Gönderen Konu: 2026 Yılında Sıfır Motor Yapılan AE92 4A-F İçin Motor Yağı Önerisi 1.6 Motor  (Okunma sayısı 1262 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 322000
  • Model Yılı: '91
  • 36 kere teşekkür etti
Selamlar toyotaclubtr üyeleri,

Ege Bölgesi (Manisa) tarafında yaşıyorum. Aracım 1991 Corolla AE92 – 4A-F karbüratörlü 1.6 Motor ve LPG hiç takılmadı; benzinli kullanmaya devam edeceğim.

Motor yakın zamanda tam rektefiye gördü ve şu an rodaj sürecindeyim 1000 km. Rektefiyeyi yaklaşık 20 yıldır düzenli olarak bakım yaptırdığımız atölyede yaptırdım. Ustalarım motoru ve aracı iyi tanıyor. Rektefiye sonrası 20W-50 (Castrol) yağ koydular ve bu yönde kullanmamı öneriyorlar.

Ancak kafamı kurcalayan konu şu:

Manisa’da kış sabahları zaman zaman 0 / -3°C görülebiliyor. 20W-50 bu sıcaklıklarda fazla kalın kalır mı?

Yazın ise hava 36–38°C olabiliyor; ayrıca ailece Muğla/Aydın tarafına uzun yol yapıyoruz, araç yüklü olabiliyor ve klima sık kullanılıyor. Bu şartlarda 20W-50 gerçekten gerekli mi, yoksa 10W-40 daha dengeli bir tercih mi olur?

Kullanım kılavuzunda “normal kullanımda 10W-30 temel, ayrıca 10W-40 / 20W-40 / 20W-50” seçenekleri geçtiğini görüyorum. Bu yüzden özellikle yeni toplanmış 4A-F için tecrübelerinizi rica ediyorum:

20W-50’nin tercih edilme gerekçesi nedir (bu motorda neden sık öneriliyor geçmişte yağ yakan araçlar için bir klasik olduğu için mi)?

Benim iklim/kullanım şartlarımda 10W-40’a geçmek mantıklı mı?

Bu motorda tam sentetik mi yarı sentetik mi daha uygun olur?

Yağ markası öneriniz olur mu?  Liqui Moly Mos2-Leichtlauf 20w50 aslında kullanmayı planladığım yağ ve 7000km de filtre/yağ değişimi planlamam var. Bu ürün özelinde bir yorumunuz olur mu?  (Ben kalite/koruma odaklıyım, masraftan kaçınmıyorum; aracı uzun yıllar kullanmayı planlıyorum.)

Sözün özü aracın formunu korumak için yağ seçimi hangi markadan ve dereceden yana olmalıdır.

Yorumlarınızı paylaşırsanız çok sevinirim.

Ek Bilgi Olarak:
Genel anlamda aracı sürekli düşük devirlerde 1600 1900 devir bandında kullanan bir sürücü değilim 3000 3500 devir bantlarında vites değiştirmeyi sevdiğimi söyleyebilirim. BMW X3 F25 ve Golf 8.5 da kullanan biri olarak arabada ivmelenmeyi severek araç kullanmayı seven biriyim lakin onlarda da araç sağlığı ve geleceği için devamlı sport modda kullanmıyorum pek tabii ki lakin bir Toyota'da ya da çok kıymet verdiğim bu aracımda aslolan verimlilik ve uzun ömür esas olduğu için aracı sıkıştırmamaya özen gösteriyorum.

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: '20
  • 254 kere teşekkür etti
  • 717 kere teşekkür edildi
Merhaba, aracı 20 yıldır kullanıyor musunuz ? Ben 20 yıl daha kullanacağınızı düşünmüyorum.

Şimdi yeni motor yapılmışken korumak istemişsiniz, sizi anlayabiliyorum. Günümüzde kullanılan yağlar o dönemin araçları için fazla fazla iyi. Sadece yağın kalınlığına bakmamak lazım.

Rodaj bittikten sonra bence sadece 10 40 yağ koyup yılda bir değiştirirseniz sorun olmayacaktır. Ustanın 20 50 seçmesi çok uçuk olmamış. Kullanılabilir. Çok soğuk havada daha zor çalışma, yağın çabuk bozulması gibi sorunlar olabilir. Kullanılır ama sizin için konforlu olmaz çünkü bence 20 50 her 5000 km de değişmesi gereken bir yağ.. ( SL kalite olduğunu varsayıyorum )

Ben 4 yıl kullandım. Herzaman 10 60 yağ kullandım. Fakat bir tık kalın geldiğini söylemeliyim. Benim aracımda motor yeni yapılmıştı. Yağ yakma vardı. Motoru tekrar yaptırdıktan sonra risk almak istemedim. Erzurumun soğuğunda dahi sorun çıkartmadan çalışıyor idi. Benim yağ seçimim bu motora konulabilecek en iyi yağ olduğu içindi..

