Gönderen Konu: Toyota Corolla 1.6 vvt-i yağ yakma sorunum  (Okunma sayısı 3430 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 170000
  • Model Yılı: '02
Toyota Corolla 1.6 vvt-i yağ yakma sorunum
« : Mart 09, 2023, 14:15:46 »
Arkadaşlar herkese merhaba, yardımınıza ve tavsiyelerinize ihtiyacım var.

Aracım 2002 model hacthback toyota corolla 1.6 vvt-i Km: 169.000

Aracımı 4-5 ay önce aldım, (alırken ustaya da gösterdim ve expertizede soktum motorunda hiç bir sorun olmadığı, aksine iyi olduğu söylendi) . Titiz biri olduğumdan alır almaz yağ değişimi ve diğer bakımlar için Konya'daki bir özel servise bıraktım. Aracıma 5-30 castrol yağ koyuldu. Yağ değişiminden sonra yaklaşık 2000 km yol yaptım ve aracımın yağ çubuğuna baktığımda çubukta hiç yağ kalmamıştı. Aynı yere gittim ve usta yağın çok ince gelmiş olabileceğini ve yakmış olabileceğini, 10-40 koyup denememiz gerektiğini söyledi. 10-40 koyup tekrar denemek için yaklaşık 1500 km yol yaptım ve 0,75-1 litre arasında eksildiğini gördüm. Bunun üzerine Ankara'da bulunan dörtnal otomotivi aradım ve 10-60 yağ denememi, 2. & 3. yağ değişiminden sonra verim alabileceğimi söylediler. Şuan da 10-60 yağı deniyorum yaklaşık 1000 km yol yaptım ve yarım litre eksiltme yaptı.

Birkaç usta gezdim aracımı incelemeden kaputunu bile açmadan rektifiye yapılması gerektiğini söylediler, fakat kafama yatmayan konu şu 169.000 km'de bir Toyota'ya (km sorgusuda yaptım, km düşürme yok aracım hatasız boyasız) motor yaptırmak bana mantıklı gelmiyor. Başka bir sorun olabilir mi? rektifiye işlemi yaptırmadan önce baktırmam gereken bir yer, bir parça vs var mıdır? Rektifiye olmadan çözülebilir mi? Usta tavsiyesi ve diğer tüm tavsiyelere açığım, yorumlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum, şimdiden herkese teşekkür ederim.

Toyota Club Türkiye

Toyota Corolla 1.6 vvt-i yağ yakma sorunum
« : Mart 09, 2023, 14:15:46 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 144000
  • Model Yılı: '13
  • 170 kere teşekkür etti
  • 120 kere teşekkür edildi
Ynt: Toyota Corolla 1.6 vvt-i yağ yakma sorunum
« Yanıtla #1 : Mart 10, 2023, 13:39:15 »
Arkadaşlar herkese merhaba, yardımınıza ve tavsiyelerinize ihtiyacım var.

Aracım 2002 model hacthback toyota corolla 1.6 vvt-i Km: 169.000

Aracımı 4-5 ay önce aldım, (alırken ustaya da gösterdim ve expertizede soktum motorunda hiç bir sorun olmadığı, aksine iyi olduğu söylendi) . Titiz biri olduğumdan alır almaz yağ değişimi ve diğer bakımlar için Konya'daki bir özel servise bıraktım. Aracıma 5-30 castrol yağ koyuldu. Yağ değişiminden sonra yaklaşık 2000 km yol yaptım ve aracımın yağ çubuğuna baktığımda çubukta hiç yağ kalmamıştı. Aynı yere gittim ve usta yağın çok ince gelmiş olabileceğini ve yakmış olabileceğini, 10-40 koyup denememiz gerektiğini söyledi. 10-40 koyup tekrar denemek için yaklaşık 1500 km yol yaptım ve 0,75-1 litre arasında eksildiğini gördüm. Bunun üzerine Ankara'da bulunan dörtnal otomotivi aradım ve 10-60 yağ denememi, 2. & 3. yağ değişiminden sonra verim alabileceğimi söylediler. Şuan da 10-60 yağı deniyorum yaklaşık 1000 km yol yaptım ve yarım litre eksiltme yaptı.

