0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Merhaba, aracı 20 yıldır kullanıyor musunuz ? Ben 20 yıl daha kullanacağınızı düşünmüyorum. Şimdi yeni motor yapılmışken korumak istemişsiniz, sizi anlayabiliyorum. Günümüzde kullanılan yağlar o dönemin araçları için fazla fazla iyi. Sadece yağın kalınlığına bakmamak lazım. Rodaj bittikten sonra bence sadece 10 40 yağ koyup yılda bir değiştirirseniz sorun olmayacaktır. Ustanın 20 50 seçmesi çok uçuk olmamış. Kullanılabilir. Çok soğuk havada daha zor çalışma, yağın çabuk bozulması gibi sorunlar olabilir. Kullanılır ama sizin için konforlu olmaz çünkü bence 20 50 her 5000 km de değişmesi gereken bir yağ.. ( SL kalite olduğunu varsayıyorum )Ben 4 yıl kullandım. Herzaman 10 60 yağ kullandım. Fakat bir tık kalın geldiğini söylemeliyim. Benim aracımda motor yeni yapılmıştı. Yağ yakma vardı. Motoru tekrar yaptırdıktan sonra risk almak istemedim. Erzurumun soğuğunda dahi sorun çıkartmadan çalışıyor idi. Benim yağ seçimim bu motora konulabilecek en iyi yağ olduğu içindi.. Otomatik jiklesi çalışıyorsa, benzin hortum ve pompası kaçırmıyorsa, motor takozlarının orjinalini bulabilirseniz bir de klimalı ise hakkaten 2010 model arabaya binmekten zevkli ve konforlu bir araç olabilir..
Biz 1961 model Opel Olympia aracımızda 20w/50 motor yağı kullanıyorduk,her 2500 km de değişiyordu,yıl 1963 idi,şimdi artık madem motor da yapılmış ben olsam 5w/30 veya 5w/40 tam sentetik yağ kullanırdım aracınız turbolu olmasa bile..20w/50 yağdan sonra motor iç yıkama yaptırmayı unutmayın.
20W50 Motorunuzun geç yağlanmasını ve performans kaybına yol açacaktır. Size tavsiyem her 7.500 km'de yağ değişimi yaparak 5W40 Kullanmanız.
Arkadaşlarım gibi düşünmüyorum. ilk numarası 5 olan yağlar eksiltme yapabilir. Ben tam sentetik olduğu için 5 40 kullandım ama bu motor için fazla iyi.
Kolay gelsin. Bence disbritör veya bobinden arabada bir tane bulundurmakta fayda var. Bende iki defa taiwan üretimi ile değiştirdim. Yapılması zor bir motor değil. Benden tavsiye youtube de 4afe motorun bütün teknik anlatımları var. İzleyin izlettirin ve ustaya giderken aklıızda bulunsun. Disbritör üzerinde avans vidası vardır. Eğer çalışıyorsa devir çevirmesi için ayar yapılabilir. Lpg de benzinden farklı bir ayarı var. Bunu usta anlamaz ama siz kullanım tecrübesine göre doğru ayarı tutturmalısınız. Ben lpg istasyonunu değiştirdiğimde ayar kayardı. Okadar da hassas.. Hatta irtifaya göre ayar değişiyor malesef. Bütün bunların yanında bir de lpg ayarı lazım. Lpg ayarını hava girişine bant çeken yerlere yaptırmayın. Hava filtresi ayarı bozar diyenlere inanmayın. Mutlaka çift çıkışlı lpg borusu alın ve çift boğazlı karbüratöre göre mikser alın. Ve avans ayarı çok önemli. Eğer avans tabancası bulursanız ve motor krang kasnağı orjinal ise avansı benzinde ayarlayın. sonra eksantrik kurması sorunlu olabilir. Trigerin kaçık olmadığına kesin emin olmalısınız. Birde buji çok seçer, klavuzdaki densolardan bulabilirseniz çok iyi olur. Tırnak ayarına gerek yoktur. Vakum hortumlarına çok dikkat edin. Ufacık vakum kaçağı performansı çok düşürür. Hatta bana muhteşem gelen bir vakumlu karbüratör sistemi