Otomatik jiklesi çalışıyorsa, benzin hortum ve pompası kaçırmıyorsa, motor takozlarının orjinalini bulabilirseniz bir de klimalı ise hakkaten 2010 model arabaya binmekten zevkli ve konforlu bir araç olabilir..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 56650
  • Model Yılı: '16
  • 222 kere teşekkür etti
  • 1381 kere teşekkür edildi
Biz 1961 model Opel Olympia aracımızda 20w/50 motor yağı kullanıyorduk,her 2500 km de değişiyordu,yıl 1963 idi,şimdi artık madem motor da yapılmış ben olsam  5w/30 veya 5w/40 tam sentetik yağ kullanırdım aracınız turbolu olmasa bile..20w/50 yağdan sonra motor iç yıkama yaptırmayı unutmayın.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
    • XenForo Destek Forumu
  • Kilometre: 105000
  • Model Yılı: '21
  • 763 kere teşekkür etti
  • 805 kere teşekkür edildi
20W50  Motorunuzun geç yağlanmasını ve performans kaybına yol açacaktır. Size tavsiyem  her 7.500 km'de yağ değişimi yaparak 5W40 Kullanmanız.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 254 kere teşekkür etti
Arkadaşlarım gibi düşünmüyorum. ilk numarası 5 olan yağlar eksiltme yapabilir. Ben tam sentetik olduğu için 5 40 kullandım ama bu motor için fazla iyi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 36 kere teşekkür etti
Merhaba, aracı 20 yıldır kullanıyor musunuz ? Ben 20 yıl daha kullanacağınızı düşünmüyorum.

Şimdi yeni motor yapılmışken korumak istemişsiniz, sizi anlayabiliyorum. Günümüzde kullanılan yağlar o dönemin araçları için fazla fazla iyi. Sadece yağın kalınlığına bakmamak lazım.

Rodaj bittikten sonra bence sadece 10 40 yağ koyup yılda bir değiştirirseniz sorun olmayacaktır. Ustanın 20 50 seçmesi çok uçuk olmamış. Kullanılabilir. Çok soğuk havada daha zor çalışma, yağın çabuk bozulması gibi sorunlar olabilir. Kullanılır ama sizin için konforlu olmaz çünkü bence 20 50 her 5000 km de değişmesi gereken bir yağ.. ( SL kalite olduğunu varsayıyorum )

Ben 4 yıl kullandım. Herzaman 10 60 yağ kullandım. Fakat bir tık kalın geldiğini söylemeliyim. Benim aracımda motor yeni yapılmıştı. Yağ yakma vardı. Motoru tekrar yaptırdıktan sonra risk almak istemedim. Erzurumun soğuğunda dahi sorun çıkartmadan çalışıyor idi. Benim yağ seçimim bu motora konulabilecek en iyi yağ olduğu içindi..

Otomatik jiklesi çalışıyorsa, benzin hortum ve pompası kaçırmıyorsa, motor takozlarının orjinalini bulabilirseniz bir de klimalı ise hakkaten 2010 model arabaya binmekten zevkli ve konforlu bir araç olabilir..

Selamlar Anıl Bey, araç 2018'e kadar 222000 km deydi evet devamlı kullanıldı hem şehiriçi hem şehirdışı, 2018 sonrası aracı daha sık kullanmaya başladım ilave olarak 2020 yılında araçta geçmişte sanayide sıcak bölge egede antifiriz gerekmez denilerek yanlış bir gelenekçi yaklaşım ile verilen yanlış öneriler sonucu tespit ettiğim antifiriz kullanılmaması sonucu ortaya çıkan korozyon mücadelem 2 sene kadar sürdü ustaların antifiriz bir yerlerden patlatma yapar demesine rağmen keza soğuk bölgelere de seyahat ettiğim bu araç ile özellikle sorun olduğunda kolay ve hızlı şekilde Aydın'da ustalarımla hızlı şekilde çözeceğim için antifiriz kullanımına başladım 2 yıllık  bu süreçte 4 adet tapa ve motor altında bulunan çelik su borusunu antifiriz kullanarak bilinçli olarak patlattım diyebilirim. İlave olarak radyatör de değiştirdim 2 kez. Sonrasındaki 3 sene boyunca yani günümüze kadar araç tamamen antifrizle çalıştı ve sorun yaşamadım. Ki halen aktif şekilde antifirizli kullanmaya devam ediyorum ısıtma ve soğutma fonksiyonlarında herhangi bir problem bulunmamakta. 2 Yılda bir kalorifer peteği temizliği yaptırıyorum araca.  Sıfır motor yaptırma sebebim araçta geçmişte hararet sonucu oluşan hasarların bıraktığı etkiler ve artık 1. silindirde kompresyonun tamamen bitmesi ve 2. silindirin yüzde 40 verimde 3. silindirde kompresyonun yüzde 60 verimde olmasıydı sadece 4. silindir tam verimde çalışıyordu. Ki 4A-F motorun dayanıklılık seviyesini bir silindir oldukça düşük kompresyon vermesine rağmen 50000 km yaptırarak bir kez daha ispatladığını söyleyebilirim. Yani bu durumla biz passat ta karşılaşmıştık ne yazıkki erken bir km de oldukça yüksek bir maliyet ödemiştik.

