Gönderen Konu: Klimayı hangi ortam havası ile çalıştırmalı?  (Okunma sayısı 1350 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: A+
Klimayı hangi ortam havası ile çalıştırmalı?
« : Mayıs 20, 2009, 23:50:46 »
Toyotalarda klima için aracın iç ortam havasının kullanılması seçeneği var.Sıkışık trafikte egsoz gazlarının aracın içine girmemesi için güzel bir seçenek.Ancak uzun süre bu seçeneğin kullanılması klimaya zararlı olur mu acaba?

Toyota Club Türkiye

Klimayı hangi ortam havası ile çalıştırmalı?
« : Mayıs 20, 2009, 23:50:46 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • pahalı zevklerim var, benzin gibi
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A-
  • 10 kere teşekkür edildi
Ynt: Klimayı hangi ortam havası ile çalıştırmalı?
« Yanıtla #1 : Mayıs 21, 2009, 01:09:17 »
klimaya zararı olmaz da hep aynı hava kullanılacağı için baş ağrısına yol açabilir, havasızlık uykunuzu getirebilir yani size zararı olur o şekilde kullanmanın bir de dışardan hava alacak şekilde kullanırsanız da egzos gazları vs girmez araca çok fazla çünkü polen filtresi filtreliyor o kötü kokuları vs
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • DEPREMDE ŞEHİT OLAN MESLEKTAŞLARIMA AÐLIYORUM...
  • 13 kere teşekkür etti
  • 15 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Mayıs 21, 2009, 01:16:05 »
Klimayı bulandan bir kere, bunu arabalara yerleştirmeyi ilk akıl edenden iki kere Allah razı olsun... :)

Aracın iç havasını kullandığımda daha çabuk soğutuyor arabanın içini ama ben bu şekilde İzmir'e gittim, hiç bir değişiklik olmadı... 34 dereceyi gördü burası...
2013 TOYOTA COROLLA D4D ADVANCE MANUEL
İNCİ BEYAZI

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Mayıs 21, 2009, 07:55:21 »
  Selam.
 Arkadaşlar zaten gerekli noktalara değinmiş.
 Eğer klima kullanımında araç iç sirkülasyonunu seçerseniz hem dışarıdan geelbilecek kokuları bertaraf etmiş olursunuz, hem daha az enerji harcarsınız (dışarıdan gelen sıcak havayı soğutmaktansa içeride soğumuş havanın tekrar sirküle edilmesi daha ekonomiktir) hemde daha kaliteli bir soğuma sağlarsınız. Ama 45 dakika civarında bir camları az miktarda aralayıp araç içinin oksijenle dolmasını sağlamalısınız. Diğer durumda baş ağrısından uyku basmasına kadar değişik sorunlar oluşabilir. AYrıca araca ilk binince önce camları açıp aracın içinin soğumasını sağlayıp daha sonra camları kapayıp klimayı çalıştırmak daha verimli olur.
 Klimayı soğutma konumunda kullanırken havalandırmalar havayı yukarıya yönlendirecek şekilde ayarlanmalıdır. Soğuk hava çevresindeki havadan daha ağır olduğundan aşağı inecek ve daha homojen bir soğuma sağlanacaktır. Ayrıca asla petekleri vücuda doğru çevirmeyin, mümkün olduğunca yukarı ve camlara doğru olmalıdır petek yönleri. İlk çalıştırmada yüksek fan hızı seçilebilir, daha sonra fan hızı ideale ayarlanabilir eğer klima tam otomatik değilse.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • pahalı zevklerim var, benzin gibi
  • Kan Grubu: A-
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Mayıs 21, 2009, 10:48:44 »
keşke sunroof olsa da iç sirkülasyon yapıp sunroofun arkasını kaldırsak, hem güzel bir soğutma hem de her daim temiz havamız olsa...
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • gülerek kaybettiklerini ağlayarak kazanamazsın..
« Yanıtla #5 : Mayıs 21, 2009, 11:48:11 »
Selam Hakan bey bana söylenen klimayı ilk çalıştırmada fan hızını yüksek değilde en aşağı kademeden başlandığında daha verimli bir soğutma alınabilinir diye biliyorum.Bu uygulama yanlışmı sizce.
COROLLA 97 GLİ

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • DEPREMDE ŞEHİT OLAN MESLEKTAŞLARIMA AÐLIYORUM...
  • 13 kere teşekkür etti
  • 15 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Mayıs 21, 2009, 14:43:34 »
Fatih daha verimli bir soğutma alınabilir bence de. Dahası arabayı çalıştırır çalıştırmaz klimayı son sürat açmak motora da extra yük bindirir, motoru da yorar herhalde uzun vadede sorunlar açabilir... En azından ben böyle düşünerek daima Fatih'in dediği gibi önce 1. kademede bir kaç dakika sonra motor kendine gelir gelmez 2. kademede klimayı çalıştırırım. 3. ve ya 4. kademeyi kolay kolay kullanmam çünkü bakteri dolanımı hızlanır ve hastalıklara yakalanma ihtimaliniz artar...
2013 TOYOTA COROLLA D4D ADVANCE MANUEL
İNCİ BEYAZI

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 120 bg 290 Nm D-4D
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Mayıs 21, 2009, 14:46:21 »
sanruf +1 çok faydalı bi icat

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Mayıs 21, 2009, 17:00:21 »
  Evet sunroof bu noktada çok faydalı, ısınan hava çok daha kolay bertaraf edilebilir.

Aracı çalıştırır çalıştırmaz klimayı çalıştırmak zaten sakıncalı olabilir. Fakat aracın içindeki sıcak hava camlar vs. yolu ile bertaraf edildikten sonra önce yüksek kademedeki fan hızı, sonra düşük kademedeki fan hızı ile çalıştırmak iç ortamı daha iyi soğutur. Bakteriler ise eğer sistmede mevcut ise zaten her fan hızında siz farketmesenizde iç ortama dağılacaktır, bu yüzden kanalların düzenli aralıklarla ve uygun materyalle temizlenmesi sağlık açısından çok iyi olur, polen filtresi de varsa zamanında değiştirilmeli.
 Klimada otomatik konumu varsa zaten araç içini en ideal fan ve derece ayarları ile kendisi yapacaktır ama manuel klimalarda bence araç içindeki sıcak hava bertaraf edildikten sonra klima önce yüksek fan hızı ile ve ortam ideal sıcaklığa geldikçe daha düşük fan hızları ile soğutulmalıdır. Klima kompresörünün çalışma yükünü fan hızı değil, ayarlanan sıcaklık derecesi belirler. Eğer klima termostatlı ise iç ortam ideal sıcaklığa gelince zaten kompresör otomatik olarak devreden çıkacaktır. Fanın yüksek devirde olması iç ortamın daha çabuk ideal sıcaklığa gelmesini sağlar, bu sürüş güvenliği açısından da tavsiye edilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • ***AVENSIS***
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 110000
  • Model Yılı: '13
  • 3 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Mayıs 21, 2009, 17:28:18 »
ben önce normal açıyorum sonra klimayı açıp içeriyi soğutuyorum. zeten çok çalışınca içinde durulmuyor. üşütüyor. 5-10 dk çalıştırıp kapatıyorum.
2013 Avensis 1.6 Elegant Extra