Gönderen Konu: MAF sensörü problemli mi?  (Okunma sayısı 14986 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Bir ben vardır bende benden de içeri
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
MAF sensörü problemli mi?
« : Mayıs 26, 2009, 12:48:36 »
Daha önce kullandığım 2004 toyota 1.6 110 bg manuel vitesli araç gerçekten çok iyiydi. 2009 Mayıs ortasında 8000 km.'de 1.6 sol otomatik satın aldım. ilk kullanımdaki izlenimlerim gayet olumluydu, gaz pedalı hassasiyeti gayet iyiydi, vites geçişleri ve hızlanması son derece sessizdi. Araçtaki hız sabitleyicisini kullandığım zaman araçtaki çekiş nasıl anlatsam, sanki farklı bir vites dişlisinin yardımıyla gidiyormuş hissini veriyordu. Daha önce turbolu araç kullanmıştım şöyle ifade edebilirim; hız sabitliyici sanki turbo varmış gibi soluksuz ilerliyordu. Gaz pedalına basarken ve hız sabitliyice alırken aradaki farkı çok bariz görüyordum.

Aracın 05.06.2009 tarihinde garantisi bitmeden 9600 km'de 10000 bakıma Derindere Kartal'da girdi, servisten aldığımda yukarıdaki değerleri test etme fırsatım bir daha olmadı. 15.05.2009 tarihinde Kavacık yetkili servisinde direksiyondaki ses şikayetiyle gittim, bütün gün arabayı alıkoydular akşam üstü arabayı teslim ettiklerinde "herhangi bir sorun olmadığı belirtildi". Akşam iş çıkış trafiği arabayı aldım eve dönerken otobanda aracın 3. viteste devirlenmediği tespit ettim. Test için hız sabitliyiciye aldım bir şok daha; araç yukarıda bahsettiğim şekilde gitmiyordu artık; Sanki gaz pedalına basıyorsunuzda motor da gitmek için nazlanıyor.

Firmayla telefonda görüştüm; Servis müdürü beyin ile ilgil bir problem olabileceğini belirtti. Bu sefer çok sinirlendim. Direksiyon için bıraktığım bir araçta nasıl olurda aracın beyin işletim sisteminde problem olur.

Toyotasa'yı aradım ilgili birime şikayetimi ilettim. Başka bir serviste tespit edilmesini istediler. Derindere'ye durumu izah eetim sağolsunlar aracı incelediler ama verdikleri cevap "Aracınız normal herhangi bir anormallik yok".

İnternette yaptığım biraz araştırmayla MAF sensörün arızalı olabileceği ve bu nedenle aracın rölanti devirlenme v.b. sorunları ortaya çıkaracağını ama yapılan elektronik ölçümlerde bu sensör arızasının tespit edilemeyeceğini öğrendim.

sizlerden ricam; yukarıda bahsi geçen konular hakkında yorumlarda bulunmanız.

Teşekkürle,

Toyota Club Türkiye

MAF sensörü problemli mi?
« : Mayıs 26, 2009, 12:48:36 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
Ynt: MAF sensörü problemli mi?
« Yanıtla #1 : Mayıs 26, 2009, 15:01:43 »
  Selam.
 Öncelikle çok geçmiş olsun.
 Elektronik kontrolle arzı kodu alınamadığına göre elektrnoik sistemin görmediği bir noktada problem olabilir. Bence basit bir fiş problemi bile olabilir ama eminim konu hakkında daha net görüşleri olanlar vardır. Ayrıca gerekirse servise aracınızı tekrar gösterin.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • şaban demirel
    • facebook
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #2 : Mayıs 26, 2009, 22:32:34 »
Daha önce kullandığım 2004 toyota 1.6 110 bg manuel vitesli araç gerçekten çok iyiydi. 2009 Mayıs ortasında 8000 km.'de 1.6 sol otomatik satın aldım. ilk kullanımdaki izlenimlerim gayet olumluydu, gaz pedalı hassasiyeti gayet iyiydi, vites geçişleri ve hızlanması son derece sessizdi. Araçtaki hız sabitleyicisini kullandığım zaman araçtaki çekiş nasıl anlatsam, sanki farklı bir vites dişlisinin yardımıyla gidiyormuş hissini veriyordu. Daha önce turbolu araç kullanmıştım şöyle ifade edebilirim; hız sabitliyici sanki turbo varmış gibi soluksuz ilerliyordu. Gaz pedalına basarken ve hız sabitliyice alırken aradaki farkı çok bariz görüyordum.

