Gönderen Konu: toyota sorunları ve garanti  (Okunma sayısı 5759 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • TOYOTANIN HİÇ YOLDA KALDIÐINI GÖRDÜN MÜ
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 28000
  • Model Yılı: '15
Ynt: toyota sorunları ve garanti
« Yanıtla #20 : Haziran 06, 2009, 11:24:52 »
Arkadaşlar
Y
ukarıda anlatılan yazılanları okudukça hukuk konusunda çok eksiğimiz olduğunu farkettim
Herşeyden önce garanti bir malın kendisine aittir yani yerine muadil olarak verilen malın da kendi garantisi vardır. Dolayısıyla garantiden değişen bir malın garantisi de faturalandığı tarihten itibaren en az iki yıldır. Garanti kapsamında bir malı değiştiren firmama aksini iddia ediyorsa tüketici hakem heyetlerine başvurulduğu takdirde haksızlığını öğreniverir.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Haziran 06, 2009, 11:24:52 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #21 : Haziran 06, 2009, 11:26:16 »
Böyle bir durumla karşılaşırsanız lütfen bilinçli tüketici olarak tüketici hakem heyetlerine başvurun.Başvurun ki bu tür firmalar dersini alıp tüketiciyi tabir caizse kazıklamaya kalkmasın

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #22 : Haziran 06, 2009, 12:33:25 »
  Yalnız yeni takılan parça garanti kapsamında değişen ve ücret mukabili değil ise faturada farklı düzenleniyor olabilir. Yani söylediğimi detaylı olarak araştırmakta fayda var. Her ne kadar çok mantıklı olmasada düzenleme söylediğim şekilde olabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #23 : Haziran 06, 2009, 14:43:38 »
Garanti kapsamında degisen parcalara iliskin servis fisi veriliyor
ve burada da tutar, iscilik masrafı vb yazıyor ama odeme yerinde G yazıyor yani Garantişden değişti demek

Ben Ergin arkadasin yasadigi sorunlara iliskin Toyata yi, corollayi ve Aksigorta'yi bu kadar kotulemesini ve diger markalar ile sigortalarin daha iyi oldugunu soylemesini cok iyi  anlamadim bunda bir ard niyet oldugu izlenimide ediniyorum,
YAnlis anlasilmak istemem ama ben su ana kadar ne toyota musteri iliskileri ne de aksigorta ile bir sorunla karsilasmadim
Bu firmalar turkiyede ki en buyuk ve en iyi firmalar, musteri memnuniyeti de bu firmalar icin cok onemli
Ayrica diger araba markalari ile sigortalarda yasanan sorunlara internetten bir bakarsaniz aradaki farkı cok daha iyi gorursunuz

Ergin arkadasin, her turlu haksizliga karsi dıurmasını ve hakkini aramasini destekliyorum
Ama lutfen bu markalarin cok kotu oldugunu uzak durulmasi gerektigini soylemeyelim
O zaman piyasada kime guvenecez
Ben sahsen bu markalarin cok iyi oldugunu soyluyorum, hatta su an gene araba alcak olsam gene corolla alirim

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #24 : Haziran 06, 2009, 23:12:31 »
  Evet, garantisi olmak zorunda ve Fatura bunda belirleyici oluyor. Fakat öğrendiğim kadarı ile eğer serviste parça ücretsiz olarak değişiyorsa yani garanti kapsamında bozulan parçanın yerine garantili olarak ve ücretsiz olarak değişiyorsa eski bozulan parçanın kalan garanti süresi kadar bir garanti süresine sahip oluyor yeni parça, ancak ücret mukabili bir değişim söz konusu ise bu durumda yeni parçanın garanti süresi kenine has ve yeni baştan başlar şekilde (2 sene olması lazım) oluyor yanlış bilmiyorsam. Söyleyebileceğim tek şey, eğer durum gerçekten böyle ise ilginç. :)

