Gönderen Konu: subap arızası  (Okunma sayısı 47281 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
Ynt: subap arızası
« Yanıtla #20 : Temmuz 27, 2011, 12:01:33 »
Biraz bozulmuş tabiri şu anlama geliyor bence arıza yapmaya az kalmış anlamında;)Evet motor açılmadan bu arızanın ne kadara patlayacağı bilinmez.Ben tahmini olarak ne kadar miktar arasında olabilir diye kafamdan hesap ediyorum.İlla ki denilen miktar olacak diye kaidem yok.Saygılarımla...:)
sevgi emekmiş emek ise vazgeçmeyecek kadar ama özgür bırakacak kadar sevmekmiş.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Temmuz 27, 2011, 12:01:33 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 122500
  • Model Yılı: '12
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #21 : Temmuz 28, 2011, 08:54:06 »
4 yıl özel sektörde makina bakımlarda çalıştım, bu tabiri yeni duyuyorum, arıza yapmaya az kalmış, ilginç.Ben dikkat ediyorum forumda ezbere konuşan çok arkadaş var.Bu tür sorunlarda bakmadan, açmadan, işaretlere bakmada konuşmaktan imtina ederim.Özellikle bir araçta sorun varsa, önce bir defa marka model, km ve bakım geçmişini bilmek lazım.Bahsi geçen aracında keza bu bilgileri bizle paylaşması lazımki, fikir verelim.Saygılarımla...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 180
  • Model Yılı: '14
  • 175 kere teşekkür etti
  • 129 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #22 : Temmuz 28, 2011, 09:44:14 »
...bu tabiri yeni duyuyorum, arıza yapmaya az kalmış, ilginç...
"Şu anda kör-topal gidiyor, motorun çalışmasına engel olmuyor; ancak kısa süre sonra motoru çalıştıramayacaksın bile" demek sanırım.:)
İYİ şoför, herhangi bir durumda, iki şoförden birinin durması, ya da yavaşlaması gerekiyorsa, 'Hak, kural' falan demeden, ilk davranan, arabasının kaderini başkasına bırakmayandır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #23 : Temmuz 28, 2011, 19:13:10 »
4 yıl özel sektörde makina bakımlarda çalıştım, bu tabiri yeni duyuyorum, arıza yapmaya az kalmış, ilginç.Ben dikkat ediyorum forumda ezbere konuşan çok arkadaş var.Bu tür sorunlarda bakmadan, açmadan, işaretlere bakmada konuşmaktan imtina ederim.Özellikle bir araçta sorun varsa, önce bir defa marka model, km ve bakım geçmişini bilmek lazım.Bahsi geçen aracında keza bu bilgileri bizle paylaşması lazımki, fikir verelim.Saygılarımla...

Kusura bakma Ahmet hocam.evet arabadan anlamıyorum anlasam fikir alışverişinde bulunmazdım.Ustam belki bana rajonu ile söylemiştir fakat ben buraya aynen yansıtamadım.Ben sadece dilimin döndüğü kadar cümlelerimle aktarmaya çalıştım.Birde konunun başlangıcında arabamın modelini falan yazdım.Belki km sini yazmadım o da şu sebepten.Arabayı satın aldığım kişi (Allah'ından bulsun) km siyle oynamış km orijinal değil.o yüzden bakımları hakkında yorumda yapamıyorum.Ben aldığım km ye göre 10 bin bakımı gelince yaptırıyorum.Siz gibi sektörün içinde değiliz.Ben sadece bir öğretmenim ve kendi arabam olalı 2,5 yıl oldu.Saygılarımla
sevgi emekmiş emek ise vazgeçmeyecek kadar ama özgür bırakacak kadar sevmekmiş.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Verso
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #24 : Haziran 16, 2012, 16:08:11 »
subap meselesinde iki aracimi (önceki ford focustu ) da tamir ettirmis biri olarak bu konuya ufak bir katkida bulunayim:
LPG li araclar subaplarin hakkından geliyor.atmasaydim aractan cikan subaplarin resimlerini koyardim.
simsiyah olmustu 2 ve 4 numaralı subaplar.
sorun mu: rolantide dalgalanma, ayagını gazdan cekince stop etme... klasik semptomlar yani.
aracımdaki lpg prins.yani piyasadaki mevcut en pahalı sistemlerden biri ve bu problemi 40000 km lik kullanım sonucunda yasadim.
güngörende toyotronic mithat ustaya götürdüm.1200 civarında bir para tuttu.tüm sübaplar komple degisti.
bunun öncesinde yok MAF sensörü yok kelebek.bir 100 lira da bunlarla acaba düzeltebilir miyim hastayı diye birkac doktora para döktüm.
en sonunda birisi dedi ki benzine bir katkı (würth enjektör cleaner) ekle, ve bitene kadar full depo bununla git.
Ankaradan bir ustaydı bu.
dedigini yaptım.sonuc tam anlamıyla felaket. benim araba yerinde duramaz oldu.Bir kac kez de cok tehlikeli bir sekilde stop etti.
sonrasında dedigim gibi götürdüm toyotronic e, sübapların cıkanlarını görünce zaten bu isin onlardan kaynaklandığını anlamamak  imkansız.

