Gönderen Konu: motor gücü  (Okunma sayısı 14235 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Altı Yere Yakın Olandan Korkacaksın
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
  • 1 kere teşekkür edildi
Ynt: motor gücü
« Yanıtla #20 : Ekim 08, 2009, 11:34:20 »
:-):-) dimi osman abi bizimkinin neyi eksik :-P
1998 Toyota Corolla 1.3 XL Zeytin Gri
GaLaTaSaRaY
Nokia E71

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Ekim 08, 2009, 11:34:20 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Toyotasız, Araçsız, Yaya :)
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #21 : Ekim 08, 2009, 11:43:30 »
Valla bu beygir işi karışık. En iyisi ruhsatlara inanmayın, kullanım kitapçıklarınada inanmayın, gidin gözünüzün önünde serviste ölçsünler aracın gücünü. Benimki 109 beygir çıktı satarlarken 114 diye sattılar. 5 beygirim telef oldu, muhtemelen onlarda sucuk oldu piyasada tüketildi :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Seni unutmayacağız Burak TOLGA
    • www.IMAN ILE TOYOTA'NIN KIMDE OLDUGU BELLI OLMAZ.com.tr
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 109000
  • Model Yılı: '12
  • 536 kere teşekkür etti
  • 508 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #22 : Ekim 08, 2009, 11:48:31 »
  Ölçüm ile motorun aynı çıkmaması normaldir Metin bey.Sonuçta katalog değerleri labaratuar sonuçları.Bunda rakım ve hava sıcaklığıda etken bir durum.
Yalan doğrudan, karanlık aydınlıktan kaçar
Güneş yalnızdır ama, etrafına ışık saçar
Üzülme, doğruların kaderidir bu yalnızlık
KARGALAR SÜRÜYLE,KARTALLAR YALNIZ UÇAR

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: ---
  • 1 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #23 : Ekim 08, 2009, 12:04:42 »
Aracımın motoru 1.3 ruhsatta motor gücü:74kw yazıyor.o zaman 74kw*1.36hp=100.64 cıkıyor.benim aracım 100 beygirmi yani

Aracınızdaki motor 4E-FE ise teknik özellikleri bunlar

Displacement, cc   1331
Engine model   4E-FE
Max.power (Net), kw(PS)/rpm   97 ps (71.34 kw) / 6400 rpm
Max.torque(Net), N*m(kg*m)/rpm   11.5 kg*m (112.78 N*m) / 5200 rpm

Benim anlamadığım nokta ise daha sonra çıkmış olan daha ileri teknoloji olan 2NZ-FE kodlu Yaris motoru neden bu kadar güçlü üretilmemiş.

Displacement, cc   1298
Engine model   2NZ-FE
Max.power (Net), kw(PS)/rpm   88 ps (64.72 kw) / 6000 rpm
Max.torque(Net), N*m(kg*m)/rpm   12.5 kg*m (122.58 N*m) / 4400 rpm

Birde bu bilgilere baktığım sitede çok eski 1600 cc sınıfı motorlarda 140 ps bilgisi olan araçlar var. Acaba yakıt tüketimi için zamanla motorların gücü düşürülmüş olabilirmi ?

Mesela 4A-GE kodlu motor

Displacement, cc   1587
Engine model   4A-GE
Max.power (Net), kw(PS)/rpm   165 ps (121.36 kw) / 7800 rpm
Max.torque(Net), N*m(kg*m)/rpm   16.5 kg*m (161.81 N*m) / 5600 rpm
Power density   6.67
Engine type   Serial 4 cylinder DOHC20 valve
Fuel consumption at 10-15 modes, l/100km   7.9

Bir çok sitede bu değerlerin hepsi aynı.