Anliyorum ne demek istedigini Hakan, durum dedigin gibi olsa bile Tuketici Hakem Heyetlerinin/Mahkemelerinin yasayi tuketici lehine (firmanin kendi garantiden degisim ozel durumunu yok sayip) yorumlayacagina inaniyorum.
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #25 : Haziran 07, 2009, 12:00:31 »
Arkadaşlar
Bir malım garantili olması için illaki para verilerek alınması gerekmiyor. Garanti kapsamında değişen ürünlere para ödenmese bile garantisi vardır.Aynı şekilde promosyon olarak verilen ürünlerinde garantisi vardır. Örneğin televizyon aldınız yanında promosyon olarak uydu anteni veriyorlar.  bu durumda parası yok diye uydunun garantisi olmayacak mı tabiki olacak. Sizin garanti kapsamında değiştirdiğiniz ürün parayla satılsaydı durum ne olacaktı. Uzun lafın kısası her ürünün bağımsız olarak başka hiçbir koşuldan etkilenmeyen en az 2 yıl garantisi vardır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #26 : Haziran 08, 2009, 12:43:50 »
Bende bastan oyle dusunmustum ama mantiken kanunda bosluk var
Uretici bize 3 yil garanti diyorsa bu 3 yil icerisinde arabanın her sorununu garanti edecem demek
Yani garanti bitimine  1 ay kala bir parca degistiginde bunun garantisi 1 ay oluyor
Ama para vererek bu parcayi alirsak 2 yil oluyor
Evet sacma ama burada uretici 3 yillik sozunu tutmus oluyor
Sorun su eger degisen parca onemli bir parca ise ve cabuk bozulursa o zaman bu baslangicta ki 3 yillik garantinin bir anlami yok
Ayrica sorunlu ve kalitesiz bir arac dusunun her parca degistiginde degisen parcanin garantisi sifirdan baslarsa o zaman bu garanti yillarca bitmez
Yani her seferinde 2 yil uzarsa 10 yil garanti surer ve yeni bir araba kadar maliyeti olur
SAnirim bizler toyota bazli dusundugumuz icin (yani sorunu olmamasi acisindan) bu onemli noktayi atliyoruz
Bunun tek cozumu garanti extra yaptirmak arkadaslar
Ben yaptirdim,

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • en iyi otomobil kendi otomobilindir
    • www.erginboy.8m.com
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #27 : Haziran 08, 2009, 16:01:42 »
Bende bastan oyle dusunmustum ama mantiken kanunda bosluk var
Uretici bize 3 yil garanti diyorsa bu 3 yil icerisinde arabanın her sorununu garanti edecem demek
Yani garanti bitimine  1 ay kala bir parca degistiginde bunun garantisi 1 ay oluyor
Ama para vererek bu parcayi alirsak 2 yil oluyor
Evet sacma ama burada uretici 3 yillik sozunu tutmus oluyor
Sorun su eger degisen parca onemli bir parca ise ve cabuk bozulursa o zaman bu baslangicta ki 3 yillik garantinin bir anlami yok
Ayrica sorunlu ve kalitesiz bir arac dusunun her parca degistiginde degisen parcanin garantisi sifirdan baslarsa o zaman bu garanti yillarca bitmez
Yani her seferinde 2 yil uzarsa 10 yil garanti surer ve yeni bir araba kadar maliyeti olur
SAnirim bizler toyota bazli dusundugumuz icin (yani sorunu olmamasi acisindan) bu onemli noktayi atliyoruz
Bunun tek cozumu garanti extra yaptirmak arkadaslar
Ben yaptirdim,

hayırlı uğurlu olsun, umarım bu ekstraları kullanmanıza hiç gerek kalmaz, umarım bende kullanmam, çünkü aynı şeyi bende yaptırdım.

gelelim açıklamalarınıza , sizce 3 yıldır sürekli olarak karşılaşılan ve MUHTEMELEN yine karşılaşılacak  arızalar ve bunların giderilmesi için değişen parçaların günahı bana mı ait olacak yani bizlere mi ?

bazı arkadaşlar benim artniyetli olduğumu ve çamur at izi kalsın gibi cümleler kullanmışlar, :( anlayışınız için teşekürler arkadaşlar beni çok iyi anlamışsınız, ama dikkat etiyseniz buradaki konu başlığı toyotasa nın vermiş olduğu daha doğrusu garanti süresi içerisinde değişen parçaya garanti vermemesidir ve ne yazık ki bu parçaların değişimi soruna kesin çözüm getirmiyor ve bu rünerin sonunda ben yani bizler madur olacaz.

yine tekralıyorum bu toyotasa, akbank , aksigorta ile ilgili olan söylediklerim yaşadıklarıma istinaden ve bir arkadaşa cevaben söylenmiş olan şeylerdir ve söylediğimin şeylerin hala arkasındayım