peki bu sorunla neden 40000 km de karsılastım??
tam olarak tatmin edici cevap yok.kötü kalite gaz kullanımının yol acabilecegi, devirli-devirsiz kullanım meselesi, bir dönem benzinle kullanıp sübapların yanmamasını sağlama....bu tarz şeyler konuşuluyor ama inanın toyota sarar servisi (eskişehir toyota)  kadar LPG konusunda bilgisiz olup sen bunu lpg ustasına götür diyeni de görmedim.tamamen "bizim kafa LPG'ye basmaz " durumu.

her neyse, çözüm:  aracı 10000 km'de bir servise veya anlayan bir ustaya götürüp, sübap aralığının ölçülmesini sağlayın.
bununla, eğer sübaplarda yanmadan dolayı bir genişleme olmuşsa, sıkışmayı azaltacak şekilde genişletiliyor yatak ve 40000 de degil de belki 100000 de oluyor (diyorlar) bu arıza.

doktordan temiz :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '10
  • 4 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #25 : Haziran 16, 2012, 17:45:21 »
 :dans3: :dans3: :dans3: :dans3:Tabirlerde birşey dikkatimi çekti arıza yapmaya az kalmıiş meselesi :D arıza olmuşsa sorun demektir sorun büyük boyutludur yada küçük arıza sadece ufak ufak öksürük tıksırık halindedir arıza aracı tamamen çalışmaz hale getirmiştir... :) bu açıklama kafimi :) yani araç sorunsuzsa hiçbir etki yoktur sorun varsa öksürür bozulmuşsa tamamen aracı oksijen tüpüne bağlasanızda yaşamaz :D  :dans3: :dans3: :dans3: :dans3: :dans3: :dans3: :dans3: :dans3:
Türkçeyi katlettim galiba :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #26 : Haziran 19, 2012, 09:36:16 »
Fatih Bey, egzos sesi şu videodaki gibi mi acaba ?
Bizdekinde de bu ses var da.

corolla egzost ses - corolla vvt abnormal exhaust sound ?
''Düşmanlarımız önce subayları öldürür''

Mustafa Kemal ATATÜRK

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 373 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #27 : Haziran 19, 2012, 10:08:23 »
Fatih Bey, egzos sesi şu videodaki gibi mi acaba ?
Bizdekinde de bu ses var da.

corolla egzost ses - corolla vvt abnormal exhaust sound ?

vvt-İ dan ilk defa böyle bir ses duyuyorum ve egzostun bu kadar sallanması da anormal bence.. Bu sesten sonra aklıma 2 ihtimal geldi ya motor tekliyor ateşlemeden kaynaklı yada egzost bir yere o kadar çarparken ses çıkartıyor..
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • SAFİR Auris...SIU Corolla T-Sport...
  • Kilometre: 59088
  • 312 kere teşekkür etti
  • 512 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #28 : Haziran 19, 2012, 17:49:58 »
Bilyeler dağılmış gibi anımsadım ne alaka demeyin bende anlama veremedim.
Ama  ses çok anormal bir ses biraz daha bilg vereblirmisiniz ya da motor kaputu açık şekilde bir video.
arikushimikato Dr.Auris 1ND forever Pure SİU T Sport ;)
İlk önce bilgi sahibi olun sonra yorum yapın
Taklitlerden sakının
 https://www.facebook.com/groups/aurisclubturkey/  Aurise dair her şey

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #29 : Haziran 20, 2012, 11:56:29 »
Yetkili servise gösterdim 1200 TL sıkışmış supaplara.

Supap boyu uzamış denildi.Supap kısmında fincanlar varmış,büyük ihtimalle değişecek denildi.Tanesi 40 TL.Toplam 16 supap var. Nedense kampanya dahiline almıyorlar bu parçaları ve işçiliğini.

Sebep olarak lpg gösterildi.Araç sıcakken hem benzinde hem lpg'de titreme yapıyor (sadece rölantide var bu titreme, hareket halinde her şey normal gözüküyor).Motor rölantide 600 rpm'de çalışıyor.

Araç lpg ile 85.000 km yaptı.

Ek:  serviste şunu sormayı unuttum: zincir tansiyonerinden yağ sızması var acaba tansiyoner  arızalı ise bu vuruntuya sebep olabilir mi ? Bilenlerden yorum lütfen.

