0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Daha önceki aracım 2010 Ford Focus Sedan'dı. 1.6 benzinli motor, kısa mesafede ve yıllık 10,000km civarı kullandığımdan benzinli almıştım. Kısa ama trafik olan bir güzergahım var, bu mesafede ortalama 100km'de 10.5 litre yakıyordu. Bir aydır Verso 1.6 Benzinli kullanıyorum araç ilk 3000'in içinde, aynı yolda 100 km'de 11.0 litre civarı yaktı ortalama olarak.Trafiğin ve bol inişli yokuşlu yolumun yanı sıra biraz seri ve devirli de kullanırım, yani pek tutumlu sayılmam. Sürekli klimam açıktır (Ford koyu renkti klima yetmezdi, Verso'da seçimim beyaz oldu ve gayet serin). Bu mesafelerde dizel motor da az yakmıyor bildiğim kadarı ile.Araçların ağırlıklarını ve motor güçlerini hesaba kattığımda kesinlikle Verso Benzin motoru için gayet başarılı. Çekiş konusunda da gerektiğinde vites düşerseniz hiçbir sorun yok (burada nazar boncuğu smiley'i yok mu).
Yakıt tüketimi aracın teknik özelliklerinin yanısıra araç kullanma tarzı ve yol durumu ile de çok ilgili. İstanbul-Manavgat güzergahında 2004 model Corolla Verso ile ortalama 5.3 lt/100km yakıt ortalaması ile gittim ve geldim. Ayrıntılara aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Sanki VVT-i, Valvematic'den daha az yakıyor (?)http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=46518.0
2004 model Corolla Verso Elegant: 1425 kg/110 PS/150 Nm2014 model Verso Elegant: 1490 kg/132PS/160 NmEvet 65 kg.lık bir ağırlık farkı var. Ancak performans değerleri de yeni kasa lehine. Bu ağırlık farkını rahatlıkla kompanse edecek gibi görünüyor.132 PS'lik bu motor bizim yeni Auris'de de var. Ama ilginçtir ki aynı aynı tarz kullanmada Corolla Verso daha çok yakmıyor. Ama Auris'in motoru daha 5000'de. Belki zamanla Corolla Verso'dan daha az yakacaktır.
bende verso ile uzun yolda 7,3 lt yakıt harcadım.karmada 10 lt altına düşüremedim.ikinci arabam yılda 6000 km kullanacağım.lpg taktırınca rahatladım.hem ekonomi,hem konfor.
Ben LPG kavramına alışamadım hala, bana halen bir yama izlenimi veriyor, aslında en önemlisi haftada üç dört defa gittiğim AVM'lerde LPG'li araçları dışarı bırakmanız gerekiyor. Arabanın orjinaline dokunmak, dokundurtmak da sanırım beni rahatsız ediyor Aracın orijinalini bozmamak en güzeli.ama ben 17 yıldır LPG li araç kullanıyorum.versoyu ikinci arabam olarak uzun yolda kullanıyorum.yıldada 6000 km yapacağım,ama benzinli sadece 15 gün kullanabildim.LPG birazda psikolojik bir olay.litre bazında benzinden fazla tüketiyor.
Ben yol bilgisayarının 1-1.5 litre hatalı gösterdiğini kesinlikle düşünmüyorum. Bende de ilk başlarda bu şüphe vardı. Hatta bu yüzden göstergeye inanmadan erkenden benzin alıyordum. Ancak birkaç defa tam depo doldurup belirli bir menzil gittikten sonra tekrar tam depo yakıt aldığımda ortalama yakıt tüketiminin neredeyse birebir tuttuğunu gördüm. Nitekim ben ilgili bölümde anlatmış olduğum tecrübemde (en az) 800 km'lik bir güzergah sonunda hala benzin uyarı ışığı yanmıyordu ve gösterge çizgisi 1/4 çizgisinin biraz altında idi. Buda yaklaşık 42-43 litre yakıt tükettiğimi gösterir ki göstergenin pozisyonu ile de uyuşuyor. Yalnız şunu da ilave etmek istiyorum. Yeni Auris'de farkettim. Araç motor çalışır vaziyette trafikte durduğunda, yani hareket etmez pozisyonda iken motor çalıştığı halde yakıt tüketimini hesaba katmıyor. Araç 1 km hızda bile gitse o zaman hesaplama başlıyor. Bunu bilgi ekranındaki grafiklerden takip ediyorum. Belki Valvamatic motorlarda bundan kaynaklanan bir farklılık olabilir. Özellikle de şehir içi trafikte. Yani kilometre başına ortalama yakıt tüketimi gerçekte olduğundan daha az gösteriliyor olabilir.
