0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Sürüş Akademisi A.Ş'nin genel müdürü Selçuk DEDEOĞLU ekonomik sürüş hakkında yazdı ...Araç tipi ne olursa olsun çalıştırma sırasında ve sonrasında ayak debriyaja basılı olmamalıdır. Bu işlem uzun vadede debriyajın arıza vermesine neden olacaktır...
Sayın Genel Müdür kusura bakmasın ama halt etmiş...
Sayın Genel Müdür kusura bakmasın ama halt etmiş... Düz vitesli araçların şanzımanlarında 75W-90 dişli yağı kullanılır. Yani viskozite bakımından epeyce kalın bir yağ. Özellikle kış sabahlarında aracınızı çalıştırmak için marşa bastığınızda şanzıman içerisindeki dişlileri çepeçevre saran neredeyse donmak üzere olan dişli yağı dişlilerin dönmesini illa ki zorlaştıracaktır... Dolayısıyla öncelikle marş motorunu, sonrasında aküyü, bunlardan sonra da motorun şanzıman giriş milini ve dişli gurubunu çevirmek için kavramaya yükleneceğini kestirebilmek için Makine Mühendisi olmaya gerek yok... Asla hiç bir zararı yoktur hocam. Ama önceki sayfada da konuya denildiği gibi bazı durumlarda araç çalışmasa da viteste iken marşa basarak ilerlemek mümkün oluyordu. Ama şimdi ki bir çok güncel araçta bu olayı gerçekleştiremiyoruz. Ama bununda kendine göre avantajı yada dezavantajı var. Bence debriyaja basmadan çalışmasına izin vermemesi daha faydalı. Gerekli bir güvenlik tedbiri...
emniyet ve guvenlik icin iyi olabilir ama bence gereksizarac bostayken de calistirisaniz debriyaja basili oldugundan fazla yuk yuklenmez diye dusunuyorum.ben genellikle bosta birakmaya ozen gosteriyorum...calistiriken de sadece anahtari ceviriyorum
Yalnız tren yolu üzerinde stop edip çalışmayan bir arabayı viteste marş motoru ile birkaç metre ileri almak şeklinde bir teknik vardı.. (Yanlış mı biliyorum??) Debriyaja basmadan çalışmayan arabada onu yapamazsınız..
Bence aracı viteste bırakmanın her zaman faydası var, sadece fren ile park halinde tutmak... dik bir yokusa park ettiğinizde de mi boşta bırakıyorsunuz?
Ahmet abi yapılıyor, ben auriste istemeden de olsa becerdim tam marş basarken ayağımı debriyajdan çektim ( derdim neydi bilmiyorum) araba 1-2 mt ileri gitti
toyota corollalarda debriyaja basmadan araç çalışmıyor, sizlere birkaç sorum olacakta arkadaşlar:1) aracı, anahtarı taktıktan sonra bir süre bekleyip (5-10 sn) debraja basıp mı çalıştırıyorsunuz, benim araçta bazen debraja yüklensemde araç zor çalışıyor, bunun belli bir yöntemi var mı ya da benim araçta mı bir arıza var?2) araç ısınmadan vites geçişlerinde örneğin 1 den 2 ye, 2 den 3 e geçişlerde zorlanıyor mu vites kolu?
Ercü bizim araçlarda o ışık çok çabuk sönüyor toplasan 30 salise etmez yani sen istesende o ışıktan önce marşa basamazsın yani corollalarda şu ışık sönsün bu ışık sönsün diye bir olay yok ancak hyundai era dersen anlarım çunku kızdırma buji ışığı ve mazot iletim ışığı hava soğukluğuna göre 30-60 sanıye arasında sönüyor zaten bu ışık olayını dizel motorlarda bir opel ve hyundaide gördüm