2008 Corolla 1,4 d4d

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #28 : Haziran 08, 2009, 16:24:37 »
  Promosyon tamamen farklı bir durum Serdar.
 Bende tüm bunları savunmuyorum ancak bildiğim kadarı ile düzenlemeler bu şekilde. Bir malın üzerinde kullanılan bir parçası arıza ve garantiden dolayı değiştidiğinde yeni takılan parça eskisinin garanti süresini devam ettirir. Yani firmanın vermekle yükümlü olduğu cihaz garanti süresini doldurana kadardır. Ancak ücret mukabili bakımı yapılırken değiştirilen bir parça yeni olarak addedilir ve garantisi parçanın kendisine aittir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 55000
  • Model Yılı: '08
  • 96 kere teşekkür etti
  • 126 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #29 : Haziran 08, 2009, 17:40:13 »
git uzak dur bu adamlardan, 3 kruş fazla ver başka yerden yaptır, benim bu aksigortayı bir ara kullanmam gerekti ve hasarın tamamını ödemediler, gerekçe olarakta şunu söylediler, "sizin satın almış olduğunuz poliçe kredi kartından taksitli olarak çekiliyor ve hala taksitli ödemeleriniz hala bitmediği için kalan taksit tutarı kadar ödemeyi eksik yapıyoruz" dediler, halbuki kredi kartına yapılan taksitleri zamanında zaten ödüyordum, yani gelecek taksitli ödemelerin taksit tarihi hala gelmemişti.
genel müdür yardımcılarıydı galiba Rami beyle dahi telefonla görüştüm ama bir sonuç alamadım.....falan filan, anlıycan Akbank, aksigorta , toyotasa bunlardan uzak durmakta fayda var.

Bu hakikaten sacma imis.
Kart ile ödendiginde hasarin kestikleri kadarini geri ödüyorlar miymis?
Bunun hukuki bir dayanaginin oldugunu sanmiyorum.
Ey Türk Gencligi, birinci vazifeni hic bir zaman unutma!

"The hottest places in hell are reserved for those who in times of great moral crises maintain their neutrality" Dante

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #30 : Haziran 08, 2009, 20:21:23 »
ARKADAŞLAR
Tüm bu çelişkiler üzerine üşenmeyip Ankamall'in içinde bulunan Yenimahalle tüketici ma1sasına gidip sordum ve şu cevapları aldım
1- Her ne olursa olsun fiş veya fatura ile satılan ve sanayi odasından belgesi olan malın en az iki yıl garanti süresi olmak zorundadır.
2- Garanti kapsamında değişen bir malın önceki maldan bağımsız olarak iki yıl garantisi vardır.
3- Bir mal veya ürün garanti süresi boyunca değişimden hariç 3 den fazla tamir görmüşse tüketicinin koşulsuz ücretin tamamını geri isteme hakkı vardır.
4- Promosyon veya çekilişle kazanılan mallarda da garanti olmak zorundadır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #31 : Haziran 08, 2009, 20:26:16 »
Alper bey
 öyle ikide bir bozulacak parçaya zaten garanti vermiyorlar. yani öyle 10 yıl 20 yıl garantiden ürün değiştirmek zaten olmuyor. bu tür parçalar zaten 2 yıl içinde anca binde biri bozuluyor. ama iki yılın sonunda bozulma oranı daha artıyor o zamanda garanti dışında kalıyor. bir de mantıken düşünün firmalar garanti verirken bu mal  2 yıl dayanır mantığı ile hareket ediyor. yoksa  2 yıl içinde defalarca bozulur ama ben sadece 2 yıl içinde bozulanları karşılarım mantığıyla hareket etmiyorlardır. Yoksa öbür türlü çin malı mantığı olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #32 : Haziran 08, 2009, 20:27:55 »
Birde bu forumu hiçbir toyota yetkilisi okumaz mı onların bildikleri veya görüşleri nedir. bizimle paylaşırlar mı

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #33 : Haziran 08, 2009, 20:57:49 »
ARKADAŞLAR
Tüm bu çelişkiler üzerine üşenmeyip Ankamall'in içinde bulunan Yenimahalle tüketici ma1sasına gidip sordum ve şu cevapları aldım
1- Her ne olursa olsun fiş veya fatura ile satılan ve sanayi odasından belgesi olan malın en az iki yıl garanti süresi olmak zorundadır.
2- Garanti kapsamında değişen bir malın önceki maldan bağımsız olarak iki yıl garantisi vardır.
3- Bir mal veya ürün garanti süresi boyunca değişimden hariç 3 den fazla tamir görmüşse tüketicinin koşulsuz ücretin tamamını geri isteme hakkı vardır.
4- Promosyon veya çekilişle kazanılan mallarda da garanti olmak zorundadır.

Eline, ayagina saglik Serdar. Son noktayi koymussun. 3 yil garanti, arabanin butunu icin. Bir parca garantinin son gunu bozuluyorsa, o parca ucretsiz degisir ve arabanin garantisinden bagimsiz 2 yil garantisi olur. Ama 3 yil garanti bitimi sonrasi 2 yil icerisinde bu (diyelim ki) ampul patladi, o zaman servise gittigimizde (gitmek istersek) parca ucreti istenmeyecek, sadece iscilik istenecek. Servise gitmek yerine kendimiz takmak, ya da baska bir yerde taktirmak istersek, o zaman servisten bu parcayi ucretsiz temin edecegiz. Mantik bunu soyluyor, hukuk da anlasildigi uzere en azindan bunu soyluyor.

