Gönderen Konu: lpg'li araçlarda arıza ışığı  (Okunma sayısı 2594 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 57500
  • Model Yılı: '17
  • 3 kere teşekkür etti
  • 9 kere teşekkür edildi
lpg'li araçlarda arıza ışığı
« : Haziran 19, 2009, 21:17:41 »
 Arkadaşlar daha önce böyle bir konu açıldımı bilmiyorum.Aracıma lpg taktırmak üzereyim.Fakat montajı yapacak ustayla konuşurken arıza ışığı yanma ihtimalinin neredeyse %40 olduğunu ancak bunun bir sorun teşkil etmeyeceğini söyledi.Daha önce böyle bir sorunla karşılaşan oldumu acaba?Yada böyle bir sorunla karşılaşsakta bunun bir çözümü varmı ?Malum tasarruf yapacağız diye göstergede sinir bozucu bir ışıkla gezmek istemiyorum.Yılda 5-10 km yol yapıyorum ancak arabamı günlük olarak şehiriçinde çok kullanıyorum.Sizce değermi lpg taktırmaya????

Toyota Club Türkiye

lpg'li araçlarda arıza ışığı
« : Haziran 19, 2009, 21:17:41 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
Ynt: lpg'li araçlarda arıza ışığı
« Yanıtla #1 : Haziran 19, 2009, 22:20:47 »
İyi bir yerde montaj yaptırırsanız sorun yaşayacağınızı sanmıyorum. Yılda 5000 km için değmez ama eğer 10000'e yaklaşıyorsanız ve arcı uzun yıllar kullanmayı düşünüyorsanız bence değer.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '14
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Haziran 20, 2009, 07:04:04 »
merhabalar turan bey,
şehir belirtmemişsiniz dolayısı ile iklimi bilmiyoruz.
anlaşılan aracınızı hergün kullanmıyorsunuz ya da çok kısa mesafe kullanıyorsunuz.
LPG sistemine geçmeyi düşünen arkadaşlar öncelikle kullanım profilini çıkarsınlar.

1. yılda yaklaşık kaç km yapıyorsunuz
2. aracınıza ne kadar süre daha binmeyi planlıyorsunuz
3. gün içinde tek sefer kullanılan km ne kadar (ev-iş arası mesela 4 km)
4. kullanılan şehirdeki kış mevsiminin yani ayazlı sabahların yıla oranı

gelelim niçin bu bilgilere ihtiyaç olduğuna:

malumunuz kaliteli bir sistem 1500 ile 2000 tl arasında değişiyor. bunu ne kadar sürede amorti edebileceksiniz? az km yapıyorsanız 3-4 seneyi bulabilir. sistemler % 40-45 gibi bir tasarruf sağlıyor. kaba bir hesap yapalım. aracınız 0.25 TL yaksın km de, LPG'de de 0.15 TL yaktığını kabul edelim. km deki tasarrufunuz 0.10 TL. 1500 TL lik bir sistemi 1 senede amorti edebilmeniz için 15000 km yapmanız gerekiyor. km azaldıkça süreniz uzuyor.

şayet hem az km yapıyor hem de aracınızı kısa bir vadede değiştirmeyi düşünüyorsanız, sistemi amorti etmeden elden çıkarmış oluyorsunuz.

sıralı sistemlerin çalışma prensibine bakarsak, öncelikle motor suyu belirli bir dereceye gelene kadar (ÖR. 30) benzinle çalışıp ardından LPG'ye geçmektedir. yazın sıcak havalarda 1 km bulmadan (sabah ilk çalıştırmalarda) LPG'ye hemen geçerken, kışın bu 3 km ye kadar yaklaşıyor. sizin ev-iş arası kısa bir mesafe ise işyerinize gittiğiniz anda ya LPG'ye geçmemiş olacak ya da geçtikten çok az bir süre işe varmış olacaksınız. dolayısı ile kullanımınız genelde benzinde olacaktır.

bunları iyi bir şekilde analiz-sentez yaparak bir karar verin. ben LPG sistemini 18 ay önce taktırdım ve 35 bin km yol yaptım. bu süre ve km zarfında 5250 TL LPG'ye 650 TL de benzine ödeme yapmışım.

