Gönderen Konu: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 1798306 defa)

0 Üye ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #6840 : Eylül 07, 2025, 21:14:59 »
Art arda 3. mesajım olsun kendi arastirmalarima göre. Piyasa açısından durumu çok karanlık gördüm maalesef, bu ülkemize hiç yakışmıyor.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #6840 : Eylül 07, 2025, 21:14:59 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6841 : Eylül 07, 2025, 22:52:44 »
Motul kullanan var mı? Olumlu ve olumsuz tecrübeleriniz nedir?
Merhabalar hakan hocam,
Form takibi içşn pek vaktim olmuyor,msj lardan uzak kalıyorum motül 5w50 8100 serisini  egea 1.4 fire de 2 dönem kullandım performans yada eksiltme açısından sorun yaşamadım.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6842 : Eylül 08, 2025, 13:16:32 »
LM 5W 40 4100 RN710 uyumlu serisine bakıyorum, sanki buharlaşma biraz yüksek gibi, Mobil ile karşılaştırmak gerek. Bilgisi olan varsa paylaşabilir.

Hakan Bey, "Buharlaşma yüksek" konusu için acilen PCV valfinizi kontrol edip, temizleyin veya değiştirin.

Yağ olarak ben son araçlarımda toplamda 190 bin+ kilometredir Shell Helix Ultra serisi kullanmaktayım hem fiyat, hem bulunurluk, hemde kalite/sonuç olarak memnunum.

Sizin için Shell Helix Ultra 5W-40 Tam sentetik motor yağı ve buharlaşmaya karşı üstün koruma. Spesifikasyonları: API SN/CF, ACEA A3/B3, A3/B4, Renault RN0700/RN0710, gereksinimlerini karşılıyor.

Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #6843 : Eylül 08, 2025, 21:09:59 »
Merhabalar hakan hocam,
Form takibi içşn pek vaktim olmuyor,msj lardan uzak kalıyorum motül 5w50 8100 serisini  egea 1.4 fire de 2 dönem kullandım performans yada eksiltme açısından sorun yaşamadım.
Ümit hocam, teşekkürler. Genel bir durgunluk var insanlarda.
Motul ile Türkiye, Fransa ve Almanya ile iletişime geçmeye çalıştım, henüz hiç bir dönüş yok, bu soru işareti oldu. Yoksa C-cess serisi 5W40 değerleri oldukça iyi görünüyordu.

Hakan Bey, "Buharlaşma yüksek" konusu için acilen PCV valfinizi kontrol edip, temizleyin veya değiştirin.

Yağ olarak ben son araçlarımda toplamda 190 bin+ kilometredir Shell Helix Ultra serisi kullanmaktayım hem fiyat, hem bulunurluk, hemde kalite/sonuç olarak memnunum.

Sizin için Shell Helix Ultra 5W-40 Tam sentetik motor yağı ve buharlaşmaya karşı üstün koruma. Spesifikasyonları: API SN/CF, ACEA A3/B3, A3/B4, Renault RN0700/RN0710, gereksinimlerini karşılıyor.

Teşekkürler Tekin hocam, buharlaşması LM'nin ilgili yağının özellikleri için yazmıştım. Ayrıca Tbn'de düşük görünüyor ve ilginç şekilde belirleme yöntemi ASTM degil, Din.
Shell Ultra ile Mobil 1 FS  arasında kaldım. İki firmanın yetkilileri de dönüş gerçekleştirdi, Mobil 1 FS sistemde görünmüyor, onun da dönüşünü bekliyorum. Shell Ultra özellikleri de iyi görünüyor ve sitemizden Anil'da Shell'e çok geçiş olduğunu belirtti. Bulunurluk ve istasyonlarda değişim kolaylığı açısından ağırlık bu olacak gibi. Sonuçta sürekli değişmemesi gereken bir ürün ve bulunurluk da önemli. Servis Castrol Gtx kullanıyor ve bana alt seviye olarak görünüyor diğerlerine göre.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
    • XenForo Destek Forumu
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 95000
  • Model Yılı: '21
  • 763 kere teşekkür etti
  • 798 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6844 : Eylül 10, 2025, 21:26:45 »
Ümit hocam, teşekkürler. Genel bir durgunluk var insanlarda.
Motul ile Türkiye, Fransa ve Almanya ile iletişime geçmeye çalıştım, henüz hiç bir dönüş yok, bu soru işareti oldu. Yoksa C-cess serisi 5W40 değerleri oldukça iyi görünüyordu.
Teşekkürler Tekin hocam, buharlaşması LM'nin ilgili yağının özellikleri için yazmıştım. Ayrıca Tbn'de düşük görünüyor ve ilginç şekilde belirleme yöntemi ASTM degil, Din.
Shell Ultra ile Mobil 1 FS  arasında kaldım. İki firmanın yetkilileri de dönüş gerçekleştirdi, Mobil 1 FS sistemde görünmüyor, onun da dönüşünü bekliyorum. Shell Ultra özellikleri de iyi görünüyor ve sitemizden Anil'da Shell'e çok geçiş olduğunu belirtti. Bulunurluk ve istasyonlarda değişim kolaylığı açısından ağırlık bu olacak gibi. Sonuçta sürekli değişmemesi gereken bir ürün ve bulunurluk da önemli. Servis Castrol Gtx kullanıyor ve bana alt seviye olarak görünüyor diğerlerine göre.
Hakan abi bu yağ markaların ön plana çıkması  giyim modasına benzer oldu resmen. Türkiye’de Mobil ile Castrol haricinde başka marka bilmeyen insanlar Motul ve Liqui Moly öğrendi.
Motul’ün distribütörünün kim olduğunu inan bulamadım bende resmen karaborsa gibi…. Liqui Moly gibi bilinen bir distribütörü bulunmuyor gibi gözüküyor. Motul son bir sene öncesine kadar çok iyiydi güvenilir mağazalar satıyor du fakat vazgeçenler çok oldu onlar Liqui Moly’e dönmüşler. Şahsen Türkiye’de tutunamadı veya istikrarlı bir şekilde pazarı kuramadılar. LM İse bunu fırsat bilip atağa geçti ve arabadan anlamayıp direksiyon şoförü bile LM’den haberdar. Shell ise özellikle Doğalgaz’dan üretilmesi insanlar tarafından farklı bir pencere yarattı ve çevremde çok var castrol veya Liqui Molyden Shell e geçenler. Özellikle Shell Helix Ultra serisi, “PurePlus Technology” dedikleri doğal gazdan sıvıya dönüşüm (GTL – Gas to Liquid) teknolojisiyle üretiliyor. Bu, mineral bazlı yağlardan daha temiz ve stabil bir baz yağ sağlıyor.

Arkadaşımın 2017 model crafter’ın da Liqui Moly kullanırken eksilme yaşanırken Shellde olmuyor

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 47000
  • Model Yılı: '19
  • 14 kere teşekkür etti
  • 55 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6845 : Eylül 11, 2025, 12:11:56 »
selamlar LUBEX PRIMUS SJA 0W-20 kullanan var mıdır?
2007 AURİS 1.6 MANUEL, 2013 AURİS 1.4 MANUEL, 2019 COROLLA 1.6 MANUEL, 2019 COROLLA 1.6 OTOMATİK, 2012 AURİS 1.6 MANUEL, 2019 COROLLA OTOMATİK.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #6846 : Eylül 11, 2025, 20:08:50 »
Bölge bayisinin yonlendirmesiyle bir yerde Shell Helix Ultra 5W40 buldum. Gitmeden iletişime geçtim, üretim maalesef 2,5 yıl öncesinin.
Güvenilir olarak nereden temin edilebilir acaba? Yakınımın araç için de Shell Helix Ultra Professional Ar-L 5W30 bakıyorum.
Shell'inbkendi doğrudan satışı yok sanırım nette.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 63000
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6847 : Eylül 12, 2025, 16:22:48 »
.... üretim maalesef 2,5 yıl öncesinin....