Ote yandan bir parca 3'den fazla degismis ise ve hala bozuluyorsa, o parcadan/maldan yararlanamamak sureklilik kazanmis demektir (dogru hatirliyorsam) ve aklin yolu daha kaliteli bir parca takmaktan gecer :)
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #34 : Haziran 09, 2009, 08:25:03 »
  Konu ile ilgili yasal düzenlemeleri içeren ve hukuki.net internet sitesi kaynaklı alıntıyı aktarayım. Madde 16'da bahsi geçen durum açıkça dile getirilmiştir.

''Garanti Belgesi Uygulama Esaslarına Dair Yönetmelik

Garanti Belgesi Uygulama Esaslarına
Dair Yönetmelik
(14.06.2003 tarih ve 25138 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan )

Amaç
Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı; hangi malların garanti belgesi ile satılmak zorunda olduğunu, bunların azami tamir sürelerini ve garanti belgesinin onaylanmasına ve uygulanmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam
Madde 2- Bu Yönetmelik, garanti belgesi ile satılmak zorunda olan, ekli listede yer alan ve tüketici işlemine konu olan mallara uygulanır.

Dayanak
Madde 3- Bu Yönetmelik, 23/2/1995 tarihli ve 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 31 inci maddesi ve bu Kanunun 4822 sayılı Kanunla değişik, 13 üncü maddesine dayanılarak düzenlenmiştir.

Tanımlar
Madde 4- Bu Yönetmelikte geçen;
a) Bakanlık: Sanayi ve Ticaret Bakanlığını,
b) Genel Müdürlük: Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğünü,
c) İl Müdürlüğü: Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğünü,
d) TSE: Türk Standardları Enstitüsü Başkanlığını,
e) Kanun: 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu,
f) Mal: Alış-verişe konu olan taşınır eşyalardan Bakanlıkça, bu Yönetmeliğin eki listede tespit ve ilan edilen, garanti belgesi ile satılması zorunlu olan malı,
g) Garanti Belgesi: İmalatçı #8211; üretici veya ithalatçıların, sattıkları, ürettikleri ve/veya ithal ettikleri mallar için düzenlenen ve malın garanti süresi içerisinde meydana gelebilecek arızalarının en az iki yıl süreyle veya özelliği nedeniyle belirlendiği ölçü birimi içerisinde, ücretsiz olarak yenisi ile değiştirilmesinin, tamirinin, bedel iadesinin veya bedel indiriminin taahhüt edildiğini ve satıcı ile tüketicinin yükümlülüklerini gösteren belgeyi,
h) Servis İstasyonu: İmalatçı - üretici ve/veya ithalatçıların, ürettikleri veya ithal ettikleri mallar için; kullanım ömürleri süresince satış sonrası montaj, bakım ve onarım hizmetlerini yürütmek üzere, kendileri tarafından ve/veya aralarındaki sözleşme uyarınca, bu amaçla yetki verilen gerçek veya tüzel kişiler tarafından kurulan ya da kurulmuş bulunan tesisleri,
ı) İmalatçı-üretici: Kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere, bu Yönetmeliğe ekli listedeki mallardan, tüketiciye sunulmuş olanları üretenler ile mal üzerine kendi ayırt edici işaretini, ticari markasını veya unvanını koyarak satışa sunanları,
i) İthalatçı: Kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere, bu Yönetmeliğe ekli listede sayılan mallardan herhangi birini yurt dışından getirerek satışa sunan gerçek veya tüzel kişiyi,
j) Satıcı: Kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere ticari veya mesleki faaliyetleri kapsamında tüketiciye mal sunan gerçek veya tüzel kişileri,
ifade eder.

Garanti Belgesi Düzenleme Zorunluluğu
Madde 5- İmalatçı-üretici veya ithalatçı firmalar, imal veya ithal ettikleri, ekli listede yer alan mallar için; Bakanlığa başvurarak garanti belgelerini onaylatmak ve tüketicilere verilecek garanti belgesi düzenlemek zorundadırlar.

Bu Yönetmelik hükümlerine göre hazırlanacak garanti belgesinin tasdik edilerek tüketiciye verilmesini temin etmekle satıcı, bayii, acente ya da temsilcilikler yükümlü ve sorumludurlar.

Servis istasyonlarında yapılan onarım ve parça değişimi işlemleri sonucunda verilen fatura, bu Yönetmeliğin öngördüğü garanti şartlarını içermesi kaydıyla, garanti belgesi yerine geçer.

