Gönderen Konu: kör nokta ve proje..  (Okunma sayısı 5117 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür edildi
Ynt: kör nokta ve proje..
« Yanıtla #20 : Nisan 23, 2010, 18:32:35 »
Ben hep yağ değişimi üzerine bir sistem düşünmüştüm. Bu sistem kilometreden bağımsız olarak motorun yaptığı devire göre çalışacak. Örneğin benim araç 3000 devir/dakikada 125 km sürat yapıyor. Varsayalım ki sürekli bu süratle gidilirse 10.000km'de bir yağ değişimi yapılması gerekiyor ama bu mümkün değil, bazen aynı deviri birinci viteste yapıyoruz ama hız farklı. Bu nedenle km hesabına göre yağ değişimi aslında çok doğru değil. Kabataslak hesaplarsak, dakikada 3000 devir ile 125km sürat yaparsa, 1 saatte 125km yol için 180.000 devir çevirmesi gerekecek. 10.000km mesafeyi 125km sabit hızla kullanırsak aracın 80 saat çalışması lazım. Yani 80 saate araç toplam olarak 14.400.000 devir çevirecek. Yani yağı 14.400.000 devirde bir değiştirmemiz lazım. Tabii doğal olarak aracın farklı viteslerde 14.400.000 devir çevirmesi farklı km değerleri ile karşılaşılmasına sebep olacaktır. Bu nedenle direk motor, V kayışı, yada triger kayışı/zinciri üzerine koyulacak bir sensör yardımıyla toplam çevirilen devir sayısını gösterek bir gösterge yardımıyla yağ değişim aralıkları daha net bir şekilde hesaplanabilir. (projeyi üretsen bile patent hakkını vermem, yarın başvurmaya gidiyorum :D )
Denizlerin deryaların benki taşkın delisi
Ehli gönül muhabbetin benki şaşkın delisi
Benki kelamın yolcusu benki aşkın delisi
Beni benden alan almış kula mihnet eylemem

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Nisan 23, 2010, 18:32:35 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #21 : Nisan 23, 2010, 18:36:30 »
  Mercedes'de sanırım böyle bir sistem var. Yağ değişim vs. servis periotları ekranda yanan ışıklara göre belirleniyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #22 : Nisan 23, 2010, 18:40:18 »
  Mercedes'de sanırım böyle bir sistem var. Yağ değişim vs. servis periotları ekranda yanan ışıklara göre belirleniyor.

Bazı araçlarda servis periodlarını gösteren ışıklar var ama benim bildiğim kadarıyla gene ortalama km hesabı üzerinden ve/veya aracın çalıştığı süre (zaman) üzerinden yapılıyor. Yakın zamanda çıkarılan bir sistemse onu duymadım henüz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #23 : Nisan 23, 2010, 18:44:41 »
  Açıkçası sistemin çalışma detaylarını bilmiyorum. Ancak yağ değişim zamanının geldiğini vs. sürücüye bildiriyor. Sistemin detaylarını bir araştırırım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
« Yanıtla #24 : Nisan 23, 2010, 19:52:15 »
aslında güzel bir proje ama hala bekliyorum daha güzel bi şeyler çıkar diye
2007 corolla 1,6 sol sedan granit gri

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 172998
  • Model Yılı: '90
  • 4 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #25 : Nisan 23, 2010, 19:57:01 »
1990 Mercedes 300 sel

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 99 Avensis 2.0 Manuel L/B idi...
    • 2011 1.6 comfort corolla...
  • Kan Grubu: 0+
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #26 : Nisan 27, 2010, 08:53:14 »
bildiğim kadarıyla ,sanırım BMW de virajlarda arka tekerlek küçük bir açı ile dönüyor diye duydum...
madem proje istiyorsun benim aklıma çok eskiden gelmişti:
şimdi duyma engelli bir vatandaşın araba kullanmasına engel var mı araştır cevap var..
ama kornayı duyması yerine görmesini sağlarsak bunu anlar..zaten ne kadar sıklıkla arkadan sağdan ya da soldan korna sesi geliyor ki...
korna sesine duyarlı ışıklı uyarı sistemi yapacaksın direksiyona vveya gösterge panelinde ekranla aracın resmi ve sesin geldiği yönü gösteren ışıklı sistem..
evet acil durumları kurtarmaz ama yinede biz müzik sesini açınca zaten dışarıyı duymuyoruz.
umarım fikir işine yarar..
sadece bmw de değil yeni renault laguna coupe'de de var o arka tekerlerin rotla kumandası olayı. virajlardan çok düz yolda yapılan ani hareketlerde daha çok işe yarıyor diye biliyorum. bir de mikroişlemci kontrollü bir sistem, duruma göre dönme açısı artıp azalabiliyor.

