0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Barış bey o ünlü markaların zeytinyağı diye sattıkları ürünler ısıl işlemlerden geçiyor gerçek zeytin yağının rengi ayçiçek yağına göre koyu olur ve daha yoğundur,sözde sızma diye sattıkları ürünler tavada yanmıyor bile bizim yağlardan alanlar abi bu nasıl birşey diyorlar böyle bir tat yok bu güne kadar zeytinyağı yememişiz diyenler oluyor,oyüzden size tavsiyem bölgenizde varsa zeytinyağı fabrikası gidin orada bekleyin zeytin sıktırmaya getiren kişilerden direk alınız hilesiz hurdasız olur ve daha uyguna gelir,yerinde asit düzeyi ölçümü bile yaptırabilirsiniz.
Ümit Şahantimor beyin önerisine katılıyorum,Riviera olandan kesinlikle uzak durunuz,sızmanında taş baskı,soğuk sıkım,erken hasat ve normal hasat gibi bir takım farklı zeytinyağı elde etme yöntemleri var fiyatlar doğal olarak fark ediyor,hatta geçen yıldan kalan yağı taze yağ diye satabilirler,tağşiş olarak ta boş tenekeye çok az miktarda zeytinyağı koyup (veya esansı)üzerine daha ucuz olan ayçiçek yağı ,pamuk yağı gibi değişik yağlar koyup satıyorlar bu nedenle belli başlı yöresel markaları yakından tanımak mümkün değilse tahmini yıllık tüketimi belirleyip sıkım yerinden almak maddi ve manevi olarak akıllıca olur varsın asidi yüksek,isterse düşük olsun ancak saf zeytinyağı olsun.
Vira BİSMİLLAH,Bu senede başladık zeytin toplamaya,Tarlada Kara demlikte odun ateşinde çay başka bir güzel oluyor.
Bereketli olsun,Ayvalık'ta zeytin toplama Ekim ayında başladı,güneyde daha geç hasat ediliyor herhalde ,bu yıl zeytin ağaçlarında ilaçlama olmasına rağmen beyaz pamukçuk gibi bir şeyler vardı,bu ilaç,gübre,mazot fiyatlarında eski ata tohumu ve sistemine geri dönülecek,3 kuruşluk verim artışı için 5 kuruşluk ilaç ve gübre kullanılmayacak,Allah ne verdiyse bereket versin denilecek.
Allah bereketli ürünler versin inşallah. Sizin gibi üreticiler de olmasa zeytin ve zeytinyağını zor göreceğiz.
Mevlam ağız tadı ile yedirmeyi nasip etsin.bizde 2 hafta önce gittik fabrikaya bahcedeki bir kaç ağaç toplamışlar 130 kg geldi zeytinlerin ağırlığı fabrikada sıkılmasını bekledik ve 20 kg yağ verdiler. fabrika da yağ 35 lira idi kg mı zeytin yağının bakalım o nereye gidecek :/
Gercek hayattan esinlenmis "LORENZO'NUN YAĞI"diye bir filim vardi. Umutsuz hastaliga yakalanan bir cocugun zeytinyagi ile iyilesmesini anlatiyordu..
Bir arkadaşımın bahçesindekilere ilaç vermiyordu, sadece kendi doğal bir karışım yapıp sıkıyordu. Bir nebze koruyordu. Bazı ağaçları da çevresine ekmenin faydalı olacağını duymuştum.Zeytinyağının kokusu bile çocukluğumu, bizim oraları hatırlatır, çokca tüketirdik. Kutsal kitapta da bahsi geçen stratejik bir kaynak, bakanlıkta bir müdürlüğünün olması gerekir, bu da buradan çağrım. Doğallığı bozulmadan ürün arttırılmalı, hatta her hanenin yıllık belli miktar ücretsiz alımı sağlanmalı bununla ilgili kurumlar tarafından.Sıkım ve kullanım sırasında ısıl değerlere dikkat edilmeli.
Asıl bu konuların konuşulması gerek Ümit Bey, bunlar her şeyin kökü sayılır.