Gönderen Konu: Uzun farlar için led ampül  (Okunma sayısı 6142 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 65000
  • Model Yılı: '14
  • 305 kere teşekkür etti
  • 312 kere teşekkür edildi
Ynt: Uzun farlar için led ampül
« Yanıtla #20 : Mart 14, 2016, 15:24:23 »
Müsait bi Zaman'da gündüz selektör videosunuda eklerim
VW Golf 1.6 TDI & DSG

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Mart 14, 2016, 15:24:23 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • İlk göz ağrım 2007 Corolla HB SOL D4D MMT
  • Araç: Avensis
  • Model Yılı: '11
  • 99 kere teşekkür etti
  • 132 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #21 : Mart 14, 2016, 15:46:30 »
Abi ben almadım Bekir Uğur hoca ile Kaan bu işin piri. Ben yanlış yönlendiririm. Benim için sorun yok ileride ben de düşünüyorum sen al memnun kalırsan ben de alırım :) :)
@Talat Serkes (28471) Tamam yine kobay olma yolları göründü  :rofl: :rofl:

Mesaj Birleştirildi: Mart 14, 2016, 15:52:38
@Mehmet Günay (27267) hocam her işte bir hayır var derler bende bu lafa çok inanan bir insanım 👍
Nedenine gelince!
Uzun farların yeteri kadar akşamları karanlık yollarda iyi aydınlatmadığını forumda defalarca dile getirmiştim.
Ne yaptıysam çözüm olmadı!
En sonunda bunları kaliteli Led sistemle değiştireyim dedim ve yaklaşık 300TL'ye aldım.

Ancak uzun farın arka kısmındaki yuva içine Led'lerin arka soğutma kısmı bir türlü sığmadı.
Yani soğutucu plakaları traşlanırsa evet yerine giricekti ama orjinallik ve sağlıklı soğutma olmayacağı için ellemedim.Şu anda da satışa koydum zaten.

Bundan bir kaç hafta önce gündüz şartlarında sol şeritte ikem başka bir avensisten selektör yedim hava gayet güneşli ve aydınlık olmasına rağmen selektör o kadar dikkatimi çektiki...

Ancak aynı gün içinde sanki anlaşmışlar gibi orta şeritte giderken hız kurallarına uygun şekilde giderken Markasını Belirtmeyim ama orjinal Bixenonlu bir araçtan selektör yedim ancak gelin görünkü kesinlikle gündüz şartlarında gece gibi etki yok hatta görüş ve dikkat çekme nerdeyse sıfır gerçekten.

Bunun yanında birde Yaya Güvenliği denen kavram var ona hiç girmiyorum bile.

Peki benim araçta Uzun farlar noldu diye soracak olursanız!
Sol farbildiğiniz gibi gündüz farı uğraşılarım sırasında Garantiden değiştirince sağolsunlar meğerse aracın sol farına ayar yapmadan bana teslim etmişler.Bende aylarca bu şekilde kullanmışım.

Tekrar servise gidince sol farın ayarı o kadar yukarıda çıkmıştıki şu anda her iki uzun farım gayet düzgün ve istediğim gibi aydınlatıyor.

Uzun lafın kısası bence bırakın Halojenler Uzun farda yerinde kalsınlar çünkü gündüz şartlarında belkide kıl payı kazadan kurtarıcak veya ani olarak karşınıza çıkacak olan bir Yayayın hayatını kurtarır. :tamam:
@Bekir Uğur  YAVUZCAN (29160) Hocam,yorumunuz ve bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim. Aslında Bi-xenon'dan dolayı selektörde ya da uzun far aydınlanma mesafesinde sıkıntım ortadan kalktı. Halojen uzunlar olmasa bile olur aslında ama selektörde Bi-xenon'a karışan sarı ışık gözüme batıyordu biraz , ondan dolayı biraz merak saldım.Benim amacım aslında aydınlıktan ziyade o sarı ışığı yok etmekti ki Bi-xenon değerlerim 4300K .Gün ışığı rengi değerlerini veriyor. Bu açıdan bakınca siz de haklısınız , doğru söze ne denir?  :saygi:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Avensis 11' e.extra
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 100000
  • 2592 kere teşekkür etti
  • 1513 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #22 : Mart 14, 2016, 15:56:33 »
Mehmet  abi sen yap şu led işini de :)  bize yol göster :)
***Ayetleri görmezlikten gelirseniz, çocukları bile ihtiyarlatan bir günde kendinizi nasıl koruyacaksınız? (73:17)
***25k(benzin) 75k (lpg) =105k+km....MaşaAllah

