Gönderen Konu: El Yapımı Model Uçak (ayrıntılı resimler)  (Okunma sayısı 43678 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • E12 SPORT 3ZZ-FE (Auris - Yaris D4D MMT) Civic EK9
    • Model araçlar, uçaklar, helikopterler
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A-
  • Model Yılı: -
  • 482 kere teşekkür etti
  • 760 kere teşekkür edildi
El Yapımı Model Uçak (ayrıntılı resimler)
« : Mayıs 27, 2009, 16:11:48 »
birkaç ay önce yaptığım ve uçak konusunda modelciliğe başlamak isteyenlerin hevesini kabartıcağını ve feyz alabileceğini düşündüğüm bir konu açmak istedim, kumandanız ve alıcınız varsa eğer kendi yapıcağınız uçağın size maliyeti sadece 150 - 200 TL arası olucaktır :)

Malzeme listesiyle başlıyalım :

* 3mm Depron 1Tabaka (9YTL 1 Tabakası)
    * 6mm Depron 1Tabaka (16YTL 1 Tabakası)
    * 10x5mm Balsa x 3 adet (tanesi 2,50 YTL)
    * ufak bi parça kontraplak (bedava )
    * Şeffaf koli bandı
    * epoxy 5 yada 12 dakikalık
    * 10x10 balsa çubuk ( 5YTL )
    * iniş takımı için iki adet tekerler (1,50 €)
    * Hi Model 1500 KV Brushless motor seti ( 21,50€)
    * 40 amper ESC  (11 Dolar)
    * 4 adet HXT900 Servo (12 Dolar)
    * 10x5 APC Marka Pervane (2 dolar)
    * servo çubukları  (2 dolar )

Pil Dahil uçuş ağırlığı : 500 gram'dır

admin - MSN üzeri Mesaj gönder

Standart El Yapımı Extra 300
El yapımı Spitfire'ımın 2 kere çakılması ve büyük bir hüsran sonucu yeni bir uçak projesine başladım ve 1 haftada bitirdim. çok güzel oldu ve ilk deneme uçuşunu çok başarılı bir şekilde atlattı kullanılan malzemeler.

* 3mm Depron 1Tabaka (9YTL 1 Tabakası)
    * 6mm Depron 1Tabaka (16YTL 1 Tabakası)
    * 10x5mm Balsa x 3 adet (tanesi 2,50 YTL)
    * ufak bi parça kontraplak (bedava )
    * Şeffaf koli bandı
    * epoxy 12 dakilalık
    * 10x10 balsa çubuk ( 5YTL )
    * iniş takımı için iki adet tekerler (Model Merkezinde 1,50 €)
    * Hi Model 1500 KV Brushless motor seti (Model Merkezinde 21,50€)
    * 40 amper ESC
    * 4 adet HXT900 Servo
    * 10x5 APC Marka Pervane (Model Merkezi)
    * servo çubukları vs (Model merkezi)

Pil Dahil uçuş ağırlığı : 500 gram

http://video.google.com/videoplay?do...23700009574125

Öncelikle istediğiniz uçağın planını siteden indirip bir ozalitçiden bastırtılır

uçak planı inderebileceğiniz birkaç site :

http://www.willingtons.com/mymac/Plans_Download.htm

http://svensons.com/airplanes/

Gövdenin iskeletini oluşturulucak parçalar 6mm depronda kesildi ve 10x5mm basa çıtalarla desteklendi ve epoxy ile yapıştırıldı (Japon kullanmayın çünkü depronu eritiyor  )

servo yuvalarını salamlaştırmak için 4mm lik balsa plaka kullanıldı

Rudder'in tutunucağı yeri komple balsa yaparak güçlendirdim

balsayı önce falçatayla yontup zımparalanmış hali

Uçağın kalan yapım aşamasını yarın eklemeye devam edicem

Toyota Club Türkiye

El Yapımı Model Uçak (ayrıntılı resimler)
« : Mayıs 27, 2009, 16:11:48 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
Ynt: El Yapımı Model Uçak (ayrıntılı resimler)
« Yanıtla #1 : Mayıs 27, 2009, 16:18:46 »
Diğer resimleri de sabırsızlıkla bekliyoruz Mesut, gözüm keserse ben de bir deneme yaparım belki :)
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 30000
  • Model Yılı: '16
  • 2 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Mayıs 27, 2009, 16:26:50 »
Zorlu ama zevkli bir çalışma olsa gerek :) Elinize sağlık :alkis:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • 482 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Mayıs 27, 2009, 16:34:43 »
Diğer resimleri de sabırsızlıkla bekliyoruz Mesut, gözüm keserse ben de bir deneme yaparım belki :)

Hakkı abi çok aha basitleri mevcut bu benim yapmış olduğum uçak Akrobasi amaçlı bir uçak hem yapımı hemde uçuşu belli bir birikim istiyor , ama eğer yapmaya karar verirsen yardımcı olurum hem plan hemde yapım konusunda

Zorlu ama zevkli bir çalışma olsa gerek :) Elinize sağlık :alkis:

Emre gerçekten çok zevkli bir iş buna emi ol, tüm dertlerimi kederlerimi sıkıntılarımı unutturuyor bana bunları yaparken :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Mayıs 27, 2009, 17:13:44 »
Elinize sağlık Mesut Bey, tebrikler, ben de özendim doğrusu...

Yıllar önce bir arkadaşımla birlikte daha büyük boyutta bir taneye başlamıştım, elektrikli motor, pervane, servolar vs. hepsi hazırdı, hatta uçağın parçalarını da kabaca kesmiştik ama bir türlü tamamlayamadık, sonuçta motor ve pervane yıllardır bir köşede duruyor, servoları başka işlere kullandık...

Tekrar bir el mi atsam diye içimden geçti güzel çalışmanızı görünce...
2005 Corolla Sedan Terra A/T

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '14
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Mayıs 27, 2009, 20:55:44 »
çok zevkli olduğundan eminim. 15 sene kadar önce O304 ün 1/50 ölçekli halini tamamen kendi çizim ve ölçümlerimle yapmaya başlamış ve genel iskeleti, ön ve arka çatıyı yapmıştım. malzeme olarak mutfakta kullandığımız olin yağ tenekesi, lehim ve havya ile kaynak yaparak, çekiçle dövme yoluyla şekil vermek süretiyle baya bir uğraşmıştım. bitmemiş halini bile karşısına geçip seyrediyordum. nasip olmadı bitirmek.
2015 vw golf 7 1.4 comfortline (2018- ...)
2014 honda crv 1.6 elegant (2016- ... )
2011 toyota yaris 1.33 terra sporty (2012- 2018), 2011 toyota corolla comfort extra 1.6 d-vvti (2011- 2016), 2004 toyota corolla terra sedan 1.4 vvti (2007-2011)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • 482 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Mayıs 28, 2009, 08:39:01 »
Elinize sağlık Mesut Bey, tebrikler, ben de özendim doğrusu...

Yıllar önce bir arkadaşımla birlikte daha büyük boyutta bir taneye başlamıştım, elektrikli motor, pervane, servolar vs. hepsi hazırdı, hatta uçağın parçalarını da kabaca kesmiştik ama bir türlü tamamlayamadık, sonuçta motor ve pervane yıllardır bir köşede duruyor, servoları başka işlere kullandık...

Tekrar bir el mi atsam diye içimden geçti güzel çalışmanızı görünce...

Savaş bey kesinlikle tekrar el atmanızı öneririm, bu iş insana okadar büyük bir haz veriyorki anlatamam, isterseniz bende size eşlik eder yardımcı olmaya çalışırım, motor pervane ve esc duruyorsa mutlaka değerlendirelim ne dersiniz ! bu arada neden uçağınız yarım kaldı merak ettim ?

çok zevkli olduğundan eminim. 15 sene kadar önce O304 ün 1/50 ölçekli halini tamamen kendi çizim ve ölçümlerimle yapmaya başlamış ve genel iskeleti, ön ve arka çatıyı yapmıştım. malzeme olarak mutfakta kullandığımız olin yağ tenekesi, lehim ve havya ile kaynak yaparak, çekiçle dövme yoluyla şekil vermek süretiyle baya bir uğraşmıştım. bitmemiş halini bile karşısına geçip seyrediyordum. nasip olmadı bitirmek.

Murat bey insanın kendi el emeği ile ortaya çıkardığı birşeyi karşısına oturup seyretmenin nekadar zevkli olduğunu bilirim, benimde kendi elimle karbon plaadan kestiğim araç şaselerim ve helikopter parçalarım oldu onları takıp karşısından izlemeyi çok seviyorum, bu iş hastalık yaratıyor insanda ama emin olunki , kahvee gitmekten dışarıda dolaşmaktan çok çok daha keyifli bir olay, projeniz neden yarım kaldı çok merak ettim doğrusu , elimden bişey gelicekse yardımcı olmak isterim

