Gönderen Konu: servis yedek parçası..?  (Okunma sayısı 2383 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Sağlıklı Yaşayalım
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
servis yedek parçası..?
« : Haziran 03, 2009, 13:51:06 »
selam..arkadaşlar.
malum bazen arabamız için yedek parçayı dışarda bulamıyoruz..bu gibi durumlarda toyota servisleri elden parça satışı yapıyor mu acaba.? eger yapıyorsa dışarıya göre fiyat nasıl ? :-[
2001 corolla vvt-i 1.4

Toyota Club Türkiye

servis yedek parçası..?
« : Haziran 03, 2009, 13:51:06 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '14
  • 7 kere teşekkür edildi
Ynt: servis yedek parçası..?
« Yanıtla #1 : Haziran 03, 2009, 14:17:46 »
satıyorlar tabi, ruhsatla gidip şase no'ya göre size parça veriyorlar.

dışarıda bulamadığın parça sadece serviste varsa mukayese nasıl yapılacak?

piyasada orjinal toyota kutulu parça satılamıyor. yan sanayi var (kalitesi tartışılır). ya da toyotaya parça satan firma toyota logolu olmayıp piyasada satılan ürünleri var, bunlarda çok çok ucuz değil.

utku ve ergün daha iyi bilgi vereceklerdir.

mesela bizim kasaların amortisörlerini KYB yapıyormuş toyotaya, ama üzerinde KYB yazmıyor.
KYB kendi adıyla piyasaya mal da veriyor. ama ikisi aynı firmada yapılmasına rağmen, aynı kalitede mi tartışılır.

verdiğim örneğe göre, utku veya ergün orjinal ve piyasa fiyatlarını verebilirlerse mukayese yapabiliriz.

ama en başta dediğim gibi piyasada yok ve sadece serviste varsa, en ucuz parça odur. :( (çıkma hariç tabi)
2015 vw golf 7 1.4 comfortline (2018- ...)
2014 honda crv 1.6 elegant (2016- ... )
2011 toyota yaris 1.33 terra sporty (2012- 2018), 2011 toyota corolla comfort extra 1.6 d-vvti (2011- 2016), 2004 toyota corolla terra sedan 1.4 vvti (2007-2011)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Haziran 04, 2009, 00:03:56 »
Murat, bence kaliteleri aynidir Toyota etiketli olanla orijinal marka etiketli olanin. Degilse de (ayni kalitede olacagindan eminim)  bence markali olanlar (Toyota etiketsiz) daha kalitelidir.

Selcuk, hangi parcayi ariyorsun?
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "ne alırsan al japondan vazgeçme"
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Haziran 04, 2009, 01:42:09 »
elden satış yapıyorlar tabi. eğer halihazırda yoksa en yakın servisten veya istanbuldan falan sipariş veriyorlar. gelince de arıyorlar.
şuanki aracım "tabanvay"

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Türkçemize sahip çıkalım....
« Yanıtla #4 : Haziran 04, 2009, 09:08:25 »
Arkadaşlar, yan sanayi fabrikaları üretim yapacakları otomobil firmalarının kalite kriterleri neyse, ne istiyorlarsa ona göre üretim yaparlar. Örneğin Toyota'ya ve Hyundai'ye fren diski yapan bir "A" firması düşünün. Toyota diyorki; diskin iki yüzeyi arasındaki  parelellik toleransı 12 mikron(0.012mm) olsun, Hyundai'de diyorki benim diskimdeki tolerans 15 mikron(0.015mm) olsun. Rakamsal olarak baktığınızda 12 mikron daha hassas olarak gözüküyor ama mühendisleri yaptıkları çalışmalarda kendi araçlarındaki kabul edilebilir toleransların bunlar olduğunu hesaplıyorlar. Diskler de istedikleri kriterlerde yapılıyor. Üretilen bu parçalar hem üretimi yapan fabrika tarafından hemde otomobil üretimi yapan ana firma tarafından kalite kontrolleri yapılıyor, yani ölçümler yapılıp raporlar yazılıyor. (İleri dönük takip yapılabilmesi için.) Buraya kadar herşey otomobil fabrikasının kontrolü altında.  İleriye dönük bir problem yaşandığında, parça serviste sökülerek fabrikaya gönderiliyor gerekli kontroller yapılıyor eğer fabrikanın isteği dışında üretim hatası varsa tüm masraf parçayı üreten yan sanayiden fazlasıyla tahsil ediliyor. Dolayısıyla yan sanayiler hatasız parça üretmek zorundalar, işte ORJİNAL PARÇA dedikleri şeyde budur.

Fakat dışarıda yan sanayi (merdiven altı firmalar) üretimi yapan küçük atölyeler/firmalar otomobil fabrikalarının kalite kriterlerini nereden bilecekler? hangi kabul edilebilir toleransa göre üretim yapacaklar? yada ürettikleri parçayı kim kontrol edecek? Bir firma hem üretip hem kendi kontrol ederse orada kalite olmaz. Hiç bir patron yanlışta olsa parçayı çöpe atmayı göze alamaz.

Yine örnek vereyim KYB firması Toyota'ya orjinal amortisör üretip veriyor. Toyota için üretttiği her parçada maddi manevi sorumluluk sahibi iken, kendi adına ürettiği parçada sadece üretim hatasından kaynaklanan kısmı için maddi sorumluluk sahibi. Yani en fazla kusura bakma ver eski amortisörü al yeni amortisörü der. Zaten kendi adına ürettiği amortisörüde kendi kontrol eder, kalite kriteri dışı dahi olsa isterse piyasaya verebilir. Ama fabrikaya veremez.

Bende imkanlarım nispetinde orjinal parça alma taraftarıyımdır.

Türkçemiz, parmak izi gibidir. Bizimle büyür bizimle ölür. O'nu korumazsak, yıpranır, yozlaşır ve bir MİLLET yok olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • TOYOTA SEVER,ESKİ TOYOTA SAHİBİ.
  • Kilometre: 54000
  • Model Yılı: '10
  • 19 kere teşekkür etti
  • 52 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Haziran 04, 2009, 09:44:38 »
Arkadaşlar, yan sanayi fabrikaları üretim yapacakları otomobil firmalarının kalite kriterleri neyse, ne istiyorlarsa ona göre üretim yaparlar. Örneğin Toyota'ya ve Hyundai'ye fren diski yapan bir "A" firması düşünün. Toyota diyorki; diskin iki yüzeyi arasındaki  parelellik toleransı 12 mikron(0.012mm) olsun, Hyundai'de diyorki benim diskimdeki tolerans 15 mikron(0.015mm) olsun. Rakamsal olarak baktığınızda 12 mikron daha hassas olarak gözüküyor ama mühendisleri yaptıkları çalışmalarda kendi araçlarındaki kabul edilebilir toleransların bunlar olduğunu hesaplıyorlar. Diskler de istedikleri kriterlerde yapılıyor. Üretilen bu parçalar hem üretimi yapan fabrika tarafından hemde otomobil üretimi yapan ana firma tarafından kalite kontrolleri yapılıyor, yani ölçümler yapılıp raporlar yazılıyor. (İleri dönük takip yapılabilmesi için.) Buraya kadar herşey otomobil fabrikasının kontrolü altında.  İleriye dönük bir problem yaşandığında, parça serviste sökülerek fabrikaya gönderiliyor gerekli kontroller yapılıyor eğer fabrikanın isteği dışında üretim hatası varsa tüm masraf parçayı üreten yan sanayiden fazlasıyla tahsil ediliyor. Dolayısıyla yan sanayiler hatasız parça üretmek zorundalar, işte ORJİNAL PARÇA dedikleri şeyde budur.

Fakat dışarıda yan sanayi (merdiven altı firmalar) üretimi yapan küçük atölyeler/firmalar otomobil fabrikalarının kalite kriterlerini nereden bilecekler? hangi kabul edilebilir toleransa göre üretim yapacaklar? yada ürettikleri parçayı kim kontrol edecek? Bir firma hem üretip hem kendi kontrol ederse orada kalite olmaz. Hiç bir patron yanlışta olsa parçayı çöpe atmayı göze alamaz.

Yine örnek vereyim KYB firması Toyota'ya orjinal amortisör üretip veriyor. Toyota için üretttiği her parçada maddi manevi sorumluluk sahibi iken, kendi adına ürettiği parçada sadece üretim hatasından kaynaklanan kısmı için maddi sorumluluk sahibi. Yani en fazla kusura bakma ver eski amortisörü al yeni amortisörü der. Zaten kendi adına ürettiği amortisörüde kendi kontrol eder, kalite kriteri dışı dahi olsa isterse piyasaya verebilir. Ama fabrikaya veremez.

Bende imkanlarım nispetinde orjinal parça alma taraftarıyımdır.

+1
2021 Corolla HYBRID Dream (AKTİF)
2013 Hyundai İ30 1,6 GDİ ELİTE (AKTİF)
1991 Mazda 323 HB AT. (AKTİF)
2010 MERCEDES C180 KOMPRESSOR (satıldı)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • ***AVENSIS***
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 110000
  • Model Yılı: '13
  • 3 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Haziran 04, 2009, 14:31:06 »
Ben arka koltuk yatırma düğmesinin çerçevesini sordum dün servise bugün aradılar şu an Ankara ve İstanbulda yokmuş.
2013 Avensis 1.6 Elegant Extra

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Haziran 04, 2009, 19:49:58 »
KYB, hayat boyu garanti veriyor amortisorlerine. Bundan iyisi olur mu?  :D

http://www.kyb.com/technical/warranty.php

Built with quality that matches or exceeds OE. Orijinal parca kalitesiyle ayni veya ondan daha iyi.

http://www.kyb.com/products/shocks/gr2.php

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #8 : Haziran 05, 2009, 08:55:28 »
Ahmet bey, linkini verdiğiniz siteden konuyu inceledim. Sayfanın girişinde "KYB, amortisorlerine hayat boyu garanti veriyor" dedikten sonra altında şartları yazıyor, umarım buralarıda okumuşsunuzdur. Normal kullanım şartlarından kaynaklanan aşınmalar hariç diyor... garanti, siz ürünü aldıktan sonra sizinle başlıyor tâ ki aracı başkasına satıncaya kadar devam ediyor satına alan kişide garanti devam etmiyor... filan. Kısaca bunlar kelime oyunları.
İsterseniz şöyle bir istatistik yapalım. KYB amortisör kullanan arkadaşlardan "garantisi bittikten sonra" çıkan problemlerden dolayı geri döndüğünde eski amortisörünü alıp yeni amortisör verilen kimler olmuş birlikte görelim, bende merak ediyorum.
Bırakın ömür boyu garantiyi normal garanti kapsamındayken bile birçok parça veya ürün için kullanıcı hatası diye problemi size yıkmak isterler. Birde bununla ilgili istatistik yapalım bakın kaç kişi çıkacak. Amacım herhangi bir firmayı kötülemek değil hatta eminim Toyota için en kaliteli amortisörleri KYB yapıyordur. Ama satış politikası gereği ömür boyu garanti diyerek, hani bizim bankaların yaptığı gibi ana konu başlığı büyük harflerle âmâ kişilerin bile okuyacağı büyüklükte yazılırken, altta büyüteçle okunacak kadar sizi her durumda suçlu çıkaracak şartlar vardır ya, işte öyle şartlarla garanti kapsamını daraltıyorlar.
Ayrıca ürün garantisini fabrika verebilir fakat Türkiye ithalatcısının verip vermediği daha önemli.

Ben de Toyota ve diğer araç firmalarına orjinal parça üreten bir firma çalışanı olarak, samimiyetimle söyleyebilirim ki "Orijinal parca kalitesiyle ayni veya ondan daha iyi" çok iddialı bir laf. En çok şu olabilir, "Orijinal parca kalitesiyle aynı" İnşallah öyledir.

Saygılarımla...

Türkçemiz, parmak izi gibidir. Bizimle büyür bizimle ölür. O'nu korumazsak, yıpranır, yozlaşır ve bir MİLLET yok olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Haziran 05, 2009, 20:22:05 »
Eskime/yipranma garanti kapsaminda degil elbette, kim boyle bir garantyi verir bilmiyorum. 200bin km kullanip, degistirme zamani geldiginde garantim vardi, degistir hadi diyemeyiz tabiatiyla.  'Normal wear and tear' diye bunu kastediyor.

Hayat boyu garanti, amortisorleri satin alana veriliyor, hamiline degil.

Kullanici hatasi objektif olarak degerlendirilir. Eger bu OEM amortisorler, belirlenen ozelliklerin/kombinasyonlarin disinda (alcaltma vs) kullanilirsa, amortisor kullanici tercihi/hatasi yuzunden gorev yapamaz hale geliyor. Adi uzerinde orijinal stok parca, modifiye parcasi degil, ne amacla uretildiyse o amaca yonelik kullanildigi surece sorun yok.

Bilgihan Bey, siz soylememissiniz ama, garanti sadece yeni amortisor verilmesiyle sinirli, montaj masraflari bize ait.

Google'da aradim, garanti kapsaminda yeni amortisor alan kimseye rastlamadim. Ben bunu, urunun saglam ve dayanikli olmasina bagliyorum. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #10 : Haziran 09, 2009, 12:27:39 »
"Eskime/yipranma garanti kapsaminda degil elbette, kim boyle bir garantiyi verir bilmiyorum". Ahmet bey, anlatmak istediğim buydu eğer Hayat boyu garanti başlığıyla yazarsanız (KYB'den bahsediyorum) ben ve bir çok kişi böyle anlarız.

İşte en çok takıldığım yer "Hayat boyu garanti, amortisorleri satin alana veriliyor, hamiline degil". Garantinin şahıslara verildiğini ilk kez duyuyorum, bildiğim kadarıyla garanti ürüne verilir. Aracı satan alan kişi adına garanti düzenlenmez. Garantisi bitmeden satılan araçta, alan kişide devam eder. Bitseydi biz tüketiciler lehine iyi olmazdı.  

Bu arada aracım kendi garantisi kapsamında (Üç yıl olmamıştı) sol ön amortisörüm değişti. Servisin taktığı amortisör KYB markaydı.

Saygılarımla...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Model Yılı: '14
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Haziran 09, 2009, 12:49:43 »
üzerinde toyota yazmıyor muydu?
bildiğim kadarı ile E12 kasaların amortisörünü KYB toyota için üretiyor fakat herhangi bir yerinde KYB yazmıyor.

ergün ve utku daha iyi bilirler, bilgilendirirlerse memnun oluruz.
2015 vw golf 7 1.4 comfortline (2018- ...)
2014 honda crv 1.6 elegant (2016- ... )
2011 toyota yaris 1.33 terra sporty (2012- 2018), 2011 toyota corolla comfort extra 1.6 d-vvti (2011- 2016), 2004 toyota corolla terra sedan 1.4 vvti (2007-2011)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #12 : Haziran 09, 2009, 13:34:31 »
Murat bey, şimdi benide işgillendirdiniz. Servis elemanına, hangi amortisörü takıyorsunuz diye sorduğumda KYB kullanıyoruz demişlerdi. Zaten araç servise girdiğinde sizi içeri almadıkları gibi ne taktıklarınıda görmüyorsunuz. Sözlerine itibar ediyorsunuz.

Ama şimdi faturamı buldum yazılanları aynen size aktarıyorum.

İş Emri Açılış Tarihi : 17.11.2004
Parça No              : 48520-09601
Fiyat                   : 172 TL (Garantiden)
KM                      : 35000
İşçilik                   : Garantiden

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Haziran 09, 2009, 15:17:04 »
Benim aracımın da amortisörlerinden birisi önceki sahibi tarafından garanti süresi içinde garantiden değiştirilmiş. Araçla ilgili tüm peryodik bakım ve servis formlarını bagaja koyduğu için biliyorum.
2005 Corolla Sedan Terra A/T

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Haziran 09, 2009, 20:02:05 »
48520-09601 Toyota'nin kendi amortisor parca numarasi. KYB'nin ya da Tokico'nun degil. Kim uretiyor bilmiyorum, ikisinden biri ama...