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 99 kere teşekkür etti
« Yanıtla #23 : Mart 14, 2016, 15:59:44 »
Mehmet  abi sen yap şu led işini de :)  bize yol göster :)
Talatcım sağım solum hiç belli olmaz,yaparsam ilk senin ismini Tag yaparım, 2. @Murat Köse (28015) abinin adını tag yaparım tıpkı böyle  :rofl: :rofl:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #24 : Mart 14, 2016, 16:08:19 »
Talatcım sağım solum hiç belli olmaz,yaparsam ilk senin ismini Tag yaparım, 2. @Murat Köse (28015) abinin adını tag yaparım tıpkı böyle  :rofl: :rofl:

Geldim geldim, bu konuyu da trolleyecez herhalde :) Birisi Avensisciler'in yeri diye sohbet konusu açsında orada sohbetimizi yapalım  :islik:

Bende bu olayı düşünüyorum, ama şimşek falan olsun diye değil. İleriyi göstersin yeter. Aslına bakarsanız arkadaşlar ben bu kısa ve uzunlardan rahatsızlık duyuyormuyum bilmiyorum. Genelde kullandığım yollar aydınlatmalı yollar vede çok dikkat etmedim sıkıntı var mı yok mu diye.
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Avensis 11' e.extra
« Yanıtla #25 : Mart 14, 2016, 16:57:18 »
Sen sadece murat abiyi tag'la beni karıştırma [emoji23] [emoji51] [emoji4] [emoji4]
***Ayetleri görmezlikten gelirseniz, çocukları bile ihtiyarlatan bir günde kendinizi nasıl koruyacaksınız? (73:17)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 130000
  • 506 kere teşekkür etti
  • 898 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #26 : Mart 15, 2016, 11:31:54 »
Unutmadan şunu da eklemek istedim;

Gündüz fark edilebilirlik aracın far sisteminde bixenon-halogen-led teknolojisinden ziyade farlarda bulunan aydınlatma sistemindeki

Kelvin değeridir.

Bizlerin burada sık sık dile getirdiğimiz 4300K değeri Gece Karanlığında veya Islak zeminlerde en sağlıklı aydınlatma sağlayan değerdir.

Ancak gündüz şartlarında ve güneşli ortamlarda iş tamamen değişiyor.

Yani bizim eski sistem dediğimiz veya burun kıvırdığımız Halogen Sistem dediğimiz ampuller Gündüz ve Güneşli Hava Şartlarında en iyi fark edilebilirlik değerini veren yani 3000-3200 Kelvin değerine en yakın değeri veren sistemdir.(Yani Avensisin orjinal Uzun Ampulu bu değeri çok rahat yakalıyor.65watt değeri olan H9 ampul mevcut.)

İşin özeti Gündüz Farkedilmek için Kelvin değeri düşücek arkadaşlar.Fizik Kanunu yani işin kısacası.
İnsan Gözünün gündüz şartlarında fark edebildiği Işık Dalga Boyu bu aralıkta çünkü.Bizim göz yapımızda renk olayını algılayan 3 adet koni cisimciği sistemi var.Belki 4 adet olsaydı o zaman iş bam başka olabilirdi.

İllaki göz muayenesi olmaya gitmişinizdir.
Biz bu durumda hastanın gözündeki İris'in ışığa yanıtına bakmak için hangi renk ışık veriyoruz dikkat ettinizmi acaba hiç ?  :tamam:

Hava koşulları Sis'li ortama döndüğünde bu değer 2000-2300 Kelvin değerine inmek zorunda kalacak.Yani rengin daha da sarıya dönmesi gerekicek.Bu nedenle Sis lambalarını Xenon yada Led'e çeviren veya çevirecek arkadaşlar sisli havalarda o lambaları unutsunlar.Çünkü hem kendi görüşleri sıfıra inicek hemde karşı taraftan fark edilebilirliği mümkün olmayacak.

Sis lambasının ne kadar iş yarayan bir şey olduğunu 2010 Ylında Antalya'dan BUrsa'ya dönerken Isparta civarında akşam karanlığında yakalandığım ve yaklaşık 6 km boyunca aralıksız devam eden Sİs bulutunun içinde fark etmiştim.Eski aracımda gerçekten sis lambaları ciddi anlamda görevini getiren bir değeri vardı.