Öte yandan motoru komple sıfırlama yapmadan önce oldukça düşündüm çünkü ustalarım yapılan masrafın aracı yarın satmak istesem zarar ettireceğini bilhassa belirttiler lakin anlattığım gibi benim için oldukça özel bir yeri var aracımızın.  Bu sebeple araca yaptığım her masrafın olabilecek en iyi kalitede olmasını tercih etmeye çalışıyorum. Özellikle yaşadığım bir problem kaporta boya konusunda oldu ve uzun süre aracın ufak tefek kaporta bakımlarını yaptıracak usta aradım. Geçen yıl talihsiz bir kaza atlattım o dönemde kaporta işlemini yaptırdığım ustam eski bir usta ve oldukça iyi iş çıkarttı aracın orjinalliği bozulmadan onarımı yaptı. Lakin hali hazırda sol arka stop bölgesinde ve sağ kapı bölgesi ile ön ve arka cam bölgesinin kronik paslanma durumunu aracı kapalı garaj ve duruma göre koruma brandası kullanarak yaza kadar şimdilik bekletiyorum. 

Mekanik olarak, hali hazırda otomatik jikle devrede, benzin hortumununda orjinali bulunmakla birlikte takılan pompalar ile mesafe uygun olmadığı için daha uzun bir hortum kullandık testleri sorunsuz geçti şu anda, sıfırlama sonrasında yeni takılan pompa 300 km sonra arıza yaptı yan sanayi ürün kalitesi diyelim. Şu an taktığımız pompada sorun bulunmamakta lakin bir alışkanlık olarak kritik parçaların yedeklerini alıp depomda stokluyorum ve bir adet daha benzin pompası satın alıp kenara ayırdım.

Hali hazırda bu son bakımı yaparken aracın tüm süspansiyon mekanizmasını da sıfırladık ve şu anda sanki 1991'deki gibi diyebilirim. Kusursuz şekilde seyir etmekte araç. Özellikle bakım yaparken ustalar huyumu bildiğinden bulabildikleri takdirde orjinal parçayı temin ediyorlar. Lakin bence bu araç için mühim gördüğüm konu ya bu aracı kullanıcının kendinin bilgi edinerek anlaması bilhassa bunu yapmaya çalışıyorum ya da iyi ustalara ulaşması gerekliliği, bu kapsamda Amerika ve Avustralya'da da bu araçtan kullanan iki kıymetli arkadaşım var onlarla da bilgi alışverişinde bulunuyorum sık sık çünkü onlarda kendi dertlerini kendileri çözmekteler ve bu yağ konusunda onlarda 20w 50 kullanmakta lakin biri vegasta ki diğeri de çöl ikliminde ve motorlar yenilenmemiş durumda :) bununla birlikte Aydın ile Manisa'da şu anda AE92'nin dilinden anlayan 2 ustam var çok şükür takıldığım nokta olduğunda desteklerini esirgemiyorlar. Ciddi anlamda ince ayar konusu ve arıza tespiti elektronik bir kontrol sistemi olmadığı için oldukça önemli bu araçta. Çünkü arıza tespiti bilhassa önemli. Yoksa motor inecek diyen ustalara denk gelmek olası :).

