0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Mümkünse alışverişin her türlüsünü küçük esnaftan yapın,çünkü büyük marketler insan beynini karıştırmak, ürünü hoş göstermek,sizi bir gezinti havasındaymış gibi hissettirmek üzere kurulmuş ve ihtiyacınız olmayanı da almanız üzere dizayn edilmiş kuruluşlardır. Ayriyeten uyguladıkları satış politikaları herzaman müşterinin aklını çelmek üzere kuruludur,örnek olarak 1veya 2 üründe kampanya yapar diğerlerinde fiyat şişirir,diğer bir örnek 9,90 gibi 10 derse pahalı gözükür.
Bu konuda büyüklerim "kimin parası olursa olsun, hakkı sende kalmasın, bir gün gelir çıkar" derlerdi...Yetkili serviste çalışırken bir Land Cruiser müşterisi motor bloğu sipariş etmişti, yurtdışı siparişi olduğundan görünen tahmini fiyatın tamamı alınıyor, motor bloğu geldiğinde fiyatında %20-25 civarı bir düşüş olmuştu, servis müdürü baştan fiyat verildiğini belirterek itiraz etmesine rağmen adamı çağırdım, muhasebe düşüş yaşanan rakamı iade etti. Memenuniyeti (aslında parasal yönden değil, etik olarak mutlu olmuştu) sebebiyeti ile biraz sohbet ettik, yakın zamanda askere gideceğimi söyledim, kendi elleriyle acemi birliğine teslim etti, bilirsiniz acemi birliği sıkıntılıdır...hiç sıkıntı yaşamadım, usta birliğindeyken vefat haberini aldım, döndüğümde öğrendim ki acemi birliğindeki komutanlarımın arkadaşıymış.Farklı bir zamanda bir müşteriye de 15-20 kuruş gibi para üstü verdim, "sen yahudi misin?" demişti
Türkiye'de oldukça popüler, neredeyse her ilçede şubesi bulunan şube adedi 10.000 leri bulan bir zincir marketten raf fiyatına bakarak (indirim vardı) 30 adet ürün aldım. Ürün evde sıklıkla kullandığımız bir üründü. Yani hadi indirime girmiş alalım dediğimiz bir ürün değildi. Kasada fişi kontrol ettiğimde ürünün raf fiyatının kasaya yansımadığını, geçmiş gün unuttum 25.00 tl gibi bir indirimden faydalanamadığımı gördüm. Durumu anlattım, kasiyer bana inanmadı, gittik rafa kontrol ettik, sonra kasaya geldik gerçekten farklı. Hangi fiyat düşükse benim ürünü o fiyattan almam gerektiğini, kaldı ki zaten raf fiyatının belli olduğunu belirttim. Kasiyer kabul etmedi sadece iptal ederiz satışı dedi. İptal ettik. Yani en azından o gün yada gerekli güncelleme yapılana kadar, o üründen satın alan tüm müşterilere kasadaki yüksek fiyattan satış yapıldı.Dip not: Aynı mağaza alışveriş yapmaya gittiğinizde, tüm kasiyer ve çalışanların ağzından bal damlayıp, yüzlerinde güller açıyor, ancak iadeye gittiğinizde surat bir karış, bekleyin şu kalabalık bir azalsın, ondan sonra bakacağız deniyor.