Gönderen Konu: Konsol ampülleri sürekli patlıyor.  (Okunma sayısı 4520 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Türkçemize sahip çıkalım....
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
Konsol ampülleri sürekli patlıyor.
« : Haziran 02, 2009, 17:04:02 »
Aracımın ön konsol (Dörtlü flaşör, Klima, Rezistans, Küllük, Havalandırma) lambalarını değiştirmekten bıktım. Elimde bir poşet dolusu yanmış lamba oldu. Her seferinde bazen biri bazen bir kaçı aynı anda yanıyor (patlıyor). Lamba diyip geçmeyin servisten alıyorum ve ciddi pahalı, neredeyse buji fiyatına geliyor tanesi. Bir ay önce Klima, Rezistans, Küllük, Çakmak, Dörtlü lambalarını değiştirmiştim şimdi farkettim rezistans lambası yine patlamış.

Olası sebepler

1- Voltaj yüksek yada ani pik voltaj oluşumu. (12 Volttan fazla)
2- Ampüller 12V değil. (Üretim hatası 12V tan düşük voltajda çalışıyor)

Olası çözümler

1- Sisteme gelen voltajı sabitlemek (Hep 12V)
2- Ampül öncesine 2 Ohm luk direnç bağlamak. (Akımı azaltmak için)

Sizlerde olası sebep ve önerilerinizi paylaşırsanız sevinirim. Özellikle Elektrikten anlayan arkadaşlar.

Toyota Corolla 2003 1.6 Terra ZZE121

Türkçemiz, parmak izi gibidir. Bizimle büyür bizimle ölür. O'nu korumazsak, yıpranır, yozlaşır ve bir MİLLET yok olur.

Toyota Club Türkiye

Konsol ampülleri sürekli patlıyor.
« : Haziran 02, 2009, 17:04:02 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 134 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
Ynt: Konsol ampülleri sürekli patlıyor.
« Yanıtla #1 : Haziran 02, 2009, 17:19:12 »
Sisteme  gelen voltajı sabitleyemezsiniz. Araç  çalışınca  elektrik  alternatörden  gelir. Bu da ancak en  fazla 12,5 veya 13 volt  olmasına  sebep  olur. Normal  şartlarda 12 voltluk  bir  ampül 13 volt  geldi  diye  patlamaz. Çözümlerinize gelince  akkor flamanlı  lambalara  direnç  bağlanmaz. Bunun  yerine yapılacbilecek tek şey  ampüllerin soketlerindeki  bağlantılar ile  oynayarak ampülleri ikişer  seri  bağlamak ( bu durumda  ışığın  zayıflığına  katlanacaksınız), veya  benim  gibi  farlar ve sinyaller  haricinde  tüm  aydınlatmaları  led  lambalardan  yaparak ( işte bunlara  direnç  koyarak istediğiniz  voltajın gelmesini  sağlayabilirsiniz)  ampül patlama  derdinden kurtulmuş  olacaksınız ve de istediğiniz renkte  led  koyarak  aracınızın kokpitini  kişiselleştirebileceksiniz.

Saygılar...
1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "ne alırsan al japondan vazgeçme"
  • Kan Grubu: A+
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Haziran 02, 2009, 17:26:57 »
kardeş benim de bir kaç aydınlatma yanmıyordu. servisten falan değil de normal bir elektrikçi teypçi tanıdık bir arkadaştan hallettirdim. o küçük ampüllerin tanesi 1 tl miydi 2 tl mi öyle bişey. taktırdım ve yaklaşık 1 senedir bir sıkıntı olmadı. bi ara klima düğmelerinden ok işareti göstereninin lambası sönmüştü soonra kendiliğinden tekrar yandı. nası oluyo bilmiyorum ama öyle oldu.
yani bence öyle basit bişey için servise gitmene gerek yok.
şuanki aracım "tabanvay"