Aracın 05.06.2009 tarihinde garantisi bitmeden 9600 km'de 10000 bakıma Derindere Kartal'da girdi, servisten aldığımda yukarıdaki değerleri test etme fırsatım bir daha olmadı. 15.05.2009 tarihinde Kavacık yetkili servisinde direksiyondaki ses şikayetiyle gittim, bütün gün arabayı alıkoydular akşam üstü arabayı teslim ettiklerinde "herhangi bir sorun olmadığı belirtildi". Akşam iş çıkış trafiği arabayı aldım eve dönerken otobanda aracın 3. viteste devirlenmediği tespit ettim. Test için hız sabitliyiciye aldım bir şok daha; araç yukarıda bahsettiğim şekilde gitmiyordu artık; Sanki gaz pedalına basıyorsunuzda motor da gitmek için nazlanıyor.

Firmayla telefonda görüştüm; Servis müdürü beyin ile ilgil bir problem olabileceğini belirtti. Bu sefer çok sinirlendim. Direksiyon için bıraktığım bir araçta nasıl olurda aracın beyin işletim sisteminde problem olur.

Toyotasa'yı aradım ilgili birime şikayetimi ilettim. Başka bir serviste tespit edilmesini istediler. Derindere'ye durumu izah eetim sağolsunlar aracı incelediler ama verdikleri cevap "Aracınız normal herhangi bir anormallik yok".

İnternette yaptığım biraz araştırmayla MAF sensörün arızalı olabileceği ve bu nedenle aracın rölanti devirlenme v.b. sorunları ortaya çıkaracağını ama yapılan elektronik ölçümlerde bu sensör arızasının tespit edilemeyeceğini öğrendim.

sizlerden ricam; yukarıda bahsi geçen konular hakkında yorumlarda bulunmanız.

Teşekkürle,
derler derlerrr Arıza yok beyefendi derler.bunlara servislik anlayışı ve müşteri kullanma kılavuzlarında herşeyin başında ARIZA YOK BEYEFENDİ diyeceksiniz diye yazıyor galiba.aaahhh ah zekai bey bunlar varya işin içinden çıkamayacaklarını anladıklarında hep bu lafı söylerler.elektronikçilikte arızayı bulamayınca müşteriye bunun sisten kontrol entegresi bozulmuş diyip baştan savılır bunlardada aynı ayak bu.
ben neler çektim bu ARIZA YOK BEYEFENDİ cümlesinden anlatamam allah kurtarsın servislerden sizi diyeyim bari.(kimse kızmasın arkadaşlar bana .ben bildiğimi söylerim ,ne mutlu siyaha siyah beyaza beyaz diyebilenlere...)
toyota'sız adam

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Türkçemize sahip çıkalım....
« Yanıtla #3 : Mayıs 27, 2009, 09:00:17 »
Zekai bey, öncelikle geçmiş olsun. MAF sensörü diğer adıyla "debimetre" hava filitresi havuzunun hemen çıkışında gaz kelebeğinin öncesinde yer alır. Görevini anlatmaya gerek yok muhtemelen biliyorsunuzdur.

