaşlar şanslı böyle bir problemle karşılaşma olasılığı daha az :D

ya da şanssız.

eski sahibi kalitesiz bir film kullanmış ve ben şuan rezistanslar kopacak diye sökemiyorum. kaç yere gittim sökemeyiz abi dediler. hele bir tanesi abi kaskon var mı dedi çekiç elindeyken :D
2015 vw golf 7 1.4 comfortline (2018- ...)
2014 honda crv 1.6 elegant (2016- ... )
2011 toyota yaris 1.33 terra sporty (2012- 2018), 2011 toyota corolla comfort extra 1.6 d-vvti (2011- 2016), 2004 toyota corolla terra sedan 1.4 vvti (2007-2011)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • BÜYÜK İZMİR BULUŞMASI :)
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ağustos 07, 2009, 12:29:42 »
:) zaten filim varken kış aylarında arka tarafı görmek pek mümkün olmuyor.
Birde rezistansları çalıştırınca filimlere zarar verme olasılığı çok yüksek.
2002 corolla H/B 1,6 terra   iZMİR / Balçova

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ağustos 07, 2009, 16:44:58 »
  Faydalı bir paylaşım Merve hanım.
 Yalnız o boyadan kopuk yere sürerken hattın direncinide düşünmek lazım ve ona göre gerektiği kadar kat sürmek lazım. yoksa yüksek dirençli bir bölge oluşur ve elektrik yine oradan geçmez.
 Eskiden aslında arka camlar için komple rezistans kiti satılıyordu.
 Arka camı içten silerkende rezistans hatları yönünde, yumuşak bir bezle ve mümkün olduğunca az silmek lazım.
 Arka pandizotun üstünede sert (aslında hiçbirşey) cisimler koymamak lazım. Kitap bile rezistansı çizzebilir ki bunun yanında pandizota konan cisimler ani fren anında keisnlikle yolcular ve sürücü için çok büyük tehlike oluştururlar. Hatta bagajdaki sert cisimleri bile file vb. yardımı ile sabitlemek gereklidir.