İlave olarak şu an için kuvvetle muhtemel önümüzdeki hafta karbüratör bölümünün temizliğini yaptıracağım çünkü boğaz kelebeğinden yana şüphelerim var.  Şu anda 5. vites 2700 devirde 100 km/sa hızda seyredebiliyorum. Lakin  3000 devir üzerine geçerken aslında beklediğim gücü tam almıyorum diyebilirim aracın yeni motordan kaynaklı mı yoksa karbüratörden kaynaklı mı olduğunu düşündüğüm bir isteksizlik olduğu kanısındayım bu sebeple karbüratörde temizliğin yapılması gerektiğini düşünüyorum çünkü araç 322000 km'de. Her ne kadar motor sıfırlanmış olsa bile karbüratör geçmiş dönemde onarım ve temizlik görmedi. Bir grup arkadaş lpg taktırmadığım için karbüratörün kirlenme yapmayacağını belirtmesine rağmen 35 yaşında bir araçtan bahsediyoruz sonuç olarak.  Bununla birlikte geçtiğimiz yıl Yow Jung Sports üretimi distribitör ile distribitörü komple değiştirdim ve oldukça memnun olduğumu belirteyim. Aracın motor sıfırlandığı için ilk 10000 km de devrin oturacağını söyleyen arkadaşlarda var lakin yine de karbüratörün usta ellerde temizliğini yaptıracağım sonuç olarak aracın can damarlarından biri de karbüratör.

Şu anda planım 5000-6000 km'de bir yağ değişimi, işin aslı çünkü aracı aktif olarak kullandığım için zaten 3 ay gibi bir sürede 5500 km civarı ortalama yol alıyorum. Kaliteli yağ olsa dahi bunu yapacağım. Çünkü günlük olarak kullanıyorum ve sürekli düşük devirde kullanma eğilimimde yok yani ara ara devirli de kullanıyorum.

Size önemli gördüğüm bir sorum şu oalcak motorunuz yeni yapıldıktan sonra yağ yakmasının sebebini bulabilmiş miydiniz yani tam rektefiye sonrası mı olmuştu bu. Ve bilhassa yağ için marka öneriniz var mı?

Sizce 20w 50ile devam mı yoksa 10w 40 yağ mı daha ideal olabilir. Ve eski tip bir motor olduğu için tam sentetik yağı riskli olabilir mi acaba? Selamlar. Bununla birlikte 5w 40 tam sentetik yağ önerisini Manisa'daki ustamdan da öneri olarak aldım. Yani teknik açıdan tam motor sıfırlama yapıldığı ve yan aksamlarında değiştiğinden dolayı bunun doğru karar olduğundan yana pozitif düşünmeye başladım.

Biz 1961 model Opel Olympia aracımızda 20w/50 motor yağı kullanıyorduk,her 2500 km de değişiyordu,yıl 1963 idi,şimdi artık madem motor da yapılmış ben olsam  5w/30 veya 5w/40 tam sentetik yağ kullanırdım aracınız turbolu olmasa bile..20w/50 yağdan sonra motor iç yıkama yaptırmayı unutmayın.

Tokay ağabey, yorumunuz için teşekkür ederim, Bulunduğum bölge için ege sıcakları özelinde 10w 40 veya 20w 50 bandı aslında seçime müsait olan kısım olabiliyor lakin tam sentetik 5w 40 bahsettiğiniz gibi sıfırlanmış bir motor için aslında uygun bir yağ. Sizden engine flush işlemi için ürün önerisi alabilir miyim. Geçmişte toyotanın bu motor tipi için  20w 50 önerme sebebi o zamanın şartları ve 20w 50 ile sıcaktan aracı koruma amacı olduğu gerçeği var lakin değişen şartlar neticesinde bugüne baktığımızda toyota kendisi 2008 öncesi araçlarında ege bölgesi dışında olacak şekilde örneğin maks sıcaklığın 30 derece olduğu bölgelerde 5w 30 yağı önermekte.Keza 5w 40 sıcak iklim için geçerli bir seçim .   Rodajı sizce kaç km kadar devam ettirmem lazım 1000 km yi sağlıklı şekilde tamamladı motor herhangi bir kaçak bulunmamakta ve eksiltme yok şu anda. Sizden tecrübelerinize dayanarak yağ için marka önerisi alabilir miyim? Castrol uzun süre kullandım ve memnuniyetsiz bir durum yaşamadım sadece daha iyisi varsa tercih edilebilir kanısındayım sorumun ana sebebi budur. Selamlar.

20W50  Motorunuzun geç yağlanmasını ve performans kaybına yol açacaktır. Size tavsiyem  her 7.500 km'de yağ değişimi yaparak 5W40 Kullanmanız.

