Vayy Mantar Restaurant ha

Abi sen gel her türlü yeriz, borcum olsun Denizli'ye gelirsen de haberim olsun
Vayy Mantar Restaurant ha
Abi sen gel her türlü yeriz, borcum olsun Denizli'ye gelirsen de haberim olsun 
He he hee... Ben her yeri bilirim olm... Gelirim valla bakk, çirozum ama pis yerim...
Uzun yola çıkacak arkadaşlar ya belli süreler sonunda dinlenmeyi ihmal etmesinler yada çift şöför çıksınlar. İşallah arkadaşın yeni chevroletiyle didime yolculuk var bu hafta sonu, araç yeni, herşeyi tam, gerisi bize ve Allaha kaldı. Her yolculuk biraz risk.
Geçen yıl İstanbul - Ayvalık arasını 14 saatte gittim. Sigara içmeme rağmen araba içinde kesinlikle sigara içmiyorum ve içirmiyorum. Haliyle uzun yolda en azından bir iki saatte bir sigara molası vermek, durup bir çay içmek bile oldukça dinlendirici oluyor. Aynı yolu yarısı kadar zamanda da gidebilirdim ama maksat tatilse yolda da geçilen yerleri görmek lazım diyerek bol bol mola verdim. En ufak bir yorgunlukta bile insanın dikkati dağılabiliyor, trafikte yiğitlik olmaz diyerek mola vermeyi ve sakin sakin gitmeyi tercih ediyorum. Birkaç saat geç gitmenin bana bir zararı olmaz ama hem güvenli gitmiş olurum hem 90'ı geçmeyince araba daha az yakıyor.
Arabanın bakımlı olması da şart. Şehir içinde yolda kalmak sorun olur ama bir de uzun yolda etraftaki tamircileri bilmediğin bir yerde yolda kalmak daha kötü bir şey. Geçen yaz uzun yola çıkmadan önce zaten arabanın bakım zamanı gelmişti, bütün bakımlarını yaptıralı bir ay olmamıştı, yine de yola çıkmadan önce lastiklerin havasını kontrol ettim, benzincide benzin alırken silecek suyunu doldurdum, silecek suyuna katkı ekledim ki cama yapışan sinekler yüzünden dikkatim dağılmasın.
Kaliteli bir güneş gözlüğü de yalnızca uzun yolda değil hava güneşli olduğu her zaman lazım. Güneç gözlüğüm her zaman arabadadır, karşıdan güneş geldiğinde camda parlayında gözümde gözlük yoksa geçici körlük gibi birşey yaşıyorum. Mümkünse güneş gözlüğünü polarize camlılardan alın, camlardan yansımaları da engellediği için polarize cam daha rahat bir görüş sağlar. (Güneş gözlüğünü bu zamanlar değil de Aralık, Ocak ayı gibi sezon dışı zamanlarda alırsanız süper indirimler oluyor, kaliteli bir gözlüğü işportada satılan fiyatlara alabiliyorsunuz, kışın bir gözlük alın torpidoda dursun)
bana ısmarlayacan mı ben geleyim.Denizli'nin içinde istiklal'deyim.Hem de yakınım.
bende yazın Denizli-Antalya- Mersin-Adana-Hatay-Kayseri-Çorum-Ankara-Eskişehir-Kütahya-Denizli yapmayı düşünüyorum.Şubat'da arabanın tüm bujilerini,tüm yağlarını,filtrelerini,kayışlarını (Triger) değiştirdim.Genel Check-up'ı yapıldı.Çıkmadan önce son kez bir daha servise uğrayacağım.Sonra geze geze 1 ay içinde yolculuğumu tamamlayıp tekrar evime döneceğim.
Gezdiğim yerlerde nerede konaklanır.Nereler görülmesi gerekiyor diye size danışmak için konu açmayı planlıyorum.Gezeceğim şehirdeki arkadaşlar bana yardımcı olup tarif ederler herhalde.
arabayı bakım yaptırıp hemen uzun yola çıkmayın.enaz bir hafta şehir içinde kullanıp uzun yola çıkın.buji ve filtreleri servisten alıp tamircinize taktırın.
Uzun yola giderken dikkat ettiklerim:
Stepne kontrolünü muhakkak yaparım.