Sanayideki yağcılara da bakabilirsin,

Sentetik yağlarda raf ömürleri 5 Yıl,

Güvenle kullanabilirsin.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
    • XenForo Destek Forumu
  • 763 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6848 : Eylül 12, 2025, 18:13:55 »
selamlar LUBEX PRIMUS SJA 0W-20 kullanan var mıdır?
Doğaner bey daha güvenli markalar varken şahsen tercih etmem.
Unutmayın ki piyasada çok seçenek var evet ama yağlarda ki katlılar çok önemli Liqui Moly kullanın

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #6849 : Eylül 12, 2025, 21:06:05 »
Sanayideki yağcılara da bakabilirsin,

Sentetik yağlarda raf ömürleri 5 Yıl,

Güvenle kullanabilirsin.
Çoğunun saklama koşulunu sağlıklı bulmuyorum, dediğiniz gibi uygun koşullarda 5 yıl ömür veriliyor.
Benzin istasyonunda gördüm, kutular yamulmus. Kaldirim kenarına plastik ambalajlı boza koyan bazı yerler konusunda da ayrıca dikkatli olmak gerek.
Aslında satıcılar bu konularda bilinçlendirilmesi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Arnavut Keyifli
  • Kilometre: 136500
  • Model Yılı: '17
  • 277 kere teşekkür etti
  • 277 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6850 : Eylül 16, 2025, 13:41:42 »
Bölge bayisinin yonlendirmesiyle bir yerde Shell Helix Ultra 5W40 buldum. Gitmeden iletişime geçtim, üretim maalesef 2,5 yıl öncesinin.
Güvenilir olarak nereden temin edilebilir acaba? Yakınımın araç için de Shell Helix Ultra Professional Ar-L 5W30 bakıyorum.
Shell'inbkendi doğrudan satışı yok sanırım nette.

Hakan'cım Merhaba, Ben 2 bakımdır, benim araca TEM Serviste Shell Helix Ultra AR-L 5/30 kullandıklarını gördüm. Memnunum sıkıntı yok,
İmkanım olduğu sürece özelde de bakım yaptırsam bildiğim yeri tercih ederim, motor yağını da alacaksam bildiğim yerden marka ürün alırım. Çok sahte ürün var ortalıkta, dikkatli olmak lazım.
I'll make you an offer you can't refuse.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #6851 : Eylül 16, 2025, 20:28:57 »
Kesinlikle Bülent, piyasanın bu kadar başıboş bırakılması bu ülkeye ve insanlarına yakışmıyor.
Ben de hem kendi, hem arkadaşın araç için Shell tercih ettim. Değişim sonrası izlenimlerimi de eklerim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 127000
  • Model Yılı: '15
  • 787 kere teşekkür etti
  • 155 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6852 : Eylül 17, 2025, 14:55:08 »
Hakan'cım Merhaba, Ben 2 bakımdır, benim araca TEM Serviste Shell Helix Ultra AR-L 5/30 kullandıklarını gördüm. Memnunum sıkıntı yok,
İmkanım olduğu sürece özelde de bakım yaptırsam bildiğim yeri tercih ederim, motor yağını da alacaksam bildiğim yerden marka ürün alırım. Çok sahte ürün var ortalıkta, dikkatli olmak lazım.

Bülen abi selamlar.
Kaç gündür sana soracağım Suat ustalar Shell e mi geçti diye bu açıklaman iyi oldu :) teşekkürler. hayırlı işler

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
    • XenForo Destek Forumu
  • 763 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6853 : Eylül 17, 2025, 22:05:54 »
Motul aslında Hakan abi için en iyi seçenek idi fakat bilinen bir distribütörü olmamasından kaynaklı şüphe yarattı insana.

Liqui Moly bilinen sağlam distribütörü bulunuyor fakat Hakan abi incelediğin de uçuculuk oranı Shell’e göre daha üstte dedi o yüzden vazgeçti. Konu uçuculuğa geldiğin de ise aklıma sürekli Liqui Moly kullanıp Shell kullanmaya başlayan arkadaşım geldi. 2017 model VW Crafter aracı bulunuyor 17 kişilik.

Liqui Moly çok değil normal seviyede eksilme yaptı fakat Shell kullandığım da eksilme kalmadı ve motor sesinde azalma olduğunu söyledi. Hakan abinin daha çok aklına yattı.