Anıl bey yorumunuz için teşekkür ederim, 5w 40 a geçişi yapmayı planlıyorum. Bununla birlikte geç yağlama konusunda aslında bu motor bazında yağ pompasında arıza yaşayan kişiler yağ ışığının sönmediğini belirtmişler lakin aracımda 1 saniyenin altında yağ çubuğu motor çalışmaya başladıktan sonra sönüyor yani yağlamada sorun oluşmuyor görünen görüntüde ancak ve ancak bununla birlikte iş tamamen yağ ışığının sönmesi de tabiki değil :)  beni düşündüren ve 20w 50 kullanmaktan asıl uzaklaştıran konu şu ki mineral yağların aşırı termal stres altında daha fazla incelme gösterebilme durumu ve bu da haliyle motorun soğumasını da zorlaştıracak durumlardan biri olarak ortaya çıkıyor.  Hali hazırda performansla ilgili bir sorun bulunmamakta lakin iki üst mesajımda belirttiğim 3000 devir sonrası isteksizliğini daha doğrusu beklediğim gücü alamadığımı düşünüyorum bunun taze motor olduğundan dolayı ya da karbüratör kaynaklı düşünmekteyim ve sizinde belirttiğiniz geç yağlama durumunu gözden geçirdim, bununla birlikte performans olarak 5. vites 2700 devir 100 km/sa şu an için yakıt tüketimi de kış şartlarında 9 litre bandında şehir içi kullanımda. Keza 2014 FB7 Honda'mızda da 9/10 lt bandında yakıt tüketimi görüyordum şehir içinde. Ve yaklaşık 10 yıl kadar iki aracın yakıt tüketimleri benzer seyretti epeyce. Yazın tüketim zaten genel manada düşüyor. Sizden tecrübe edindiğiniz önerebileceğiniz yağ markası ve engine flush işlemi için ürün varsa paylaşırsanız sevinirim. Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları konusunu incelediğimi ayrıca belirteyim. Selamlar.

Arkadaşlarım gibi düşünmüyorum. ilk numarası 5 olan yağlar eksiltme yapabilir. Ben tam sentetik olduğu için 5 40 kullandım ama bu motor için fazla iyi.

Anıl bey işin aslı tam sıfırlama yapılmamış olsa kesinlikle 5w 40 kullanmayı tercih etmeyebilirdim contalarda olan kaçaklardan sızıntı oluşabileceğini düşündüğüm için. Lakin teknik olarak şu anda tam anlamıyla sıfır bir motor kullandığımdan dolayı sorun çıkmayacağını ve motor yapısında uzun süre formu korumaya katkı sağlayacağını düşündüğüm için kuvvetle muhtemel bir aksilik 5w 40 tam sentetik yağa geçiş yapıcam rodajı tamamladıktan sonra. Bakalım sonuç nasıl olacak kesinlikle fazlasıyla merak ediyorum. Engine flush için öneriniz var mıdır? Selamlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 254 kere teşekkür etti
Kolay gelsin. Bence disbritör veya bobinden arabada bir tane bulundurmakta fayda var. Bende iki defa taiwan üretimi ile değiştirdim.

Yapılması zor bir motor değil. Benden tavsiye youtube de 4afe motorun bütün teknik anlatımları var. İzleyin izlettirin ve ustaya giderken aklıızda bulunsun.

Disbritör üzerinde avans vidası vardır. Eğer çalışıyorsa devir çevirmesi için ayar yapılabilir. Lpg de benzinden farklı bir ayarı var. Bunu usta anlamaz ama siz kullanım tecrübesine göre doğru ayarı tutturmalısınız. Ben lpg istasyonunu değiştirdiğimde ayar kayardı. Okadar da hassas.. Hatta irtifaya göre ayar değişiyor malesef.

Bütün bunların yanında bir de lpg ayarı lazım. Lpg ayarını hava girişine bant çeken yerlere yaptırmayın. Hava filtresi ayarı bozar diyenlere inanmayın. Mutlaka çift çıkışlı lpg borusu alın ve çift boğazlı karbüratöre göre mikser alın.

Ve avans ayarı çok önemli. Eğer avans tabancası bulursanız ve motor krang kasnağı orjinal ise avansı benzinde ayarlayın.

sonra eksantrik kurması sorunlu olabilir. Trigerin kaçık olmadığına kesin emin olmalısınız.

Birde buji çok seçer, klavuzdaki densolardan bulabilirseniz çok iyi olur. Tırnak ayarına gerek yoktur.

Vakum hortumlarına çok dikkat edin. Ufacık vakum kaçağı performansı çok düşürür. Hatta bana muhteşem gelen bir vakumlu karbüratör sistemi vardır. Tam gaz verseniz bile karbüratör ikinci boğaz açılmaz. Anncak devir ve vakum artınca açılır.

Aracın orjinal vakum hattını bir yerden bulun indirin. Karbüratör solunda ısı ile çalışan vakum dağıtan bir parça vardır. Siyah renkli bu parça benim aracımda kırık idi. Motorun sıcaklık durumuna göre motor çalışma şeklini değiştiren bu valf çok önemli. Bir hortum bile yanlış yerde ise düzen tutmaz.

Karbüratör temizlemek için ya uğraşmayın yada karbüratörcü bulun. Bence herkesin açmaması gerekir.