Burak Tolga Erdoğan Kardeşimizi Saygıyla Anıyoruz.
Bir zamanlar Yaris i vardı :S

Artık Corolla sı var :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #24 : Ekim 08, 2009, 12:14:13 »
2E motorum karbüratörlü
GaLaTaSaRaY
Nokia E71

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #25 : Ekim 08, 2009, 17:51:35 »
Valla bu beygir işi karışık. En iyisi ruhsatlara inanmayın, kullanım kitapçıklarınada inanmayın, gidin gözünüzün önünde serviste ölçsünler aracın gücünü. Benimki 109 beygir çıktı satarlarken 114 diye sattılar. 5 beygirim telef oldu, muhtemelen onlarda sucuk oldu piyasada tüketildi :D

:D :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 1 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #26 : Ekim 08, 2009, 17:57:28 »
2E motorum karbüratörlü

O zaman sizin gerçek değerleriniz bu oluyor İsmail abi.

Displacement, cc   1295
Engine model   2E
Max.power (Net), kw(PS)/rpm   73 ps (53.69 kw) / 6000 rpm
Max.torque(Net), N*m(kg*m)/rpm   10.3 kg*m (101.01 N*m) / 4000 rpm
Power density   12.33
Engine type   Water cooling serial 4 cylinder OHC12 valve

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • bugün toyota'n için ne yaptın?
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A-
  • 1 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #27 : Ekim 08, 2009, 18:29:14 »
çok doğru ruhsatlar aynı eski nüfüs cüzdanlarına yeni doğan çocuğun ismini (ayşe' yi ayşa, mehmet'i memmet gibi ) yanlış kaydeden memurların elinden çıkmış gibiler. benim ruhsatın bir sayfasında koltuk sayısı sürücü dahil 5 görünüyor. istihap haddinde 4 görünüyor. acaba istihap haddine sürücüyü dahil etmiyorlar mı diye abimin ruhsatına baktım onunkinde ikisi de 4 görünüyor. yani sürücü dahil olmasaydı 3 yazması gerekirdi. ruhsatında istihap haddi 3 olan var mı acaba. belli mi olur belki vardır
94 corona 2.0 GLİ 3SFE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #28 : Ekim 08, 2009, 18:31:45 »

Zaman içersinde aracın km'sine, aracın genel kullanım durumuna, havaya vs. gibi özelliklere bağlı olarak motor gücü farklılık gösterebilir. Tabii bu değer fabrikanın verdiği verilerin üstüne de çıkabilir (benim araçta fabrika verilerinin 11ps üzerinde çıktı). Yani farklı bir değerle karşışmak çok olası. Hatta yeni motorlar için (özellikle 10.000km yukarısı için), büyük ihtimalle fabrika verilerinin üzerinde değerler alırsınız. Tabi km'si 300.000'i bulmuş bir araçta da daha düşük sonuçlar almak normaldir.

Birde bu bilgilere baktığım sitede çok eski 1600 cc sınıfı motorlarda 140 ps bilgisi olan araçlar var. Acaba yakıt tüketimi için zamanla motorların gücü düşürülmüş olabilirmi ?

Özelliklerini katardığın motor toplamda 20 sübaplı (valfli) 4 silindirli araç, yani silindir başına 5 sübap düşüyor. Muhtemelen emme için 3, egsoz için 2 sübap var. Tabii doğal olarakta daha fazla benzin girişi ve daha güçlü bir motor. Şu anda üreticiler aynı anda; güç, yakıt ekonomisi ve emisyon değerleri üzerine odaklandıkları için en uygun değerleri bulmaya çalışıyorlar. Yarisle ilgili sorunuza gelinde burada yarisin sadece tek motor seçeneği var; 1.5 motor ve 109ps. Bunun en büyük sebebi ise bölgesel talepler. Yani yakıt ekonomosinin talep edildiği yerde ona uygun motor, performans talep edilen yerde ona uygun motor arz ediliyor ;)
Denizlerin deryaların benki taşkın delisi
Ehli gönül muhabbetin benki şaşkın delisi
Benki kelamın yolcusu benki aşkın delisi
Beni benden alan almış kula mihnet eylemem

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #29 : Ekim 08, 2009, 20:21:19 »
sağol ramazan paylaşım için
GaLaTaSaRaY
Nokia E71