Garanti ve Tamir Süresi
Madde 6- Garanti süresi; malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren başlar ve en az iki yıl ve/veya ilişik listedeki ölçü birimi ile tespit edilen değer kadardır.

Garanti süresinin başka bir ölçü birimi ile belirlenmiş olması halinde, malın üzerinde bu ölçü biriminin tespitine yönelik bir düzeneğin bulunması veya yapısının bu değerin tespitine uygun olması gerekir. Aksi halde garanti süresinin 2 yıl olduğu kabul edilir.

Malın arızalanması durumunda, tamirde geçen süre garanti süresine eklenir.

Malın tamir süresi en fazla 30 iş günüdür. Bu süre mala ilişkin arızanın servis istasyonuna, servis istasyonunun olmaması durumunda, malın satıcısı, bayii, acentesi, temsilciliği, ithalatçısı veya imalatçısı- üreticisinden birine bildirim tarihinden itibaren başlar.

Malın arızasının 15 iş günü içerisinde giderilememesi halinde, imalatçı#8211;üretici veya ithalatçı; malın tamiri tamamlanıncaya kadar, benzer özelliklere sahip başka bir malı tüketicinin kullanımına tahsis etmek zorundadır.

Garanti Belgesinde Bulunması Zorunlu Bilgiler
Madde 7- Tüketicilere verilecek garanti belgesinde aşağıda belirtilen bilgi ve açıklamalar yer alır:
a) İmalatçı- üretici ve ithalatçı firmanın unvanı, merkez adresi ile yetkilisinin imzası ve kaşesi,
b) Satıcının unvanı, adresi ile yetkilisinin imzası ve kaşesi,
c) Fatura tarih ve sayısı,
d) Malın cinsi, markası, modeli ile varsa bandrol ve seri numarası,
e) Malın tüketiciye teslim tarihi ve yeri,
f) Garanti süresi,
g) Azami tamir süresi,
h) Malın bütün parçaları dahil olmak üzere tamamının en az iki yıl ve/veya Bakanlıkça belirlenen ölçü birimi ile tespit edilen değere göre garanti kapsamında olduğu,
ı) Malın ücretsiz tamir, değiştirme, bedel iadesi ve bedel indirimi yükümlülüklerine ilişkin bu Yönetmelikte düzenlenen şartlar,
i) Kullanım hataları,
j) Tüketici lehine tanınabilecek haklarla ilgili diğer hususlar,
k) Bakanlık izin tarihi ve sayısı.

İzin
Madde 8- İmalatçı- üretici veya ithalatçı firmalar, bu maddenin 2 nci fıkrasında belirtilen mallar haricinde, ürettikleri veya ithal ettikleri her cins ve/veya marka mal için, Bakanlıkça hazırlanmış garanti belgelerini merkezlerinin bulunduğu yerdeki İl Müdürlüğü#8217;ne onaylatmak zorundadırlar.

Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından İthalat Rejimi kapsamında yayımlanan, İthalinde Garanti Belgesi Aranacak Maddelere İlişkin Tebliğde gümrük tarife istatistik pozisyonları ve madde isimleri yer alan malları imal veya ithal etmek isteyenlerin garanti belgeleri Genel Müdürlükçe onaylanır.

Genel Müdürlük, başvuruları değerlendirirken gerek duyması halinde tüketicilerin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını korumak amacıyla; belgelendirilecek ürünle ilgili olarak gerekli incelemeleri yapmaya veya yaptırmaya yetkili olup, daha önce onaylanmış kuruluşlardan alınacak raporları ve ürünle ilgili olarak diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından verilen belgeleri de dikkate alabilir.

Sanayi Mallarının Satış Sonrası Hizmetleri Hakkındaki Yönetmeliğinde yer alan mallara yönelik garanti belgeleri, Genel Müdürlük tarafından da onaylanabilir.

Genel Müdürlük veya İl Müdürlüğü#8217;nün onayı bulunmayan garanti belgeleri geçersizdir.

Başvuru (*)
Madde 9- İmalatçı-üretici veya ithalatçılar bir dilekçe ekinde aşağıdaki belgelerle birlikte Genel Müdürlüğe veya merkezlerinin bulunduğu yerdeki İl Müdürlüğüne başvururlar.
a) Bu Yönetmeliğe uygun şekilde Bakanlıkça bastırılmış 3 adet garanti belgesi örneği,
b) Yetkililerin noter onaylı imza sirküleri,
c) Firmaya ait Satış Sonrası Hizmetleri Yeterlilik Belgesinin bir örneği,
d) Malın bakım, onarım ve kullanımını gösterir Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzu.