eren kardeşim bu proje daha önce hiç uygulanmamış bişey mi olmalı? bildiğim kadarıyla yüksek lisans tezlerinde bile bu şart aranmıyor, doktora tezlerinde aranıyor.
Eğer bir gün dünyaya ait çok büyük bir derdin olursa...
Rabbine dönüp "Benim büyük bir derdim var." deme.
Derdine dönüp "Benim çok büyük bir rabbim Var.' De....
Mevlâna                                                                                                                                                                                                        2011 1.6 comfort corolla...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #27 : Nisan 27, 2010, 15:19:02 »
  Bu çok eski bir sistem zaten. Peugeotlar'da da vardı, Nissanlar'da da. Hatta bazı otobüslerde bile var. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • canım corollam
« Yanıtla #28 : Mayıs 01, 2010, 00:08:04 »
virajı dönerken arka tekerlerin dönme sistemi taa hitler zamanında bi alman marka otomobilde kullanıldığını duymuştum. son zamanlarda honda vs. gibi bazı markalarda bu sistemi kullandılar. kör nokta uyarı sistemi lexus ta olması lazım, kör noktada oraç olunca ışıklı olarak uyarıyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2007 Auris 1.6 Elegant - 5 İleri Mekanik
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 131000
  • Model Yılı: '07
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #29 : Mayıs 01, 2010, 00:27:55 »
- Son on yılda üretilen yeni çağ otomobillerin çoğunda sol aynanın kenar kısmında kör noktayı gösteren dış bükey ayna mevcut. Hatta Vw grubu arabalarda (Audi, Seat, Skoda vb..) sol ayna sağ aynadan daha geniştir. Toyotalarda da bu yüzden dolayı aynalar hep geniş tutuluyor. Çözüm olarak sol ayna sürücünün ön görüntüsünü kapatmayacak şekilde daha geniş yüzeyli konulursa sorun bir miktar ortadan kalkar. Ayrıca yan dikiz aynaları yeni araçlarda daha ileri yani sürücüden biraz daha mesafeli çamurluğun önüne doğru konuyor artık (Minivan tarzı otomobillerde aynalar hep kaportaya doğrudur).
- Başka bir proje de, yüksek ısıya ve aşınmaya karşı dayanıklı debriyaj balataları olabilir. Malum İstanbul gibi rampaları çok olan bir şehirde sık sık bu sorunla karşılaşıyoruz. Acaba soğutma sistemi konamaz mı balatanın bulunduğu kısma?
- Diğer bir proje, çizilmeye dayanıklı yeni tip boyalar olabilir. Oto yıkamacılarda fırça çiziklerinden dolayı boya hep matlaşmaya mahkum..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #30 : Mayıs 01, 2010, 18:15:26 »
bi şeyler düşünmek kolay ama uygulaması zor projeyi yarışmaya verirken uygulamamız lazım bi şeyler bulan yok daha?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #31 : Mayıs 01, 2010, 18:42:27 »
Erencigim sen ne buldun yada ne dusunuyorsun? Belki sen bizimle paylasirsan bizlerde sana daha fazla yardimci olabiliriz :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #32 : Ocak 02, 2011, 11:43:12 »
mehmet abi senin yağ değişimi projen hala aklımda..onu bi araştıralım hocamla da bi görüşmem lazım..28 ocak 2011 son katılım tarihi..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #33 : Ocak 03, 2011, 17:10:26 »
mehmet abi senin yağ değişimi projen hala aklımda..onu bi araştıralım hocamla da bi görüşmem lazım..28 ocak 2011 son katılım tarihi..

:)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #34 : Ocak 06, 2011, 18:01:36 »
hocamla görüştüm..diyorki 2 tane aynı araba lazım..onların yağ değişimini aynı zamanmda yapacaz ondan sonra biri şehiriçi yani biraz devirli diğeride şehirdışı belirli bir km kullanacak..ondan sonra bunların yağlarını kontrol edecez içinde biriken atık maddelerin miktar karşılaştırmasını felan yapacaz..ama çok zor olur gibime geliyor..yağ incelemesinide ünilerdeki petrol bölümü laboratuvarlarında yapmamız lazım.. acaba bu konuda yardımcı olabilecek birileri var mı?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #35 : Ocak 06, 2011, 19:38:47 »
Detaya gerek yok.
Sadece ppm olcumu yapmanız kafıdır. Bunun ıcınde unıtor marka test kıtını tavsıye ederım. Ama temını bıraz zor.
Pruva Neta

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • Kan Grubu: B+
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #36 : Ocak 06, 2011, 19:46:07 »
Orta ayna yerine takılan büyüğü var bende. Büyük ve dışbükey. Kör nokta bırakmıyor. Otoyola çıkarken bindirmeyi teğet geçtiğim bir küçük Citroen C1 (veya C2) acı kornasıyla beni bu konuda ebediyyen uyandırdı. Gerçekten corona/carina larda çok pis bir kör nokta var. Bu ayna  babamın eski peugeot'sundaydı. Kullanmıyordu ben de el koydum.
Çok memnunum.  Sadece arkayı değil, sol tarafı da (yan camlardan) komple gösteriyor.
Tek kötü yanı üstünde kocaman "Type R" yazması..
Utanç verici.. :)
Neyse bi şekilde rütuş yapıcam oraya..

Typ-R pejonun değil hondanın bir modeli , utanç duyulacak değil , gurulanılacak bir modeldir

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 64 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #37 : Ocak 06, 2011, 22:32:16 »
Kör Nokta Uyarı Sistemi birçok yeni modelde var. (Blind Spot Information System)

Sistemde kullanılan infreruj sensörler, 6 metreye kadar arka ve taşıtın yan tarafındaki bitişik yolu izlemektedir. Eğer sensörler bu bölgede bir nesne ya da kişi saptarsa, yan aynada görsel bir uyarı belirmektedir.

Ford araçla ilgili bir video buldum.

Ford - Blind Spot Information System solves blind spot problem

Ford Focus 3 Titanium Smart TECHNO...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • Kan Grubu: B+
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #38 : Ocak 06, 2011, 23:42:39 »