Gönderen Konu: C-HR Yakıt Tüketiminin Artması (1.2 turbo benzin)  (Okunma sayısı 4022 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: C-HR
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 12000
  • Model Yılı: '20
  • 6 kere teşekkür etti
C-HR Yakıt Tüketiminin Artması (1.2 turbo benzin)
« : Eylül 18, 2022, 13:23:17 »
Merhaba.

2020 Kasım ayında CHR aracımı sıfır olarak aldım. Salgından ötürü çok az kullandım ve henüz 12.000 km'ye geldi. Sorunsuz geçen zamanlardan sonra yaklaşık 2-2,5 aydır fark ettiğim bir problem var. Araç 1.2 turbo ve cvt şanzımana sahiptir.

Eskiden aracı ilk kaldırdığımda yakıt tüketim ibrasi bir anda son seviyeye ulaşmıyordu. Dur kalk yaptığımda da aynı durum geçerliydi. İzmir şehir içinde yakıt tüketimin en fazla 8,3 lt oluyordu. Şimdi araç dururken gaza dokunmamla birlikte anlık yakıt sarfı son değer ulaşıyor. Yine eskiden sport moda aldığımda ilk gaz tepkisi olarak bir anda ileri atılıyor ve koltuğa itiyordu. Şimdi yine fark oluyor öncelikle devir saati bir anda 4000'lere geliyor. Sonuç olarak eskisi gibi turbo araç kullanıyormuş hissi kayboluyor. 2018 model 1.6 Corrolla aracım gibi hissediyorum.

Düz yolda devam ederken eskisi gibi gidiyor. Anlık yakıt tüketimi düşüyor. Ancak ara hızlanmalarda yine yukarıda anlattığıma benzeyen durumlar oluyor. İlginç bir yan ise araç bunu her zaman yapmıyor. İki kez servise götürdüğümde servis randevusunda bir kaç gün önce veya o gün düzeldi. O zamanda incelediler ancak tüm verileri normal dediler. Sonra yine aynı durumlar tekrarladı.

Sorunumu ne kadar iyi ifade edebildim bilemiyorum. Yorumu olan, benzer durumları yaşayanlar yardımcı olabilirse çok mutlu olurum.

Toyota Club Türkiye

C-HR Yakıt Tüketiminin Artması (1.2 turbo benzin)
« : Eylül 18, 2022, 13:23:17 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 95000
  • Model Yılı: '17
  • 156 kere teşekkür etti
  • 401 kere teşekkür edildi
Ynt: C-HR Yakıt Tüketiminin Artması (1.2 turbo benzin)
« Yanıtla #1 : Eylül 18, 2022, 17:44:43 »
Merhaba.

2020 Kasım ayında CHR aracımı sıfır olarak aldım. Salgından ötürü çok az kullandım ve henüz 12.000 km'ye geldi. Sorunsuz geçen zamanlardan sonra yaklaşık 2-2,5 aydır fark ettiğim bir problem var. Araç 1.2 turbo ve cvt şanzımana sahiptir.

Eskiden aracı ilk kaldırdığımda yakıt tüketim ibrasi bir anda son seviyeye ulaşmıyordu. Dur kalk yaptığımda da aynı durum geçerliydi. İzmir şehir içinde yakıt tüketimin en fazla 8,3 lt oluyordu. Şimdi araç dururken gaza dokunmamla birlikte anlık yakıt sarfı son değer ulaşıyor. Yine eskiden sport moda aldığımda ilk gaz tepkisi olarak bir anda ileri atılıyor ve koltuğa itiyordu. Şimdi yine fark oluyor öncelikle devir saati bir anda 4000'lere geliyor. Sonuç olarak eskisi gibi turbo araç kullanıyormuş hissi kayboluyor. 2018 model 1.6 Corrolla aracım gibi hissediyorum.