vardır. Tam gaz verseniz bile karbüratör ikinci boğaz açılmaz. Anncak devir ve vakum artınca açılır. Aracın orjinal vakum hattını bir yerden bulun indirin. Karbüratör solunda ısı ile çalışan vakum dağıtan bir parça vardır. Siyah renkli bu parça benim aracımda kırık idi. Motorun sıcaklık durumuna göre motor çalışma şeklini değiştiren bu valf çok önemli. Bir hortum bile yanlış yerde ise düzen tutmaz. Karbüratör temizlemek için ya uğraşmayın yada karbüratörcü bulun. Bence herkesin açmaması gerekir. Antifiriz için iyi etmişsiniz. Bence de riske değer. Uzun vade sorunları hep ısınmadan kaynaklı.. Ben aracımda motor içi temizliği yaparak birkaç yağ denemesinde bulundum. Bizim zamanımızda mazot koyup biraz yağ eklerdik. Sonra boşaltıp kendi yapımızı koyardık. Ben motoruma ince yağ koymak istedim ama başaramadım. Olayın tamamını anlatmam gerekirse; ankaradan aldım. Motorda ses vardı. Isındığında kesiliyordu. Aldıktan sonra amasyaya kadar getirdim ve yağının eksik olduğunu gördüm. Meğer araç hararet yapmış ve öylesine toplanmış.. Bende aktif çalışmam gerektirdiği için yağını ekleyip devam ediyordum. En az yağ azaltan formül sentetik ve kalın yağ olanı idi. Sonra conta yaktık. Motor suyu ile yağ karıştı ama sanayiye kadar gitti. Motorun içini açtık, hakkaten tertemiz çıktı. Yapanlarda bence tam rektefiye yapmadı. Çünkü blok araç üstünde iken silindir duvarını almışlar. Piston aynı idi ama segman değişti ve yataklar yenilendi. Dikkat çekerim ki subap kısımlarına herhangi birşey yapılmadı. Ben askere gittiğimden ilgilenemedim. Gelince de önce iki defa 5 40 kastrol kullandım. Sonra 5 50 ve 10 60 mobil 1 yağlarını kullandım. Benim motorum makinede hassas toleranslar ile rektefiye edilmedi. Yada gömlek ölçüleri genişlemesine rağmen aynı segman kullanıldı. Üst kapakta işlem olmadığı için subap tarafında ne kadar yağ kaçırdığını bilemiyorum. Ama bence, bu motor 1991 de kullanılsa ve yine 5 40 yağ olsa bence yine de eksiltme yapar. Çünkü motor ısınıp toleransına gelinceye kadar ince yağ boşluklardan sızıyor veya yanıyor. Yani yağın ilk numarası yağ pompasının tasarımına, yağ kanallarının genişliğine, motor boşluklarının tolerans değerlerine göre olmalı. 5 40 ile değil 0 40 ile bile kullanırsınız ve ciddi değişim hissetmezsiniz. Bence fiyat fayda açısından ideal yağ ve değişim aralığı budur. Bozulur veya aşınır demek istemiyorum.. şimdiki arabamda 0 20 kullanıyorum..
Engine flush için piyasada Liqui Moly ürünleri ve benzerleri var,bildiğiniz gibi eski yağa eklenip rölantide 5-10 dakika çalıştıktan sonra önce yağ filtresi sökülüyor ve daha sonra karter tapası açılıyor,yağın iyice süzülmesini bekleyin sonra yeni yağ filtresi takılır,karter tapası kapatılıyor ve yeni motor yağı konuluyor,Motul,Liqui Moly,Mobil 1 esp gibi yağları forum üyelerimizde kullanıyor, orijinal ürünleri nereden ,hangi sitelerden alıyorlarsa tavsiye edilen sitelerden temin edersiniz,1000 km rodaj için yeterli ama ben 3-5000 km daha aşırıya kaçmadan,aniden yüksek devirde değil de normal şekilde ivmelenmesini öneriyorum,hız sınırını aşmadan kullanıldığında motor çok daha verimli ve uzun km yapıyor,iyi günlerde kullanın aracınızı..