Bizlerin araçlarında şu anki sis lambaları yani fabrika çıkışlı halleri bile Sis Lambası olmadan ziyade sadece görüntü olsun diye sis farı olarak konulan Kelvin değerlerine sahipler malesef  :kötü:

Gözünü açtın doğdun dediler,gözünü kapattın öldü dediler,bu ikisi arasındaki göz açıp kapamaya ise ömür dediler.(Hz.Mevlana)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Avensis 11' e.extra
« Yanıtla #27 : Mart 15, 2016, 12:05:18 »
Unutmadan şunu da eklemek istedim;

Gündüz fark edilebilirlik aracın far sisteminde bixenon-halogen-led teknolojisinden ziyade farlarda bulunan aydınlatma sistemindeki

Kelvin değeridir.

Bizlerin burada sık sık dile getirdiğimiz 4300K değeri Gece Karanlığında veya Islak zeminlerde en sağlıklı aydınlatma sağlayan değerdir.

Ancak gündüz şartlarında ve güneşli ortamlarda iş tamamen değişiyor.

Yani bizim eski sistem dediğimiz veya burun kıvırdığımız Halogen Sistem dediğimiz ampuller Gündüz ve Güneşli Hava Şartlarında en iyi fark edilebilirlik değerini veren yani 3000-3200 Kelvin değerine en yakın değeri veren sistemdir.(Yani Avensisin orjinal Uzun Ampulu bu değeri çok rahat yakalıyor.65watt değeri olan H9 ampul mevcut.)

İşin özeti Gündüz Farkedilmek için Kelvin değeri düşücek arkadaşlar.Fizik Kanunu yani işin kısacası.
İnsan Gözünün gündüz şartlarında fark edebildiği Işık Dalga Boyu bu aralıkta çünkü.Bizim göz yapımızda renk olayını algılayan 3 adet koni cisimciği sistemi var.Belki 4 adet olsaydı o zaman iş bam başka olabilirdi.

İllaki göz muayenesi olmaya gitmişinizdir.
Biz bu durumda hastanın gözündeki İris'in ışığa yanıtına bakmak için hangi renk ışık veriyoruz dikkat ettinizmi acaba hiç ?  :tamam:

Hava koşulları Sis'li ortama döndüğünde bu değer 2000-2300 Kelvin değerine inmek zorunda kalacak.Yani rengin daha da sarıya dönmesi gerekicek.Bu nedenle Sis lambalarını Xenon yada Led'e çeviren veya çevirecek arkadaşlar sisli havalarda o lambaları unutsunlar.Çünkü hem kendi görüşleri sıfıra inicek hemde karşı taraftan fark edilebilirliği mümkün olmayacak.

Sis lambasının ne kadar iş yarayan bir şey olduğunu 2010 Ylında Antalya'dan BUrsa'ya dönerken Isparta civarında akşam karanlığında yakalandığım ve yaklaşık 6 km boyunca aralıksız devam eden Sİs bulutunun içinde fark etmiştim.Eski aracımda gerçekten sis lambaları ciddi anlamda görevini getiren bir değeri vardı.

Bizlerin araçlarında şu anki sis lambaları yani fabrika çıkışlı halleri bile Sis Lambası olmadan ziyade sadece görüntü olsun diye sis farı olarak konulan Kelvin değerlerine sahipler malesef  :kötü:
Bilgiler güzel abi ama bir çok kişi sis lambasini gündüz yeşillik olsun diye kullandığı için pek sorun etmiyor olabilirler [emoji6]

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 305 kere teşekkür etti
« Yanıtla #28 : Mart 15, 2016, 12:06:37 »
Gündüz görünürlüğü konusu bence biraz tartışılabilir.

Benim değil ama uygulama yapan başka bi arkadaşın çektiği video ;

http://youtu.be/nABFqg84T8E
VW Golf 1.6 TDI & DSG

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #29 : Mart 15, 2016, 12:16:54 »
O nasıl bir sellektördür? çakar mı var o arabada? Birde kelvinleri 8000 lerde herhalde maviye kaçmış ışık
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 506 kere teşekkür etti
« Yanıtla #30 : Mart 15, 2016, 13:22:41 »
Benim bahsettiğim İnsan Gözünün algılama durumu!

@YUNUS EMRE ANDAÇ (31887)  senin bahsettiğin Video Çekimi Yapan Kameranın Lensinin Algılaması!

Farkındaysan videonun çekildiği hava kapalı ve bulutlu bir hava.

