Gönderen Konu: Düşük hızlarda gelen fren balata sesi  (Okunma sayısı 2448 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 20000
  • Model Yılı: '23
  • 10 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
Düşük hızlarda gelen fren balata sesi
« : Eylül 25, 2024, 19:08:37 »
Herkese merhabalar. 4 gün önce yaklaşık 5 yıldır çok severek kullandığım 2011 1.33 Corolla'm ile vedalaştım ve 2023 1.5 Flame X-Pack Corolla'ya geçtim. Araç ile 4 günde her türlü uzun yol, trafik, performanslı sürüş vb. durumları deneme imkanım oldu ve fark ettiğim bir kusur var. Araç ile şehir içinde ilerlerken çok bariz bir bitik balata sesi geliyor. Sesin geldiği hız aralığı 10-0 arası. Yani dur-kalk trafikte otomatik vitesli aracın fazla ilerlememesi için frene basarken çıkıyor. 50,60 veya daha yüksek hızlardan çok daha sert frenlemeler yaptığımda ses yok. Aracı 19.500 kilometrede aldım. Bu kilometrede balatanın bitme ihtimalinin düşük olduğunu düşünüyorum açıkçası.

https://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=95877.0 Konu açmadan önce bu konuyu da inceledim, ancak benim aracımda bu şekilde yolda ilerlerken gelen bir ses yok. Benzeri ses, sadece çok düşük hızlarda frene basınca geliyor. Fren pedalında herhangi bir boşluk veya titreme de yok. Aracı haftaya servise bakım için götüreceğim, gitmeden önce bu sorunu başka yaşayan varsa belki bana fikir verebilir diye buraya sormak istedim.
1996 Toyota Corolla 1.3 XL / 2005 Toyota Corolla 1.6 Terra / 2011 Fiat Linea 1.3 Multijet Active Plus / 2011 Toyota Corolla 1.33 Comfort / 2023 Toyota Corolla 1.5 MDS Flame X-Pack

Toyota Club Türkiye

Düşük hızlarda gelen fren balata sesi
« : Eylül 25, 2024, 19:08:37 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 11000
  • 4 kere teşekkür edildi
Ynt: Düşük hızlarda gelen fren balata sesi
« Yanıtla #1 : Eylül 27, 2024, 17:09:21 »
Merhabalar, aynı sorun bende de mevcut ve bu kasalarda kronik. Servise belirtebilirsiniz fakat yapacakları tek şey temizliğini yaptık demek olacaktır. Birkaç yüz kilometre sonra ses yeniden başlayacaktır. Yanlış hatırlamıyorsam forumdaki değerli arkadaşlardan biri balata değişimi yapmıştı ve bu sesten kurtulmuştu. Şu an için tek çözüm bu gibi gözüküyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 215 kere teşekkür etti
  • 1349 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Eylül 27, 2024, 21:11:05 »
Fren balatasında kanal yoksa toz birikir ve ses oluşur,bu nedenle balata değişimi olacağı zaman belli markalardan takılır sorun çözülür,şimdilik temizlemek suretiyle çözüm üretilir.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 10 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ekim 04, 2024, 15:32:03 »
Bugün Toyota Plaza Borovalı'da bakıma gittiğimde balataların durumunu anlattım, bakalım dediler ve balataların bittiğini, bu yüzden öttüğünü söylediler. Benden önceki sahibi ayağı frende gezmiş herhalde. Ben 2011 Corolla'm varken taktırdığım balatayı 40.000 km'de bitirememiştim, o 20.000 kilometrede bitirmiş.
1996 Toyota Corolla 1.3 XL / 2005 Toyota Corolla 1.6 Terra / 2011 Fiat Linea 1.3 Multijet Active Plus / 2011 Toyota Corolla 1.33 Comfort / 2023 Toyota Corolla 1.5 MDS Flame X-Pack

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ekim 04, 2024, 23:34:37 »
Hocam PDA çok etkiliyor. Oldukça fazla fren yapıyor. Örneğin virajlarda, önünüzde araba olduğunda gaza basmıyorsanız kendisi fren yapıyor. Bu özelliğin balata ömrüne oldukça fazla negatif etkisi olduğunu düşünüyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 10 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ekim 08, 2024, 21:49:14 »
Gerçekten dediğiniz gibi çalışıyor. Aracı ilk aldığım gün birkaç kez tehlikeli bir durum olmamasına rağmen, çarpışma önleme uyarısı vermeden kendi kendine araç fren yapınca çok idrak edememiştim sebebini. Biraz kurcalayınca PDA’nın varlığından haberdar oldum ve anında kapadım. Hala da kapalı geziyorum. Yani evet faydalı bir sistem neticede ama, bizim trafik koşullarımızdan kaynaklı fazla korumacı davranıyor. (Ya da davranmak zorunda kalıyor mu demeliyim?)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ekim 09, 2024, 19:30:20 »
Bunu geliştiren mühendisin Türkiye trafiğini düşünerek yaptığını sanmıyorum. Onun dışında özellik kullanışlı. Takip mesafesini korumada ve yavaşlamada çok işe yarıyor. Tabii ayağınızın alışması lazım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 4 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Kasım 21, 2024, 22:10:45 »
Benim araç da 61.000 kmde.düşük hızda ve hafif basınca bazen ses yapıyor.usta balata daha bitmemiş dedi devam ediyorum bakalım

