Gönderen Konu: HİBRİT VE LPG  (Okunma sayısı 27015 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • 1 kere teşekkür edildi
HİBRİT VE LPG
« : Mart 20, 2021, 01:22:53 »
        Arkadaşlar yaklaşık 30 yıldır Toyota kullanıcısıyım ilk arabamı 2001 yılında makyajlı corolla, 2. araban 2005 corolla, 3 arabam 2012 de Auris dizel, şimdi arabamı değiştireceğim hibrit corolla hb düşünüyorum, kullanıcıların özellikle eksi yorumlarını istiyorum. LPG taktıran varsa abartısız yorum yapmalarını rica ediyorum. Birda ben engelliyim bagajın kumandada açılmasını istiyorum. yorumlarınız için teşekkür ederim.

Toyota Club Türkiye

HİBRİT VE LPG
« : Mart 20, 2021, 01:22:53 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 253 kere teşekkür etti
  • 713 kere teşekkür edildi
Ynt: HİBRİT VE LPG
« Yanıtla #1 : Mart 20, 2021, 09:20:36 »
hybrid de lpg diye bir şey yok. lpg taktıracağım diye alacaksanız kesinlikle almayın. lpg taktığını gösteren birkaç yer var ama reklam amaçlı takmışlar. bizim herhangi bir lpg ci de normal montaj ile bu araca lpg takma şansımız yok .

Daha önce takmadıkları için tecrübeli değiller.
Bir planları yok. Mühendis planı , arge yapılmamış. Kablonun , borunun geçeceği yer belli değil.
Sorun çıktığında çözüm üretecek kimse yok.
Aracın uyumlu olup olmadığı belli değil. yazılım ne tepki verecek belli değil.

bunların dışında eğer hybrid araba alacaksanız eski 1.33 motorlu döneme döneceksiniz. aşırı güçsüz torksuz. spor modda bile yeterince güç yok. sürekli motor yüksek devir çevirmeye çalışıyor. Uzun yolda , yüksek hızda bataryaları neredeyse hiç kullanmıyorsunuz.
şanzıman a uymak zorundasınız. ya araca uyup huyuna gidip sakince arabanın istediği gibi süreceksiniz yada spor. çünkü belli gaz emirlerinden sonra arabanın debriyaj kaçırma hissi var.
bayır çıkarken batarya gücü bittiği an sadece içten yanmalı motor gücüne kalıyorsunuz ve yolda tofaşlar renault lar sizi geçebiliyor.
Arabanın motoru sürekli yüksek devir çevirdiğinden yalıtım ihtiyacı var.
Araç ağır. sadece piller değil , kablolar , şanzıman , soğutucular ve sıvıları arabayı 200 kg ağırlaştırmış.
pilleri kullanmak için sadece gaza dokunmanız gerek. kalkışta ve hafif eyimde hızı korumak için kullanabilirsiniz.
hemen hemen her gazı çektiğinizde motor stop ediyor. bu şu yönden kötü , bir anlık gazı çekmeye çekiniyorsunuz. çünkü viraja yaklaşırken gazı çekiyorsunuz stop ediyor ve tekrar bastığınız an tekrar devreye giriyor. ve bu bazen 1 2 saniye içinde bile olabiliyor.
batarya gücü azaldığında motorun devreye girdiğini hissedebiliyorsunuz.

Araç camlardan rüzgar sesi , tabandan yol sesi alıyor. Bunları zaten biliyoruz ve alıştık ama süspansiyon çok temiz çalışırken ve sessizce çukur ve tümseklerden geçerken bu kadar yol sesi alması bana göre tezat oluşturuyor.

aracın hoparlörleri kağıttan yapılmış. camın altında sadece twitter var. yabancı corollalarda ( bilmiyorum belki jbl opsiyonludur ) hem küçük bir hoparlör hem twitter var. değiştirmek mümkün ama sadece küçük twitterlar kadar boş delik var.

araç aküsü bence bu seride sorunlu. voltaj ciddi düşüyor. aracı çalıştırmak için harici bir akü olsa bile arabayı çalıştırınca iç ışıkların bir den canlanması hiç hoş değil. toros mu bu ?

bagaj ışığı yetersiz. tek bir yerden telefonun android ve ios bağlantısı var. bunu bağlayınca usbdan müzik çalacak yer kalmıyor. veya telefonu çekince elinizde bluetooth ve radyo hariç bağlantı kalmıyor.

