beyler bildiğiniz gibi Toyota gerek Avensis'te gerek Verso'da eski tasarımı makyajlayıp bizlere sundu. Hatta Verso makyaj bile denmez. iç mekanda ufak değişiklikler. ha ben ekranın büyümesini hoş buldum zaten bu seviyede bir araçta olması gereken bir şey idi. ancak geri kalan herşey tırşşka.
gelelim bunların sebebine. bildiğiniz gibi Verso güncel kasa Avensis altyapısına dayanarak geliştirildi. yani ortak platform kullanıyorlar. çıktığında ise sınıfının en büyük ölçülere sahip araçlarından biri idi. ancak zaman içinde rakipleri karşısında zayıf kaldı. bana göre fiyat olarak ta ne yazık ki rakipleri karşısında zayıf ancak farklı versiyonlar sunması ile daha ucuz alternatifleri alınabiliyor. rakipleri tek bir donanım tek bir fiyat. motor konusunda da yine rakipleri içinde en zayıf yine Verso, rakipleirnde 1.4 turbo, 1.6 dizel 130 beygir seviyesinde seçenekler sunarken Verso hala 1.6 atmosferik ve 1.6 BMW dizel ünite sunmakta ki bmw dizel makinesi her ne kadar güzel bir makine de olsa rakipleri karşısında zayıf kalıyor.
gelelim neden böyle olduğunda, bildiğiniz gibi Toyota geçen seneden beri stratejilerinin dünyanın en çok satan markası olmaktan daha karlı bir yapıya geçmek olarak belirlemişti. bu açıklamaya istinaden Toyota'nın da önümüzdeki yıllarda ortak platforma sahip araçlar üzerinde çalışacağını düşünüyorum. Yine herkesin üzerinde konuştuğu üzere Avensis platformu 2017 senesinden itibaren devam etmeyecek. Ben şahsen Toyota'nın D segmentinden tamamen çekileceğini düşünmüyorum. Bunun yerine VW gibi ortak tek bir platform üzerinde avrupa-amerika-asya pazarında sattığı benzer segmente sahip tüm araçlarda aynı platformu kullanacağını tahmin ediyorum. bu yeni platform ile Avensis, Verso gibi araçlar yenilenecek ve büyük ihtimal Avensis-Camry artık tek bir model olacak.
Bu yazdıklarım tamamen benim şahsi görüşlerimdir. konu üzerinde internet üzerinde çok araştırma yaptım ancak faydalı bir bilgi bulamadım. bu tahminlerin en büyük çıkış noktası Toyota'nın artık karlılık üzerine yoğunlaşacağıdır.