Düz yolda devam ederken eskisi gibi gidiyor. Anlık yakıt tüketimi düşüyor. Ancak ara hızlanmalarda yine yukarıda anlattığıma benzeyen durumlar oluyor. İlginç bir yan ise araç bunu her zaman yapmıyor. İki kez servise götürdüğümde servis randevusunda bir kaç gün önce veya o gün düzeldi. O zamanda incelediler ancak tüm verileri normal dediler. Sonra yine aynı durumlar tekrarladı.

Sorunumu ne kadar iyi ifade edebildim bilemiyorum. Yorumu olan, benzer durumları yaşayanlar yardımcı olabilirse çok mutlu olurum.

Merhaba,

Tecrübeli arkadaşlar daha sağlıklı yorum yapacaklardır ancak anlattıklarınızdan benim aklıma ilk filtreler geldi. Hava filtresi, yakıt filtresi.. Yakın zamanda değişti mi değişmedi ise burdan kaynaklı olabilir diye düşünüyorum..
2017 C-HR Hybrid Diamond

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Eylül 18, 2022, 18:12:45 »
Aracın bakımı en son ne zaman yapıldı?
Ankattıklarınıza binaen bakımın geciktiği yönünde bir intiba edindim,aracı hiç kullanmasanızda yıllık bakım yapılmalı yoksa içindeki yağ özelliğini kaybettiği için çok çeşitli sorunlar çıkarır,eğer bakıma giderseniz yetkili servis hava filtresini değiltirmeyecektir siz değişimi konusunda ısrarcı olun en kötü ihtimalle alıp siz değiştirin,hava filtresi aracın çekişi ve yakıtı konusunda en etkili faktördür,ülke geneline göre nem oranının yüksek olduğu bölgede yaşıyorsunuz o yüzden filtre havadaki nemi ve tozu emerek taş gibi oluyor motorun ihtiyacı olan havayı geçirmediği zaman her türlü sorun oluşuyor.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Eylül 18, 2022, 19:05:52 »
Bakmak lazım, arkadaşın arabasına fare girmişti. Kim bilebilir ki fare hava deliğini kapatacak ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 6 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Eylül 18, 2022, 22:33:12 »
Aracın bakımı en son ne zaman yapıldı?
Ankattıklarınıza binaen bakımın geciktiği yönünde bir intiba edindim,aracı hiç kullanmasanızda yıllık bakım yapılmalı yoksa içindeki yağ özelliğini kaybettiği için çok çeşitli sorunlar çıkarır,eğer bakıma giderseniz yetkili servis hava filtresini değiltirmeyecektir siz değişimi konusunda ısrarcı olun en kötü ihtimalle alıp siz değiştirin,hava filtresi aracın çekişi ve yakıtı konusunda en etkili faktördür,ülke geneline göre nem oranının yüksek olduğu bölgede yaşıyorsunuz o yüzden filtre havadaki nemi ve tozu emerek taş gibi oluyor motorun ihtiyacı olan havayı geçirmediği zaman her türlü sorun oluşuyor.

Mesajınız için teşekkür ederim. Aldığım dönemde salgın ve sokağa çıkmak yasakları olduğu için çok kullanmadım. Kilometresi 2000-3000 arasında kaldı çok uzun süre. İlk bakım 8 ay önce yetkili serviste yapılmıştı.

Mesaj Birleştirildi: [time]Eylül 18, 2022, 22:34:47[/time]
Merhaba,

Tecrübeli arkadaşlar daha sağlıklı yorum yapacaklardır ancak anlattıklarınızdan benim aklıma ilk filtreler geldi. Hava filtresi, yakıt filtresi.. Yakın zamanda değişti mi değişmedi ise burdan kaynaklı olabilir diye düşünüyorum..

Mesajınız için teşekkür ederim. Yaklaşık 8 ay önce yetkili serviste yapılmıştı. 2020'de alınmış araç henüz 10.000'e ulaşamamıştı. 8600'ler yapıldı.

Mesaj Birleştirildi: Eylül 18, 2022, 22:37:20
Bakmak lazım, arkadaşın arabasına fare girmişti. Kim bilebilir ki fare hava deliğini kapatacak ?