Malın bakım gerektirmemesi veya tamirinin mümkün olmaması ile yaygın olarak kullanılmaması durumlarında, kullanım ömrü süresince arızalanması halinde yenisi ile değiştirileceğinin imalatçı-üretici ve/veya ithalatçı tarafından taahhüt edilmesi ve ürüne ait garanti belgesi üzerinde açıkça belirtilmesi kaydıyla, bu maddenin (c) bendinde belirtilen belge aranmayabilir. Bu tür talepler Genel Müdürlükçe değerlendirilerek karara bağlanır.

Gerek ilk başvuru ve gerekse model ilavesi sırasında ibraz edilen Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzları görüldükten sonra başvuruda bulunan firmaya iade edilir. Firma bu kılavuzları istenildiğinde ibraz etmek üzere saklamak zorundadır.

Garanti Belgesi Geçerlilik Süresi, Vize ve Diğer İşlemler (*)
Madde 10- Genel Müdürlük veya İl Müdürlüğü#8217;nce onaylanan garanti belgelerinin geçerlilik süresi 2 yıldır.

Garanti belgeleri onay tarihi esas alınarak, belgenin onay işleminin yapıldığı yerde, iki yılda bir vize edilir.

Geçerlilik süresinin dolmasını müteakip üç ay içerisinde vizesi yaptırılmayan belgeler geçersiz sayılır.

Satış Sonrası Hizmetleri Yeterlilik Belgesi vizeli olmayan, vize tarihi itibariyle değişen kural veya kriterlere uygun davranmayan firmaların vize işlemleri yapılmaz.

Garanti belgelerine yönelik vize işlemleri ile unvan, adres değişikliği, model ilavesi ile bu Yönetmeliğin 18 inci maddesinde belirtilen muafiyet işlemleri ve benzeri müracaatlar sırasında istenecek bilgi ve belgeler Genel Müdürlükçe ayrıca belirlenir.

Garanti Belgesi İptali
Madde 11- Bu Yönetmeliğe aykırı uygulamaların tespiti ve bununla ilgili olarak Genel Müdürlüğün veya İl Müdürlüğü#8217;nün yazılı uyarısına rağmen, verilen süre içerisinde durumun düzeltilmemesi halinde, firmanın garanti belgesi iptal edilerek mensubu olduğu meslek odasına ve diğer ilgili kamu kuruluşlarına Genel Müdürlükçe ayrıca bildirilir.

İhtiyari Garanti Belgesi
Madde 12- Bu Yönetmeliğe ekli listede yer almayan bir sanayi malı için yapılacak garanti belgesi başvurularında, imalatçı-üretici veya ithalatçılar bu Yönetmelik hükümlerine uymak zorundadırlar. Bu tür talepler Genel Müdürlük tarafından değerlendirilerek sonuçlandırılır.

Ücretsiz Tamir Yükümlülüğü
Madde 13- Satıcı, malın; garanti süresi içinde, gerek malzeme ve işçilik gerekse montaj hatalarından dolayı arızalanması halinde işçilik masrafı, değiştirilen parça bedeli ya da başka herhangi bir ad altında hiçbir ücret talep etmeksizin tamirini yapmak veya yaptırmakla yükümlüdür.

Arızalarda kullanım hatasının bulunup bulunmadığı servis istasyonları, servis istasyonunun mevcut olmaması halinde sırasıyla; bu malın satıcısı, bayii, acentesi, temsilciliği, ithalatçısı veya imalatçı-üreticisinden birisi tarafından düzenlenen raporla belirlenir.

Tüketiciler, bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen rapora ilişkin olarak bilirkişi tarafından tespit yapılması talebiyle ilgili tüketici sorunları hakem heyetine başvurabilir.

Diğer Yükümlülükler
Madde 14- Tüketicinin onarım hakkını kullanmasına rağmen malın;
a) Tüketiciye teslim edildiği tarihten itibaren, belirlenen garanti süresi içinde kalmak kaydıyla, bir yıl içerisinde; aynı arızanın ikiden fazla tekrarlanması veya farklı arızaların dörtten fazla meydana gelmesi veya belirlenen garanti süresi içerisinde farklı arızaların toplamının altıdan fazla olması unsurlarının yanı sıra, bu arızaların maldan yararlanamamayı sürekli kılması,
b) Tamiri için gereken azami sürenin aşılması,
c) Firmanın servis istasyonunun, servis istasyonunun mevcut olmaması halinde sırasıyla satıcısı, bayii, acentesi, temsilciliği, ithalatçısı veya imalatçı-üreticisinden birisinin düzenleyeceği raporla arızanın tamirinin mümkün bulunmadığının belirlenmesi,durumlarında, tüketici malın ücretsiz değiştirilmesini, bedel iadesi veya ayıp oranında bedel indirimi talep edebilir.