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #30 : Ekim 08, 2009, 20:44:13 »
çok doğru ruhsatlar aynı eski nüfüs cüzdanlarına yeni doğan çocuğun ismini (ayşe' yi ayşa, mehmet'i memmet gibi ) yanlış kaydeden memurların elinden çıkmış gibiler. benim ruhsatın bir sayfasında koltuk sayısı sürücü dahil 5 görünüyor. istihap haddinde 4 görünüyor. acaba istihap haddine sürücüyü dahil etmiyorlar mı diye abimin ruhsatına baktım onunkinde ikisi de 4 görünüyor. yani sürücü dahil olmasaydı 3 yazması gerekirdi. ruhsatında istihap haddi 3 olan var mı acaba. belli mi olur belki vardır

istihap haddi sürücü hariç olur. bende de 4 hatta 2 kişilik motor var onda 1 yazıyor

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • bugün toyota'n için ne yaptın?
  • Araç: Corona
  • 1 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #31 : Ekim 08, 2009, 22:29:05 »
istihap haddi sürücü hariç olur. bende de 4 hatta 2 kişilik motor var onda 1 yazıyor
emin misin reşat kardeş? ruhsatında 3 kişilik yazan bir dört tekerlekli otomobil gördün mü?
94 corona 2.0 GLİ 3SFE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • pahalı zevklerim var, benzin gibi
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #32 : Ekim 08, 2009, 23:50:12 »
emin misin reşat kardeş? ruhsatında 3 kişilik yazan bir dört tekerlekli otomobil gördün mü?
doğru söylüyor tacettin abi, ben gördüm 3 kişilik yazan, 4 kişilik bmw vardı, onun ruhsatında 3 yazıyor
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 56000
  • Model Yılı: '11
  • 2 kere teşekkür etti
  • 13 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #33 : Ekim 09, 2009, 01:14:10 »
benim 1,3 99 model corollanın ruhsatında da imalatı yurtdışı yazıyor..  :rofl:

Ruhsatları muameleciler doldurduğu sürece herşeyin yazması doğaldır. :D
Deli sormuş deliye aşk nedir diye? deli gülmüş deliye ben niye delirdim diye!  ***TOYOTA  Auris 1,33 Comfort  ( 2011 ) ***

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #34 : Ekim 09, 2009, 07:44:33 »
Seninkinde yazıyor gene benim ruhsatta oda yok :)
GaLaTaSaRaY
Nokia E71

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 1 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #35 : Ekim 09, 2009, 23:03:54 »
Zaman içersinde aracın km'sine, aracın genel kullanım durumuna, havaya vs. gibi özelliklere bağlı olarak motor gücü farklılık gösterebilir. Tabii bu değer fabrikanın verdiği verilerin üstüne de çıkabilir (benim araçta fabrika verilerinin 11ps üzerinde çıktı). Yani farklı bir değerle karşışmak çok olası. Hatta yeni motorlar için (özellikle 10.000km yukarısı için), büyük ihtimalle fabrika verilerinin üzerinde değerler alırsınız. Tabi km'si 300.000'i bulmuş bir araçta da daha düşük sonuçlar almak normaldir.

Özelliklerini katardığın motor toplamda 20 sübaplı (valfli) 4 silindirli araç, yani silindir başına 5 sübap düşüyor. Muhtemelen emme için 3, egsoz için 2 sübap var. Tabii doğal olarakta daha fazla benzin girişi ve daha güçlü bir motor. Şu anda üreticiler aynı anda; güç, yakıt ekonomisi ve emisyon değerleri üzerine odaklandıkları için en uygun değerleri bulmaya çalışıyorlar. Yarisle ilgili sorunuza gelinde burada yarisin sadece tek motor seçeneği var; 1.5 motor ve 109ps. Bunun en büyük sebebi ise bölgesel talepler. Yani yakıt ekonomosinin talep edildiği yerde ona uygun motor, performans talep edilen yerde ona uygun motor arz ediliyor ;)

