Gönderen Konu: AE 101 Radyatör Fanı  (Okunma sayısı 5539 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2014 1.4 S/D4D Advance
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
  • Model Yılı: -
  • 7 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
AE 101 Radyatör Fanı
« : Temmuz 08, 2009, 18:41:19 »
Herkese Selam yaklaşık 3 yıldır kullandığım aracımın stop ettikten sonra hiç fanını açtığına şahit olmadım. Bu bir sorun olduğunu sanmıyordum ama aynı araç sahibi arkadaşlarım kendi araçlarında açtığını söylediler hiç hararet sorunum olmadı araç rölantide çalışırken fan açıyor fakat stop ettiğinde çalışmıyor. Antalya ilinde sıcak havada şehir içi kullanım olsun veya uzun yol sonrasında hiç açmadı acaba bir sorun varmı müşürlerde felan bilgisi olan arkadaşlar cevaplarsa sevinirim.
Aldanma insanların samimiyetine Menfaatleri uğruna gelirler vecde, Cenneti vaad etmeseydi eğer Allah'a bile etmezlerdi secde. .
''Mehmet Akif ERSOY''

Toyota Club Türkiye

AE 101 Radyatör Fanı
« : Temmuz 08, 2009, 18:41:19 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: A-
Ynt: AE 101 Radyatör Fanı
« Yanıtla #1 : Temmuz 08, 2009, 18:50:50 »
Benim aracımda da fan açık iken kontağı kapatırsanız fanda kapanıyor.Tekrar kontağı açtığımda fan çalışıyor idi.
Önce problem olarak gördüm servise ve bir kaç ustaya sorduğumda bunun normal olduğunu söylediler, ama içim rahat etsin dersen fan durunca stop edersin demişlerdi. Beklemesende hiçbir sıkıntı olmaz dediler. 217.000 km de hala sıkıntısız maşallah. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Temmuz 08, 2009, 21:01:54 »
Arkadaşlar bu fan belli bir dereceden sonra çalışıyor degil mi şimdiye kadar benim araçtada çalıştığını hiç görmedim yada ben fark etmedim bak işte bi takıntı daha kafama....
TOYOTA COROLLA 1998 1.6 XEİ 267.000 KM

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Temmuz 09, 2009, 09:32:05 »
Arkadaşlar bu fan belli bir dereceden sonra çalışıyor degil mi şimdiye kadar benim araçtada çalıştığını hiç görmedim yada ben fark etmedim bak işte bi takıntı daha kafama....
Farketmemişsindir hocam mutlaka çalışmıştır.
Bu stop edince fan kapanması olayı ile ilgili olarak genelde içinizin rahat etmesi için fan kapandıktan sonra stop edin diyolar. Ha beklemeseniz de bi problem olacağını sanmıyorum.
Opel Astra GTC

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Temmuz 09, 2009, 12:05:09 »
Diğer araçlarda fan çalışıyor ama devir daim pompası çalışmadığı için hiçbir işe yaramıyor. Niye gereksiz yere çalışır anlamış değilimdir. :)
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2014 1.4 S/D4D Advance
  • Kan Grubu: B+
  • 7 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Temmuz 09, 2009, 12:31:46 »
Diğer araçlarda fan çalışıyor ama devir daim pompası çalışmadığı için hiçbir işe yaramıyor. Niye gereksiz yere çalışır anlamış değilimdir. :)
:D
Aldanma insanların samimiyetine Menfaatleri uğruna gelirler vecde, Cenneti vaad etmeseydi eğer Allah'a bile etmezlerdi secde. .
''Mehmet Akif ERSOY''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 66 kere teşekkür etti
  • 254 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Temmuz 10, 2009, 00:56:13 »
Radyatörü soğutmak için olabilir belki Alper abi.Eğer kontağı kapattıktan sonra radyatörü fanın çalışmaya devam etmesini istiyorsanız fan müşürünün giriş ucuna giden kabloyu çıkartıp  akü den 25 amp bir sigorta ile bağlantı yapabilirsiniz.böylece müşür devreyi açana kadar yani radyatörün içerisindeki su soğuyana kadar fanınız çalışabilir.
Ama şurada Alper abiye katılıyorum sadece radyatörün soğması yeterli değil önemli olan motorun içerisindeki soğutma sıvısın ve motorunda soğması.
en iyisi fan durana kadar motoru stop etmemek.
Benzinli araçlarda bu pek önemli değil ama dizel araçlar da hem motorun hemde turbonun soğması için beklemek daha önemli bence.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '02
« Yanıtla #7 : Temmuz 10, 2009, 01:04:56 »
Herkese Selam yaklaşık 3 yıldır kullandığım aracımın stop ettikten sonra hiç fanını açtığına şahit olmadım.
Aracınızı stop ettikten sonra fanın çalışmaması gerekir.Ancak arabayı stop ettikten sonra, kontak seviyesi arabayı çalıştırmadan önceki son kısımdan önceki konumdaysa fan çalışır 15-20 saniye sonra kapanır.
Bu arada fan kapanıncaya kadar ben de stop etmiyorum arabayı.Arabayla en son işim bittikten sonra benzine alıyorum 15-20 saniye fan durduktan sonra stop ediyorum arabayı :D Yazdıklarım ae101 ler içindir :D
SIU Corolla T-Sport

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Kan Grubu: B-
« Yanıtla #8 : Temmuz 12, 2009, 00:45:38 »
ae101 araçlarda ve genel olarak toyoto larda sogutma sistemi araç çalıştıgı zaman devreye girer sistemi ona göre yapılmıştır stop edilince fan çalışmaz sizin dediginiz renolarda olur

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #9 : Temmuz 12, 2009, 16:44:41 »
benim arabadada aynı şekilde kontak kapanınca fan kapanır anhtarı takrsın bir iki adıma marj wermeden önceki kısma gelince işte orada fan devreye girer zaten fan açıkta olsa kapalıda olsa içeriyeeee ufakta olsa hava gönderir en azından benimki hep öyle :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Toyotasız, Araçsız, Yaya :)
  • Kan Grubu: ---
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Temmuz 13, 2009, 00:13:34 »
:) bugün açık bir otoparka acil giriş yaptım, beyaz bir şahin'in yanında boş yer buldum bıraktım, araçtan indikten sonra baktım araç terkedilmiş bile çoktan fakat fanı çalışıyor tam gaz :) yaklaşık 1.5 saat kadar tekrar geri döndüğümde fan durmayı kesmemiş hala çalışmaya çalışıyor ki, bir süre sonra onuda yapamıcak sanırım akü'sü önemli ölçüde boşalmış. 1.5 saat önceki iştahı yok fanın :)

Reno-Tofaşlarda bu tip problemler çok oluyor, termostad kapamıyor takılıyor vs fanda saatlerce çalışabiliyor. :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Kan Grubu: A+
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Temmuz 13, 2009, 08:31:15 »
  Lütfen türkçe yazım kurallarına dikkat edelim.

Kullanım şekli ve süresine göre araç ister atmosferik olsun ister aşırı beslemeli bence bir süre stop etmeden çalıştırmanın faydası var. Özellikle uzun yolculuklarda bir benzin istasyonu ya da dinlenme yerine gelince hemen stop etmemek lazım. Ayrıca motoru sadece soğutma suyu (sulu soğutma ise, kimileri sadece havalı soğutmadır) değil, motor yağıda soğutmaya yardımcı olur.

Konunun özeti. :)