LPG sisteminden çok memnunum.
2015 vw golf 7 1.4 comfortline (2018- ...)
2014 honda crv 1.6 elegant (2016- ... )
2011 toyota yaris 1.33 terra sporty (2012- 2018), 2011 toyota corolla comfort extra 1.6 d-vvti (2011- 2016), 2004 toyota corolla terra sedan 1.4 vvti (2007-2011)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • !!! YERDEN GİDEN TOYOTACI !!!
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 163000
  • Model Yılı: '98
  • 31 kere teşekkür etti
  • 82 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Haziran 20, 2009, 10:58:20 »
Marka diyosan BRC iyi. Hakkı abi dediği gibi uzun yıl kullancaksan taktır.Çok faydasını görürsün.Dikkat çok iyi üsta olması lazım yoksa sorun yaşarsın. !!!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kişiselleştirmeyelim :)
  • Kilometre: 150
  • Model Yılı: '21
  • 119 kere teşekkür etti
  • 206 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Haziran 20, 2009, 11:01:30 »
Murat Beyin söylediklerine + 1000

Kesinlikle bu analiz yapılmalı, gereksiz yere paranızı bağlamayın.

Malum tasarruf yapacağız diye göstergede sinir bozucu bir ışıkla gezmek istemiyorum.

Ben bu yüzden arabamı satıp dizel araba aldım (eski arabam Bora idi ve işcilik çok iyi olmasına rağmen sürekli arıza lambası yakıyordu).
Bir gün dünyaya ait büyük bir derdin olursa Rabbine dönüp, "Benim büyük bir derdim var" deme, derdine dönüp "benim büyük bir Rabbim var" de.
"Ey Toprak ! Rabbim Ben'den Razı Olmadan Bana Sarılma.." "Sövene dilsiz, vurana elsiz olmak gerek"
“Bir kişi Allah'tan başka kimseye ihtiyacı olmadığına inanırsa, Allah'da O'nu, başkasına muhtaç etmez!"

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #5 : Haziran 20, 2009, 12:21:45 »
turan bey bir de şöyle düşünün
siz toyotanın geliştirdiği yakıt sistemini ve elektronik kontrollerini devre dışı bırakarak aracın tüketmek amacıyla üretilmediği bir yakıtla besliyorsunuz (lpg daha iyidir, daha kötüdür o ayrı)
yani o araç artık bir toyota olmuyor, brc atiker tartarini vs oluyor. benzin yaktığını sanan aracın hata lambası yakması kadar normal bişey bence yok.  lpg taktırırken fiyat cazibesinin yanında bunları da düşünmek lazım derim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Haziran 20, 2009, 15:17:47 »
turan bey bir de şöyle düşünün
siz toyotanın geliştirdiği yakıt sistemini ve elektronik kontrollerini devre dışı bırakarak aracın tüketmek amacıyla üretilmediği bir yakıtla besliyorsunuz (lpg daha iyidir, daha kötüdür o ayrı)
yani o araç artık bir toyota olmuyor, brc atiker tartarini vs oluyor. benzin yaktığını sanan aracın hata lambası yakması kadar normal bişey bence yok.  lpg taktırırken fiyat cazibesinin yanında bunları da düşünmek lazım derim.

birçok aracın yakıt sistemi bosch (ör. mercedes, vs) şimdi bu araçlar bosch mu oluyor?
ZF marka şanzıman kullanırsak ZF mi oluyor?

mantıklı gelmedi yorumunuz.
2011 toyota yaris 1.33 terra sporty (2012- 2018), 2011 toyota corolla comfort extra 1.6 d-vvti (2011- 2016), 2004 toyota corolla terra sedan 1.4 vvti (2007-2011)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #7 : Haziran 20, 2009, 15:38:06 »
birçok aracın yakıt sistemi bosch (ör. mercedes, vs) şimdi bu araçlar bosch mu oluyor?
ZF marka şanzıman kullanırsak ZF mi oluyor?