gösterge ekranında aynı anda eko göstergesi ve yakıtı göremiyorsunuz. sürekli aşağı yukarı sağ sol hareketler yapmak gerek.
multimedia ekranda 3 bölüm var. ama seçenek yok. yani saat i , eko göstergeyi veya telefon bağlantısını kendi arasında değiştirebilirsiniz.
eko gösterge de tek bir bilgi için yapılmış. yaktığım harcadığım kazandığım elektrik verisine ulaşmak zor. dikkat dağıtıcı ..

aracın her yerini söktüğüm için biliyorum ki arabada bir renault kadar veya bir egea kadar yalıtım yok. sadece keçe var. ve keçe az gelirse diye yine keçe var. ve keçe üstüne keçe az gelirse diye yine sert keçe var.
tabanda allahtan keçe var , kapılarda hiç bir şey yok. 
aracın bakımları 15 binde ama ben kendi işgüzarlığımdan 6700 km de yağını değiştirdim. ve yağ kapkara olmuştu bile. Turbo motorlu değil sonuçta .. bukadar kısa sürede kararma yanma beklemiyordum.
aracın vergisi çok yüksek. ben 1700 küsür lira ödedim. sadece altı ayda bir bu vergiyi ödemek yakıt avantajı var mı yok mu düşündürüyor.

şimdilik aklıma gelenler bunlar...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: A-
  • Kilometre: 32000
  • Model Yılı: '19
  • 14 kere teşekkür etti
  • 89 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Mart 20, 2021, 15:05:22 »
hibirit araca lpg taktırmak çok anlamsız çünkü size maddi olarak hiç bir faydası olmayacaktır şöyle özetleyeyim:
normalde 7-8 litre/100km benzin yakan araca lpg taktırdığınızda 9-10 litre LPG/100 km yakıt ile tasarruf edebilirsiniz. 7 litre benzin 50 TL civarında iken 10 litre lpg 40 TL'ye mal olur.
hibrit araç ise 4-5 litre/100 km benzin harcar dersek, 100 km'lik yol için maliyetiniz 30 TL civarında olacaktır.
hibrit araca lpg takılınca yakıt maliyetiniz 7 litre LPG/100 km civarında olacak, mliayetiniz ise 28 TL civarında olacaktır.
Yani 100 km'de hesap yakacak olursak benzinli araçta 10 TL, hibrit araçta ise ancak 2-3 TL karınız olacaktır.
5000 TL'lik lpg masrafını çıkarmanız için 200.000 km yapmanız gerekecektir. Ayrıca buna lpg bakım masraflarını da eklersek, lpg ile kullanmak daha bile masraflı hale gelecektir.

Zaten sırf dikkat çekmek için takanlar dışında fizibilitesi olmayan bir durumu uygulamak enayilik olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
    • XenForo Destek Forumu
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 95000
  • Model Yılı: '21
  • 763 kere teşekkür etti
  • 802 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Mart 20, 2021, 15:44:29 »
Yanlış bilgilendirme yapmayalım, eğer derin bir araştırma yaparsanız hem yurt içi hem de yurt dışı lpg'li pirus kullanan fazlasıyla olduğunu göreceksiniz.
Her zaman yanlış bilinen bir şey 1.8'in hacminin yüksek olup performanslı olduğunu düşünüyor insanlar ama yanılıyorsunuz bu performans aracı değil ekonomi aracıdır.
1.8 CHR Kullandım gayet performansı da yakıt tüketimi de çok çok iyi, performans isteyen ekonomi aracı değil performans aracı alabilir, 1.5 TSI gibi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 38000
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3164 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Mart 20, 2021, 19:38:42 »
Ahmet Güve abiyi davet edelim buraya.
1.8 motorun tek farkı atkinson çevrimi kullanması. Sıkıştırma zamanında belli bir hacme kadar emme supaplarını açık bırakıyor. Efektif sıkıştırma oranı 10-11 gibi. Bu çevrimin amacı performans değil, ekonomi. 1.4-1.5 motora eşdeğer güç üretiyor. Zaten yeni üretilen 1.5 dynamic force motor da düşük devirlerde atkinson çevrimi, güç istendiği durumda ise bildiğim klasik otto çevrimi kullanıyor.

Lpg montajıyla lpg enjektörleri de yine benzin enjektör zamanlarına uyacağından bir sıkıntı olmaz.