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Mayıs 28, 2009, 08:53:53 »
üniversitede 2. sınıfta dersler ağırdı. ardiyeye kaldırdım ben de daha sonra devam ederim diye. düzce depreminde ardiyedeki karışıklıkta uçuruma yuvarlanmış otobüs gibi olunca attım. yeniden başlarsam daha iyi malzeme seçeceğim. maket malzemelerinden falan haberim yoktu o zamanlar.
2011 toyota yaris 1.33 terra sporty (2012- 2018), 2011 toyota corolla comfort extra 1.6 d-vvti (2011- 2016), 2004 toyota corolla terra sedan 1.4 vvti (2007-2011)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • 482 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Mayıs 28, 2009, 09:25:36 »
üniversitede 2. sınıfta dersler ağırdı. ardiyeye kaldırdım ben de daha sonra devam ederim diye. düzce depreminde ardiyedeki karışıklıkta uçuruma yuvarlanmış otobüs gibi olunca attım. yeniden başlarsam daha iyi malzeme seçeceğim. maket malzemelerinden falan haberim yoktu o zamanlar.

Düzce depreminden hepimiz çok etkilendik gerçekten, bende gebzede oturuyorum Allah o günleriyaşıyan herkesin yardımcısı olsun, yapmayı planladığınız araç yürür haldemi olucak yoksa sadece maket evde süs olarakmı durucak ona göre malzemeler önerebilirim Murat bey

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • 482 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Mayıs 28, 2009, 09:51:08 »
Resimlerin devamı arkadaşlar

Motor Mount için kenarlara 10x10 mm lik palsa parçalar ekledim.

motorun montajını yapıcağım yeri balsadan hazırladım ancak 4mm lik iki plakayı arka arkaya yapıştırdım. burda dikkat etmeniz gereken şey ise plakaların yönleri vardır bitarafa kolay kesilirken diğer yöne zor kesilir. birbirine yapıştırırken aynı yönde değilde zıt yönlerde yapıştırınki güçlü olsun.

kanadın alt kısmı kesildi 6mm depron kullanıldı.

kanadın alt tarafı için 6mm depron kullanıldı. üst tarafı için ise 3mm depron kullandım ve iki kanat arasına 10x5mm balsa çıtayı dikey şekilde yerleştirip güçlendirdim. kanadın ön birleştirme yerine ise 3mm lik kayın ağıcından yuvarlak çıta kullanıldı

Uçağın genel görünümü yavaş yavaş oluşmaya başladı :)

Motor ESC ve Arka elevatör ve rudder servoları takılıp kabloları çekildi

Kanadın oturucağı yuvayı güçlendirmek için 5mm balsa plakadan kanadın şekline göre kesilerek gövde içine montajlandı

gövdeye kanadın oturucağı yuva kesildi ve içten daha önce kestiğimiz balsalar epoxylendi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • 482 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Mayıs 28, 2009, 09:52:13 »
ağırlık merkezi için pili motorun hemen arkası kanadın hemen önüne konumlandırdım ve pil için bir yuva hazıradım bunun içinde 6mm depron kullandım

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Mayıs 28, 2009, 11:16:06 »
Düzce depreminden hepimiz çok etkilendik gerçekten, bende gebzede oturuyorum Allah o günleriyaşıyan herkesin yardımcısı olsun, yapmayı planladığınız araç yürür haldemi olucak yoksa sadece maket evde süs olarakmı durucak ona göre malzemeler önerebilirim Murat bey

herşeyini yapmayı düşünüyordum. bagaj kapakları yukarı açılacaktı, kapılar, iç koltuklar, aydınlatmalar vs. defransiyel vs. yürür olacaktı, süspansiyon dahil herşeyi planlamıştım. kaldı öyle

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • 482 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Mayıs 28, 2009, 13:37:51 »
herşeyini yapmayı düşünüyordum. bagaj kapakları yukarı açılacaktı, kapılar, iç koltuklar, aydınlatmalar vs. defransiyel vs. yürür olacaktı, süspansiyon dahil herşeyi planlamıştım. kaldı öyle

Tekrar devam etmeyi düşünmezmiydiniz

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Mayıs 28, 2009, 14:45:22 »
Tekrar devam etmeyi düşünmezmiydiniz
şuan için mümkün değil, belki 1-2 sene sonra

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Mayıs 29, 2009, 09:38:19 »
Savaş bey kesinlikle tekrar el atmanızı öneririm, bu iş insana okadar büyük bir haz veriyorki anlatamam, isterseniz bende size eşlik eder yardımcı olmaya çalışırım, motor pervane ve esc duruyorsa mutlaka değerlendirelim ne dersiniz ! bu arada neden uçağınız yarım kaldı merak ettim ?