Birkaç usta gezdim aracımı incelemeden kaputunu bile açmadan rektifiye yapılması gerektiğini söylediler, fakat kafama yatmayan konu şu 169.000 km'de bir Toyota'ya (km sorgusuda yaptım, km düşürme yok aracım hatasız boyasız) motor yaptırmak bana mantıklı gelmiyor. Başka bir sorun olabilir mi? rektifiye işlemi yaptırmadan önce baktırmam gereken bir yer, bir parça vs var mıdır? Rektifiye olmadan çözülebilir mi? Usta tavsiyesi ve diğer tüm tavsiyelere açığım, yorumlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum, şimdiden herkese teşekkür ederim.

Merhaba Suavi bey,
Öncelikle geçmiş olsun. Dörtnal Otomotivi aramanız iyi olmuş. Orada Ogün Usta vardır ve işinde gerçekten iyidir. Benim aracım şu an 302500 km de ve ben dede aynı sorun var. Yağ yakmaya başladı. Bu araçlar alışık olduğumuz diğer markalar gibi yağ yakınca siyah duman atmıyor ki anlayalım hemen. Ben de değerli forum üyelerinin ve Ogün Ustanın tavsiyeleri üzerine şimdilik 10/60 yağ kullanıyorum. Tamamen kesti demeyelim ama azalttı yakmayı. Bu arada sizin araçta LPG var mı bilmiyorum ama ben de yok. Aracın yağını ayda bir kontrol edin ve mutlaka ekleyin. Yağsız kalmadıktan sonra sizi yolda bırakmaz ama maalesef illaki motor rektifiye isteyecektir. İmkanınız varsa hemen yaptırın. Ben ilk sorduğumda komple işçilik dahil 30 bin lira idi. Geçen hafta ustama sordum 35 bini bulur dedi. Dolar kuru sabit duruyorken nasıl artıyor bilmiyorum ama piyasa allak bullak olmuş durumda. 
Cep telefonları;
Trafikte sosyal medya takibi veya  Kırmızı ışıkta beklerken mesajlaşma için DEĞİLDİR.
Sağa veya Sola dönerken önce sinyal sonra dikiz aynaları LÜTFEN