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Haziran 02, 2009, 17:31:30 »
dörtlü tuşunun gece lambası yanmıyordu. söktüm dağıttım ve ampülünü alarak piyasadan temin ettim (25 kuruştu galiba) taktım ve montajını yaptım. kaç ay oldu bir sorun yok. şarj dinamosunu bir kontrol ettirin

http://www.toyotaclubtr.com/mekanik-sohbet/dortlu-sinyal-dugmesi-park-ve-ikaz-isigi

bu konuya bakabilirsin.
2015 vw golf 7 1.4 comfortline (2018- ...)
2014 honda crv 1.6 elegant (2016- ... )
2011 toyota yaris 1.33 terra sporty (2012- 2018), 2011 toyota corolla comfort extra 1.6 d-vvti (2011- 2016), 2004 toyota corolla terra sedan 1.4 vvti (2007-2011)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #4 : Haziran 02, 2009, 17:44:26 »
Ampülleri servisten alıp kendim değiştiriyorum, dolayısıyla işçiliğe para vermiyorum. Ayrıca ampüllerin farklı soketleri var pek piyasada bulunabileceğini tahmin etmiyorum. Diyelimki buldum ve taktım, önemli olan bulmak ve takmak değil. Ampüller patlatan şey (sebep) benim için daha önemli.
Şarz dinamosunda bir problem olsa tüm elektrik donanımında sorun çıkması lazım. Şimdilik öyle bir sıkıntım yok.

Türkçemiz, parmak izi gibidir. Bizimle büyür bizimle ölür. O'nu korumazsak, yıpranır, yozlaşır ve bir MİLLET yok olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Haziran 02, 2009, 19:00:47 »
Ampülleri servisten alıp kendim değiştiriyorum, dolayısıyla işçiliğe para vermiyorum. Ayrıca ampüllerin farklı soketleri var pek piyasada bulunabileceğini tahmin etmiyorum. Diyelimki buldum ve taktım, önemli olan bulmak ve takmak değil. Ampüller patlatan şey (sebep) benim için daha önemli.
Şarz dinamosunda bir problem olsa tüm elektrik donanımında sorun çıkması lazım. Şimdilik öyle bir sıkıntım yok. istanbulda kadıköy ve karaköy bulamayacağınız ürün yok.

soket farklı ve özel olabilir ama ampül standarttır. verdiğim linke bakarsanız ampül alıp sokete tellerini sardım.
2011 toyota yaris 1.33 terra sporty (2012- 2018), 2011 toyota corolla comfort extra 1.6 d-vvti (2011- 2016), 2004 toyota corolla terra sedan 1.4 vvti (2007-2011)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #6 : Haziran 03, 2009, 11:46:23 »
Cevap yazan arkadaşlara teşekkür ederim. Patlayıp sonradan sakladığım ampüllerin bazılarının fotoğraflarını size göstermek için çektim, görebilirsiniz.

Osman bey, ani voltaj yükselmeleri yaşayabiliriz diye ilk aklıma gelen 7812 tip bir regülatörle voltajı 12V'a sabitlemekti. Fakat sonradan düşündüğümde dediğiniz gibi akkor flamanlı ampüller bir volt yükselmeyle ampülü patlatmayabilir. Bundan vaz geçtim. (Zaten zor iş)

Ampül öncesine direnç bağlayarak çektiği akımı azaltıp yükü hafifletecektim. DC akımlarda bu mümkün, örnek aşağıdaki fotoğraf.

Murat bey bilgiler için teşekkür ederim. "Ampülü piyasadan temin ettim" diyince ben de orjinal haliyle yani soketli falan zannettim. Zaten son çare, sizinde bahsettiğiniz gibi yapmayı düşünüyordum. İkinci düşüncemde soketlerin içine uygun led bulup yerleştirerek bir dirençle işi halletmek tabi yerleştirme sıkıntısı çekermiyim onuda işi yaparken görürüm. 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Haziran 03, 2009, 14:11:47 »
rica ederim. ben de ilk defa sökmüştüm. nasıl bir ampul ile karşılaşacağımı bilmiyordum. söktükten sonra sakaryada elektronik parça satan yere gidip bu ampulden var mı diye sordum. duylu halde olmayacağından emindim. eleman çıkarıp verdi. biraz uzun farketmişsinizdir fakat dörtlü içinde yer olduğu için bir sıkıntı olmadı. gayet de parlak yanıyor.