Mustafa Kemal ATATÜRK

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Model Yılı: '14
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #30 : Haziran 20, 2012, 12:16:02 »
tansiyoner de arıza olsa sürekli sibop sesi yapıyor tekleme ya da vuruntu yapmıyor.
2015 vw golf 7 1.4 comfortline (2018- ...)
2014 honda crv 1.6 elegant (2016- ... )
2011 toyota yaris 1.33 terra sporty (2012- 2018), 2011 toyota corolla comfort extra 1.6 d-vvti (2011- 2016), 2004 toyota corolla terra sedan 1.4 vvti (2007-2011)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • DeVLeRiN AşKı BüYüK OluR..!
  • Kan Grubu: B+
  • Model Yılı: '95
  • 167 kere teşekkür etti
  • 290 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #31 : Haziran 20, 2012, 18:57:30 »
takipteyim
2.0 Avensis Exe.E. Emekliye ayırdık ..
Şimdi LR Defender 110 2500cc lpg zamanı :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • SAFİR Auris...SIU Corolla T-Sport...
  • Kilometre: 59088
  • 312 kere teşekkür etti
  • 512 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #32 : Haziran 21, 2012, 10:50:21 »
tansiyoner de arıza olsa sürekli sibop sesi yapıyor tekleme ya da vuruntu yapmıyor.

Tekleme yapabilir bence.
arikushimikato Dr.Auris 1ND forever Pure SİU T Sport ;)
İlk önce bilgi sahibi olun sonra yorum yapın
Taklitlerden sakının
 https://www.facebook.com/groups/aurisclubturkey/  Aurise dair her şey

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '10
  • 4 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #33 : Haziran 21, 2012, 11:07:59 »
Yetkili servise gösterdim 1200 TL sıkışmış supaplara.

Supap boyu uzamış denildi.Supap kısmında fincanlar varmış,büyük ihtimalle değişecek denildi.Tanesi 40 TL.Toplam 16 supap var. Nedense kampanya dahiline almıyorlar bu parçaları ve işçiliğini.

Sebep olarak lpg gösterildi.Araç sıcakken hem benzinde hem lpg'de titreme yapıyor (sadece rölantide var bu titreme, hareket halinde her şey normal gözüküyor).Motor rölantide 600 rpm'de çalışıyor.

Araç lpg ile 85.000 km yaptı.

Ek:  serviste şunu sormayı unuttum: zincir tansiyonerinden yağ sızması var acaba tansiyoner  arızalı ise bu vuruntuya sebep olabilir mi ? Bilenlerden yorum lütfen.
Subap fincanını ve boyutunu görünce verdiğiniz 40tl için şimdiden uyarim bunalıma girmeyin :) Subap fincanı uzamaz sadece yağsız kaldığı zaman karıncalanmaya çizilmeye yada korozyona uğrar :) uzama yapan subap kılavuzlarıdır mecbur değişecek sanırım yüksek devirde kullanıma bağlı olarak ısınınca uzamam yapmış yapacak birşey bulunduğunuz ilde iyi bir ustaya gidin o değiştirsin servise okadar para vermeye değmez :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Toyota Corolla 1.6 elegant A/T
  • Kan Grubu: A-
  • Kilometre: 35000
  • 33 kere teşekkür etti
  • 30 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #34 : Haziran 21, 2012, 11:09:40 »
yetkili serviste mekanikçi olrak çalışmış biri olarak bahsettiğiniz rölantide vuruntulu çalışma eksozdan kesik kesik gaz gelmesi ve çeki düşüklüğü bunlar supap boşluklarının  lpg kullanımından dolayı sıkması anlamına geliyor birazdaha bu şekilde ve devirli araç kullanırsanız supaplarınız yanacaktır çünkü aynı sorun abimin aracında oluştu. Siz ilk önce supap ayarı yaptırmanız gerekiyor aracınızın rahatladığı göreceksiniz bunu 20.000 km bir yaptırmanız lazım aksi takdirde silindir kapağı sökülerek supap larınızn değişmesi gerekiyor

Bununda sebebi yüksek devirde ve uzun süre kullanmaktan oluyor örneğin otoyolda 170 km hızla uzun bir yolculuk gibi 100.000-200.000 km lpg ile kullanılmış araçlarda çok sık karşılaşıyor bu konuda ford lar çok dayanıksız hemen supap yakabiliyor ben şimdiye kadar 12 adet ford fokusun supaplarını değiştirdim lpg den dolayı yani kısacası olay bundan ibaret sormak istediğiniz birşey varsa yardımcı olabilirim...
Today Tomorrow  E15 :)
0w20 Petronas

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #35 : Haziran 21, 2012, 14:07:42 »
Uğur Bey , forumda birkaç konuda vvt-i 'lere supap ayarı yapılamadığından bahsedilmiş ?

Araç sürekli 2000-2500 devir aralığında kullanıldı. Araç toplamda 20 bin km kadar uzun yol yaptı.

Supapların mı değişmesi gerekir fincanların mı ?

Mustafa Kemal ATATÜRK

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • TODAY TOMORROW TOYOTA
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: '95
  • 10 kere teşekkür etti
  • 16 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #36 : Haziran 21, 2012, 14:30:05 »
Arkadaşlar donanımhaber de zavoli lpg ustasına subap la ilgili soru sordum sorum aynen şu şekilde;

Selam Mehmet Ustam benim araçtada zavoli kit var bu benzin takviyesi olayı nasıl oluyor benim kitte de olurmu kaç bin devirden sonra devreye giriyor ve devreye girince sadece benzinmi harcıyor sonrasında normal devire inince kendi lpg ye otomatik geçiyormu ? (gerekli bir özellikse yaptırayım)

cevapların için şimdiden teşekkürler

Aldığım cevap;

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var.. benzin takviyesi hangi araçlara uygulanır neden uygulanır ve hangi hallerde uygulanır ..

1- Yeni nesil bir çok marka araçların emme ve yanma süpapları gevşek alaşımlı magnezyumdan imal edilmiş. genel olarak:
a) Opel gurubu araçlar 2009 ve üstü tüm modeller. (Chavrolet araçlarda)
b) mazda 2004 üstü tüm modeller.
c) nissan 2004 üstü tüm modeller.
d)mitsubishi lancer ve colt. tüm modeller.
e) ford 2011 üstü tüm modeller.
f) peugeot vti motorlu tüm modeller..( 308, 508, 3008, 5008)
h)subaru boxser motorlu tüm modelleri..
aklımda olmayan hataırlayamadığım olabilir.. bunlar türkiyede olupta sıkça karşılaştığımız araçlar..

2- Bilinmelidirki benzin hem sıvı yakıttır hemde yanma ısısı düşüktür lpg ye göre. yani lpg nin yanma odasında çıkardıığı ısı benzinden daha fazladır.. ve motor süpapları bu ısıya dayanmayım zaman içinde uzamaya ve aşınmaya gitmekte. ve dolayısıyla araçta dengesiz bir çalışamaya neden olur..

3- İşte bu durumda lpg nin verdiği ısıdan ötürü süpapların hasar görmesini engellemek adına bu tür araçlarda VSR (BENZİN TAKVİYESİ) özeliği eklenmiştir.. bu özelik sadece yazılımsal bir özeliktir.. bazı markalrın yağlama sistemi yani valf koruma sistemi diye adlandırdıkları sistemlerin görevide aslında bu ısının verdiği zararı asgariye indirmektir..

4- VSR özeliği araca göre ayarlanmalıdır.. örn: 1600 cc 180 hp opel insignia için 3000 rpm den sonra takviye verilmelidir.. çünkü bu araç 3000 devirden sonra çok fazla ısınmaya başlar.. bir diğer örn: mazda 3 ise 4000 devirden sonra ekleme yapılır.. bu ekleme devirleri isteğe bağlı değiştirilebilir..

sayın matrix_82 : sizin araç için gerekli olmayan bir özelik.. sizin aracın süpapları zaten çelik süpaptır..

VE ÇELİK SÜPAPLI ARAÇLARDA BU SORUN KESİNLİKLE YOKTUR.. ÇÜNKÜ ÇELİK ISIYA DAYANIKLI BİR ELEMENTTİR..

sizce ?
1995  Corolla  1.6 16v  114 hp  xei  a/c  zavoli sıralı lpg    ~ N A M-I   D İ Ğ E R   E F S A N E ~

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #37 : Haziran 21, 2012, 14:39:40 »
Mehmet Bey ,

bizdeki araç 2500-2800 devri aşmayacak şekilde kullanıldı..Bu yüzden benzin takviye işlemi ticari gibi duruyor.

Mustafa Kemal ATATÜRK

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Toyota Corolla 1.6 elegant A/T
  • Kan Grubu: A-
  • Kilometre: 35000
  • 33 kere teşekkür etti
  • 30 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #38 : Haziran 21, 2012, 14:58:08 »
Yıldırım bey ilk önce bence supap ayarı yaptırın ama yapılması gerçekten zor bir olay fincanlar var her supap için onlar değişerek yapılıyor ben bizzat kendim yaptın. Yapılmıyor diyenler sanırım biraz şehir efsanesi olmuş.

Eğer olmassa silindir kapağı sökülerek supaplarınızın ve gerkirse fincanlarında değişmesi gerekir. Çözümyolu ancak budur...
Today Tomorrow  E15 :)
0w20 Petronas

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür edildi

Mustafa Kemal ATATÜRK