Gündüz ve Güneşin tepede olduğu yani en zor durumda fark edilebilirlik benim bahsettiğim!

Tabiki zevkler ve renkler konusu girebilir işin içine ama;

benim anlatmak istediğim Önce Sizin,sonra Trafikte seyreden diğer araçların ve Yayaların Güvenliği Konusu.

Bana kalırsa araçlarınızın Orjinal Uzun Farlarıyla Oynama Yapmayın!

Gözünü açtın doğdun dediler,gözünü kapattın öldü dediler,bu ikisi arasındaki göz açıp kapamaya ise ömür dediler.(Hz.Mevlana)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 305 kere teşekkür etti
« Yanıtla #31 : Mart 15, 2016, 13:37:29 »
O nasıl bir sellektördür? çakar mı var o arabada? Birde kelvinleri 8000 lerde herhalde maviye kaçmış ışık

Abi söylediklerinle dalga mı geçiyorsun ciddi mi soruyorsun anlayamadım gerçekten.Çakar mı var o arabada ne demek ?

Mesaj Birleştirildi: Mart 15, 2016, 13:39:17
Benim bahsettiğim İnsan Gözünün algılama durumu!

@YUNUS EMRE ANDAÇ (31887)  senin bahsettiğin Video Çekimi Yapan Kameranın Lensinin Algılaması!

Farkındaysan videonun çekildiği hava kapalı ve bulutlu bir hava.

Gündüz ve Güneşin tepede olduğu yani en zor durumda fark edilebilirlik benim bahsettiğim!

Tabiki zevkler ve renkler konusu girebilir işin içine ama;

benim anlatmak istediğim Önce Sizin,sonra Trafikte seyreden diğer araçların ve Yayaların Güvenliği Konusu.

Bana kalırsa araçlarınızın Orjinal Uzun Farlarıyla Oynama Yapmayın!

Bekir abi en kısa zamanda güneşli havada selektör videosu çekeceğim.Senin söylediğine göre bi-xenon far sistemi ve yeni led farlar boşuna geliştirilmiş.

Ayrıca bi araç gündüz kornasıyla farkedilir selektörüyle değil.

Aydınlatma sistemleri karanlık için tasarlanmıştır,gündüzleri araçlar aydınlatma sistemiyle farkedilebilir olarak tasarlanmamışlardır.
VW Golf 1.6 TDI & DSG

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #32 : Mart 15, 2016, 13:49:54 »
Abi söylediklerinle dalga mı geçiyorsun ciddi mi soruyorsun anlayamadım gerçekten.Çakar mı var o arabada ne demek ?

Yok ya ciddiyim, sen görmedin mi? adam sellektör yapınca tüm ışıkları kımıl kımıl yanıp sönüyor. Ondan çakar mı var dedim. Ben mi yanlış görüyorum yoksa
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 305 kere teşekkür etti
« Yanıtla #33 : Mart 15, 2016, 13:54:21 »
Yok ya ciddiyim, sen görmedin mi? adam sellektör yapınca tüm ışıkları kımıl kımıl yanıp sönüyor. Ondan çakar mı var dedim. Ben mi yanlış görüyorum yoksa

Abi bizim araçlarda follow me home var.kapı açıkken selektör yapınca devreye giriyor.Tekrar selektör yapınca devreden çıkıyor.Videodaki araçtada selektör yapınca kısalar açıldı tekrar selektör yapınca kapandı :)
VW Golf 1.6 TDI & DSG

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 99 kere teşekkür etti
« Yanıtla #34 : Mart 15, 2016, 14:55:17 »
Orjinal uzun far konusunda BMW-Mercedes-Audi artık bizimki gibi sapsarı halojen kullanmıyor artık, Bi-xenondaki 4300K fabrikasyon değerle trafiğe çıkan birisi olarak uzunlardaki sarı ışığın gündüz daha çok belirgin olduğunu anlayamadım, (bilimsel ya da mesleki bilgim yok  yanlış anlaşılmasın ama araştıracağım) aklıma takılan : Neden yeni araçlar Gündüz farı denen olayda ısrarla Beyaz Led kullanıyorlar o zaman onu çok merak ettim Bekir Bey'in yazısından sonra? Fabrikasyon Gündüz Farı denen sistemin sarı/amber yapılması daha doğru o zaman.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #35 : Mart 15, 2016, 15:08:05 »
Gündüz Farı-Sinyal karşıdakinin görmesi için,
Kısa Far-Uzun Far-Sis Farı-Geri Vites lambası Şoförün görmesi için,
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 506 kere teşekkür etti
« Yanıtla #36 : Mart 15, 2016, 16:36:17 »
Arkadaşlar zaten işin estetik yada daha güzei kısmı beni çok ilgilendirmiyor açıkçası!