Kolay kolay arıza yapacak birşey değildir. Ama arızalı olup olmadığını anlamak için başka bir araçtan emaneten alacağınız debimetreyi bir süreliğine kendi aracınıza takıp test edin. Böylece hakikaten sorunun bundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamış olursunuz. Debimetre, eli tornavida tutan herkesin yanılmıyorsam bir civata tutuyordu sökerek diğer araçtan değiştirebilirsiniz. Elektrik bağlantısı zaten soketlidir. En kötü tahminle 2 dakikanızı alır.
Kolay gelsin...
Türkçemiz, parmak izi gibidir. Bizimle büyür bizimle ölür. O'nu korumazsak, yıpranır, yozlaşır ve bir MİLLET yok olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • şaban demirel
    • facebook
« Yanıtla #4 : Mayıs 27, 2009, 12:12:17 »
Zekai bey, öncelikle geçmiş olsun. MAF sensörü diğer adıyla "debimetre" hava filitresi havuzunun hemen çıkışında gaz kelebeğinin öncesinde yer alır. Görevini anlatmaya gerek yok muhtemelen biliyorsunuzdur.

Kolay kolay arıza yapacak birşey değildir. Ama arızalı olup olmadığını anlamak için başka bir araçtan emaneten alacağınız debimetreyi bir süreliğine kendi aracınıza takıp test edin. Böylece hakikaten sorunun bundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamış olursunuz. Debimetre, eli tornavida tutan herkesin yanılmıyorsam bir civata tutuyordu sökerek diğer araçtan değiştirebilirsiniz. Elektrik bağlantısı zaten soketlidir. En kötü tahminle 2 dakikanızı alır.
Kolay gelsin...
arızalı olup olmadığı anlaşılıyor oda şu şekilde,arıza tespit cihazı bağlanıp bu bahsi geçen sensörün görevi olan ısı gösterme değerlerine bakılıyor hava filtresinden geçen hava sıcaklığını 30 yada 35 dereceden fazla gösteriyorsa kesin bozuktur.( başıma geldiği için biliyorum)
toyota'sız adam

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • Kilometre: 55000
  • Model Yılı: '08
  • 96 kere teşekkür etti
  • 126 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Mayıs 27, 2009, 12:48:11 »
Cruise control gaz kelebegini cok hizli bir sekilde tam acabiliyor.
Gaza bastiginizda kelebegi daha yavas ve kademeli aciyor. O yüzden fark hissediliyor.
Ey Türk Gencligi, birinci vazifeni hic bir zaman unutma!

"The hottest places in hell are reserved for those who in times of great moral crises maintain their neutrality" Dante

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
« Yanıtla #6 : Mayıs 27, 2009, 12:57:53 »
Arkadaşlar tek tek ilginize çok teşşekkür ederim.

Elektronik kontrolleri yapıldı ama herhangi bir arıza koduna ya da anormal bir veri görülmedi.

Ben parça değişiminden şüphelenmiştim çünkü teslim aldığımda bütün kayıtlı radyo kanallarım sıfırlanmıştı. Başka yetkili serviste sıkı bir kontrolden sonra değişen herhangi bir parça olmadığını ustayla birlikte görmüş oldum, bu beni çok rahatlattı.

Bostancı sanayide özel nissan servisinde çalışan arkadaşımız aracı test etti, onun görüşü MAF sensörün arızalı olabileceği yönünde. Bu aralar yetkili servise gidip ilgili parçayı test etmelerini istedğimi belirttiğimde ne yapacaklar göreceğiz. Bu arada yurtdışındaki sitelerden sensörün nasıl test edileceğini ve değerlerinin ne olması gerektiğini de öğrendim.

Direksiyon sistemininde elektrikli olması yapılacak testlerde elektrik bağlantısının kesintisi mantıklı kılabilir ama ECU bundan nasıl etklendi? resetlenme sonrasında ECU'nun öğrenme süresi 300 km deniliyor. Bunları tek tek servisin yanıtlamasını istiyorum ki bakalım sonucu ne olacak?

Yetkili servisin tavsiyesiyle enjektör temizleyici koyduk yaklaşık 150 km'dir yüksek devirli kullanıyorum. Değişen herhangi bir durum olmadı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • şaban demirel
    • facebook
« Yanıtla #7 : Mayıs 27, 2009, 18:22:23 »
Arkadaşlar tek tek ilginize çok teşşekkür ederim.

Elektronik kontrolleri yapıldı ama herhangi bir arıza koduna ya da anormal bir veri görülmedi.

