Gönderen Konu: Kaza tutanaklarında kameranın etkisi nedir?  (Okunma sayısı 3276 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • 62 kere teşekkür etti
  • 14 kere teşekkür edildi
Kaza tutanaklarında kameranın etkisi nedir?
« : Haziran 11, 2009, 11:43:28 »
Aracın sağ köşesine veya daha uygun bi kısmına araç çalıştıgında kayda geçen bi kameranın kazalarda ne gibi bir etkisi olur?
Böyle hazır kitler var mıdır? ve Maliyeti ne civarlarda olur?
...

Toyota Club Türkiye

Kaza tutanaklarında kameranın etkisi nedir?
« : Haziran 11, 2009, 11:43:28 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
Ynt: Kaza tutanaklarında kameranın etkisi nedir?
« Yanıtla #1 : Haziran 11, 2009, 11:48:33 »
Valla Coşkuncuğum, ben de aynı şeyleri düşünmüştüm. Hatta ben yetkili olsam, bütün araçlara takograf cihazı gibi çeşitli açılardan kayıt yapan bir kamera sitemi kurulmasını zorunlu kılardım. Tabi bu kameranın görüntülerini paylaşma insiyatifi sadece sürücüde olmak kaydıyla :)
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 62 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Haziran 11, 2009, 11:54:16 »
:) geçen pazartesi bayanın biri yola fırladı kurtaramadık carptık neyse bayan dalgındım kulaklık filan vardı görmedim fırladım dedide kurtardık paçayı.Böyle bi kadın yerine anlayışsız suçunu kabul etmiyen biri olsaydı napcaktık diye düşündüm durdum Allah korusun çürüyecez mahkeme köşelerinde.Yani böyle birşeyin olması hukuki açıdan ne kadar yardımcı olur bize araştırmak lazım yarın bir gün lazım olur diye düşündüm :)
...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • E12 HB Corolla D-Sport 2.0 D4D (Tek Kapı)
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 332000
  • Model Yılı: '02
  • 208 kere teşekkür etti
  • 421 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Haziran 11, 2009, 12:01:55 »
Geçmiş olsun CoCo verilmiş sadakanız varmış...  Aslında güzel olurdu fazla bir tertibata gerek yok, yol kazasız geçtikçe hafızayı silersin olur biter :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Haziran 11, 2009, 12:03:18 »
Coşkun bildiğim kadarıyla, yaslarımıza göre kişinin bilgisi ve rızası dışında alınmış olan ses ve görüntü kayıtları mahkemede delil olarak kullanılamaz. Ayrıca mevcut teknolojik olanakların oldukça gelişmiş olması nedeniyle bu tür kayıtların üzerinde rahatlıkla oynama yapılabileceği varsayılarak çok da fazla itibar edilmez. Ayrıca bu kamerayı aracına hangi amaçlarla monte ettiğin de mahkeme tarafından sorgulanabilir :) Fakat benim şahsi düşüncem, eğer kamera kayıtları üzerinde oynanma yapılmadığı teknik olarak ispatlanabilirse belki bir nebze faydalı olabilir.

Bu arada geçmiş olsun dileklerimi de ileteyim.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 208 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Haziran 11, 2009, 12:04:37 »

Coşkun bildiğim kadarıyla, yaslarımıza göre kişinin bilgisi ve rızası dışında alınmış olan ses ve görüntü kayıtları mahkemede delil olarak kullanılamaz. Ayrıca mevcut teknolojik olanakların oldukça gelişmiş olması nedeniyle bu tür kayıtların üzerinde rahatlıkla oynama yapılabileceği varsayılarak çok da fazla itibar edilmez. Ayrıca bu kamerayı aracına hangi amaçlarla monte ettiğin de mahkeme tarafından sorgulanabilir :) Fakat benim şahsi düşüncem, eğer kamera kayıtları üzerinde oynanma yapılmadığı teknik olarak ispatlanabilirse belki bir nebze faydalı olabilir.