Murat bey insanın kendi el emeği ile ortaya çıkardığı birşeyi karşısına oturup seyretmenin nekadar zevkli olduğunu bilirim, benimde kendi elimle karbon plaadan kestiğim araç şaselerim ve helikopter parçalarım oldu onları takıp karşısından izlemeyi çok seviyorum, bu iş hastalık yaratıyor insanda ama emin olunki , kahvee gitmekten dışarıda dolaşmaktan çok çok daha keyifli bir olay, projeniz neden yarım kaldı çok merak ettim doğrusu , elimden bişey gelicekse yardımcı olmak isterim

Öneriniz için çok teşekkür ederim Mesut Bey, bazı şeyler üstüste geldi, sırasıyla taşındım, beraber başladığımız arkadaşım askere gitti, akabinde ben evlendim, üç ay önce de bizim bebek doğdu. Bir türlü kaldığımız yerden devam edemedim. Hobilerim konusunda maymun iştahlıyımdır, çok hevesle girişirim ama bir süre geçtikten somut adımlar katedemiyorsam hevesimi yitiririm ve öyle kalırlar. Bu yüzden yaz sonu gibi sıfırdan bir modele başlamak istiyorum, belki sizin planlarınızı kullanırım, o sırada sizden yardım isteyeceğimden emin olabilirsiniz...

Saygılar...
2005 Corolla Sedan Terra A/T

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • 482 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Haziran 10, 2009, 23:18:24 »
Öneriniz için çok teşekkür ederim Mesut Bey, bazı şeyler üstüste geldi, sırasıyla taşındım, beraber başladığımız arkadaşım askere gitti, akabinde ben evlendim, üç ay önce de bizim bebek doğdu. Bir türlü kaldığımız yerden devam edemedim. Hobilerim konusunda maymun iştahlıyımdır, çok hevesle girişirim ama bir süre geçtikten somut adımlar katedemiyorsam hevesimi yitiririm ve öyle kalırlar. Bu yüzden yaz sonu gibi sıfırdan bir modele başlamak istiyorum, belki sizin planlarınızı kullanırım, o sırada sizden yardım isteyeceğimden emin olabilirsiniz...

Savaş bey sonun akadar size yardımcı olmaya hazırım hatta istanbuldasınız bire bir yardım etmeyede varım yeterki siz zevk alıcağınız bir hobby6e tekrar başlayın :)

Selamlar

Saygılar...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • 482 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Haziran 10, 2009, 23:42:24 »
yavaş yavaş uçağın dışını kaplamaya başladım tüm gövde kaplaması 3mm deprondan yapıldı ve epoxy birleşim yerlerinde eczaneden alınmış bant kullanıldı bu bandın özelliği ise şu epoxy bu banta yapışmıyor.

Ön burunun kıvraklığı için gördüğünüz şu 4 adet balsa parça aklıma geldi onlara ovalimsi şekil verip kenarlara yapıştırdım ancak yapıştırıken dış kaplama için kenardan 3mm içerde olucak şekilde yapıştırılmalı yoksa kaplama dışa doru çıkıntılı olur

kanat yuvalarının kenarlarına dikkat ederseniz karbon çubuklar görüceksiniz bunlar kanadı alttan taktığımızda lastikle kanadı gövdeye tutturabilmek için.

artık uçağımıza biraz güzellik katmanın vakti geldi

kanadın altına mavi renk kullandım havada iken altını üstünü karıştırmamak için. ayrıca lastiklerin geçtiği yerlerde 2mm lik balsa plaka kullandımki lastikler deprona zarar vermesin diye

Ve uçağımız tamamlanmış durumda :D artık son olarak düzgün uçması için duğa etmek kaldı :D ki uçuşuda gayet başarılı oldu :D :D

Buda uçağımızın uçarken çekilen bi resmi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • !!! YERDEN GİDEN TOYOTACI !!!
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 163000
  • Model Yılı: '98
  • 31 kere teşekkür etti
  • 82 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Haziran 11, 2009, 07:52:16 »
İyi uçuşlar :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Haziran 11, 2009, 08:24:29 »
O uçağı havada süzülürken izlemek çok büyük bir zevk olmalı :alkis:
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • 482 kere teşekkür etti
« Yanıtla #19 : Haziran 11, 2009, 08:35:24 »
İyi uçuşlar :)

Teşekkür ederim Erdi , Ferdiye söylede seni buralara getirsin bi ara beraber uçuralım :)

O uçağı havada süzülürken izlemek çok büyük bir zevk olmalı :alkis:

Hakkı abi insanın el emeği göz nuru ile yaptığı birşeyin, yapım amacı doğrultusunda en iyi performansı verdiğini ve bunun uçtuğunu görmek harika bir duygu anlatamam nekadar zevkli olduğunu :)