Antifiriz için iyi etmişsiniz. Bence de riske değer. Uzun vade sorunları hep ısınmadan kaynaklı..

Ben aracımda motor içi temizliği yaparak birkaç yağ denemesinde bulundum. Bizim zamanımızda mazot koyup biraz yağ eklerdik. Sonra boşaltıp kendi yapımızı koyardık. Ben motoruma ince yağ koymak istedim ama başaramadım. Olayın tamamını anlatmam gerekirse; ankaradan aldım. Motorda ses vardı. Isındığında kesiliyordu. Aldıktan sonra amasyaya kadar getirdim ve yağının eksik olduğunu gördüm. Meğer araç hararet yapmış ve öylesine toplanmış.. Bende aktif çalışmam gerektirdiği için yağını ekleyip devam ediyordum. En az yağ azaltan formül sentetik ve kalın yağ olanı idi. Sonra conta yaktık. Motor suyu ile yağ karıştı ama sanayiye kadar gitti. Motorun içini açtık, hakkaten tertemiz çıktı. Yapanlarda bence tam rektefiye yapmadı. Çünkü blok araç üstünde iken silindir duvarını almışlar. Piston aynı idi ama segman değişti ve yataklar yenilendi. Dikkat çekerim ki subap kısımlarına herhangi birşey yapılmadı. Ben askere gittiğimden ilgilenemedim. Gelince de önce iki defa 5 40 kastrol kullandım. Sonra 5 50 ve 10 60 mobil 1 yağlarını kullandım.

Benim motorum makinede hassas toleranslar ile rektefiye edilmedi. Yada gömlek ölçüleri genişlemesine rağmen aynı segman kullanıldı. Üst kapakta işlem olmadığı için subap tarafında ne kadar yağ kaçırdığını bilemiyorum.
Ama bence, bu motor 1991 de kullanılsa ve yine 5 40 yağ olsa bence yine de eksiltme yapar. Çünkü motor ısınıp toleransına gelinceye kadar ince yağ boşluklardan sızıyor veya yanıyor. Yani yağın ilk numarası yağ pompasının tasarımına, yağ kanallarının genişliğine, motor boşluklarının tolerans değerlerine göre olmalı.
5 40 ile değil 0 40 ile bile kullanırsınız ve ciddi değişim hissetmezsiniz. Bence fiyat fayda açısından ideal yağ ve değişim aralığı budur. Bozulur veya aşınır demek istemiyorum..  şimdiki arabamda 0 20 kullanıyorum..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 56650
  • Model Yılı: '16
  • 222 kere teşekkür etti
  • 1381 kere teşekkür edildi
Engine flush için piyasada Liqui Moly ürünleri ve benzerleri var,bildiğiniz gibi eski yağa eklenip rölantide 5-10 dakika çalıştıktan sonra önce yağ filtresi sökülüyor ve daha sonra karter tapası açılıyor,yağın iyice süzülmesini bekleyin sonra yeni yağ filtresi takılır,karter tapası kapatılıyor ve yeni motor yağı konuluyor,Motul,Liqui Moly,Mobil 1 esp gibi yağları forum üyelerimizde kullanıyor, orijinal ürünleri nereden ,hangi sitelerden alıyorlarsa tavsiye edilen sitelerden temin edersiniz,1000 km rodaj için yeterli ama ben 3-5000 km daha aşırıya kaçmadan,aniden yüksek devirde değil de normal şekilde ivmelenmesini öneriyorum,hız sınırını aşmadan kullanıldığında motor çok daha verimli ve uzun km yapıyor,iyi günlerde kullanın aracınızı..
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 36 kere teşekkür etti
Kolay gelsin. Bence disbritör veya bobinden arabada bir tane bulundurmakta fayda var. Bende iki defa taiwan üretimi ile değiştirdim.

Yapılması zor bir motor değil. Benden tavsiye youtube de 4afe motorun bütün teknik anlatımları var. İzleyin izlettirin ve ustaya giderken aklıızda bulunsun.

Disbritör üzerinde avans vidası vardır. Eğer çalışıyorsa devir çevirmesi için ayar yapılabilir. Lpg de benzinden farklı bir ayarı var. Bunu usta anlamaz ama siz kullanım tecrübesine göre doğru ayarı tutturmalısınız. Ben lpg istasyonunu değiştirdiğimde ayar kayardı. Okadar da hassas.. Hatta irtifaya göre ayar değişiyor malesef.

Bütün bunların yanında bir de lpg ayarı lazım. Lpg ayarını hava girişine bant çeken yerlere yaptırmayın. Hava filtresi ayarı bozar diyenlere inanmayın. Mutlaka çift çıkışlı lpg borusu alın ve çift boğazlı karbüratöre göre mikser alın.