Mehmet abi dediğin doğru bölgesel talepler. Türkiyede Yaris TS olsa gidip ondan alırdım daha güçlü diye. Diğer yorumun için ise şimdik silindir başına 1 valf fazla toplamda 4 valf fark varda demişinki daha fazla yakıt olunca daha fazla güç. Daha fazla yakıt için ekstra bir valfe gerek duyulcağını sanmıyorum ben şahsen. 2 valften 2 valfin geticeği yakıt rahatlıkla gelebilir bence. Asıl benim dikkat çekmek istediğim şey o motordan o kadar verim alınırken neden AE112 kasada 110 ps üretmişler. Diğer motorda aşırı besleme yada turbo üniteside yok. Demek istediğim şuki ilk nesil VVT-i teknolojisi motorlara güç kaybımı yaşatıyorduda Dual VVT-i çıkardılar sonraki nesil motorlar daha fazla güç üretmeye başladı . Biraz karışık yazdım ama olsun idare edin artık.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Toyotasız, Araçsız, Yaya :)
  • Model Yılı: -
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #36 : Ekim 13, 2009, 14:17:05 »
Türkiyede hep 2 eksiği yazılıyor galiba, komşumuz hyundaisinde koltuk sayısı 5 demişler, genelde 7 kişi gezer mesela oda arabasını minibus sanıyor arada garibim... :D çok anlattım ama anlamadı :alkis:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #37 : Ekim 13, 2009, 17:56:39 »
Diğer yorumun için ise şimdik silindir başına 1 valf fazla toplamda 4 valf fark varda demişinki daha fazla yakıt olunca daha fazla güç. Daha fazla yakıt için ekstra bir valfe gerek duyulcağını sanmıyorum ben şahsen. 2 valften 2 valfin geticeği yakıt rahatlıkla gelebilir bence. Asıl benim dikkat çekmek istediğim şey o motordan o kadar verim alınırken neden AE112 kasada 110 ps üretmişler. Diğer motorda aşırı besleme yada turbo üniteside yok. Demek istediğim şuki ilk nesil VVT-i teknolojisi motorlara güç kaybımı yaşatıyorduda Dual VVT-i çıkardılar sonraki nesil motorlar daha fazla güç üretmeye başladı . Biraz karışık yazdım ama olsun idare edin artık.

Daha fazla valf genelleme yapılarak daha fazla güç anlamına gelir diyebiliriz. Silindir başına 2 valf (bir emme, bir egsoz) olduğu zamanlarda kullanılan aynı motorun silindir başına dört valfli hale getirilmesi ile, büyük güç artışları yaşanmıştır. Ben yukarda daha fazla yakıt diye yazdım ama bunu bir bütün olarak düşün ( + hava), güç artışı ile beraber yakıt ekonomisinde de iyileştirme olmuştur. Buna şu an için en güzel örnek yanlış hatırlamıyorsam Clio'lar da vardı. aynı motorun 8 valfli ve 16 valfi versiyonları mevcut. Vaktin olunca bir göz atarsan, sanırım demek istediğimi daha iyi anlayacaksın.

Güç kaybı için de, yakıt ve ateşleme teknolojisi aynı olmak kaydıkla motor silindir hacimlarine bir göz atmak gerekiyor. Yani piyasada 2000 motor diye bilinen araçların hiçbiri 2000cc değildir. Yani kimisi 1998cc, kimisi 1987cc, vs... Bu durumda doğal olarak güç farkı oluşuyor. Yakıt ve ateşleme sistemlerinde yapılan yeniliklerde (dual vvt-i gibi), bunu etkileyen faktörlerden birisi

Güç, emisyon değerleri ve yakıt ekonomisi de, üreticilerin motor hakkında karar vermelerinde çok büyük bir paya sahipler
Denizlerin deryaların benki taşkın delisi
Ehli gönül muhabbetin benki şaşkın delisi
Benki kelamın yolcusu benki aşkın delisi
Beni benden alan almış kula mihnet eylemem