Aracın bagajına 5 lt'lik su koyarım.
Kesinlıkle baskı balataya dıkkat ederim cunku bundan oncekı 95 xl ile ankaraya giderken polatlıda balataları yakmıstım birde yagına-suyuna dıkkat etmek lazım eskı araclarda
Hani ne olur ne olmaz.... inşallah ihtiyaçta olmaz, yine de Toyota yol yardımı telefon numaralarını ve araç kaskoluysa kasko yardım telefon numaralarını bir kağıda yazarak hemen elinizin altında bulundurun. Ani durumlarda panik halinde numara falan bulunmuyor.
Edit : numra / numara
Hani ne olur me olmaz.... inşallah ihtiyaçta olmaz, yine de Toyota yol yardımı telefon numaralarını ve araç kaskoluysa kasko yardım telefon numaralarını bir kağıda yazarak hemen elinizin altında bulundurun. Ani durumlarda panik halinde numra falan bulunmuyor.
+1
çok faydası var kesinlikle,kasko yol yardım telefonunu bagaj iç kapağı ile torpidoyu açtığında görünecek yere yapıştırmıştım...
Birkaç birşeylerde ben ekleyeyim en azından yazılanların haricinde yaptıklarımı yazayım.
1-Aracın dış aydınlatma sistemlerinin ampullerinden ikişer tane yedeğim mutlaka olur.
2-Sigorta yedekleri(en az ikişer tane) mutlaka arcımda olur.
3-Lastik tamir malzemelerimi ve hava pompamı uzun yola çıkınca alırım yanıma,olaki istetme de patlayabilir diye
4-İhtiyaç olabilecek takımlardan oluşan (anahtar takımı ,tornavida takımı,pense,kargaburnu vs.)takım çantamıda uzun yola çıkarkaen alırım her ihtimale karşı.
Diğerleri zaten yazılmış.hayırlı yolculuklar hepimize.Selamlar
ille yola çıkıyorum diye bakım yapılmaz diyorum. ben her an yola çıkacak gibi arabamı hazır tutarım. ae101 se bakıma girmeyin sürün zevkinizi...
ne kadar tedirginsiniz yav herşey tamam da yedekleri ben anlayamadım. ali rıza bey çok doğru söylemiş arabayı her zaman yola çıkacakmış gibi hazır durmalı. Allah korusun acilen şehir dışına çıkmanız gerekecek dur ben bi bakım yaptırıyım da öyle mi çıkıyım diyceksiniz. rutin bakımlarını yaptırın Allahın izniyle hiç bişey olmaz inşallah
Avensis sahibi iseniz far zaafiyetini gidermeden kesinlikle gece yola çıkmayın....
benim tavsiyem uzun yola çıktığınızda varacağınız semte 50-60km. kala muhakkak mola vermeniz olacak, ne kadar kendimi iyi hissediyorum yorgun değilim vs. desenizde kazaların büyük çoğunluğu varılacak adrese çok yakın km. lerde gerçekleşiyor. gideceğimiz yıere yaklaştığımızda bir an önce varmak için hem daha dikkatsiz olup hem de daha fazla sürat yapıyoruz..
Çok doğru bir tespit. 
- Bir de şu istatistik var; kazaların en çok meydana geldiği saatler sabaha karşı 4-6 arası ve akşam üzeri 4 civarı.
- Güneş doğarken doğuya doğru ya da güneş batarken batıya doğru yolculuk sürücü çok yorgun olmasa bile tehlikeli olabilir. Çıkış saatimizi buna göre ayarlama imkanımız varsa en azından buna da dikkat edilebilir. Güneşin ufuk çizgisine çok yaklaştığı dakikaları mola vererek de geçirebiliriz belki.
Güneş'in doğduğu saatlerde uyanık ve yolda olmadım henüz ama güneş batarkenki saatler bana da çok tehlikeli geliyor. Tam karşıdan güneş gelince ön camda öyle bir parlıyor ki hiçbirşey göremez oluyorum. Bu saatlerde şehiriçinde bile güneş gözlüğü olmasına rağmen zorluk çekiyorum, uzun yola hiç çıkmam.
yasine +1 hakikaten yolculuğun sonlarına doğru hatalar yapılıyor.