Bu maddenin (c) bendinde belirtilen raporun, tüketicinin başvuru tarihinden itibaren yedi gün içerisinde düzenlenmesi zorunludur. Tüketici, raporun belirtilen süre içerisinde düzenlenmemesi veya raporu kabul etmemesi hallerinde, ilgili tüketici sorunları hakem heyetine başvurarak mevcut durumun tespit edilmesini isteyebilir.

Satıcı, tüketicinin bu Yönetmeliğin 13 ve 14 üncü maddelerinde belirtilen taleplerini reddedemez. Tüketicinin bu taleplerine karşı satıcı, bayii, acente, imalatçı- üretici ve ithalatçı müteselsilen sorumludurlar.

Hizmet Yükümlülüğü
Madde 15- İmalatçı-üretici veya ithalatçılar, garanti belgesi ile sattıkları malların bakım onarım ve kullanımına ilişkin satış sonrası servis hizmetlerini yeterli olarak vermek ve bunun için gerekli tedbirleri almak zorundadır.

Değiştirilen Ürünün Garanti Süresi
Madde 16- Garanti uygulaması sırasında değiştirilen malın garanti süresi, satın alınan malın kalan garanti süresi ile sınırlıdır.

Kullanım Hatası
Madde 17- Tüketicinin malı kullanma kılavuzunda yer alan hususlara aykırı kullanmasından kaynaklanan arızalar hakkında Yönetmeliğin 13 ve 14 üncü madde hükümleri uygulanmaz.''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • en iyi otomobil kendi otomobilindir
    • www.erginboy.8m.com
  • 1 kere teşekkür edildi
toyotasa reziliği
« Yanıtla #35 : Haziran 09, 2009, 10:43:43 »
bunlar o kadar pişkin ki , söyleyecek bir laf bulamıyorum bunlara,
aracımda dur kalklarda koltuktan ses geliyordu, bunun için koltuk kızaklarını deiştirdiler ama değişen bir halt olmadı, sıkışık trafikte her dur kalta koltuğumda klıt klıt gibi bir ses geliyor, servis bu konuda birşey yapamayacağını söyledi ve bu sesin normal olduğunu söyledi ( yükseklik ayarlı koltuklarda böyle oluyormuş)
Toytasa yı aradım ve iletişim merkezinden beni bir bayan arayarak sesin normal ve makul olduğunu ve bununla ilgili yapılacak bir şey olmadığını söylediler >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:(
ben herifleri bir çözüm için arıyorum onların bana verdiği cevaba bak,

ben gidip geyik gibi 40.000 tl yi verip araba alıyorum ve karşılaştığım sorunlara bak, gidip aptal bir fransız arabası alsaydım bukadar uraşmazdım ya.

şimdi toyota aşığı olan arkadaşlar bana ne tavsiye edersiniz, ben ne yapmalıyım, bana bir yol gösterin.
2008 Corolla 1,4 d4d

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • cibili cibili şak şak şak...
  • Kan Grubu: A-
  • Kilometre: 102110
  • Model Yılı: '00
  • 41 kere teşekkür etti
  • 78 kere teşekkür edildi
Ynt: toyotasa reziliği
« Yanıtla #36 : Haziran 09, 2009, 10:53:53 »
Bence servis yetkilisi ile önce kendi aracınızla, daha sonrada aynı model başka araçla test sürüşü yapın.Derdinizi en iyi bu şekilde anlatıp koltuğun değişmesini isteyin.
Merak etmeyin mutlaka bir test sürüşü araçları vardır.
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE_____ ATAM
İŞİNE BAK__________________BABAM
OĞLUM BAĞA BAK BAĞA______ DEDEM

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • Kilometre: 55000
  • Model Yılı: '08
  • 96 kere teşekkür etti
  • 126 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #37 : Haziran 09, 2009, 11:03:52 »
Bu konuyu zaten acmissiniz. Ikincisine gerek yok. Burdan devam edelim.
Ey Türk Gencligi, birinci vazifeni hic bir zaman unutma!

