0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
2500e gelmeden atıyorsunuz ama hızlanması için gaza biraz fazla abanıyorsanız yine tüketim etkilenir çünkü hava akışmetre ne kadar hava geçiyorsa enjektörlere o şekilde emir verip o oranda yakıt püskürtülmesini söylüyor burdan da kaynaklanıyor olabilir yani aracın gaz pedalına biraz okşarcasına basılırsa yakıt tüketimi azalır gibime geliyor çünkü başka bir seçenek kalmadı...
peki uzun yolda 90 ı geçmeden 5,1 yakması normal mi..dediğiniz gibi gaza hiç yüklemeden sakin bir şekilde kullandım mahmutbey silivri arası otobanda .. bu arada anlık değerlerde bir tuhaf gaz pedalına biraz dokunsam ani yükselmeler oluyor..
2009 model D-4D kullanıcısıyım. Depoyu doldurduğumda 500 km uzun yolda kullanıyorsam 150, 200 km sini de şehir içinde kullanıyorum. Şehir içinde çok gezmezsem ortalamam 6.3 ila 6.5 arasında. Şehir içinde sürekli gezersem 7 leri görüyorum. Eğer şehir dışına çıkmazsam sizin bahsettiğiniz değerleri görüyorum. Diyeceğim şu ki aracın yakıtından aslında ben de memnun değilim. Ancak arkadaşların dedikleri doğru. Örneğin ben aracımı pek nazik kullanmam, kısa mesafelerde gaza yüklendiğim, aracı çok seri bir şekilde hızlandırmalarım vardır. Bunun yanında gezdiğiniz şehir de önemlidir. Örneğin bizim şehirde trafi ışığı çok, hendekler çok, çevre yolu yok, hızınızı 60/70 km ye sabitleyip kilometrelerce yol gidemezsiniz. Çok sık durmak ve yavaşlamak zorunda kalıyorum. Ancak daha uzun mesafelerde 5.2 / 5.0 ları da görmüştüm. Forumlarda okuduğum kadarıyla 5 in altında ortalaması olan bir çok arkadaşımız varmış. Yani kesinlikle sürüş biçimi ile alakalı olduğunu düşünüyorum. Tabi bunun yanında lastikler de önemli. Kış lastikleri takılı iken yakıt sarfiyatı artmıştı. Lastik basınçları ile sürekli uğraşmak yerine nitrojen bastırmanızı da tavsiye ederim.
siz şehir içinde 7 görüyorsunuz yeni toyato kullanan birisinin 7,5 görmesi normal ama kime sorsam 6,5 civarı söylüyor.. bende sürüşten bu kadar edeceğini düşünmüyorum çünkü bu araba dördüncü dizel arabam.. hiç bu kadar fark etmemişti..hatta bazıları şehir içinde 5,5 civarı yakıyorki istanbulda ona hayret ediyorum
bu arada araba dizel dedimŞehir İçi Tüketim 5.6 ltŞehir Dışı Tüketim 4.0 ltOrtalama Tüketim 4.6 ltdeğerler bu olması lazım.
Anlık olayına pek takılmayın derim ben parkederken 99.9u gördüm o biraz çatlak takmayın siz onu.O zaman tek suçlu hava filtresi biliyorsunuz ki 40.000 kmde 1 değişiyor ve acaip saçma bir olay bu 10.000 kmde filtre nefes almaz hale geliyor zaten onu ya değiştirin yada temizletin birde o şekilde deneyin derim...
trafiğin az olduğu saatlerde sürekli e5te 6. vites 90-100 giderseniz sizinde öyle olabilir o tamamen sürücüye ve yola bağlı bir durum...
Ergün bey yakıt tüketimini etkileyen onlarca sebep var . Hava sıcaklı , aracın lastik basıncı ebadı hatta hamur çeşidi , Aracın yük durumu , Atmosfer basıncı , kullanıcı faktörleri , trafik yoğunluğu ve yol durumu , araçta kullanılan yağ ve bakım durumu gibi onlarca sebep var .Bir araç bu dediğim koşulların değişimine göre 100 km de 4 lt de yakar 12 lt de yakar . Sizin kullanım koşullarınızı bilmediğim için yakıt tüketiminiz hakkında yorum yapamam . Benim araç şehir içi akan trafikte 5.5 - 6.0 arasında yakıyor . Eğer siz aracınızı sıkışık trafikte veya agresif kullanıyorsanız değerleriniz normal karşılanabilir . Eğer bu durum varsa aracınızda mutlaka bir sorun var . Aracınızın modeli 2011 bu yılda toyota 1.4 dizellerin bir kısmında yağ eksiltme ve buna bağlı fazla tüketim sorunu var . Konuyla ilgili gerekli bilgileri forumda 1.4 d-4d yağ eksiltme diye aratırsanız bulursunuz . Bu konuda sorunla ilgili soru sormamanızı rica ediyorum sadece bilin diye yazıyorum .Umarım aracınız sorunlu değildir ama fazla tüketim için şimdilik söyleyebileceğim bu . Öncelikle aracınızın yağ eksiltip eksiltmediğini kontrol edin eğer eksiltme yoksa enjektör temizleyici kullanmanızı tavsiye ederim .
bu şehir içi mi olur peki
yağ eksiltme genel problem olduğu için ilk onu kontrol ettim sorun yok..2 hafta içinde sevise götüreceğim zaten ama adamlar ir şey yok diyip gönderirler korkum o.
Ergün bey madem öyle sırasıyla şunları yapın .1. hava filtresini kontrol edin .2. İlk fırsatta depoyu doldurarak enjektör temizleyici kullanın .3. Aracın bakımı geldiyse yağ olarak 5w30 eğer km niz yüksek ise 0w40 veya 5w40 tam sentetik yağ kullanın .Bunlara rağmen tüketim düşmez ise.Aracınızda muhtemelen enjektör işemesi denilen sorun mevcuttur . Bu sorunda araç siyah duman atar bunu kontrol etmek için bir arkadaşınıza sizi takip etmesini rica edin ve gaza yüklenin arkadaşınız arkanızdan gelirken aracınızın siyah duman atıp atmadığına baksın . Bu arada bir miktar siyah duman normaldir ama aşırı duman eğer mavi ise ya yağ yakmaya siyah ise enjektör işemesine işarettir .
verdiğiniz işe yarar cevap için teşekkür ederim. fakat km yüksek olması ile ne demek istediğinizi anlayamadım araç suan 32 000 de..
arkadaşlar son bir kere daha söyleceğim .genel olarak sürüşümle ilgili hiç bir problem yok.10 yıldır dizel araç kullanıyorum. kullandığım dizel araçların hepsinde farklı motorlar olmasına karşın hep fabrika ortalamalarına yaklaştım. Lütfen artık acemi dizelciye eğitim veriyor gibi .yok frene basma, yok hızlı süratlenme şeklinde mesaj yazmayın...büyük ihtimalle arabada teknik bir arıza var ve işi bilenlerden cevabımı aldım.