Gönderen Konu: Yakıt Tasarrufu  (Okunma sayısı 4254 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A-
Ynt: Yakıt Tasarrufu
« Yanıtla #20 : Ağustos 29, 2009, 00:16:26 »
o konuda kar-zarar iyi hesaplanmalı bence..sonuçta 25sn'de yakacağı benzin miktarı ile marş motorunun aşınması, kömürlerin aşınması, motorun ilk çalışma anındaki aşınma, bujilerin eskimesi özetlersek ilk çalıştırma anındaki motorun yıpranması o 25sn'de elde edilen tasarrufa değecek mi?

Sanıyorum izlediğim bir programdı ve yakıt tasarrufu için hazırlanmıştı. Sizin belirttiğiniz eskime ve yıpranmalardan söz edilmemişti. Ancak söylediğiniz hesabı nasıl yapacağız yada kim yapabilir ki. Çok hemde çok zor bir hesap ve uzun vadeli bir hesap. Yani motorun bujilerin vs. lerin aşınmasının hesabı kaç kere kırmızı ışıkta durduğumuza bağlı  ve uzun vadeli bir hesap olduğundan  bence benzinden tasarruf diğer aksamın aşınmasına değecektir. Çünkü benzinde öyle ucuz bir şey değil kıymetli bir şey.
2001 Toyota Corolla Terra 1.6 AC SPC

Yerli ve ücretsiz işletim sistemimiz Pardus 2009

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Ağustos 29, 2009, 00:16:26 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • pahalı zevklerim var, benzin gibi
  • Kan Grubu: A-
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #21 : Ağustos 29, 2009, 08:41:27 »
Sanıyorum izlediğim bir programdı ve yakıt tasarrufu için hazırlanmıştı. Sizin belirttiğiniz eskime ve yıpranmalardan söz edilmemişti. Ancak söylediğiniz hesabı nasıl yapacağız yada kim yapabilir ki. Çok hemde çok zor bir hesap ve uzun vadeli bir hesap. Yani motorun bujilerin vs. lerin aşınmasının hesabı kaç kere kırmızı ışıkta durduğumuza bağlı  ve uzun vadeli bir hesap olduğundan  bence benzinden tasarruf diğer aksamın aşınmasına değecektir. Çünkü benzinde öyle ucuz bir şey değil kıymetli bir şey.
motorun en çok aşındığı an ilk çalıştırma anı bu konuyu biliyoruz, bir çok parçaya görev düşüyor burda, çok fazla çalıştırıp durdurma işlemi parçaların ömrünü 30.000 kısalttı diye varsayarsak ve normalde bunların ömürleri de 150.000 diye varsayarsak (akü ve bujiyi bunların dışında tutarak) her depoda 30-40 km fazladan yol gidebildiğimizi varsayarsak (daha fazla gitmek imkansız stop etme yöntemiyle elde edilen tasarrufla) bana göre kurtarmıyor..ben bu kış 5 saat arabanın içinde oturdum, 5 saat boyunca çalıştırdım aracı kalorifer çalışsın diye, depomu fulledim, 5 saat çalıştı sonra yine fulledim, aldığım benzin 7 lira...bir de carbon clean yaparken 1 litre benzin ve carbon clean sıvısıyla çalıştı araç, 1 lt benzin bitene kadar 40 dk geçti ve sık sık gaz verdik yüksek devir çevirttik..neyse demem o ki, (kendi aracım için konuşuyorum) eğer maksak tasarrufsa, çevrecilik değilse kısa duraklamalarda aracı durdurmak kısa vadede tasarruf yaptırırken, uzun vadede o yaptığımız tasarrufun cebimizden çıkmasına neden olcak
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: A+
« Yanıtla #22 : Eylül 27, 2009, 11:44:17 »
elıne saglık  bilgi için
XEİ

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Başka Toyota Modeli
« Yanıtla #23 : Ekim 01, 2009, 11:03:52 »
Teşekkürler Mehmet, Bir çok Sürücü bunları bilmiyordur. Faydalı olur umarım...
Birinin elinde çekiç varsa, karşılaştığı her meseleyi çivi gibi görmeye başlar...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #24 : Ekim 01, 2009, 14:21:57 »
elıne saglık  bilgi için
Teşekkürler Mehmet, Bir çok Sürücü bunları bilmiyordur. Faydalı olur umarım...

Önemli değil, ben teşekkür ederim.
Denizlerin deryaların benki taşkın delisi
Ehli gönül muhabbetin benki şaşkın delisi
Benki kelamın yolcusu benki aşkın delisi
Beni benden alan almış kula mihnet eylemem

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • Araç: Corona
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #25 : Ekim 01, 2009, 14:50:10 »
Çok basit ve etkili bir tasarruf yöntemi söyleyeyim. Yedek lastik taşımayın. (Tamir köpüğü işinizi görebilir)
Benzin'i fullemeyin, azar azar alın.
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
« Yanıtla #26 : Ekim 01, 2009, 15:12:03 »
Öncelikle değerli paylaşımlarınıza teşekkür ederim.

Tork meselesi ayrıca ilgimi çekti. Motorun sesinden, gaz pedalına basma kuvvetimden ve hız+devir göstergelerimden yola çıkarak Kendimce şöyle bir çıkarım yaptım ve "vites değişikliklerini 2500 devirde yapıp 2000 devirle kullanmanın en uygun tork oldugunu hissediyorum:)"  ve buna riayet ediyorum.

Belki de "psikolojik" bir doğru:) Ama bunu bilimsel bir doğruya nasıl dönüştürebilirim ki? Var mı fikri olan? (1993 Corolla gli)

(uzun yolda da yukarıdaki degerleri 3000 ve 2500 devir/d olarak sanki en uygunmuş gibi de hissetmedim değil:))
Cognition starts with Perception

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • Araç: Corona
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #27 : Ekim 01, 2009, 15:32:32 »
Yol bilgisayarı lazım..
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac