LPG Tank Ömrü Ne Kadardır?
Araçlarda kullanılan LPG tank ömrü, kimine göre 10 yıl, kimine göre de 9 yıl, kimine göre ‘X’ yıl.
Öncelikle sizlere LPG hakkında kısa bilgiler vermek istiyorum;
Halk arasında tüpgaz olarak bilinen lpg-otogaz, ülkemizde ve dünyada ısıtma, aydınlatma ve motorlu araç yakıtı olarak kullanılmaktadır.
LPG, ham petrolden ve doğalgazdan elde edilebilmektedir.
Aslında renksiz ve kokusuz olan LPG, kaçakların anlaşılması için sonradan kokulandırılmaktadır.
LPG yandığında asit ve karbon gibi atıklar bırakmadığından benzin ve motorin gibi çevreyi kirletmez ve yine bu özelliğinden dolayı motor ateşleme elemanlarını ve motor yağını koruyucu bir işlevi de vardır.
Araçlar LPG’yi benzine göre litre bazında yaklaşık %10 gibi fazla yakarlar ve LPG’nin fiyatı benzin fiyatının yarısı kadar olduğu, için lpg kullanan tüketici net %40 tasarruf sağlamış olur.
LPG sisteminde standartlar yalnızca gaz tankları için bir kullanım ömrü koymuştur.
TSE ve AB standartları, LPG (otogaz) tankları için 10 yıl kullanımı öngörmüştür. Bu süreyi dolduran tanklar değiştirilmek zorundadır.
Bu durum güvenlik açısından da çok önemlidir.
Sizlerle paylaştığım bu bilgilerin hepsinde mantıken ve kanunen bir yanlışlık yok. Ancak LPG tank ömrünün standardında, sızdırmazlık raporu açısından bir anormallik olduğu kesin.
Örneğin bir araca 1999 yılı Kasım ayında takılan bir tankın ömrü kanunen 10 yıl olduğuna göre 2009 yılı Kasım ayında veya daha önce değişmesi gerekir. Bu hesaba göre aracın muayenesini ve sızdırmazlık raporunun zamanı Aralık ayı ise yandın. Çünkü makine mühendisleri odası bu durumda sızdırmazlık raporu vermiyor. Nedeni ise verdiği rapor iki yıl geçerli olduğundan, bu süre dolduğunda tankın ömrü dolmuş olacak. Buraya kadar doğru.
Vatandaşın LPG tankının ömür süresinin dolmasına daha 23 ay var, peki şimdi ne olacak. Vatandaş soruyor ‘23 aylık rapor verilsin’, cevap ‘olmaz’. ‘1,5 yıllık rapor verilsin’, ‘olmaz’. ‘1 yıllık rapor verilsin’, ‘olmaz. Ne olacak? Yeni tank taktıracaksın. ‘Tankın ömrü 10 yıl, neden daha ömrünün bitmesine 2 yıla yakın bir zaman olduğu halde değiştirmek zorundayım?’
Kısacası vatandaşı mağdur eden bir uygulama.
Ben konu ile ilgili kanunları şöyle bir karıştırdım. Ne kanunlarımızda ne de MMO sitelerinde ‘2 yıldan daha kısa vadede LPG tank ve sızdırmazlık raporu kontrolü yapılamaz, rapor verilemez’ diye bir ibareye rastlamadım.
Ya ilgililer bilmiyor ve kafalarına göre uygulama yapıyor ya da gerçekten böyle bir şey var ve vatandaşlar aydınlatılmıyor.
Sayın ilgililer!!! Vatandaşın mağduriyetine çözüm bekliyoruz.
Saygılarımla.ALINTI