Gönderen Konu: 2001 Corolla Amortisör ve Helezon Değişimi  (Okunma sayısı 292 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

  • Hiperaktif Toyotacı
  • ***
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 225000
  • Model Yılı: '01
  • 73 kere teşekkür etti
  • 22 kere teşekkür edildi
2001 Corolla Amortisör ve Helezon Değişimi
« : Ekim 27, 2024, 19:46:00 »
Arkadaşlar herkese selamlar. Bir konuda fikrinizi almak isterim.
Aracın 4 amortisörünü değiştirmek istiyorum ama Helezonların da değişmesi gerekir mi bilmiyorum.
Aracım 315.000km'de şimdiye kadar helezon yaylar değişti mi bilmiyorum ama helezonlardan çok da bir sıkıntı görmedim.
Hatta kullanan bazı arkadaşlar konforlu olduğunu söylüyorlar.

Birde bu kasalarda orjinal olarak ön tekerin çamurluk mesafesi ile arka tekerin çamurluk mesafesi eşit değil ön taraf bariz olarak biraz daha fazla açık kalıyor. Bu sebeple helezon yayını daha öncesinde 2cm civarında presle bastırmıştım. Yayları değiştirirsem tekrar bu işle uğraşmak zorunda kalabilirim diye düşünmekteyim.

Değişim işlemini kendim yapacağım için önden kontrol ettiğimde gözüme çarpan ön amortisör kulelerinde çatlamaların oluşması ve sürekli dönme hareketi yaptığından ömrünü tamamlamış olması. Amortisör körüklerinde bir sorun görmedim.

Değişimini planladığım parçalar:
1-Ön amortisör kuleleri.
2-Helezon altında ve üstündeki kaucuk conta destekler.
3-4adet Amortisör.

Sizce görselde verdiğim hangi parçaları almamda fayda var. Parça kodu olarak yorum atabilirsiniz.
Toyota Corolla 2001 1.6 SPC AT  (2019-.......)
Toyota Corolla 2000 1.6 XEİ SW  (2012-2019)

Toyota Club Türkiye

2001 Corolla Amortisör ve Helezon Değişimi
« : Ekim 27, 2024, 19:46:00 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

  • Aktif Toyotacı
  • **
  • 2 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
Ynt: 2001 Corolla Amortisör ve Helezon Değişimi
« Yanıtla #1 : Kasım 23, 2025, 18:30:43 »
Merhabalar,

Forumda bir arkadaştan Eibach Prokit almıştım. 30mm düşürüyor, aracı bayağı spor hale getiriyor. Geçen sene bana göre makul fiyata önleri E10, arkaları E11 yerli Maysan Mando ile değiştirdim. Memnunum. E10 ve E11 amortisörleri arasında ne fark var bilmiyorum, ama parça numaraları farklı idi.

E11lerin bağımsız süspansiyon olması güzel.


Çevrimdışı (Gizli Üye)

  • Efsane Toyotacı
  • *****
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
Ynt: 2001 Corolla Amortisör ve Helezon Değişimi
« Yanıtla #2 : Kasım 24, 2025, 10:05:14 »
Madem böyle bir masrafa girdiniz yaylarıda değiştirin. Çünkü yay bir süre sonra gevşiyor ve yeterince hızlı açılmıyor. Ayrıca yayın yanında noktalarla yayın ne durumda olduğunu gösteren çizgiler var. Ben presleme işini sevmiyorum.
Özellikle yayın altında ve üstünde bulunan kauçuklar çok çok önemli. Hatta arabanın karakterini belirleyen parçalar. Yay amortisör konforlu olabilir ama yolun bütün titreşimini amortisör takozu ve kauçuk parçalar alıyor. Arabanın kalitesine segmentine göre miktarları arttırılan hayati parçalar. Arabada ilk sürüşe başladığınızda anlayacağınız konfor katmanı. Okadar ki bunları bol bol kullanabilsek araba bir audi mercedes gibi süzülerek, yağ gibi kayarcasına yolda giderdi.
Ayrıca denge çubuğu burçları, salıncak burçları, rot rotil gibi hareketli parçalara baktırırsınız..