Olabilecek tek sorun, benzinli motorun garantiden çıkmasıyla elektrikli motorun, pillerin de garantiden çıkarılması ihtimali olabilir bence.

Kendi yorumuma gelirsem, zaten az yakan bir araca niye lpg takılır hem de ilk satın alırken daha fazla para verip? Madem lpg düşünülüyor 1.6 alın ve hibritle arasındaki fiyat farkını lpg parası yaparsınız.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Mart 20, 2021, 19:51:14 »
Bi alabilsem kesinlikle takıcam,
Km yakıt maliyeti 15 kurus felan oluyor.
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 2020 Corolla Hybrid Dream
  • 174 kere teşekkür etti
  • 204 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Mart 20, 2021, 20:21:57 »
1- aracı uzun yolda kullanacaksanız lpg taktırmak mantıklı olur ama uzun yol için hibrit araba almak mantıklı olmaz. Gerek yok yani. Dizel ve turbo benzinli daha güzel tercih olur. Çünkü hibrit vergisi yüksek. Uzun yolda vergi farkını çıkarmak çok km ister. Asıl olay şehir içinde

2- aracı şehir içinde kullanacaksanız lpg devreye girmeden çoğunlukla motor stop edecektir. Sürekli start stop şeklinde çalışan sistemde lpg’nin devreye girmesine kadar motor stop etmiş olabilir. Bu da tasarrufu azaltır.

3- lpg geçiş sıcaklığı. Hibrit arabaların motorları adam gibi ısınmıyor. İstanbul kışında yarım saatlik - 45dk’lık sürüşlerin bitiminde motor suyu 60-70 derece oluyor. Daha düşük durumları da çok fazla. 5 sıcaklık modu var. İlk çalıştırma s1a ve s1b modları bitti mi benzinli motor durur. Bu noktada lpg geçiş sıcaklığına ya gelinir ya gelinmez :)

4- yurt dışında lpg’li hybrid çok var. Ama vergileri az olduğu için insanlar düşünmeden hibrit alabiliyor. Öyle olsa taktırın, şehir içinde benzin, dışında lpg kullanırsınız derdim. Ama türkiye’de diyemiyorum.

5- bu arada 2020 ekim öncesi hibritler 3551₺, sonra tescil edilenler 3881₺ mtv ödüyor.

Mesaj Birleştirildi: Mart 20, 2021, 20:27:32
bayır çıkarken batarya gücü bittiği an sadece içten yanmalı motor gücüne kalıyorsunuz ve yolda tofaşlar renault lar sizi geçebiliyor

O eski arabalar kaç beygir? 1.8 hybrid 98beygir. Neden geçilsin :) bölünmemiş yolda rampa çıkarken yeterli, bölünmüş yollarda rampa çıkarken bağırıyor ama çıkıyor. Yetersiz kaldığı yer yok bence. Fakat turbo dizel-benzinli performansı da yok.

Dağlık arazide yaşasam dizel alırdım. En kötü turbo benzinli alırdım

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Model Yılı: '19
  • 109 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Mart 21, 2021, 17:08:36 »
araç (1.8 hybrid) kilo olarak ağır ve bir performans aracı değil. ancak bu araca gitmiyor rampada bayılıyor demek doğru değil. spor modda bir çok benzinli araçtan çok çok daha iyi performansı var (benzin+elektrik motoru ile) bağırması da gayet iyi zaten elektriğin sessizliğine alışınca benzin motorunun devreye girmesi yada dış alt (camlarda ses yok) yalıtımının sesi tabi ki kulağa yüksek geliyor. sıradan benzinli bir araç çok mu sessiz çıkıyor sanki dik rampaları. tek sıkıntı jant/lastik tercihi (fabrikanın) ve tekerlek davlumbazlarının izolasyonu yetersiz
2019 Corolla Hybrid Passion X-Pack e-CVT

Efsaneler ölmez şekil değiştirir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1.6 Advance Multidrive
  • Model Yılı: '15
  • 43 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Mart 21, 2021, 22:55:10 »
Arkadaşlar neden hybrid ler 1.6 değil de 1.8 ? Zaten hem beygir olarak düşük hem de tork olarak. O zaman ne diye yüksek motor hacmi tercih edildi. Yani akülerin ağırlığını kaldırabilmek için mi böyle yapıldı? Formda bu konuya hakim arkadaşlar kısaca bilgilendirebilir lermi acaba?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 174 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Mart 21, 2021, 23:55:11 »
Motor döngüsüyle ilgili. Çok kere yazıldı. Kısaca supapların zamanlarını ayarlayarak piston silindir içinde sıkıştırma ve patlama mesafesi olarak farklı yol katediyor.