Ve avans ayarı çok önemli. Eğer avans tabancası bulursanız ve motor krang kasnağı orjinal ise avansı benzinde ayarlayın.

sonra eksantrik kurması sorunlu olabilir. Trigerin kaçık olmadığına kesin emin olmalısınız.

Birde buji çok seçer, klavuzdaki densolardan bulabilirseniz çok iyi olur. Tırnak ayarına gerek yoktur.

Vakum hortumlarına çok dikkat edin. Ufacık vakum kaçağı performansı çok düşürür. Hatta bana muhteşem gelen bir vakumlu karbüratör sistemi vardır. Tam gaz verseniz bile karbüratör ikinci boğaz açılmaz. Anncak devir ve vakum artınca açılır.

Aracın orjinal vakum hattını bir yerden bulun indirin. Karbüratör solunda ısı ile çalışan vakum dağıtan bir parça vardır. Siyah renkli bu parça benim aracımda kırık idi. Motorun sıcaklık durumuna göre motor çalışma şeklini değiştiren bu valf çok önemli. Bir hortum bile yanlış yerde ise düzen tutmaz.

Karbüratör temizlemek için ya uğraşmayın yada karbüratörcü bulun. Bence herkesin açmaması gerekir.

Antifiriz için iyi etmişsiniz. Bence de riske değer. Uzun vade sorunları hep ısınmadan kaynaklı..

Ben aracımda motor içi temizliği yaparak birkaç yağ denemesinde bulundum. Bizim zamanımızda mazot koyup biraz yağ eklerdik. Sonra boşaltıp kendi yapımızı koyardık. Ben motoruma ince yağ koymak istedim ama başaramadım. Olayın tamamını anlatmam gerekirse; ankaradan aldım. Motorda ses vardı. Isındığında kesiliyordu. Aldıktan sonra amasyaya kadar getirdim ve yağının eksik olduğunu gördüm. Meğer araç hararet yapmış ve öylesine toplanmış.. Bende aktif çalışmam gerektirdiği için yağını ekleyip devam ediyordum. En az yağ azaltan formül sentetik ve kalın yağ olanı idi. Sonra conta yaktık. Motor suyu ile yağ karıştı ama sanayiye kadar gitti. Motorun içini açtık, hakkaten tertemiz çıktı. Yapanlarda bence tam rektefiye yapmadı. Çünkü blok araç üstünde iken silindir duvarını almışlar. Piston aynı idi ama segman değişti ve yataklar yenilendi. Dikkat çekerim ki subap kısımlarına herhangi birşey yapılmadı. Ben askere gittiğimden ilgilenemedim. Gelince de önce iki defa 5 40 kastrol kullandım. Sonra 5 50 ve 10 60 mobil 1 yağlarını kullandım.

Benim motorum makinede hassas toleranslar ile rektefiye edilmedi. Yada gömlek ölçüleri genişlemesine rağmen aynı segman kullanıldı. Üst kapakta işlem olmadığı için subap tarafında ne kadar yağ kaçırdığını bilemiyorum.
Ama bence, bu motor 1991 de kullanılsa ve yine 5 40 yağ olsa bence yine de eksiltme yapar. Çünkü motor ısınıp toleransına gelinceye kadar ince yağ boşluklardan sızıyor veya yanıyor. Yani yağın ilk numarası yağ pompasının tasarımına, yağ kanallarının genişliğine, motor boşluklarının tolerans değerlerine göre olmalı.
5 40 ile değil 0 40 ile bile kullanırsınız ve ciddi değişim hissetmezsiniz. Bence fiyat fayda açısından ideal yağ ve değişim aralığı budur. Bozulur veya aşınır demek istemiyorum..  şimdiki arabamda 0 20 kullanıyorum..

Selamlar, Anıl bey araçta üretiminden bu yana LPG kullanılmadı kullanmayı da düşünmüyorum. Distribitör önerinizi de dikkate alacağım yedek bir tane bulundurmak mantıklı haklısınız. Motor yapım işini yine tecrübeli bir atölyede yaptırdık hali hazırda. 4A-F ya da 4A-FE enjeksiyon dışında müthiş farklar yok iki motor arasında.  Ancak yine de farklar var tabii ki. 4A-F için teknik dökümanlar elimde mevcut hali hazırda incelemeler yapıyorum zaman zaman. Motor sıfırlama yaptırdığım ustalarım sadece toyota ve honda grubu onarım işini yapmakta ve resmi dairelerin araçlarınında bakım anlaşmaları olan bir atölye bu sebeple eski tip motora sahip land cruiserlara da sürekli bakım yapmaktalar ve de 4A-F ve 4A-FE motorlu araçları da var bu sebeple işin aslı bilgiyi kullandıkları yer olması güzel sonuçlar getiriyor.