mantıklı gelmedi yorumunuz.
bosch o sistemleri üreticinin talep ve teknik özelliklerine göre yine üretici ile birlikte geliştirmekte. yani toyota'nın 1.6 vvti benzinli motor üretimine yönelik yapıyor. ne bosch ne toyota bunları araca takarken lpg kullanacağını düşünmüyor. manifoldu, beyni, pistonu, subabı hiç birisi buna göre dizayn edilmemiş, opsiyon olarak bile sunulmamış.
orjinal şanzımanınızı çıkarıp, motorunuzu uzunlamasına koyup, atıyorum M3 şanzımanı takarsanız, sonra da herhangi bir problemde toyota'da sorun çıkıyor demeniz ne kadar doğru olur ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Haziran 20, 2009, 15:42:05 »
bosch o sistemleri üreticinin talep ve teknik özelliklerine göre yine üretici ile birlikte geliştirmekte. yani toyota'nın 1.6 vvti benzinli motor üretimine yönelik yapıyor. ne bosch ne toyota bunları araca takarken lpg kullanacağını düşünmüyor. manifoldu, beyni, pistonu, subabı hiç birisi buna göre dizayn edilmemiş, opsiyon olarak bile sunulmamış.
orjinal şanzımanınızı çıkarıp, motorunuzu uzunlamasına koyup, atıyorum M3 şanzımanı takarsanız, sonra da herhangi bir problemde toyota'da sorun çıkıyor demeniz ne kadar doğru olur ?

dediğinizde haklısınız ama araç bir BRC, Tartarini de olmuyor. benim itirazım buna idi. modifiye yapılmış bir araç için markayı suçlamak tabii ki abesle iştigal olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 3 kere teşekkür etti
  • 9 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Temmuz 01, 2009, 00:31:11 »
Arkadaşlar önce hepinizden özür diliyorum.Evdeki tadilat işleri nedeniyle konuyu açmış olmama rağmen sizlere cevap veremedim.Geçen hafta Atiker marka kit taktırdım.Şu ana kadar hiç bir sorun yaşamadım.Arıza ışığıyla ilgili bir sorunda olmadı.Geçişlerde hiç belirti,sarsıntı yok.Yakıtla ilgili gözlemleri sizlerle daha sonra paylaşacağım.Yanlız 170 km yol yaptım tankı doldurmuş idim.Bugüz gösterge ışığı bire indi.galiba bu lpg göstergelerine güvenemeyeceğiz.Yoksa araba bu kadar çokmu yaktı.İlerleyen günlerde bununla ilgilide sizlere bilgiveririm.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • No Stock+
  • Model Yılı: -
  • 1 kere teşekkür etti
  • 22 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Temmuz 01, 2009, 01:12:40 »
Deponuz kaç lt lik?
Hesaplamayı yaparken bitene kadar kullanın.Km yi sıfırlayın ve bittiği km ile yakıtla hesaplayarak ne kadar yaktığını daha rahat bulabilirsiniz.Şu an birşey demek zor olur.
2005 Corolla 1.6 (2005 - 2018)
2013 Avensis 1.6 (2018 -         )

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2005 toyota corolla
« Yanıtla #11 : Temmuz 01, 2009, 14:47:17 »
ben toyota larda böyle bir sorun duymadım. daha doğrusu opel haricinde böyle sorun bilmiyorum. opelciler de lütfen bozulmasın. lpg ye en uyumlu arabalar toyotadır. yeterki yapan kişi usta olsunn.
olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 3 kere teşekkür etti
  • 9 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Temmuz 03, 2009, 00:40:43 »
Emre Bey depo 40lt.Ancak sadece %80 doluyor.İlk doluşunda 56 Tl. gaz aldı.Şu an 280 km yaptım şehiriçi daha fazla gidermi bilmiyorum.Deneyip görecem.yakın zamanda uzun yola çıkacağım.O zaman dediğinizi deneyeceğim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • No Stock+
  • Model Yılı: -
  • 1 kere teşekkür etti
  • 22 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Temmuz 03, 2009, 01:07:56 »
Turan bey 40lt lik depo %80 i 32 lt yapar.
56/1,61=34.78tl gaz yapıyor.

Gaz alırken bazı istasyonların pompaları daha basınçlı ve % 80 limitini aşıp daha fazla gaz doldurabiliyor.Bu da depodaki şamandıranızı,mantarları bozabiliyor.

280 km yaptıysanız şu anda da hesaplamasını yapabilirsiniz gaz alarak.Deponuzu tekrar fullerseniz aldığı gaz miktarıyla işlem yaparak 100km deki km deki yaktığı gaz miktarını bulabilirsiniz.Ama deponuz yarım iken veya içinde gaz varken de tavsiye edilmiyor üzerine gaz almak.en iyisi sonuna kadar bitirin ve öyle alıp hesaplama yapmak.
birde ilk 2-3 depoda tam kendini belli etmiyor.2-3 depodan sonra hesaplama daha iyi tutuyor.
2005 Corolla 1.6 (2005 - 2018)
2013 Avensis 1.6 (2018 -         )