Mesajınız için teşekkür ederim. Servis arıza tespiti için gittiğimde bunu kontrol ettiğini söylemişti. Anladığım kadarıyla genel kanı aracın alması gereken havayı bir şekilde almadığı noktasında yoğunlaşıyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Eylül 18, 2022, 23:50:59 »
Hocam eğer araç düzgün hava emişi yapamazsa yanma zor şartlarda gerçekleşir, normal şartlarda zaten 1 birim yakıttan alınan verim %35 en fazla 40 tır geri kalan 60 boşa atılır,buna bide düzensiz hava yakıt karışımı eklenirse işler dahada kötüye gider araç üzerindeki lampda sensörleri okuduğu değere göre yakıtı artır veya azalt emri gönderir,işi kurtarmaya çalışır ama bir yerden sonra işi kurtaramayınca arıza lambası yakar,bişeylerin yolunda olmadığını anlatmaya çalışır, hava filtresi kağıttan olduğu için havadaki bağış nem oranı yüksek olan bölgelerde o nemi kağıt emer üzerine gelen yapışan toz tanecikleri ile iyice tıkanan ve şertleşen filtre artık görevini ifa edemez olur ve motordaki Afr bozulmaya başlar normal şartlarda 14.7/1 olması gereken Afr bozuk olunca aracın yakıtı artar çekişi düşer dahada zorlanırsa katalizör hasarlarına yol açar,arızayı gidermek adına ilk başlangıç kolaydan olmalı ve zora doğru sırasıyla gidilmeli,servisten bir hava filtresi alarak değiştirebilirsiniz zaten basit bir işlem,bide araca bakımda koyulan motor yağı da çok önemlidir,yıl dolduktan sonra km beklenmemeli değşim yapılmalıdır,motor yağlarında kullanım ömrü iki şekilde dir, uygun koşullarda saklandığı zaman raf ömrü 4 yıl açılıp motora konduğunda 1 yıl yada 10 bin km'de,motor yağı özelliğini kaybettikten sonra özellikle turbo beslemeli araçlarda çok fazla güç kaybı yaşatır aynı zamanda yakıt sarfiyatı artar ve motor ömrünü olumsuz yönde etkiler,son olarak dikkat etmeniz gereken nokta üreticinin kullanım kitapçığında tavsiye ettiği vizkozite de ve speklerde yağ kullanmanız olmalıdır,iklim şartı vs gibi sözlere itibar etmeyiniz,üretici ne önermişse onu kullanınız.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Eylül 19, 2022, 00:45:06 »
Arabayı takviye ile mi çalıştırdınız ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Eylül 19, 2022, 22:36:16 »
Benim yorumum yetkili servisin kullandığı 5-30 yağdan ötürü. Fabrikasyon yağ 0-20 dir büyük ihtimalle. kalın yağın etkisini hissediyorsunuzdur. Direk enjeksiyon bir motor var diye biliyorum. Enjektör temizleyici kullanın. Motor ısındıktan sonra biraz uzun yolda sıkıştırın, motor açılsın. Sürekli sakin kullanmak da bunlara yol açabilir.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 6 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Ekim 04, 2022, 20:42:37 »
Tüm yorumlarınız ve zamanınız için teşekkür ediyorum.

Hava filtresini serviste değiştirttim. Sorun çözüldü gibi görünüyor. Yakıt kendi kendine ani artış veya azalışlar göstermiyor.
Gaz tepkileri de normale döndü. Bakım zamanı yağ konusunu da servis ile görüşeceğim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 95000
  • Model Yılı: '17
  • 156 kere teşekkür etti
  • 401 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Ekim 05, 2022, 17:54:54 »
Tüm yorumlarınız ve zamanınız için teşekkür ediyorum.

Hava filtresini serviste değiştirttim. Sorun çözüldü gibi görünüyor. Yakıt kendi kendine ani artış veya azalışlar göstermiyor.
Gaz tepkileri de normale döndü. Bakım zamanı yağ konusunu da servis ile görüşeceğim.

Sorununuzun çözülmesine sevindim..  :alkis:
2017 C-HR Hybrid Diamond