Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
Aktivasyon eposta
nız mı yok?
Aralık 05, 2025, 05:08:54
Lütfen yeni üyeler
Tanışma
bölümünde kendilerini tanıtsınlar.
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Toyota Club Türkiye
»
Sorunlar & Çözümler
»
Corolla
»
E100 (1992-1998)
»
Konu:
Sağ arka frenim sıkıyor
Yazdır
Sayfa:
1
[
2
]
Gönderen
Konu: Sağ arka frenim sıkıyor (Okunma sayısı 12703 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
(Gizli Üye)
Efsane Toyotacı
Dinozor
Araç: Avensis
Kan Grubu: 0+
Kilometre: 56100
Model Yılı: '16
215 kere teşekkür etti
1348 kere teşekkür edildi
Ynt: Sağ arka frenim sıkıyor
«
Yanıtla #20 :
Nisan 09, 2025, 13:02:59 »
Hangisi daha uygun fiyatlı ise oradan başlarsınız,tel ile ilgili olsa sol arka teker neden sorun yaratmıyor? kala kala fren merkezi kalıyor,biraz benzer olay 206 Peugeot da başıma geldi ani frende sağ arka çok tuttu ve bırakmadı savrulma yapmıştı,bu arada tüv'den de 2-3 defada bu olay yüzünden geçmemişti,daha sonra merkez değişimi ile sorun çözülmüştü,umarım sizinki de çözülür.
Tokay Ceritoğlu
Toyota Club Türkiye
«
Yanıtla #20 :
Nisan 09, 2025, 13:02:59 »
(Gizli Üye)
Site Yöneticisi
Deus ex machina
Araç: Başka Marka
Kan Grubu: A+
Model Yılı: -
2904 kere teşekkür etti
3269 kere teşekkür edildi
«
Yanıtla #21 :
Nisan 10, 2025, 19:33:12 »
Kullanılan takım contalar kaliteli mi? Özellikle kaliperlerde ısınmaya dayanımları yüksek olmalı.
Hidrolik basınç sonrası (ayak freni) tutma yapıyorsa bu hatta odaklanmak gerekir.
Balatada kaliper yapışma da olmamasina dikkat edilmeli.
Bazı Faydalı Başlıklar;
http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=20088.0
ve
http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=67161.msg911844#msg911844
https://hakanrailways.blogspot.com
(Gizli Üye)
Efsane Toyotacı
Araç: Corolla
Kilometre: 288000
Model Yılı: '06
19 kere teşekkür etti
929 kere teşekkür edildi
«
Yanıtla #22 :
Nisan 15, 2025, 16:44:22 »
Hakan abi diğer tekerlerde ısınma sıkma gibi bir anormallik yok .
Benim en büyük şüphem P valfi dağıtıcı limitör de .
Zaten şöyleki ilk frende sorun yaşadığımda arka tekerler sanki hiç frenleme yapmıyor gibiydi en ufak frende önle kızaklıyordu . Daha sonra limitörden dedi ustam söktü temizledi yağladı taktı hidrolik felan hep yenilendi .İlk yaptığı zaman araba on numara 4 tekerinden tuttuğunu hissediyordum
daha sonra arada zaman geçtikten sonra 6-7 ay diyebilirm bir gün frenleme yaptım arabanın arkası sol doğru atarak frenleme yaptı bürün herşey o zaman başladı .
Sonrasında çok defa daha denedin bir yaptı bir yapmadı ama genel olarak yaptı .sağ ön teker ön kapıyor son arka savruluyor nasıl deseim çapraz bir taraf tutuyor gibi.
Fren ayarında sorun var diye aracın bakımlarını yaptırmaya gidince söyledim usta bakalım dedi kalfa arkadaş kampanayı sökemedi vura vura zorla çıkardı .
