Gönderen Konu: Klima Performansı ve Çalışma Problemi  (Okunma sayısı 893 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
Klima Performansı ve Çalışma Problemi
« : Ağustos 17, 2023, 16:19:24 »
Selam, çift bölgeli otomatik klima mevcut (aslında 3 bölgeli olsa daha iyi olur, arka taraf genelde daha serin oluyor öne göre). Geçen yolda fark ettim, klima performansında düşüş var. Ön yolcu tarafı, sürücü tarafına göre biraz daha soğuk üflüyor (yüze yönlendirme konumunda fark ettiğim). Dereceyi düşürdüm, soğuma o oranda etkili olmadı. Buradaki tespit ve tahminlerimi yazayım, bilgisi ve fikri olanlar yardımcı olacaktır.

Klima ön yolcu tarafı daha iyi soğutuyor, sürücü tarafı daha az (koltuk değiştireyim, belki değişir :) )
Dereceyi düşürdüğüm halde soğutmada etkili fark olmadı.
Varacağım yere yakın AC Off ve Dış Sirkülasyon yaparım ve bir süre öyle kullanırım sistemde nem kalmaması için. Bu sefer yolcu tarafından buz atma durumu oluştu.
Farklı yönlendirmeleri (ayak, ön cam) denedim, sirkülasyon çalışıyor.
Sistemde anormal ses yok (buz atma anı dışında).
Dış sirkülasyon ve iç sirkülasyonu da denedim, performansta değişim fark edemedim (elle kontrol).
Düşündüklerim;
Polen filtresi görevini iyi yapamıyor ve hava akımını engelliyor olabilir.
Klima gazında azalma var.
Bir olasılık da iç-dış sirkülasyon klapesi iyi çalışmıyor. Ama bu durumda sağ-sol ısı farkını açıklamıyor diye düşünüyorum.

Toyota Club Türkiye

Klima Performansı ve Çalışma Problemi
« : Ağustos 17, 2023, 16:19:24 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
Ynt: Klima Performansı ve Çalışma Problemi
« Yanıtla #1 : Ağustos 18, 2023, 02:00:35 »

Merhabalar hakan bey,
İki ihtimal var ya klima gazı eksilmiş yada tam evaporatör girişinden önce regülatör var o tıkanmış yada bozulmuş olabilir,regülatörün görevi gazı kısmak kapatmak yada tam göndermek,eğer regülatör gazı az gönderirse gaz evaporatör içerisinde en yakın noktadan döner geri ön radyatöre emilir ve erken dönem gaz evaporatör giriş çıkış borularının olduğu yerde buzlanmaya sebeb olur,aynı senaryo (buzlanma) eksik seviyedeki gazda da oluşur,iyi bir klimacı gazı tüp içeriden toplayarak eksiklik varmı ölçebilir,eğer gaz miktarı yeterliyse regülatöre bakın.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #2 : Ağustos 20, 2023, 09:05:38 »
Teşekkürler Ümit Bey.
Polen filtresini söktüm, çok pis değildi, temizleyip geri taktım. Ulaşması çok meşakkatli. Yönlendirme, dış-iç klapeleri normal çalışıyordu. Dereceyi düşürdüğümde havalandırmadan gelen hava aynı oranda soğumuyor. Bu hafta gazı kontrol ettirmeyi düşünüyorum.
Motor bölümünde borulara baktım, sistemdeki bir boru soğuk (daha soğuk olmalı sanki), diğeri sıcak.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ağustos 20, 2023, 11:46:51 »
Merhaba Hakan Bey,

Polen filtresinden olmaz, dış havalandırma klape tek parçadır, "dış hava" kapalıysa dereceyi yükselttiğinde kalorifer kullanılarak ısı artırılıyor. Gaz eksik olsa klima ya hiç çalışmaz yada iki taraftada performans düşer ki zaten gaz eksikse kaçak var demektir.

Şöför tarafı regülatör veya mevcutsa çift yön klape arızası.

Yetkiliye gitmende fayda var. 
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #4 : Ağustos 20, 2023, 15:30:15 »
Merhaba Tekin Bey; çift yönlü sistem. Yolcu tarafı sürücü tarafına göre daha serin üflese de dereceyi düşürdüğümde (Low) soğuma belirgin düşmüyor sanki (elle kontrol). Sonuçta iki yönü farklı sıcaklığa bir şekilde ayarlaması lazım ama Çift yön klapenin yerini bulamadım torpido arkasında.

Sağ taraftan buz atması da aynı sebepten kaynaklanıyor bence.

Gaz 14 senelik.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #5 : Ağustos 20, 2023, 21:43:03 »
Çift yönlü klapeler varsa, torpido içinde evaporatörlerin bulunduğu ısıtma soğutma kutusu içinde olacaklarından, eğilerek görünmeleri zor olabilir.

Buzlanma olduğunu söylediğin için, ben en kolay ve basit yöntemle başlamanı tavsiye ederim.

Ön tamponu sök sonra klima radyatörünü bağlantı borularını sökmeden yana doğru çevirerek arkadan öne doğru temizle. Dış klima radyatörleri basınçlı gazı soğutamazsa, torpido iç kısımda buzlanma oluşur. Aynı şey nofrost olmalarına rağmen ev buzdolaplarında da olur. Yaş almış otomobillerde klima radyatörünün dışardan görüntüsü temiz gibi görünsede asıl birikinti arka tarafında oluyor.

Temizlik sıvısı olarak genel temizlik "Sirkelim" isimli temizleyici kullanabilirsin.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #6 : Ağustos 21, 2023, 18:44:23 »
Radyatörler temizdi diye hatırlıyorum ama kontrol edeceğim. Mantıken buzlanma (kuvvetle muhtemel evaporatör üzerinde) daha soğuk yapacakmış gibi gelse de aslında oradan hava akışını azalttığından, geçen havanın sıoğumasını da engelleyecektir.
Bu arada aracın altına baktım, klima su gider hortumundan su damlamıyordu, sürücü tarafı, pedalların oradan bir yerden damlama yapıyordu, muhtemelen klima gideri tıkalı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #7 : Ağustos 21, 2023, 21:35:58 »
Eczaneden en büyükboy şırınga ve serum hortumu alıp, o tahliye hortumundan yukarı doğru Beyaz Sirke basmalısın.

Yalnız buzlanma sebebinin tıkanıklık olduğunu düşünmüyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #8 : Kasım 23, 2024, 19:42:30 »
Cevaplamakta geç kalmışım, klima gazı eksikliği kaynaklı bir durum. Olması gereken 485 Gr gibiyken, 350'lere düşmüş, uygun ürünle tamamlandı ve sorun kalmadı.