kendi görüşüm kesinlikle Beyaz LED çok daha güzel duruyor.Halogenin lafı bile edilmez.(Kendi aracıma bile biliyorsunuz Philipsin beyaz renk gündüz ışıklarını taktırmıştım)

Zaten herkesin zevkinede fazlasıyla saygım var  :tamam:

Ancak firmalar bu tip tasarımlarda şahsi düşüncem estetik ve gece güvenliğini ön plana aldıkları için bu tasarımları bu şekilde yapıyorlar.
Kalite Algısı denen şey bu aslında.
Düşünsenize Audi-Bmw-Mercedes gibi firmalar premium bir araç üretiyor ama gündüz farları Halogen koymuşlar.
Galiba hepimiz bende dahil olmak üzere gülerdik bu duruma öyle değilmi?
Led demek artık kalite demek oldu tüm dünyada!

Demek istediğim nokta gündüz ve yoğun gün ışığının bulunduğu ortamlarda önümüzde seyreden sürücülerin yada önümüze ani  çıkan yayaların dikkatini

malesef Beyaz Led yada Bixenonlar çekemiyor.Halogenin yaydığı ışığın dalgo boyuna gözümüz çok daha kuvvetli yanıt veriyor

yani göz bebeği olarak bilinen tabaka çok daha hızlı küçülme yanıtı veriyor.

İnsan gözünün görme konusu Zincirleme bir olaydır-->Işık iristen içeri girer.Işığın dalga boyu ne kadar görme sınırımıza yakınsa iris küçülür ve ışığı dahada odaklayarak retina denen kısma düşürür,düşen bu ışık beynin oksipital lob denen yani kafamızın arka kısmındaki beyin lobuna ters görüntü olarak düşer ve beyinde bunu bazı işlemlerden geçirip gözümüze görüntüyü düz olarak geri verir.

İşte bu basamaklardan geçmesi için görüntünün veya tehlike olup olmadığının beynin bunu anlaması için Gözlerimizden içeri giren ışığın dalga boyunun gün ışığının dalga boyunda olması gerekiyor.(Piyasadaki gün ışığı ampullerinin isminin nerden geldiğini merak eden varsa cevabı budur.
Göz bebeğimizden içeri giren ışık dalga boyu bu değerlere yaklaştıkça görüntü çok daha hızlı işleniyor ve beyin tehlike sinyalini ve vücudu çok daha hızlı bir şekilde buna adapte ediyor.(bahsettiğim olaylar milisaniyeler içinde oluyor takdir ettiğiniz gibi)

Araç ve yaya kazaları niye geceleri oluyor çoğunlukla???

Kendim Yoğun Bakım Doktoruyum.Genelde son derece kötü hastalar veya her an kötüleşmeye meyillli hasta grubuna bakan birisiyim.
Bazen kötü durumda bilinci kapalı hastaların göz bebeklerine ışık veren kalem ile bakarım.İyileşme durumunu veya beynin ne kadar oksijensiz kalıp kalmadığını anlarız bu şekilde.
İlaç firmalarıda ara sıra ışıklı kalem verirler bize.Ancak yıllardır anlamadıkları birşey vardır.Işıklı kalemleri beyaz led olacak şekilde getirirler.
Geçen gün bu konuyu yanımda çalışan sağlıkçı arkadaşlara bir hasta üzerinde deneyerek bizzat uygulamalı gösterdim.
Sarı renkli ampulden çıkan ışığa gözün verdiği yanıt ile beyaz renkli ledden çıkan ışığa verdiği yanıt bariz şekilde belliydi benim açımdan.
Her iki ışığada sonuçta yanıt var,ancak birisinde çok hızlıyken diğerinde en az yarım saniye kadar daha geç.

yarım saniye çok mu diyeceksiniz?
evet aynen öyle!

İşte size Bu İşin Bilimsel Açıklaması.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 305 kere teşekkür etti
« Yanıtla #37 : Mart 15, 2016, 18:14:24 »
Bekir hocam benim anlattıklarınıza bi lafım yok fakat söylediğime bi cevap yazmamışsınız.

Gündüzleri neden selektör ile farkedilemeye çalışır bir araç.Korna ne için vardır?