Abi desene o zaman benzin istasyonlarının güvenlik kameralarına kaldı yine işimiz :( :( :(

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 62 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Haziran 11, 2009, 12:07:58 »
Geçmiş olsun CoCo verilmiş sadakanız varmış...  Aslında güzel olurdu fazla bir tertibata gerek yok, yol kazasız geçtikçe hafızayı silersin olur biter :)
Teşekürler abicim.Benim düşüncemde o işte baktık kayda değer bişi yok hemen resetliycen :)
Coşkun bildiğim kadarıyla, yaslarımıza göre kişinin bilgisi ve rızası dışında alınmış olan ses ve görüntü kayıtları mahkemede delil olarak kullanılamaz.  Ayrıca bu kamerayı aracına hangi amaçlarla monte ettiğin de mahkeme tarafından sorgulanabilir :)
Teşekkür ederim Hakkı abey. Vay canına o zaman bi işe yaramıycak desene :( çarparsam gittim xxx  yoluna :)
...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Model Yılı: '14
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Haziran 11, 2009, 12:13:16 »
kamera değil de, uçaklardaki karakutu tarzında aracın o anki hızını, araçtaki tüm sistemlerin durumu (radyo açık, emniyet kemeri takılı, abs devrede, direksiyon pozisyonu, vs..), GPS teki hız, koordinat verileri, ehliyete takılan chip (c,d, ve e sınıflarındaki gibi) ile kimin aracı kullandığı bilgilerini tutan bir sistem yapılabilir. büyük bir maliyeti olmakla beraber sıfır araçlara zorunlu kılınabilir. araçların ECU larına da bu sistem için bir arayüz yaptırılabilir. tabi bu sadece TR de değil uluslararası bir standarda bağlı olarak yapılmalı. TR nin uydurmuş olduğu dit dit diye öten takograf cihazları TR dışında hiçbir yerde geçerli değil. uluslararası çalışan araçlar EU uyumlu cihaz taktırmak zorundalar. TR onu kabul ediyor. hatta şuan EU, TR ye bu sisteme geçilmesi hususunda baskı yapıyor ve son tarih vermiş. milletin elinde yüzbinlerce cihaz patlayacak yani.
2015 vw golf 7 1.4 comfortline (2018- ...)
2014 honda crv 1.6 elegant (2016- ... )
2011 toyota yaris 1.33 terra sporty (2012- 2018), 2011 toyota corolla comfort extra 1.6 d-vvti (2011- 2016), 2004 toyota corolla terra sedan 1.4 vvti (2007-2011)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 208 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Haziran 11, 2009, 12:42:12 »

TR nin uydurmuş olduğu dit dit diye öten takograf cihazları TR dışında hiçbir yerde geçerli değil. yapıyor ve son tarih vermiş.

yüzbinlerce cihaz patlayacak yani.

Abi zaten bahsettiğin gibi sadece dit dit başka bir faaliyeti yok ki o tako ların... Araç sahiplerine yeni cihaz gelirse bi masraf kapısı, rantsız iş dönemdiği içinde rantçılara yine beleş ekmek kapısı açıcak ama !!!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Haziran 11, 2009, 12:48:43 »
rantı siemens alacak ahmet. siemens standardı belirlemiş. dolayısı ile cihaz yapacak olan firmalar siemensten uyumluluk sertifikası alacak ki bu da çok yüksek bir maliyet. siemensin fiyatına yakın bir fiyat çıkacaktır. bu sebeple siemens kalitesinden dolayısı tercih edilecektir diye düşünüyorum.
2011 toyota yaris 1.33 terra sporty (2012- 2018), 2011 toyota corolla comfort extra 1.6 d-vvti (2011- 2016), 2004 toyota corolla terra sedan 1.4 vvti (2007-2011)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 208 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Haziran 11, 2009, 12:51:43 »

rantı siemens alacak ahmet. siemens standardı belirlemiş. dolayısı ile cihaz yapacak olan firmalar siemensten uyumluluk sertifikası alacak ki bu da çok yüksek bir maliyet. siemensin fiyatına yakın bir fiyat çıkacaktır. bu sebeple siemens kalitesinden dolayısı tercih edilecektir diye düşünüyorum.

:alkis: o zaman siemense hayırlı olsun abi telif hakkı onlarda yani... işin özü olan herzamanki gibi arabacıya olacak...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Haziran 11, 2009, 13:02:12 »
aslında EU 2-3 sene önce geçmiş bu sisteme. ama TR ye de belli bir süre vermişler geçin bu sisteme diye. ama bizimkiler rant yüzünde süreyi doldurmuşlar ek süre istiyorlarmış.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 208 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Haziran 11, 2009, 13:06:25 »
Neyse şaşılacak bir durum yokmuş abi herşey normal işliyor desene :) :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Haziran 11, 2009, 14:53:27 »
  Evet, benzeri bir sistem zaten mevcut. Ama bunlar çok yönlü olarak tartışılması gereken konular bence. Hayatların bu kadar gözetim altında olmasıda tartışılabilir, insanları yanlışını önleme etkiside.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 51000
  • Model Yılı: '08
  • 277 kere teşekkür etti
  • 67 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Haziran 11, 2009, 15:22:53 »
Valla Coşkuncuğum, ben de aynı şeyleri düşünmüştüm. Hatta ben yetkili olsam, bütün araçlara takograf cihazı gibi çeşitli açılardan kayıt yapan bir kamera sitemi kurulmasını zorunlu kılardım. Tabi bu kameranın görüntülerini paylaşma insiyatifi sadece sürücüde olmak kaydıyla :)

bu tür bir çalışma için kaç yıl oldu hatırlamıyorum ama şirketimizden bir elektronik mühendisi arkadaşımız,bununla ilgili bir çalışmanın patentini aldı,çalışma sistemi şu şekilde;araçların içerisine balık gözü bir kamera sistemi koyulacak(bu kamera neredeyse 360 derece görüyor)... ve bu şekilde her türlü kazaların ve uygunsuz araç kullanımının önüne geçilmesi için vs.vs  gibi nedenler düşünülmüş... tabi bu cihazlar araçlara özel olup,her kameranın ayrı bir numarası oluyor(şasi ve tc kimlik no gibi)...cihazda toplanan veriler isteğe bağlı olarak anlık veya haftalık vs tarihlerde merkeze(trafik şubeye) aktarılabiliyor(sesli veya sessiz görüntü)... daha farklı işleyişleride vardı ama aklımda olan kadarını yazdım... en son bildiğim kadarıyla çok büyük veri tabanı gerektirdiği olmasıydı,kendisi aynı zamanda yazılımcıda olduğundan sürekli çalışmalar yapıyordu...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 51000
  • Model Yılı: '08
  • 277 kere teşekkür etti
  • 67 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Haziran 11, 2009, 15:25:07 »
bu arada çok maliyetli bişey olmadığını söylüyordu... 1 yıl önce fazlası yok,100-150 tl maliyeti buluyor demişti

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 208 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Haziran 11, 2009, 19:48:08 »

Evet, benzeri bir sistem zaten mevcut. Ama bunlar çok yönlü olarak tartışılması gereken konular bence. Hayatların bu kadar gözetim altında olmasıda tartışılabilir, insanları yanlışını önleme etkiside.

Haklısınız abi hayatları bu kadarda kıstılamak ya da sıkmak tartışılabilir, ancak gelecek cihazlar ne olursa olsun takograftan iyidir diye düşnüyorum :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 62 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Haziran 12, 2009, 01:12:15 »
Günceltoo....
...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 208 kere teşekkür etti
« Yanıtla #18 : Haziran 12, 2009, 01:14:11 »
sebep :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 62 kere teşekkür etti
« Yanıtla #19 : Haziran 12, 2009, 01:18:33 »
Hukuksal acıdan tam cevabımı alamadımda ondan abi yaa :) özel yaşam filan deniyor ama ben hapise giricem yemişim özel yaşamını :D
...