abi bunu frenciye göster deyip geri topalrdılar ama araba frene basınca başladı sallamaya
Sonrasında geri frnecime gittim bindi baktı abi diskleir dönük dedi kampanalarda yatak yapmış felan hepsini torna oldu arka balatalar yanık dedi yeniledi ön merkezlere su girmiş söküldü temizlendi greslendi orinkleir değişti herşey yerli yerinde hidrolik gene yenilendi havalar alındı herşey cirlop ama haftasına işe gidiyorum aracı park ettim bir yanık kokusu var bir baktım benim sol arkadan dumanlar yükseliyor dışının boyası yanmış o derece ısınmış .Ustayı aradım getir abi bakalım dedim götürdüm söktü baktı ve ustaya gittiğimde sorun yoktu çok kez denedik ve yapmadı tüm mekanızmayı tekrar söktü tek tek temizledi yağladı ayarlarını yaptı tekeri takmadan el freni ve fren çok defa denedik sorun yok haftasına ben gene işe gidiyorum gene bir koku gene kampana ısınmış diger 3 teker buz gibi sol arka sıcak hemen aynı gün izin aldım ustaya gittim usta başını çağırdılar anlattım durumu herşeye baktı abi balatayı geri çek yay var onun gücü yetmiyor olabilir yeni yay yaptıralım dedi başka bişreyde sorun görünmüyor yaydada sorun yok gibi ama gene de yaptıralım dedi yaptırdık taktılar ayarladır. Abi 2 gün kullandım sonra gene aynı ve bayram boyunca yaptı yapmadı diyerek kullandım hatta kendim el freni kolu üzerinden ayarı gevçeterek 7 diş de tutacak şekilde ayarladım . halat mı sıkıyor düşüncesi ile ama birşey değişmedi şu an bir yapıyor bir yapmıyor artık hanım bile anlıyor araba gitmiyor gene tuttu seninki diyor veya sürtme sesi gibi gırık gırık ses geliyor sonra bırakıyor valla öyle takılıyoruz
ilk etap o tekerin merkezini yenileyip takip edecem .benim dikkatimi çek sert e dönük fren kullanımın da veya dur kalk trafikte sık fren kullanımın da daha çok ortaya çıkıyor
Ana merkez olsa fren pedalı boşa çıkmış gibi dibe kadar gider .veya tutar tutmaz fren boşa çıkar
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR
1996 GLİ - COROLLA " EFSANE "
(Gizli Üye)
Site Yöneticisi
Deus ex machina
2904 kere teşekkür etti
«
Yanıtla #23 :
Nisan 17, 2025, 19:46:50 »
Aslında bu belirtiler, sol arka fren pistonunun, fren pedalı ve westinghouse ile gönderilen basınç kaldırıldığında hidroligi geri bırakmıyor gibi.
Bazı Faydalı Başlıklar;
ve
(Gizli Üye)
Efsane Toyotacı
19 kere teşekkür etti
929 kere teşekkür edildi
«
Yanıtla #24 :
Nisan 18, 2025, 17:24:21 »
Aynen Hakan abi özellikle dur kalk trafikte çok kullanınca veya sert frenleme yapınca yapıyor zaten .Az fren kullandığım zamanlarda yapmıyor . Sol Arka teker
merkezi basıncı iletiyor fren tutuyor ama geri çekip geri sisteme göndermiyor veya çok kullanıldığında ısınıyor görevini düzgün yapmıyor . Arka tekerlerin merkezleirni her ikisini de değiştireyim yenileyim diyorum abi kampanam yeni torna olu balatalarım yayaları yeni arka merkezleri de yenileyim de en azın dan içerde değişecek birşey kalmadı der kafamızdan sileriz başka yerden sorunu ararız
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR
(Gizli Üye)
Site Yöneticisi
Deus ex machina
2904 kere teşekkür etti
«
Yanıtla #25 :
Nisan 18, 2025, 19:13:28 »
En sağlıklısı olur, ama ürünler kaliteli olmalı. Tamir takım contalarinda da kalite bahsettigin noktada farkediyor, kaliteli olan işi altında bozulmuyor.
Bazı Faydalı Başlıklar;
ve
(Gizli Üye)
Efsane Toyotacı
19 kere teşekkür etti
929 kere teşekkür edildi
«
Yanıtla #26 :
Haziran 20, 2025, 11:06:55 »
Abiler arkadaşlar ben hala sorunu yaşamaya devam ediyorum . Araba bildiğin fren sıkıyor ." Murat Göcen" isimli bu konuyu ilk açan abiye tanıyan bilen telefonu olan bir arakadaşımız var mıdır . Kendisine bir ulaşsam sorunu çözmüş mü nasıl çözmüş sorsam .Kendisine mesaj da gönderdim ama görüp cevaplarsa inşallah .
(Gizli Üye)
Efsane Toyotacı
19 kere teşekkür etti
929 kere teşekkür edildi
«
Yanıtla #27 :
Dün
, 12:26:12 »
Merhaba arkadaşlar konuyu hortlatmış olacağım ama hem süreci hemde son durumu aktarma adına yazıyorum .
Arkadaşlar son yazışmalardan sonra 2-3 kere daha fren ustasına kendi tamircime gittim . Frenci ısrarla arka merkezlerin sağlam olduğnu benim pisikolojimin bozuk olduğunu araçta sorun olmadığını söyledi peki boyalı kampana ısınmaktan üstündeki boyalar yanarak dökülmesine ne diyorsun diger tarafın balatası olduğu giib duruken bu tarafın balatası neden nerdeyse bitme noktasında sorularına not eror bakışlarıyla birşey diyemiyor . Sol tekerin ayarını gevşek bıraktırarak kaderine terk ettim . Bir süre inat ederek kullandım ama artık dayanılmaz noktaya gelince kendi tamircime gittim anlattım durumu sağolsun ilk önce araç lifteyken freni pompalatıp kampanayı sökmeye çalıştı levye ile zorlayarak zor çıkardılar abi buyur sen bunu sökemiyorsun bile bu nasıl sıkmıyor dedim . Neyse kampana karşılığı eğrı imiş sürütüyormuş onu da tespit etti düzeltti rahat çalışacak şekilde güzelce yaptı balata ayarını hafif gevşek olacak şekilde ayarladı . 4 tekerden hava aldı ben genel olarak bir değişiklik görmedim ilk birkaç gün sonradan ne oldu bilmem hani birşey şişmişde soğuyunca inmiş mi deyim fren açıldı. Abi araba resmen su misali akar oldu beni bırakın ufak kızım bile baba araba ne güzel gidiyor su gibi akıyor sanki dedi . Kızım dedim sen dedim 12 yaşında çocukken bunu anlayabiliyorusn da ben 40 - 50 yaşında ustalara bunu anlatamıyorum dedim . Neyse 2 aydır bu şekile kullanıyordum çok da memnundum elletmeye dahi korkar oldum .Arada ön fren disklerim döndü onları torna ettirdim .Arka normale dönünce ön frenlerimin bozuk olduğunu da anlamış oldum .
Çok uzadı biliyourm ama bütün detayları ile aktarmaya çalışıyorum Ankara trafiği artık dünyanın 4 üncü en kalabalık trafiği olduk 2-3 hafta etlik bölgesindeki çalışmadan dolayı yoğun trafikten işe aracımla başka güzergahtan gitmek zorunda kaldım yoğun trafik sebebi ile sanırm benim fren gene eski düzeni almaya başladı ve tatlı megillerde otomatik fren sistemi varmış gibi fren basmadan durmaya rampalarda kalkarken el fren hafif çekik gibi zorlanarak kalkmaya başladı .
Ustamın tavsiye ettiği frneciye gittim . Durumu anlattım abi admaın yanında birtane arıza vermedi araç adam el frenin indiiryor araba akıp gidiyor abi bana arızayı göstermezsen ben rastgele ne yapabilirim diyor ama kendi de binip bakıp degerlendirme yapmıyor. Benim kafa attı artık 2 tane arka merkez 1 takım yeni arka balata aldım bosh balatalar çok ses yapıyor efsane kullanıcıları her fren basınca sanki otobüs freni gibi ötüyor. bu sefer mga marka aldım bakalım yumuşak ses yapmaz dediler zaten sol teker gene bitme noktasına gelmiş .
Kampanaya ince bir torna yapıldı , yeni balata , Yeni teker merkezi , Yeni Çektirme yayları olmak üzere teker içinde ne varsa yeniledim hortumların tıkalı olmadığını da teyit ettik .El freni de güzel çalışıyor bakalım . Ayarlar güzel yapıldı hava alındı eksilen hidrolik mobil dot-4 olarak tamamlandı kendim aldım onuda .
Velhasıl kelam ilk gün çok birşey hissedemesem de araç 2-3 gündür yatıyordu sonrasında işe gidip geldim şu anlık araç güzel akıyor gene ama sanki fren sık kullansam gene aynı durum oalcak gibi de işaretler veriyor . Arka teker ile alakalı değişecek bişrey kalmadı .
Daha önce arka frenler hiç tutmamış limitörü usta sanırım içini mi boşalttı ne yaptı bilmiyourm 1-2 ay fren çok güzeldi sonra bu sorun olmaya başlamıştı .
Artık ustalara bırakmayacam fren limitörü orjinal buldum gidip alıp bunu takın diyecem . Oda olmazsa Fren ana merkezi ve westenhouse kalıyor geriye . Birde yeni ama fren hortumları . Ön teker merkezlerininde tamir takımları piston temizliklerini yaptımıştım .
Zaten inceden arabadna soğudum çok emek verdim ama yeni araçta bakıyorum . Bazen çok emekde verseniz bir kere soğuma oluştumu artık hiç sorun olmasa da o araç sizin için bitmiş oluyor .
(Gizli Üye)
Efsane Toyotacı
Dinozor
Araç: Avensis
Kilometre: 56100
Model Yılı: '16
215 kere teşekkür etti
1348 kere teşekkür edildi
«
Yanıtla #28 :
Dün
, 21:55:02 »
Fren ana merkezi ve Westinghouse ile ilgili bir sorun olduğunu düşünmüyorum,ana dağıtıcı ve kontrolü olarak sorun olsa diğer yerlerde de sorun olmalı,sadece orijinal bulduğunuz limitörü değiştirin,olursa olur olmazsa artık yapılacak bir şey kalmıyor ,satarken yaptıklarınızı anlatırsanız siz görevinizi yapmış olursunuz.
Tokay Ceritoğlu
Yazdır
Sayfa:
1
[
2
]
Toyota Club Türkiye
»
Sorunlar & Çözümler
»
Corolla