Sayın Onur Kolçak Bey dikkat edin vahşi kapitalizm diyorum.Kapitalizm değil.Ne güzel açıklamışsınız vahşi kapitalizmi mesajınızda 3,4 ve 5nci satırlarda oysa kapitalizm mesajınızın 2.satırında tarif ettiğiniz gibidir.İngiltere 700-800 yılda geldi bu aşamaya ama biz daha çok genç bir cumhuriyetiz.O yüzden biraz daha sabretmeniz gerekiyor gerçek kapitalizme ulaşmak için.Yoksa, gerçek kapitalizm imrenilecek bir olgudur.Kapitalizm konusunda yorum yapmadan önce bu konuda bilgi sahibi olmak gerekli diyorum.Paylaşımlarınız için teşekkürler sunarım.
Mesajınızın tam olarak neyi anlatmak istediğini açık bulmasam da, öğrenciliğim ve tahsil bölümümle alakalı olarak kapitalizmi yeterince tanıdığıma inanıyorum. Tabi yaşınız benden fazla, birikiminizin de bu ölçüde benden fazla olması gerekmekte. Ancak herkesin düşüncesi kendine.
Kapitalizmin imrenilecek bir olgu olduğuna katılmıyorum. Kapitalizm insanlık açısından iki uçlu değnektir. bize dünyanın nimetlerini sunarken Güney Amerika’da, Afrikada, Uzak Doğuda insanlar insanlık dışı komün hayatlarıyla klasik tabirle günde 1 dolara çalıştırılmaktalar.
Önceki mesajımın 3,4 ve 5. satırlarında kapitalizmi değil, insanlarımızın tembelliğini ve kendilerini ötekileştirip sözde kaderlerine boyun eğip tembellik yapmalarını açıklamak istemiştim.
Son olarak İngiltere demişsiniz,
Türk varlığı, Anglosakson varlığından çok çok daha önceye varmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu'nun Britanyadan çok daha etkili olduğu zamanlar da vardır. Bu bağlamda, İngiltere'nin şu anki gücünün sebebi uzun yıllardır varolması değil, diğer sömürgeci ülkeler gibi, kendinden güçsüz ülkeleri sömürgeleştirmeleri, işçilik ve hammaddelerini oldukça insafsızca kullanmalarıdır ve bu yönde izledikleri politikalardır. Ne Osmanlı ne de Türkiye politikası bu yönde olmamıştır maalesef.
Genç bir cumhuriyetiz, ancak ilerleyen zamanlarda sömürgeci ve kapitalist bir ülke olmamız imkansız. Sebebi de tüm 3. sınıf dünya ülkelerinin hali hazırda sömürgeleştirilmiş ve yeraltı kaynaklarının çoktan zaptedilmiş olmasıdır. Yani genel olarak diyebiliriz ki kapitalizm oligopolistik bir olgudur. Piyasaya girmemiz imkansızdır. Sokmazlar. Nitekim Birinci Dünya Savaşı da bu sebeple çıkmıştır.
Kapitalizm savaşlar çıkaran bir olgudur. Maalesef dünya düzeni de böyle gelmiş böyle gidiyor, kimileri kazanıyor, kimileri tüketiyor, kimileri zarar görüyor, kimileri de zarar veriyor. Kapitalizm belki ancak bu şekilde bağdaştırılabilir, toplumsal ezilmişlik ve hazımsızlıkla.
Bu güzel fikir paylaşımı için ben teşekkür ederim, lakin mekanik konusunu daha fazla bu konularla meşgul etmemek gerek sanırım, nitekim bu konuların sonu da yoktur. İyi günler.