Ayrıca verim çok önemlidir. En verimli motorlar 2-2.2cc hacimli motorlardır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kilometre: 38000
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3164 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Mart 22, 2021, 18:04:34 »
Arkadaşlar neden hybrid ler 1.6 değil de 1.8 ? Zaten hem beygir olarak düşük hem de tork olarak. O zaman ne diye yüksek motor hacmi tercih edildi. Yani akülerin ağırlığını kaldırabilmek için mi böyle yapıldı? Formda bu konuya hakim arkadaşlar kısaca bilgilendirebilir lermi acaba?

Motor hacmine göre vergilendirme yapan ender ülkelerden olduğumuz için hiçbir otomotiv üreticisinin umrunda değiliz.
Yakıt ekonomisi isteyene 1.8 hibrit, performans isteyene 2.0 hibrit getirdi Avrupa'ya Toyota. 1.2T'yi de 1.8 hibritin satışlarını baltalamaması için kaldırdı, haliyle bizde de kalktı.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Mart 23, 2021, 17:35:27 »
Daha yüksek hacimli motorlar da kullanıyor Toyota Hybrid modellerinde. Yukarıda detaylar verilmiş zaten, yaklaşım sadece teknoloji ile ilgili değil. Dünya pazarı da Türkiye pazarına göre şekillenmiyor.

Atkinson çevrimde emme kanalına geri verilen yakıtın (emme supap gecikmesi ile) benzin olması durumunda ne olacağı biliniyor, önemli olan bunun lpg olması durumunda ne olacağı.

Kendi içinde belli performanslar alınsa da, tork ağırlık oranı daha iyi olan araçlar ile kıyaslanınca olumsuz görüşler ortaya konabilir. Özellikle rejeneratif frenleme ile konvansiyonel araçlara göre avantajları ortada, bu da daha çok dur kalk, şehir içi trafik koşullarında ortaya çıkıyor. Konvansiyonel ya da artı aşırı beslemeli benzinli ya da dizel ünitelere göre dezavantajı, araç kullanılsa da, kullanılmasa da batarya sistemlerinin ömrünü yitirmesi ve bu önemli bir maliyet kalemi. Örneğin arada denk geldiğim bir ilk nesil Prius mevcut, son zamanlarda nerede ise hiç hareket ettiğini görmedim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 174 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Mart 23, 2021, 23:29:52 »
Daha yüksek hacimli motorlar da kullanıyor Toyota Hybrid modellerinde. Yukarıda detaylar verilmiş zaten, yaklaşım sadece teknoloji ile ilgili değil. Dünya pazarı da Türkiye pazarına göre şekillenmiyor.

Atkinson çevrimde emme kanalına geri verilen yakıtın (emme supap gecikmesi ile) benzin olması durumunda ne olacağı biliniyor, önemli olan bunun lpg olması durumunda ne olacağı.

Kendi içinde belli performanslar alınsa da, tork ağırlık oranı daha iyi olan araçlar ile kıyaslanınca olumsuz görüşler ortaya konabilir. Özellikle rejeneratif frenleme ile konvansiyonel araçlara göre avantajları ortada, bu da daha çok dur kalk, şehir içi trafik koşullarında ortaya çıkıyor. Konvansiyonel ya da artı aşırı beslemeli benzinli ya da dizel ünitelere göre dezavantajı, araç kullanılsa da, kullanılmasa da batarya sistemlerinin ömrünü yitirmesi ve bu önemli bir maliyet kalemi. Örneğin arada denk geldiğim bir ilk nesil Prius mevcut, son zamanlarda nerede ise hiç hareket ettiğini görmedim.