Ben parça değişiminden şüphelenmiştim çünkü teslim aldığımda bütün kayıtlı radyo kanallarım sıfırlanmıştı. Başka yetkili serviste sıkı bir kontrolden sonra değişen herhangi bir parça olmadığını ustayla birlikte görmüş oldum, bu beni çok rahatlattı.

Bostancı sanayide özel nissan servisinde çalışan arkadaşımız aracı test etti, onun görüşü MAF sensörün arızalı olabileceği yönünde. Bu aralar yetkili servise gidip ilgili parçayı test etmelerini istedğimi belirttiğimde ne yapacaklar göreceğiz. Bu arada yurtdışındaki sitelerden sensörün nasıl test edileceğini ve değerlerinin ne olması gerektiğini de öğrendim.

Direksiyon sistemininde elektrikli olması yapılacak testlerde elektrik bağlantısının kesintisi mantıklı kılabilir ama ECU bundan nasıl etklendi? resetlenme sonrasında ECU'nun öğrenme süresi 300 km deniliyor. Bunları tek tek servisin yanıtlamasını istiyorum ki bakalım sonucu ne olacak?

Yetkili servisin tavsiyesiyle enjektör temizleyici koyduk yaklaşık 150 km'dir yüksek devirli kullanıyorum. Değişen herhangi bir durum olmadı.

peki zekai bey sensör nasıl test ediliyormuş merak ettim şimdi.anlatırsanız sevinirim.
toyota'sız adam

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • Kilometre: 55000
  • Model Yılı: '08
  • 96 kere teşekkür etti
  • 126 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Mayıs 27, 2009, 18:30:10 »
Sanirim motor sicak ve calisir durumda iken fisini cikartip calismasina bakiyorsun.
Ey Türk Gencligi, birinci vazifeni hic bir zaman unutma!

"The hottest places in hell are reserved for those who in times of great moral crises maintain their neutrality" Dante

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
MAF sensör TEST işlemi...
« Yanıtla #9 : Mayıs 28, 2009, 11:27:28 »
Yabancı siteden alıntı yapıldığı için açıklamalar ingilizce. Yine de anlaşılmayan yerler varsa açıklamaya çalışırım.

Inspect for dust or contaminants on the sensor: see the picture with the arrow.
Using an ohmmeter, measure the resistance between terminals THA and E2. Resistance: At -20 °C (-4 °F) 13.6 - 18.4 KOhm At 20 °C (68 °F) 2.21 - 2.69 KOhm At 60 °C (140 °F) 0.49 - 0.67 KOhm

2. Inspect the intake air flow meter operation.

1. Connect the intake air flow meter connector.
2. Turn the ignition switch to ON.
3. Using a voltmeter, connect the positive (+) tester probe to terminal VG, and negative (-) tester probe to terminal E2G.
4. Blow air into the intake air flow meter, and check that the voltage fluctuates.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • şaban demirel
    • facebook
« Yanıtla #10 : Mayıs 28, 2009, 17:46:11 »
paylaşım için teşekkür ederim zekai bey.
toyota'sız adam

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Türkçemize sahip çıkalım....
« Yanıtla #11 : Mayıs 29, 2009, 10:43:10 »
Güzel bir bilgi teşekkürler.
Türkçemiz, parmak izi gibidir. Bizimle büyür bizimle ölür. O'nu korumazsak, yıpranır, yozlaşır ve bir MİLLET yok olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Model Yılı: '14
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Mayıs 29, 2009, 11:13:36 »
ikinci testi yapmak için analog voltmetre kullanmanız tavsiye olunur. dijitallerde sapmayı doğru göremeyebilirsiniz.
2015 vw golf 7 1.4 comfortline (2018- ...)
2014 honda crv 1.6 elegant (2016- ... )
2011 toyota yaris 1.33 terra sporty (2012- 2018), 2011 toyota corolla comfort extra 1.6 d-vvti (2011- 2016), 2004 toyota corolla terra sedan 1.4 vvti (2007-2011)