Arkadaşlar benim bir arkadaşın kilo sorunu var . 163 boy 95-96 kg geliyor . Kendisi araştırmış kimi çürük alırsın kimi gidersin diyor kendi çürük almak istemiyor ondan gerekirse bedelli yapmayı düşünüyor . Bu konu hakkında bilgisi olanlar veya daha önce tecrübesi olanlar var mı ? Varsa bilgilendirirse sevinirim .
mahmut bey size kısaca aktarayım askeri hastanelerde sağlık kurulunda nasıl hesaplama yapıldığını.
Zaten bir çok arkadaş anlatmış boy kilo çizelgesine göre nasıl hesaplama yapıldığını.boyunun cm cinsinden son iki rakamı 178 cm ise 78 cm den -3 çıkar.eder 75 sonra üzerine +30 ekle eder 105 kg.
yani bu boy ve kilodaki bir adayın en fazla 105 kg gelmesi gerekirki askere alınabilsin.eğer bu kilonun üzerindeyse 1 yıl eksojen obezite nedeniyle tecil alır ve 1 yıl sonra tekrar belirtilen tarihte sağlık kuruluna gelmesi için eline kağıt verilir.
buraya kadar herşey normal.
esas olay sağlık kurulunun içinde başlıyor.eğer askeri hastaneye gittiğinizde ilk kez boy kilo ölçümü yapılacaksa adaylar tartıya çıkmadan önce 15 dk içinde en az 2-2,5 litre su içerler.bu olayı bilen askeri personel zaten en baştan tartının ayarını -2 kg yapar.yani 107 gelecekseniz siin kilonuza 105 yazarlar.sizde itiraz edersiniz yahu komutanım benim 107 kg geldim siz 105 yazdınız ne olacak şimdi diye!
komutanda seninki değil bizim tartının dediği doğrudur der ve yüzündeki gülümsemeyi görürsün o anda.
sonra 1-2 gün içinde sağlık kuruluna çıkmak için tekrar çağırırlar.sizede derlerki sağlık kurulunda tekrar boy kilo bakılmıyor bu kadar derler.
ancak sağlık kurulunun kapısında beklerken içerden bir ses gelir herkes hazırlansın tekrar boy kilo bakılacak diye

herkes kantine koşar 2-3 litre su içip dahada ağır gelmenin yollarını arar.
tabi bu arada bunu yapamayanlar sağlık kurulunda askere alınma kararları yüzlerine okunur.bişeyler yiyip içme fırsatı bulanlar ise 1 yıl tecil almanın mutluluğu ile askeri hastaneden ayrılırlar.
şimdi gelelim çürük olayına.
bu askeri hastaneler arasında fikir ayrılığını gösteriyor zaten.
bazı hastaneler 3 yılda ekzojen obeziteden dolayı çürük raporu verirken bazılar 4-5 yıl boyunca her yıl çağırabiliyorlar.5 yıl sonunda verende var haberin olsun.
zaten yaş sınırı tutmuyorsa bedelliden yararlanamaz onu söyleyim.
lakin şöylede bir durum var eğer kendisi çok gitmek istiyorsa sağlık kuruluna çıktığında ben askere gitmek istiyorum ancak kilo veremiyorum desin.dahiliyeci arkadaşlar gerekirse kendisini askeri hastaneye yada tam teşekküllü bir devlet hastanesinin dahiliye polk.ne göndererek zayıflaması için diyet ve ilaç tedavisi başlatırlar 20 günde en az 3-5 kilo veridirrler.
ancak kesinlikle özel nedenlerden dolayı gitmek istemiyorsa (yeni evlenmiştir çocuğu olacaktır v.b sebepler) her yıl kilo alması gerekecektir.çünkü her yıl kurula çıktığında hep aynı kiloda ise kurulda çürük raporunu vermemekte inat eder.
ayrıca arkadaşın şunuda bilsin çürük raporu alırsa ileride özel sektörde iş bulmakta zorlanabilir.
yeterince açık olmuştur sanırım.