Değerli dostlar merhaba ;
Toyota auris 2012 1.4 d 4d dizel araç sahibiyim. Aracım 120.000 km civarında aracın ilk sahibiyim.
Aracımın son 1 yıldır dikkate değer bir sorunu var. Bu döneme kadar hiç sorunsuz ve keyifle kullandığım aracımla ilgili bu sorunu her platformda araştırsam da şimdiye kadar bir çözüm bulamadım. Birde buradaki değerli üstatlardan yardım almayı belki aynı sorunu yaşayan değerli dostlardan tavsiye almayı umuyorum. Aracımı her 10.000 km de rutin bakımlarını her dönem yaptırdım. (ilk 5 yıl resmi serviste sonra özel serviste ) Hiç arızası olmadığı için bakım harici değişen - tamir gören bir parçası olmadı. Araç tam da 1 yıl önce ustasıyla da aramızın bozulmasına sebep olacak bir tatsızlık çıkardı. Aracımın Bakım lambası normal bakımın üzerinden henüz 5 ay geçmiş olmasına rağmen daha 10.000 km yi tamamlamasına 6000 km kala yanmaya başladı. Daha önce aracın bakım lambasının yandığını hiç görmedim. Her zaman gittiğim özel Toyota servisinde ustama durumu anlatınca getir bi bakalım dedi. Bu arada bakım ışığından kastım arıza lambalarından Anahtar işareti, kontağı açmadan basılı tutuğumuzda ----- başlayıp ----,---,--,-, şeklinde .çizgilerden sonra bakım kilometresini sıfırlayıp sönen lamba. Benim aracımda sıfırlamadan kısa süre sonra tekrar yanıyor. Servise gittiğimde ustanın tabiriyle ''Serkan abi senin motor yağına mazot karışmış, sen aracı randımanlı kullanmıyorsun. partikül filtren doluyor araç mazotu motor yağ haznesine pompalıyor'' şeklinde ifadesinden sonra motor yağı motor yağ filtresi değişimi yaptıktan sonra her bakımda yaptığımız gibi re jenerasyon işlemi yaptı. Re jenerasyondan kasıt, yakıt haznesine bir yakıt katkısı ekledikten sonra cihaza bağlanan araçta %100 olarak görünen partikülün 4. vites 80 km hızda cihaza bağlıyken ateşlemenin partiküle yönlendirilip %40 Lara kadar düşen partikül doluluk oranı işlemi. Bu işlemden sonra aracı 6 ay kadar sonra normal bakıma getirdim ve rutin olarak motor yağı yağ filtresi ile tüm filtreler değiştikten sonra yine re jenerasyon yaptık ve bir 6 ay kadar daha sonra yine bakım lambası yandı. Aracıma bu kez kendim partikül temizleyici bir yakıt katkısı koyarak motor yağını değiştirdim. Motor yağını değiştirirken yağın önce sıvı sonra koyu sonra tekrar sıvı olarak boşaldığını gördüm. Yağı değiştirmeden önce motor yağ seviyesinin yükseldiğini ölçmüştüm. Ardından henüz 1 ay sonra yine bakım lambası yandı ve motor yağını ölçtüğümde yine motor yağında artış gözlemledim. Değerli dostlar şu aşamada aracımı yaklaşık 2012 yılından beri aynı yerde kullanıyorum Ankara trafiğinde yılda 2 kez uzun yola çıkarım aracım yarı otomatik şanzıman, ustanın bahsettiği ''sen bu aracı randımanda kullanmıyorsun'' tabirinden dolayı arabayı genelde spor moda yada manuel'e alarak kullanıyorum ancak son 1 yıldır bu sorunu yaşayıp önceki yıllarda yaşamadığım için aracımda çekişte bir düşüklük yada motor sesinde farklılık gibi bir anormallik görmediğimden, problemin partikül filtresinden kaynaklanıyor olduğundan şüpheliyim. Benzer sorunla karşılaşan kullanıcılardan veya üstatlardan her türlü tavsiyeye açığım. Kesin çözüme en az maliyetle nasıl ulaşırım. Ankara da hangi servise baktırmam gerekir saygılar sevgiler...