0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Yüksek devir, fazla sürtünme, ısınma ve aşınma demektir. Elbetki de arada motorun yüksek devir de çevirmesi, faydasız kurumların temizlenmesi(her kurum faydasız değildir) vs faydalar oluşturabilir. Sanırım sizin duyduğunuz PDF li araçlar. Bunlarda partikül filtresi kendini temizlemesi için yüksek ısıya ihtiyaç duyar ve bu yüzden belli bir süre, sabit olarak yüksek devir kullanımı gerekir. Keza egzoz sisteminde nem ile oluşan sıvılar da yüksek devirde daha kolay bertaraf edilir. Bence ara ara, motor ideal çalışma ısısını yakaladıktan sonra, ister atmosferik, ister aşırı beslemeli, ister dizel olsun, hemen stop etmeden, motoru yüksek devirlerde de kullanmak gerekir. Ancak dediğim gibi, sürekli değil, arada. A aracı 2000 d/d, B aracı 4000 d/d da kullanılıyorsa ve her iki araç da 300.000km yol yaptı ise hangisinde pistonlar daha çok üön ve aön yapmış, volan kaç defa tam tur dönmüş ve hangisinin silindir, piston, piston kolları vs daha çok aşınmıştır?a) A aracınınb) B aracınınc) İkisi arasında fark yoktur.
hakan hocam yine bilgini konuşturmuşsun.sorunun cevabı iki şıklı sanıyorum, b aracı ile a aracının tur sayısında fark yoktur ama aşınma b aracında aşınma fazladır.
Ben B aracının motor verimlilik noktasında/noktasına yakın çalıştığından daha az aşınma ve zarar göreceğini düşünüyorum.A aracı düşük devir çalışacak ancak verimlilik noktasında/noktasından uzak çalışacağı için piston kollarında,krank yataklarında vs daha çok kuvvet etkileşimi olacaktır diye düşünüyorum.İstanbul'dan selamlar
Atilla amca.Eger iki aracın hızları aynı ise motor tur sayılarında iki kat fark olur.Degil ise tur sayısı aynı olur ancak yüksek devirde çalışan motor üst ölü noktadan aşagıya inmeye başladıgında gömlegin en üst noktasının yaglanması için çok kısa zamanı olur o nedenle ömrü kısalır.Hız aynı olmadığından ikimizinde cevabı aynı.
Hakan abi volan ayni turu yapar fakat motorun icindeki parcalar 4000 rpmde kullanan aracta daha cok tur yapar. Dakikada 2000 devir yapmak varken adam 4000 devir aliyor 2 kati daha fazla donuyor
Yalniz simdi motorun sagirlasmasini ben bizzat yasadim. Sehirici elimden geldigincr 2250devrin uzerine cikmadim bir keresinde bir aradan acmam.gerekti onun disinda hep oyle kullandim 250km civarinda sonra ciddi anlamda sıkıldım gazlamaya karar verdim araba gitmedi istedigim gibi 3-4 kez 1-2-3 redline gittim normale dondu. Ama soyle bir durumda var bu araclar beyinlerine kullanim stilizi kaydediyor ondan kaynaklida olabilir. Bir cok vtec2 kullanicisinda denk geldim 1gun once 2 boy kadar onde olan arac 1 gun sonra 1 boy geriye dusuyordu ecunun sigortasini sokup takinca olay normale donuyordu belkide ondan kaynakli olabilir.