Buji Denso ya da NGK ikisini de bulabiliyorum NGK'dan daha memnunum diyebilirim. Triger konusunda sorun yok.

Vakum hattı elimde mevcut teşekkür ederim öneri için. Motorun çalışma durumunda sorun yok şu anda ancak dediğiniz gibi valf kontrolü yaptıracağım. Karbüratör konusunda dediğiniz önerileri dikkate alacağım bununla birlikte karbüratör ustamız var hali hazırda tanışıklığım olan kendisi ile planlama yaptık müsaitlikte temizlik ve kontrol işlemlerini yaptıracağım. Genel olarak karbüratör ustalarının çırakları daha fazla sanayi ortamında bu sebeple 4A-F karbüratörü sökmemiş olan eski araçlara hakim olmayan ustalara da denk gelinebiliyor bundan dolayı bu işi becerebilecek usta buldum.

4A-F Motorlarda sizin bahsettiğiniz yağ kaçağı ve hararet sebepleri "genellikle" 1. si sıvı akışındaki problem ki bunun sebebi özellikle devir daim pompası değişim zamanı geldiğinde bu pompanın işlevini yerine getirmediğinin farkedilmemesi tabiki bununla birlikte öte yandan su kullanımı, antifriz kullanmamak ve de "yanlış antifriz kullanmak" ikincisi de "kalitesiz yağ" ve de "aracın yağ bakımını geciktirmek" ki araç yağsız kaldıktan sonra ve de yağ işlevini yitirdikten sonra ne fayda, bununla birlikte yoğun sıcaklarda aracı yüksek güce bindirmek aracı resmen mahfediyor. Keza bu sorunlarda oluştuktan sonra, aracı bir müddet kullandıktan sonra belli olabiliyor ki sizinde başınıza bu gelmiş. Geçmişte kalmış yine de geçmiş olsun.

Mazot ve yağ yöntemi eskiden popülerdi çünkü işin aslı bu işin kimyasalı bu kadar erişilebilir değildi. Bizde kullanmıştık bu yöntemi. Sizin bulunduğunuz bölgelerdeki soğuklar için 20w 50 ciddi anlamda kalın kalabilirmiş. 10w 60 ideal olmuş mineral yağ için.

Yağ değişimi yaptıktan sonra istatistiklere bakacağım verimlilik açısından bir gelişme olup olmayacağını ciddi anlamda merak ediyorum. BMW X3 F25 de 5w 30 VW Golf 8.5 da 0w 20 kullanıyorum. Henüz yüksek kilometrelerde olmayan ve taze araçlar bunlar bu sebeple aslında eski tasarım motor için birazda denemeler yapmamız gerekebiliyor bakalım sonuç umarım olumlu olur.

Engine flush için piyasada Liqui Moly ürünleri ve benzerleri var,bildiğiniz gibi eski yağa eklenip rölantide 5-10 dakika çalıştıktan sonra önce yağ filtresi sökülüyor ve daha sonra karter tapası açılıyor,yağın iyice süzülmesini bekleyin sonra yeni yağ filtresi takılır,karter tapası kapatılıyor ve yeni motor yağı konuluyor,Motul,Liqui Moly,Mobil 1 esp gibi yağları forum üyelerimizde kullanıyor, orijinal ürünleri nereden ,hangi sitelerden alıyorlarsa tavsiye edilen sitelerden temin edersiniz,1000 km rodaj için yeterli ama ben 3-5000 km daha aşırıya kaçmadan,aniden yüksek devirde değil de normal şekilde ivmelenmesini öneriyorum,hız sınırını aşmadan kullanıldığında motor çok daha verimli ve uzun km yapıyor,iyi günlerde kullanın aracınızı..

Tokay ağabey, reçete için teşekkür ederim hafta içi işlemleri yapacağız inşallah. Önce liqui moly ile motor yıkama yapıp ardından liqui Moly 5w 40 ile devam edeceğim gibi görünüyor. Öneriniz için teşekkür ederim aracı mümkün mertebe sıkıştırmamaya gayret ediyorum özellikle ilk  15 - 20 saniye aracı çalıştırdıktan sonra ağır ağır ilerleyerek aracı yürütürken ısınmasını sağlıyorum ilave olarak aniden yüksek devire getirmiyorum bahsettiğiniz gibi. Önerileriniz için teşekkür ediyorum. Ve hız sınırını kesinlikle aşmadan kullanmaya gayret ettiğim için bakımların meyvesini de uzun vadede alacağım kuvvetle muhtemel. Selamlar, teşekkürler.