Gaz ve yağ ile sertlik büyük oranda farklı kavramlar amortisörde. Amortisörün sertliğini iç yapısı belirler.
Eski araçlarda yağlı amortisör daha sağlıklı olur.
Atilla abinin bahsettiği gibi, amortisör darbeyi alan değil, alınan darbe sonucu ortaya çıkan enerjiyi ısı vererek sönümleyen cihazlardır. Yapılarının ve ebatının yay ile uyumlu olması gerekir.
Kademeli amortisörlerde ilk etkide yumuşak, sonrakilerde sert tepkiler oluşur, konfor-yol tutuş dengesi nedeni ile.
Amortisörün ömrü, hangi koşullarda(yol durumu, düzen ayarları, helezon yayın sağlığı ve uygunluğu, araç yüklü ağırlığı vs) kullanıldığına bağlı olarak değişir. Keza üretim kalitesi de çok önemlidir.
Sadece viraj vs de değil, frenleme ve kalkışta da önemli etkileri vardır.
Sağlıklı kullanım ömrü olarak düşünüldüğünde, sıfır olarak kullanılan amortisör %100 performansta ise, belli süre sonunda bu %70 vs şeklinde azalacaktır. Amortisörde kaçak olmasa dahi, bu performans kaybı belli oranları geçince değişmesi gerekir. Yani her değişen amortisör tamamen bitmiş demek değildir.
Ben tam tersi diye biliyorum. Monroe yağlı da olsa daha sert diye yorumlar geliyor.2 yıl oldu kyb excel g oldu takılalı. Süspansiyon aşırı yumuşak. Keşke biraZ sert olsaydı diyorum.
Bende tam tersi biliyorum

belki yanılıyor olabilirim. Bunu zamanında çok tartışmıştık diğer konuda hatırladığım kadarıyla gazlı olursa sürekli esnemede sertleşiyordu. Yağlı olan sabitti.
gazlı amortisör içinde yağ yok mu ?
Var. Yalnız normal hava ile gazın yağ üzerindeki etkileri ve amortisör yapısındaki etkileri farklı. Tabi amortisör iç yapıları da farklı.
Bende tam tersi biliyorum
belki yanılıyor olabilirim. Bunu zamanında çok tartışmıştık diğer konuda hatırladığım kadarıyla gazlı olursa sürekli esnemede sertleşiyordu. Yağlı olan sabitti.
yağlı amortisör uzun yolda veya çok çalıştığı ortamda içindeki hava yağla karışıp köpürme yapar buda amortisörü yumuşatır ve görevini tam yapamaz gazlı ise hava yerine 10 barlık bir basınçta nitrojen gazı olduğundan yağla karışsa bile köpürme yapmaz ve sertliği stabil kalır.
gazlı amortisör içinde yağ yok mu ?
her iki amortisör tipindede yağ vardır, amortisörün üst tarafında hava varsa yağlı, havanın yerinde nitrojen gazı varsa gazlı diye adlandırılır.
birde yüksek basınçlı gazlı amortisörler vardır, bunlarda alt tarafta ve 25-30 barlık basınçlı azot gazı vardır bunlar arabanın yüksekliğine ve vuruntu yapmamasına büyük katkı sağlar daha üstün özellikleri olan amortisörlerdir.
Atilla abi, düzce de amortisör fiyatlarını sordum monroe 100 TL, kyb 190 TL dediler

.
Önleri geçen sene kyb olarak değiştirdim ve memnunum, arka amortisörlerim geçen tatile çıktığımda kötü yollardan gitmemden dolayı patladı iki kişi oturunca küt küt ses geliyor

. Şimdi bu kadar fiyat farkı varken kyb alınır mı ?.
Not: İnternetten araştırdım sağ sol takım kyb 270 TL Kargo dahil
Sizce ne yapmalıyım ?.
Kybnın yağlı modeli yoktur galiba ? . Önler kyb Excel-G
kyb nin sanırım iki çeşidi var. biri pembe biri kırmızı kutulu. exel g yaznlar ucuzu. satıcısı tam bilmiyor. nasıl öğreniriz aradaki farkı ?
G-excel yazanlar gazlı diye bir şey duymuştum anıl abi .
Kyb nin farkı modelleri mi varmış ? ilk defa duydum
bu işte bir sıkıntı var. nasıl serbest bir piyasamız var ki 120 ile 240 tl arası kyb var.
Alt takımı komple burdan aldım agd marka adamlar yolladı. Telefon açıp teyit ettim. Sıkıntı yaşamadım Anılcığım.fiyatları bazen güncellememiş olabilirler. Eski depo ürünüyse bu fiyattan da alabilirsiniz. Ama açıp sormak lazım. Ücretsiz kargoyla yolluyorlar.
Mehmet kybyi kullanıyorum. Çok konforlu değer diye düşünüyorum.Japondan vazgeçme Mehmet..Dolar farkıyla 10 tl zam yapmışlar. :')
Abi Ben zaten eibach prokit yay kullanıyorum spor yay olduğundan zaten orjinal konforu yok

. Çokta sert değil tabi. Senin söylediğin yerde arka amortisörler yok

.
Başka yerden buldum
Kyb (Çifti) 260 TL İnternetten
Monroe (Çifti) 200 TL bizim sanayiden.
Birde Maysanı hiç tavsiye etmiyorlar monroe ise renault kullanıcısı bayılıyor.

60 lira içinde değmez al kyb diyorum. Ama internetten alacağım için ilk takmada amortisör sorunlu çıkarsa adama geri vermekte zor olur diye düşünüyorum kararsız kaldım.
Geçen biri monroe getirdi ustaya 1 hafta sonra arıza verdi. Aldığı parçaçı değiştirdi. Internet zahmetli o noktada. Ara konuş Mehmet. Ama şans meselesi var dediğin gibi.
Şuan ki patlayan amortisörlerim monroe ve 5. yılı

70 bin km kadar gitti. Artık yeter dedi ve bıraktı. Yani bunca sene dayanması yine monroe almaya yönlendiriyor. En büyük etken düzcede kybnin çok pahalı olması.
Onların da ilerisinde ürünler var. Bir çok markanın da farklı kalite düzeylerinde ürünleri olabiliyor. Aracına en uygunu yağlı tip olur. Gerçi Kyb vb teknik döküman elde edebilirsen nedenleri ile görülebilir, daha önce de bahsetmiştim kısmen.
Bu işte en iyisi olsun diyen için de üretim mevcut.
Amortisörün depolanma şekli de önemlidir bu arada
Hakan abi, detaylara girersek çok farklı mevzular mevcut zaten

. Ki bizde normal kullanıcı olarak fabrikasyon kalitesi gibi kalitede hangi amortisörü alalım diye bakıyoruz ki iki etken var kalite ve maliyeti. Bunlara bakarak seçmek istiyorum

.
Monroe görerek alacağım ki 1 yıl garantili diyorlar.
kyb siteden alacağım garanti yok

. Çünkü firma ürününe güveniyormuş sorun olması imkansızmış

.
Gördüğün sadece dış kasası olur Mehmet, önemli olan hangi koşullarda istiflendiği.
Fabrika kalitesi ise farklı bir olgudur.
Aracındaki helezon yaylar ile uyumlu olmadığı sirece(sertlik ve strok) amortisörün ömrü normalden kısa olacaktır. Gerisi üretim kalitesi, kullanım şekli, araç yükü ve istiflenme şekline bağlı.