15 senede değişecek pile karşılık 15 sene içinde turbo benzinli veya dizel yahut lpg’li motorlarda değişecek yenilenecek aksamlarının da fiyatları konuşulmalı. Hem de bazı zamanlarda çözümsüzlükle ve yorucu çözümlerle karşılaşılıyor. Hibrit araçların motorları gerçekten stressiz çalışıyor ve çok daha uzun süre boyunca sorunsuz çalışacağını düşünüyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Mart 24, 2021, 18:08:08 »
15 senede değişecek pile karşılık 15 sene içinde turbo benzinli veya dizel yahut lpg’li motorlarda değişecek yenilenecek aksamlarının da fiyatları konuşulmalı. Hem de bazı zamanlarda çözümsüzlükle ve yorucu çözümlerle karşılaşılıyor. Hibrit araçların motorları gerçekten stressiz çalışıyor ve çok daha uzun süre boyunca sorunsuz çalışacağını düşünüyorum.
Detaylandırmak, doğru tanımlama için kesinlikle tüm bileşenler ortaya konmalı söylediğiniz gibi. Benim değindiğim nokta yanlış anlaşılmasın, konvansiyonel motorlu araçların motor aksamları daha çok kilometre bilgisine (kullanım tarzı bir sabit olarak kabul edilirse) bağlı iken, elektrikli ve hybrid ünitelerde (hybridler kısmen konvansiyonele de dahil, elektriklilere de) batarya sistemleri kullanım döngüsü dışında şarj ile başlayan bir eskime süresine sahipler.
NiMh için 15 yıl çok ideal koşullarda olabilecek bir süre, NiCad'lar ancak bu sürelere erişebiliyor doğru kullanım dahilinde (burada da paylaşmıştım, 28 yıldır görev gören NiCad'lar da mevcut).
Ayrıca NiMh piller ısıya karşı da oldukça duyarlıdır ve yüksek ısı altında kullanım ömürleri de önemli oranda azalacaktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 253 kere teşekkür etti
  • 713 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Temmuz 18, 2023, 15:31:33 »
Lpg alehine rakamlar yuvarlanmıştır.

18.07.2023  ( benzin ve lpg ye ciddi zam geldikten sonra )

lpg ile 100km de 6.5 litre yaktığını, benzin ile 4.5 litre yakıt yaktığını varsayarak ( Tam olarak gerçek olmasa bile benim sürüş tarzım, yolum nedeniyle gerçeğe yakın tahmindir )

benzin : 34,77 tl/litre
lpg : 14.33 tl/litre

Akaryakıt fiyatlarını ve yakılan yakıt miktarlarını yuvarladım.

100 km de 14 tl den alınan gaz ile, 6.5 litre ortalama yakıt yakarak 91 tl para veririz.
100 km de 34 tl den alınan benzin ile , 4.5 litre ortalama yakarak 153 tl para veririz.

fark her 100 km de 62 tl dir.  benim gibi yılda 20 bin km yol yapan birisi için cebimize 12.400 tl kalır.

Lpg bakımı, ruhsata işletmek, muayene, aracın bakımı gibi giderler düşünülürse takılan lpg sisteminin sizi kar a geçirmesi bu şartlarda 1.5 yıl.
Benim gibi lpg yi ucuz zamanda taktırmış birisi için her geçen km karımız artıyor. Lpg ile benzin ile fiyat farkı açıldıkça daha da artacaktır.

Lpg düzgün ayar, iyi bakım gerektirmektedir. Bakım kalemine erken değiştireceğiniz bujileri ve lpg ile aracın hata yapma-yıpranma payını da eklemek gerek.
Lpg kullanırken aracın itinalı kullanılması gerek. Uzun bayırlarda, yüksek devirde, sıkışık trafikte kullanmamak araç ömrü açısından iyi olabilir.
Lpg kısa mesafelerde karlı değildir.
Lpg hybrid araçlarda özellikle şehir içinde kullanılacaksa çok kar getirmeyebilir. ( Yakıt kullanımı düştüğü için )
Hybrid e lpg takmak her gazcıda yapılabilecek bir uygulama değildir ve uyumlu lpg kitleri sınırlı ve pahalıdır.

toyota özelinde mtv fazlalığı nedeniyle hybrid ve lpg karı düşmektedir. Yüksek mtv ile özellikle bu yıl zarar bile edebilirsiniz.

Hepsi değerlendirildiğinde hybrid ve lpg belirli şartları sağlayan kişiler için mantıklı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 174 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Temmuz 18, 2023, 18:18:53 »
Lpg soruları arttı.

5613 x 2 = 11.226 TL vergi ödemiş oldum. İlave mtv zaten adaletsiz olan mtv sisteminde bizi fena vurdu