"The hottest places in hell are reserved for those who in times of great moral crises maintain their neutrality" Dante

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • şaban demirel
    • facebook
« Yanıtla #38 : Haziran 12, 2009, 23:48:14 »
 toyotasa'ya 2 gün önce yazdığım mail'i paylaşmak istedim arkadaşlar.
sonucunu merakla beklıyorum olumsuz bir yanıt gelirse soluğu mahkemede alıcam artık
çoğumuz sahip olduğumuz haklarımızı bilmiyoruz maalesef...                                                     

TOYOTASA GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE

4822 Sayılı Kanun ile Değişik 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Uygulama Yönetmelikleri,Garanti Belgesi Uygulama Esaslarına Dair Yönetmeliğin 6. Maddesi Garanti ve Tamir Süresi 3. Paragrafta Belirtilmiş olan '' MALIN ARIZALANMASI DURUMUNDA,TAMİRDE GEÇEN SÜRE GARANTİ SÜRESİNE EKLENİR''

Yukarıda YASA olarak belirlenmiş kanun maddelerine dayanarak 34 YJ 1963 pilakalı NMTBZ20E60R------ şasi nolu aracımın sona ermiş olan garanti süresinin,aracımın garanti başlangıcı olan 26.01.2006 tarihinden 26.01.2009 tarihine kadar süre içerisinde servislerinizde gördüğü onarımlar sonucunda geçen zamanlarda ''maldan faydalanamama'' durumu oluşmuş olup elimde mevcut olan servislerinizden aldığım iş emri formlarına dayanarak 99 gün maldan faydalanamama sebebi ile geçen 99 günün garanti bitişi itibariyle aracımın garantisine eklenmesini arz ve talep ederim.

TALEP İÇİN GEREKÇELER
iş emri no: 20070111022  servis giriş tar:11.01.2007  servis çıkış tar:20.01.2007  geçen süre: 9
iş emri no: 20071006023  servis giriş tar:06.10.2007  servis çıkış tar:09.10.2007  geçen süre: 3
                20071006027 (R)
iş emri no: 20071213021  servis giriş tar:13.12.2007   servis çıkış tar:14.12.2007  geçen süre:1
iş emri no: 20071224002  servis giriş tar:24.12.2007   servis çıkış tar:17.03.2008  geçen süre:84
iş emri no: 20090202008  servis giriş tar:02.02.2009   servis çıkış tar:04.02.2009  geçen süre:2
                20090202007(E)                                                                                 TOPLAM:99 GÜN

Sayın yetkili,adım ŞABAN DEMİREL daha öncede bir çok defalar size servisleriniz hakkında dile getirmeye çalıştığım konular oldu ama hiç birinden bir netice alamadım özellikle direksiyon kutusundan gelen sesler üzerine.
20090120012 nolu iş emrinde (garanti kapsamı içerisinde iken) ön taraftan gelen kasislere girildiğinde gelen tıkırtı seleri sebebi yüzünden götürdüğümde müşteri temsilcisi arkadaşın iş emrine tıkırtı sesi geliyor yerine uğultu sesi geliyor yazması sebebi ile size yaptığım başvuru aleyhime olarak geri döndü. ama 20090202008 ve20090202007 iş emir formlarında müşteri  talimatları bölümüne talimatım olduğu halde yine müşteri temsilcisi arkadaşımız bu seferde talimatlar bölümüne benim şikayetimi yazmayıp en alttaki NOT bölümüne araçta herhangi bir anormal sesin duyulmadığını beyan etmiştir benim bariz şekilde duyduğum sesi servisteki arkadaşın duymaması bana etik gelmemektedir ama aradan 25 gün sonra (işlerimin yoğunluğundan geçen 25 gün) her geçen gün artan bu sesler sebebi ile tekrar servisinize başvurdum ve 20090327042 iş emri formundada göreceğiniz gibi 25 gün önce duyulmayan sesi duydular.peki madem bu ses yoktu bana malummu olduda bu parçadan ses geldiğini 25 gün önce ben duydumda servisiniz duymadı. yada garanti kapsamında tıkırtı yerine uğultu yazan arkadaştamı duymadı.

TALEP: yukarıda belittiğim sebepler ve dayanaklar neticesinde avukatlarım ve tüketici hakem heyeti telkin ve tavsiyeleri ile adli yol dışında size bu son maili atmış bulunuyorum,yukarıda yazılı olan şasi numaralı aracımın serviste geçen sürelerini hesaplayarak ki ben hesapladım ve bütün servis formları mevcut bitmiş olan garanti süreme eklenmesini ve garanti süresi içerisinde beyan etmiş olduğum direksiyon kutusundan gelen tıkırtı sesinin hangi parçadan kaynaklanıyor ise (20090327042 iş emrinde üst direksiyon kutusu yazmakta) yenisi ile değiştirilip mağduriyetimin giderilmesi konusunda adımlar atılıp  sonuçta memnuniyet sağlanıp giderilmesini ARZ VE TALEP EDERİM.

PİLAKA:34 YJ 1963
ŞASİ NO:NMTBZ20E60R------
toyota'sız adam

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • No Stock+
  • 1 kere teşekkür etti
  • 22 kere teşekkür edildi