üye kadrosundan Murat

verdiğin linkteki konu temmuz 2010, bu konu 2006
konu açan da cevabını yıllar önce aldı, lütfen tarihlere dikkat edelim
Alper Bey forumda benzer konulara baktım ama birbiriyle çelişen çok farklı cevaplar var. Sonuç olarak şunları anlıyorum ama doğru mudur acaba?
1. O/D butonu vites topuzunda bulunan küçük bir buton ve basıldığı zaman off konumuna geliyor ve ekranda O/D Off gibi bir ışık yanıyor?
2. O/D aktifken araç 3. vitese kadar kullanılıyor ve 4. vitese geçirmek için O/D nin tekrar aktifleştirilmesi gerekiyor?
3. Yokuş aşağı inerken ben duruma göre 2 veya L kullanılması gerekli diye biliyorum. Kimileri O/D yi pasife alın demiş ama bana alakasız geldi. Yani O/D sadece yüksek hızlarda ve 4 vites için geçerli bir işlev değil mi?
4. Bazı üyeler de O/D nin yakıt tüketimini arttırdığını söylemişler, dolaylı olarak doğrudur ama bu dedikleri yine araç 3. vitese geçtikten sonraki hızlanması durumunda geçerli değil mi acaba? Yani düşük hızlarda O/D nin herhangi bir etkisi olur mu sizce?
O/D tuşu ani hızlanmalar veya spor kullanım için olan mod'dur uzun süre o/d açık kalırsa yakıt tüketimi artacaktır,araç 3.vites üzerine çıkmayacağı için yüksek devir çevirmek durumda olacak ve yakıt tüketimide artacaktır,şehir içinde açık olması durumunda yine tüketim artar çünkü araç vites değiştirmeyi yine yüksek devirlerde olacaktır,O/D sadece rampalarda ani hızlanma gereken durumlarda kullanırsanız daha iyi olur.
Detaylı açıklamalar için teşekkürler. Bu durumda anladığım kadarıyla O/D yi anlık olarak açıp kapatmak mümkün. Şu hususlarda da bilgi alabilir miyim acaba?
1. Şehirler arası yolculukta yüksek hızlarla seyahat ederken O/D açık mı olmalı? Ya da açık olursa performansla birlikte yakıt tüketimi de artar mı diye sorayım?
2. O/D açıkken 4. vitese geçiyor diye biliyorum ama sizin cevabınızda sanki tersi bir durum söz konusu. Yani O/D açıkken 4. vitese geçer ama daha çok yakıt sarfiyatı olur diyebilir miyiz?
3. LPG de kullanım için de aynı durumlar geçerli diye düşünüyorum, doğru mudur?
Teşekkürler.
Detaylı açıklamalar için teşekkürler. Bu durumda anladığım kadarıyla O/D yi anlık olarak açıp kapatmak mümkün. Şu hususlarda da bilgi alabilir miyim acaba?
1. Şehirler arası yolculukta yüksek hızlarla seyahat ederken O/D açık mı olmalı? Ya da açık olursa performansla birlikte yakıt tüketimi de artar mı diye sorayım?
2. O/D açıkken 4. vitese geçiyor diye biliyorum ama sizin cevabınızda sanki tersi bir durum söz konusu. Yani O/D açıkken 4. vitese geçer ama daha çok yakıt sarfiyatı olur diyebilir miyiz?
3. LPG de kullanım için de aynı durumlar geçerli diye düşünüyorum, doğru mudur?
Teşekkürler.
Ekrands O/D ışığı yanıyor ise 4. vites off konumuna geçer ve araç 1 2 3 vites arasında gider. 4. vitesi kullanmaz. Ekranda ışık yanmıyorsa bu durumda overdrive aktiftir ve 4. vites kullanıma girer. 3. vites 120km hızla gitmek için yüksek devir çevirmek gerekirken 4. vites 120 km hızda daha düşük devir çevireceği için daha az yakıt sarfiyatı olacaktır. O/D off tuşunu 3. Viteste inebileceğini rampalarda araç hızlanmasın motor freni yapsın diye kullanabilirsiniz. Bildiğim kadarıyla dip gaz yapmadığınız müddetçe veya varsa spor moda almadığını müddetçe araç vitesleri gaz pedal konumuna göre ekonomi modda değiştirir. Rampa aşağı inişlerde fren dozunuza göre otomatik vites küçültür.
Forumda konuyla ilgili sorulara bakmış ve kafam karışmıştı ama sizin yaklaşımınız gayet mantıklı görünüyor. Yani O/D aracın hızlı kullanımından ziyade yavaşlaması gereken durumlarda öne çıkan ve sınırlama yapan bir özellik gibi duruyor. Bu durumda O/D nin kullanımı özellikle de yokuş aşağı olmayan durumlarda genel anlamda tasarruf sağlayacaktır diye düşünüyorum, umarım doğrudur?
Peki hocam yokuş aşağı inişlerde eğime göre veya L vitesini kullanmak daha iyi değil mi? Bir de o vitesleri kullanırken de yine O/D yi off konumuna almak gerekecek gibi, ne dersiniz?
Son olarak O/D konum değişiklikleri ile D-2-L vites geçişlerinde ayağımızı gazdan çekmeli miyiz? Teşekkürler.
Tam otomatik araçlar yakıt tasarrufu için 25km hızda bile 4. Viteste (son vites. Bu 5-6 da olabilir şanzımana göre) gidebilir. Şehir içi veya dışında o/d pasif hale getirmeyin. Rampa aşağı inerken süzülme miktarınız da azalır. Hızınız erken düşer. Bu tasarruf yaptırmaz. Sadece hız sınırlarına uymak için yani hız artmasın isteniyorsa ve eğer rampa çok dikse o/d pasif yapılabilir. Onun haricinde spor mod kullanımı hariç sürekli aktif olması gerekir.