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 31050
  • 9 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Kasım 23, 2024, 17:18:35 »
Herkese merhabalar. 4 gün önce yaklaşık 5 yıldır çok severek kullandığım 2011 1.33 Corolla'm ile vedalaştım ve 2023 1.5 Flame X-Pack Corolla'ya geçtim. Araç ile 4 günde her türlü uzun yol, trafik, performanslı sürüş vb. durumları deneme imkanım oldu ve fark ettiğim bir kusur var. Araç ile şehir içinde ilerlerken çok bariz bir bitik balata sesi geliyor. Sesin geldiği hız aralığı 10-0 arası. Yani dur-kalk trafikte otomatik vitesli aracın fazla ilerlememesi için frene basarken çıkıyor. 50,60 veya daha yüksek hızlardan çok daha sert frenlemeler yaptığımda ses yok. Aracı 19.500 kilometrede aldım. Bu kilometrede balatanın bitme ihtimalinin düşük olduğunu düşünüyorum açıkçası.

https://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=95877.0 Konu açmadan önce bu konuyu da inceledim, ancak benim aracımda bu şekilde yolda ilerlerken gelen bir ses yok. Benzeri ses, sadece çok düşük hızlarda frene basınca geliyor. Fren pedalında herhangi bir boşluk veya titreme de yok. Aracı haftaya servise bakım için götüreceğim, gitmeden önce bu sorunu başka yaşayan varsa belki bana fikir verebilir diye buraya sormak istedim.

Hocam bu dediğiniz bende de vat, şehir içi dur kalklarda, park ederken, frene basıp çekince fazla ses geliyor

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 125000
  • Model Yılı: '20
  • 11 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Kasım 26, 2024, 16:37:46 »
Öncelikle iyi forumlar,
Aracı yeni olarak aldıktan 1000km sonra frene bastığım zamanlarda balatalardan ıslık sesine benzer bir ses geliyordu. İlk 10.000 bakımında söyledim, sprey sıktıklarını söylediler, ve ses geçti.
Yeni araçlarda kronik bir problem olduğunu duymuştum, aklınızda olsun.
 :saygi:
Yaşlanarak değil, yaşayarak kemale erilir.
Zaman insanları değil, armutları olgunlaştırır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Kan Grubu: ---
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Şubat 13, 2025, 11:56:36 »
Selamlar,

Ben de aynı model ve paket araca sahibim. Aynı sorunu yaşıyorum. 10.000 km bakımında servise durumu ilettim. Temizlik yapıldı fakat bir süre sonra ses dayanılmaz bir hal alınca tekrar gittim ve temizlikten bir süre sonra rahatsız edici sesin geri geldiğini söyledim. Garanti kapsamında balatalar değişti fakat 3-5 bin km sonra tekrar aynı sorunu yaşamaya başladım.

Sanırım Tokay Bey'in dediği gibi de oluyor. Zamanla sorun çıkarmayan yedek parçaya ulaşabiliriz belki.

Bir de balatalarda kullanılan hammaddelerin çevreye zarar vermemesi açısından değiştirildiğini ve bunun da bazı balatalarda sese sebep olabileceğini duymuştum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 19000
« Yanıtla #11 : Mayıs 30, 2025, 11:24:31 »
Islık sesi bende de uzun süredir mevcuttu. 2023 model aracım hünz 19000 km de ancak bugün 20bin bakımına götürdüm. Balataların bitmiş olduğunu ve hava kanalı nedeniyle olmadığını kullanım kaynaklı olduğunu ilettiler. Açıkçası şaşırdım. Aracı çok frenli kullanan birisi değilim, yalnızca işe gidiş gelişlerimde yaklaşık 1km yol yokuş aşağı bir yol olduğu için fren basmak durumundayım her gün, genelde de şehir içi kullanıyorum. 19bin km de balataları bitirmeyi başaranlar oldu mu aranızda acaba? Yoksa servisin oyununa mı geliyorum?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 93000
  • Model Yılı: '19
  • 162 kere teşekkür etti
  • 107 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Mayıs 30, 2025, 17:42:17 »
Islık sesi bende de uzun süredir mevcuttu. 2023 model aracım hünz 19000 km de ancak bugün 20bin bakımına götürdüm. Balataların bitmiş olduğunu ve hava kanalı nedeniyle olmadığını kullanım kaynaklı olduğunu ilettiler. Açıkçası şaşırdım. Aracı çok frenli kullanan birisi değilim, yalnızca işe gidiş gelişlerimde yaklaşık 1km yol yokuş aşağı bir yol olduğu için fren basmak durumundayım her gün, genelde de şehir içi kullanıyorum. 19bin km de balataları bitirmeyi başaranlar oldu mu aranızda acaba? Yoksa servisin oyununa mı geliyorum?
19 binde balata bitmez diye düşünüyorum. 2019 model aracımın balatalarını Ramazan Bayramı'ndan önce 82 bin km'deyken değiştirdim. Özel servis ustası 10 bin daha gider dedi ama ben uzun yola çıkacağım için değiştirttim. Bilginize.
O

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 10 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Haziran 08, 2025, 02:23:53 »
Bir güncelleme yapmak istedim, serviste balatalar değiştikten yaklaşık 3-4 ay sonra(4000 km kadar kullandım bu süreçte) ses tekrar başladı. Servise tekrar gittim ve garantiden değişim yapıldı, çıkan balataları da bana gösterdiler ve balatalarda görünür bir deformasyon yoktu. Ardından ben yine bir 5000 km yol yaptım ve ses tekrar başladı, hatta bu sefer seviye atladı bile diyebilirim. Ses çok daha fazla geliyor, yine aynı hız aralığında, bu sefer öncekinden farklı olarak biraz yol yaptıktan sonra geliyor. Artık ısındığından mıdır nedir, ses ilk çalıştırmadan sonraki ilk birkaç km'de hiç gelmiyor ama daha sonra gelmeye başlıyor.