bu arada en büyük olan ampul nereden çıkma? o da dipsiz galiba tam gözükmüyor da.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Haziran 03, 2009, 14:41:17 »
  Selam.
 Bu ampullerin bildiğim kadarı ile hepsi hatta daha fazla çeşidinden piyasada mevcut. Gerekirse bulabileceğiniz bir kaç yeri özel mesajdan tarif edebilirim.
 Kontağı açmadan önce farların vs. kapalı olması aslında iyi olur. Ama ampuller eğer kaliteli ise bu kadar sık bozulmaması lazım. Ben kaliteli ampul tavsiye ederim. Eğer yine bozulma yaparsa tesisatta bir sorun olabilir sanırım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #9 : Haziran 03, 2009, 15:06:19 »
Evet en büyük ampül dipsiz, emin değilim ama büyük ihtimalle üçüncü fren lambası. Şimdi faturaları karıştırdım hiç birinde şu yada bu ampül diye yazmıyor, yalnızca kodları var. Ampülün üzeride silinmiş en büyüğün bir küçüğünün üzerinde 12V 5W yazıyor. Büyük ampülde muhtemelen 12V 8W filandır.

Aracı aldığımdan beri tavan, çamurluklardaki sinyaller, ön sol hüzmeler hariç tüm ampüller patladı ve yenisiyle değiştirdim. Ampülden çektiğim kadar hiç bir şeyden çekmedim.    

Ayrıca tüm ampüller orjinaldir. Aracı aldığımda üzerindekiler neyse o dur. (Aracı sıfır aldım) Sonradan patlayanlarıda servisten kendim aldım ve kendim değiştirdim. Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yermiş.
07/10/2006 tarihinde 70000 KM bakımına gittiğimde patlayan park ampülünüde değiştirdiler (Faturaya bakıyorum) 1.87 TL ampülün fiyatı, işçilik 10 TL. Hani nasılsa bakıma giriyorum ampülden işçilik almazlar diye düşünmüştüm. (Şimdi hep üflüyorum)  Sözün özü tüm ampüler orjinaldir, ya da günahı Toyota'ya. 70000 KM bakımına girdiğimde şikayetimi servise bildirmiştim, hatta iş emri teslimat formunda bunuda belirtmiştim. Yapılan kontorollerde bir şey yok dendi.

Hakan bey, ampüllerden daha çok çekeceğim, zahmet olmazsa özelden tarif alabilir miyim?

bilgihanomur@hotmail.com

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #10 : Haziran 12, 2009, 08:21:49 »
Patlayan ampülün soketini kullanarak bulduğum çözüm; bir adet 1KOhm direnç, parlak led, el mahareti.

Evde 12V adaptöre takarak 48 saat test ettim. Hiç bir ısınma yada olumsuz bir şeyle karşılaşmadım. Bu arada yaptığım hesaplarda direnç 560 Ohm çıkmasına rağmen ışık çok şiddetli olmaması için direnç değerini kendim yükselttim ve 1KOhm direnç taktım.

Bunu rezistans düğmesine takıp, sonucu buraya yazarım.

Not: Hakan bey tarifi hâlâ bekliyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Haziran 12, 2009, 08:48:04 »
  Yeri özelden tarif ettim. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Kilometre: 60000
  • 134 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Haziran 12, 2009, 13:53:00 »
Ledlerde rezistans düğmesi  çalışmıyor. Ben kendi gösterge ampüllerimden biliyorum. Yukarıdaki mesajımda da belirttiğim  gibi eğer yapabiliyorsanız tamamını  led  takınız. Akkor flamanlı  lambalara  göre  ömürleri  oldukça  uzundur. Isınma  yapmazlar, fazla  akım  çekmezler, aracınız  parklar  yanık  olarak 3 gün kalsa  bile akü  bitmez  ;)
1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • BÜYÜK İZMİR BULUŞMASI :)
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Haziran 12, 2009, 13:56:54 »
Allah sabır versin işallah bu şekilde sorunununzu çözersiniz.
2002 corolla H/B 1,6 terra   iZMİR / Balçova