Ali Bey, ben LPG'yi bırakın aslında binek araçlarda dizel motora da alışamadım daha :-). Dizel iş yeri araçlarını (büyük panelvan ve kamyonet de dahil) çok kullandım ama dizel araçlar bana kamyon motoru gibi geliyor o gürültüsüyle . Her ne kadar yeni binek araçlarda her ne kadar duyulmadığı söylense de içten veya dıştan bir şekilde duyuluyor, özellikle kullanırken motoru dinlemek gibi otomatikleşmiş bir alışkanlığınız varsa.Benzin fiyatları üzüntüm, benzinli motorun dizele göre daha çevreci bir motor olması avuntum.
Mesaj Birleştirildi: Ağustos 03, 2014, 17:36:13Dediğiz gibi,bundan önceki arabam 2008 1.9 TDI caddy idi.performans olarak versodan çok çok üstündü ama motor sesi çok kötüydü.versoyu park halindeyken motor çalışıyormu,çalışmıyor mu diye şüpheye düşüyorum.yıllardır hayret ederim.eski kasa corolların bile yürürken sadece lastik sesi duyulur.yolda yürürken bile arkanda Toyota olduğunu anlayamassın.İ
Motor rölantideyken oldukça sessiz, devri yükseltince de ortalamaya göre yine sessiz. Sesi konusunda oldukça başarılı, bir de 15-20 beygir daha olsa kaputun altında, 132 hp motor arabayı her koşulda götürmeye yeterli ama 1500+ kg bir araç için pek seri bir ivmelenme sağlamıyor, önemli mi bence bu aracın kullanıcı kitlesi açısından baktığınızda çok da önemli değil, aşağıdaki durum hariç.Benim bunu hissettiğim durum uzun yolda giderken, otomatik hız kontrol konumuna (kendi göstergesi ile 100 km/h, gerçekte 90 km/h sabit hız) ve 6. vitese almış giderken aşırı dik olmayan rampalarda da güç kaybetmesi, gaza dokumak gerekmeyen bir sürüşte konforu bırakıp 5'e veya 4'e vites düşmenin gerekmesi.
Bazı arkadaşlara el insaf demek istiyorum. Bir araç ancak bu kadar kötülenir. 2011 yılında aldığım 2.0 d4d versoya hala binmekteyim 50000 km yi devirdim ve şu ana kadar yağ ve filtreleri değiştirmek dışında en küçük problem yaşamadım. Araba 1560 kg ve 90-100 km hızla giderseniz şehirdışı 4,5-4,7 lt yakıyor. 120 km hızla giderseniz 5-5,3 lt yakıyor. Yanınızdan süratli bir araba geçti arkasından gideyim derseniz de sizi 230-240 km hıza rahatlıkla ulaştırabiliyor. Şanzımanı manuel ve dünyanın en iyilerinden ses falan geldiği yok. iç genişliği d sınıfı araçlarda yok. Bu arabayı kötüleyen arkadaşlar ya gerçekten sorunlu bir arabaya denk gelmişler ya da hiç fiat reno vs binmemişler. Benzinlisine bişey diyemiyorum çünkü kullanmadım ama dizeli gibi ekonomik ve hızlı olması cok mumkun degildir elbette.
benzinlide en idiali 1.8 mmt dir, o kasaya en yakışan motor budur, 2004 ten beri kullanıyorum tık yok, periyodik bakımını tam yap yeter