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
« Yanıtla #2 : Mart 10, 2023, 17:34:53 »
Önder Bey, değerli vaktiniz ayırıp cevap verdiğiniz için öncelikle teşekkür ederim.
Benimde araştırmalarım sonucunda ne denersek deneyelim geçici bir çözüm olacak, bu şekilde satıp milletin hakkına da giremem. Bu sebepten sanırım motoru yaptıracağım.
Ama araştırmalarıma göre rektifiye işleminden sonra yağ yakması düzelmeyen araçlar gördüm, sanırım işinde iyi bir ustaya yaptırmak gerekiyor.
Bu konuda yeni dörtnala güvenebilir miyiz? Nasıldır sizin bilginiz var mı acaba bu yer hakkında? Ben Konya'dayım çünkü.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 11000
  • Model Yılı: '20
  • 318 kere teşekkür etti
  • 118 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Mart 11, 2023, 12:49:40 »
Suavi bey öncelikle geçmiş olsun, aracı alırken ekspertiz yaptırdığınızı ve herhangi bir sorun olmadığını rapor ettiklerini söylüyorsunuz, bence önclikle elinizdeki raporla birlikte ekspertiz firmasına müracaat ederek rektefiye isteyen motora nasıl iyi rapor tanzim ettiklerinin hesabını sorun, gerekirse hukuki yola başvurun sonrasında isterseniz rektefiye yaptırırsınız.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 215 kere teşekkür etti
  • 1348 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Mart 11, 2023, 16:08:21 »
Önerinize katılıyorum ancak ekspertiz firmaları verdiğimiz rapor 2-3 gün geçerlidir gibi bir yaklaşım içinde olabilirler.Satan kişi de araca 10w/60 yağ koymuş,ilave katkı maddeleri ile motorda sorun yok şeklinde fikir sahibi olunmasını istemişlerdir,sonradan 5w/30 yağ konulunca elbette yağ yakacaktır,Castrol zaten biraz yağ yaktırıyor,ekspertizde kompresyon testi yapıldı mı?
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
« Yanıtla #5 : Mart 27, 2023, 11:33:25 »
Hayır yapılmadı Tokay Bey, açıkçası hiç aklıma bile gelmedi onu yaptırmak. Tamamen ekspertize ve ustaya güvendim. Fakat söylediğiniz gibi aracın yağ yakmaması için çeşitli katkılar atılıyormuş. Ancak bir sonraki yağ değişiminde anlaşılabiliyormuş.
Artık kadere razı gelip aracımı yaptıracağım büyük ihtimalle. Bu durum harici aracımdan çok memnunum, şuanda 10/60 yağ koyarak binmeye devam ediyorum.
Güncel eksiltme durumu 2500 km'de 1 litreye yakın.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
« Yanıtla #6 : Nisan 05, 2023, 15:19:51 »
KONU HAKKINDA GÜNCELLEME!!
Uzun araştırmalar sonucu aracımı Ankara Yeni Dörtnal Toyota'daki sadık ustaya gösterdim. Aracımın motorunda hiçbir sorun olmadığını, yağ yakma sorununun %90 külbütör kapağı denilen parçadan kaynaklandığını söyledi.
Umarım dediği gibidir, en kısa sürede Ankara Dörtnala gidip sorunun tespitini yaptıracağım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • Kilometre: 250000
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Ekim 23, 2025, 08:54:09 »
merhaba 6 ay kadar önce 2002 corolla sedan sol aracımın motoru komple yapıldı 300.000km idi halen yağ eksiltme bir miktarda olsa devam ediyor aracım lpgli. yağ olarak 10-40 kullanıldı. motor yapıldığı için yağı 10-30 ile değiştirmek uygun olur mu kitapcıkta yazdığı gibi...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 3 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ekim 23, 2025, 10:21:36 »
merhaba 6 ay kadar önce 2002 corolla sedan sol aracımın motoru komple yapıldı 300.000km idi halen yağ eksiltme bir miktarda olsa devam ediyor aracım lpgli. yağ olarak 10-40 kullanıldı. motor yapıldığı için yağı 10-30 ile değiştirmek uygun olur mu kitapcıkta yazdığı gibi...
Hocam kitapçıkta 5w30 yazıyor diye biliyorum. Ayrıca 300.000 km araca 5w30/10w30 yağ koyulması çok makul olmaz. Şuan kullanılan 10w40'tan daha çok yağ eksiltebilir. Tabi motor nasıl yapıldı ona göre karar vermek lazım. Eskiden mobil 1 0w40 yağı new life, mobil 1 5w50 yağı peak life, mobil 1 10w60 yağı ise extended life olarak isimlendirilirdi. 100.000 km üstüne 5w50, 150.000 km üstüne 10w60 tavsiye ediliyordu. Soğuk bir memlekette iseniz o motora mobil 1 0w40 deneyebilirsiniz. Değilse mobil 1 5w50 yağ eksiltmesine fayda verebilir şuan kullanılan 10w40 a göre. 10w40 yarı sentetik bir yağ. Bu söylediğim yağlar çok daha premium yağlardır. Viskozite ile beraber kullanılan yağın kalitesi de yağ eksiltmede önemli faktörlerdendir.
Sanırım Antalya'dasınız. Mobil 1 5w50 LPG de göz önüne alındığında daha münasip olacaktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • Kilometre: 250000
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Ekim 24, 2025, 08:46:46 »
Hocam kitapçıkta 5w30 yazıyor diye biliyorum. Ayrıca 300.000 km araca 5w30/10w30 yağ koyulması çok makul olmaz. Şuan kullanılan 10w40'tan daha çok yağ eksiltebilir. Tabi motor nasıl yapıldı ona göre karar vermek lazım. Eskiden mobil 1 0w40 yağı new life, mobil 1 5w50 yağı peak life, mobil 1 10w60 yağı ise extended life olarak isimlendirilirdi. 100.000 km üstüne 5w50, 150.000 km üstüne 10w60 tavsiye ediliyordu. Soğuk bir memlekette iseniz o motora mobil 1 0w40 deneyebilirsiniz. Değilse mobil 1 5w50 yağ eksiltmesine fayda verebilir şuan kullanılan 10w40 a göre. 10w40 yarı sentetik bir yağ. Bu söylediğim yağlar çok daha premium yağlardır. Viskozite ile beraber kullanılan yağın kalitesi de yağ eksiltmede önemli faktörlerdendir.
Sanırım Antalya'dasınız. Mobil 1 5w50 LPG de göz önüne alındığında daha münasip olacaktır.

evet antalyada yaşıyorum motorda pistonlara varana kadar herşey değişti 0dan yapıldı motor önerinizi dikkate alacağım teşekkür ederim