Açıkçası bir sonraki bakımda ben de Shell denemeyi düşünüyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Arnavut Keyifli
  • Kilometre: 136500
  • Model Yılı: '17
  • 277 kere teşekkür etti
  • 277 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6854 : Eylül 18, 2025, 10:18:02 »
Bülen abi selamlar.
Kaç gündür sana soracağım Suat ustalar Shell e mi geçti diye bu açıklaman iyi oldu :) teşekkürler. hayırlı işler
Sedat'çım selamlar,sevgiler kardeşim
Evet Shell ve Motul kullandıklarını biliyorum, Bir önceki bakımda şanzıman yağım da değişmişti, yanılmıyorsam Suat, Motul şanzıman yağı koymuştu.
I'll make you an offer you can't refuse.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 267000
  • Model Yılı: '01
  • 8 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6855 : Ekim 16, 2025, 17:02:21 »
Herkese merhaba,

daha önceden motor yaptırma ve sonrasında yağ konusunda farklı başlıkta yazmıştım lakin bulamadım.

2001 model 1.6 terra aracıma (LPG li) geçen yıl temmuz ayında komple motor yaptırdım lakin sağolsun usta nasıl yaptırdıysa motoru eskisi kadar olmasada eksiltmeye devam ediyor.

araca 10-40 yağ koyuyorum. Bu eksiltmeyi bir nebze olsun azaltmak için 10-60 koymamın sakıncası olur mu.
Aracım 288,000 km de.

Saygılarımla
Hakkı gel sırrını eyleme zahir,
Olmak ister isen bu yolda mahir,
Harabat ehlini hor görme zakir,
Defineye Malik nice viraneler var

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #6856 : Ekim 16, 2025, 19:18:56 »
Kullandığınız yağ kuvvetle muhtemel tam sentetik değil. Bunun yerine önce araç kullanım klavuzunu kontrol etmelisiniz. Sonrasında uygun viskozitede tam sentetik ya da mümkünse %100 sentetik tercih edebilirsiniz. Motor için gerekli değilse çok kalin yağa geçmemek doğru olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6857 : Ekim 16, 2025, 20:33:56 »
Herkese merhaba,

daha önceden motor yaptırma ve sonrasında yağ konusunda farklı başlıkta yazmıştım lakin bulamadım.

2001 model 1.6 terra aracıma (LPG li) geçen yıl temmuz ayında komple motor yaptırdım lakin sağolsun usta nasıl yaptırdıysa motoru eskisi kadar olmasada eksiltmeye devam ediyor.

araca 10-40 yağ koyuyorum. Bu eksiltmeyi bir nebze olsun azaltmak için 10-60 koymamın sakıncası olur mu.
Aracım 288,000 km de.

Saygılarımla

Motor yeni ise bir süre yağ eksiltebilir bu normaldir. Alıştıkça daha azalacak.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 215 kere teşekkür etti
  • 1349 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6858 : Ekim 16, 2025, 20:56:59 »
Araba 288.000 km de olabilir ancak komple motor yapıldığına göre olsa olsa 15-20.000 km de olacağı için bahsedildiği gibi bakım kılavuzunda aksine bir öneri yoksa lpg li de kullandığınızı düşünerek 5w/40 tam sentetik yağı kullanabilirsiniz,eksiltmeyi takip edin 1-2 yağ değişiminden sonra her şeyin yolunda olacağını hesaplıyorum.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 3 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6859 : Ekim 20, 2025, 13:30:53 »
Herkese merhaba,

Aracım 288,000 km de.

Saygılarımla

Aynı araçtan aynı model bende de var. Sadece LPG yok. Aşağıya kullanım kılavuzundan bir görüntü ekliyorum (sanırım en alttaki çubuğa 5w-30 yazmayı unutmuşlar).

Sizin kullandığınız 10w40 yağ kılavuzdaki API SJ'yi zaten karşılıyordur (en aşağı API SL'dir diye tahmin ediyorum, SN de olabilir) ama benim size tavsiyem Mobil 1 5w50'yi bir deneyin derim. Bence bu araç için kullanabileceğiniz en iyi yağ odur (aracın LPG'li olduğunu da göz önüne alarak).

Mobil Super 3000 5w40'ı tavsiye etmiyorum:

Yağın orjinal olmasına çok dikkat edin.
https://www.cleanpex.com.tr/mobil-1-fs-x2-5w50-motor-yagi-4-l-ut-2024-206

Bir de usta değiştirdi mi bilmiyorum PCV isminde bir valf var onu da değiştirin 300 liraya almıştım SANKEI diye bir japon markasıydı: