0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Arkadaşlar, yan sanayi fabrikaları üretim yapacakları otomobil firmalarının kalite kriterleri neyse, ne istiyorlarsa ona göre üretim yaparlar. Örneğin Toyota'ya ve Hyundai'ye fren diski yapan bir "A" firması düşünün. Toyota diyorki; diskin iki yüzeyi arasındaki parelellik toleransı 12 mikron(0.012mm) olsun, Hyundai'de diyorki benim diskimdeki tolerans 15 mikron(0.015mm) olsun. Rakamsal olarak baktığınızda 12 mikron daha hassas olarak gözüküyor ama mühendisleri yaptıkları çalışmalarda kendi araçlarındaki kabul edilebilir toleransların bunlar olduğunu hesaplıyorlar. Diskler de istedikleri kriterlerde yapılıyor. Üretilen bu parçalar hem üretimi yapan fabrika tarafından hemde otomobil üretimi yapan ana firma tarafından kalite kontrolleri yapılıyor, yani ölçümler yapılıp raporlar yazılıyor. (İleri dönük takip yapılabilmesi için.) Buraya kadar herşey otomobil fabrikasının kontrolü altında. İleriye dönük bir problem yaşandığında, parça serviste sökülerek fabrikaya gönderiliyor gerekli kontroller yapılıyor eğer fabrikanın isteği dışında üretim hatası varsa tüm masraf parçayı üreten yan sanayiden fazlasıyla tahsil ediliyor. Dolayısıyla yan sanayiler hatasız parça üretmek zorundalar, işte ORJİNAL PARÇA dedikleri şeyde budur.Fakat dışarıda yan sanayi (merdiven altı firmalar) üretimi yapan küçük atölyeler/firmalar otomobil fabrikalarının kalite kriterlerini nereden bilecekler? hangi kabul edilebilir toleransa göre üretim yapacaklar? yada ürettikleri parçayı kim kontrol edecek? Bir firma hem üretip hem kendi kontrol ederse orada kalite olmaz. Hiç bir patron yanlışta olsa parçayı çöpe atmayı göze alamaz. Yine örnek vereyim KYB firması Toyota'ya orjinal amortisör üretip veriyor. Toyota için üretttiği her parçada maddi manevi sorumluluk sahibi iken, kendi adına ürettiği parçada sadece üretim hatasından kaynaklanan kısmı için maddi sorumluluk sahibi. Yani en fazla kusura bakma ver eski amortisörü al yeni amortisörü der. Zaten kendi adına ürettiği amortisörüde kendi kontrol eder, kalite kriteri dışı dahi olsa isterse piyasaya verebilir. Ama fabrikaya veremez. Bende imkanlarım nispetinde orjinal parça alma taraftarıyımdır.