Gönderen Konu: Carina E Yakıt Pompasına Elektrik gitmiyor  (Okunma sayısı 1193 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Carina
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '97
  • 4 kere teşekkür etti
  • 13 kere teşekkür edildi
Carina E Yakıt Pompasına Elektrik gitmiyor
« : Şubat 12, 2022, 18:29:14 »
Hayırlı günler arkadaşlar hemen arızayı anlatıyorum. Aracımda yaklaşık bir ay önce sebepsiz stop etme başladı. Gün içinde sağa sola gidip tekrar bindiğimde marş basıyor, motor çalışsa da 5 sn sonra stop ediyordu. ilk etapta yakıttan sandım ama yakıtla alakası olmadığını anladım. yaptığım araştırmada pompadan kaynaklı olabileceğini, pompaya bir iki defa vurmanın geçici işe yaradığını okudum uyguladım ve çalıştı. yakında bulunan bir tamirciye kadar 10 dk mesafeyi gittim tam dükkanın önünde yine stop etti şansıma tamirciye kadar kendimi atabildim. baktıklarında pompaya enerji veren kabloda sıkıntı olduğunu tespit ettiler. küflü paslı yeri kesip yeniden temiz bağlantı yaptılar. Evet sorun çözülmüştü araç çalıştı fakat bu seferde dışarıdan çok ciddi şekilde duyulan bir pompa sesi başladı. Öncesinde böyle bir ses yoktu. Sanki 100 devirde çalışması gereken pompa 1000 devirde çalışıyordu. Bir müddet problemsiz bindim. Şuan  yeni bağlantı yapılıp çalışan araba yine aynı problemi çıkardı pompa çalışmayı bıraktı yine elektrik gitmiyor. ne olur ne olmaz diye yanıma aldığım elektrik kablosunu Akünün + kutbundan pompanın enerji kablosuna dokununca çalışıyor. çalışıyor ama sanki 2 katı hızda çalıyor. Duruma anlam veremiyorum sizce pompanın olması gerektiğinden hızlı çalışması normal midir ayrıca elektrik problemi yeni bağlantı yapılması rağmen neden tekrar baş göstermiş olabilir.

Aracı 6 sene önce aldım ve üzerindeki lpg yi söktürdüm. o zamandan beri benzinli. Araçta lpg yok.

Ekleme: Pompa sesi normalmiş önceden motor çalışınca oda çalıştığı için sesi duymuyormusum. şuan kontak çevirilince çalışıyor onun için ses geliyormuş.

Toyota Club Türkiye

Carina E Yakıt Pompasına Elektrik gitmiyor
« : Şubat 12, 2022, 18:29:14 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 93000
  • Model Yılı: '19
  • 162 kere teşekkür etti
  • 107 kere teşekkür edildi
Ynt: Carina E Yakıt Pompasına Elektrik gitmiyor
« Yanıtla #1 : Şubat 12, 2022, 19:21:47 »
Aklıma şu geldi. Daha önce başıma gelmişti. Benzin pompası mı hızlı çalışmaya başladı, yoksa depo içindeki benzinin fışkırma sesi mi? Depo içinde, benzin pompası ile depo dışında motora giden benzin hortumunu bir birine bağlayan ara bir hortum olur. Yaklaşık 20-25 cm civarında. Bu hortum zamanla yıpranıp delinmiş olabilir. Pompa, yapılan tadilat ile normal çalışınca bu hortumda benzin fışkırması artmış olabilir. Duyulan ses pompa değil de fışkırma sesidir. Depo içnde oldupu için bir sızıntı olmaz. Bu durum var ise motora yeterli benzin gelmez ve stop eder.
O

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Şubat 13, 2022, 00:23:39 »
Hüseyin Bey'in bahsettiği konu mantıklı kesinlikle söktürün bakın,pompa daha önce yeterince besleme olmadığı için sesi az geliyor olabilir,zaten o kadar ses yapacak kadar hızlı çalışıyorsa yakında yanar o pompa 5 seneden fazla Corona kullandım hiçbir zaman benzin pompası sesi duymadım,ayrıca elektrik hattınında kontrol edilmesi gerekiyor gerekirse komple hattı yenileyin çok bişey tutmaz,kabloya ek yapılırken birbirine sarma ve üzerine bant yöntemi ile yapıldıysa sıkıntı çıkarır araç soğukta olduğu için kısa sürede nemden ötürü oksit yapar en doğru yöntem lehim yapmak ve üzerine Makaron ile ısıtarak izole etmektir.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 4 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Şubat 13, 2022, 01:26:09 »
Ümit hocam önceden ses gelmiyordu. ilk kablo tamiratından sonra dediğiniz gibi "birbirine sarma ve üzerine bant yöntemi" ile yapıldı daha  sonra pompadan ciddi ses gelmeye başladı. bu şekilde yaklaşık 1 aydır kullanıyorum. farklı farklı araçlarda bindim kullandım hiçbirinde böyle ses duymadım. sanırım dediğiniz gibi yeni kablo çekerek olayı kökten halletmek lazım. yeni bağlantıda da böyle delice ses gelirse muhtemelen yanacaktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Şubat 13, 2022, 08:29:37 »
Ümit hocam önceden ses gelmiyordu. ilk kablo tamiratından sonra dediğiniz gibi "birbirine sarma ve üzerine bant yöntemi" ile yapıldı daha  sonra pompadan ciddi ses gelmeye başladı. bu şekilde yaklaşık 1 aydır kullanıyorum. farklı farklı araçlarda bindim kullandım hiçbirinde böyle ses duymadım. sanırım dediğiniz gibi yeni kablo çekerek olayı kökten halletmek lazım. yeni bağlantıda da böyle delice ses gelirse muhtemelen yanacaktır.
Depo kapağını açınca tıslama sesi geliyorsa depo havalandırması tıkanmış olabilir,buda pompayı etkileyebilir bir kontrol edin.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 4 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Şubat 19, 2022, 00:20:44 »
herkese selamlar.araç motor kısmında rölelerin olduğu yerin fotosunu ekliyorum. EFI MAIN yazan kısım yakıt pompası rolesi mi oluyor? Tahminimce role azılandı o yuzden elektrik gitmiyor. şuanda kontaktan direkt pompaya elektrık verdik sıkıntısız çalısıyor ama olması gereken roleden elektrik alması.