Bence düşünceniz bu bağlamda biraz boşluğa düşüyor.Dedikleriniz bilimsel olarak doğrudur göz sarı ışığa daha çabuk yanıt verebilir fakat araçlarımızdaki selektör sistemi gündüz farkedilemek için mi yapıldı sizce ? Bizim farlarımız karanlık ortamlar için tasarlandı.Gündüz fark edilmek için tasarlanan farlar gündüz farı diye geçiyor zaten ve araçlarda bildiğiniz üzere ilk marştan itibaren stop edilene kadar yanıyor.
VW Golf 1.6 TDI & DSG

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 506 kere teşekkür etti
« Yanıtla #38 : Mart 15, 2016, 18:49:35 »
@YUNUS EMRE ANDAÇ (31887) senin soruna müsadenle şöyle bir giriş yapalım.

Soru 1-Trafikte sürücü ve yayaları uyaran kaç faktör sayabiliriz?
Cevap 1-Sesli ve Görsel Uyarılar diyelim.

Soru 2-Trafikte Gündüz şartlarında önümüzde seyreden bir aracı en iyi hangi şekilde uyarıp, bize yol vermesini isteyebiliriz?
(Bu sorunun cevabi aslında senin koyduğun Opel Astra videosunda ve @Murat Köse (28015)'nin verdiği cevapta gizli)
Şıklar a)Korna İle
         b)Gündüz farları ile
         c)Uzun farlar ile
         d)Kısa farlar ile

Soru 3-)Trafikte 100-130 km hızla giderken (1 saniyede aracınızın ilerlediği mesafeyi hesaplayın lütfen) 80 metre önünüze ani bir yayanın fırladığını düşün!Şartlar yine gündüz şartları!Yayayı en iyi uyarıcı faktör nedir sizce?
Şıklar a)Korna ile
         b)Uzun farlar ile
         c)Kısa farlar ile
         d)Uzun far + korna ile

Başka bir örnek vereyim.
100 metre öteye senin videosunu eklediğin 2 adet opel astrayı koyalım.
bunlardan ikisde 90 km sabit hızla üzerimize gelsin bizim.
Birisinin uzunları devamlı yanıyor,öteki ise pır pır ede yada şimşek efekti ile üzerimize geliyor olsun.
Sence bu iki araçtan hangisi daha çok dikkatini çeker?

İşte gündüz farı olayıda aslında bunun gibi bir şey.
Hiç yoktan varmı?evet var!
Dikkat çekiyormu?Evet dikkat çekiyor!
Ancak ani patlama yaparak karşıdaki sürücü veya yayayı uyaran bir halogen düşününce aslında aklındaki soruların sanırım daha da netleşir.(artı birde buna sesli uyaran yani korna olayını ekleyince)

Diğer bir örnek 3 şeritli bir otoban düşün!
tüm şeritlerde araçlar seyrediyor.sol şeritteki araç en hızlısı 130 km,orta şeritte 100-110 km ve en sağdaki araç ise 80-90 km hızla gitsin.

Önümüze yine aniden bir yaya çıksın.
Sence bu yayaya sadece korna ile uyarmak mümkünmü?
peki mümkün dersen bende o zaman şöyle bir şey sorarım-->Sence yaya aracın geldiği yeri 3 şeritte aynı anda sadece korna ile ayırt edebilirmi?ya da sadece gündüz farları ile.gündüz farı dediğimiz olay artık her araçta standart hale gelmiş birşey.
Size göre kornaya ilave olarak yayanın tehlikeyi algılayabilecek ikinci bir görsel uyarı gerekmiyormu?

Aslında bu konu içinde buraya yazarak uzun zamandır aklımda olan bazı bilgileride sizlerle paylaşmış oldum.
Bunlar tabiki benim kendi düşüncem,zevkler ve renkler konusunda zaten herkesin görüşü farklı olabilir ona bir şey diyemem.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #39 : Mart 15, 2016, 23:47:55 »
Evet hocam haklısınız ama şu var zaten beyaz da olsa sarıda olsa yanıp sönen her şey gündüz yada gece fark etmeksizin insanın dikkatini çeker. Selektör olayı da yanıp sönme olayı olduğundan fark edilebilirlikte sıkıntı olmaz zannımca. Ama devamlı açık bir beyaz ışığın fark edilmesi devamlı açık sarı ışıktan gündüz vakti daha azdır dediğiniz gibi.

THE END