Gönderen Konu: oto hoparlör neden patlar?  (Okunma sayısı 6832 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 180000
  • Model Yılı: '05
  • 186 kere teşekkür etti
  • 250 kere teşekkür edildi
oto hoparlör neden patlar?
« : Aralık 11, 2020, 21:28:40 »
Merhabalar, uzun zamandır aracımın orjinal hoparlörlerinden memnun olmadığımdan dolayı hoparlörlerimi değiştirmek istiyordum, zaten arkadaki orjinal 13cm olanlar patlaktı sadece öndekiler sağlamdı. Pioneer ile Jbl arasında kaldım ve tercihimi harman kardon olmasından dolayı jbl cs762 modelinden yana kullandım. Orjinal hoparlörüme göre yüksek seslerim fazlasıyla netlik kazandı bass konusunda orjinal hoparlörlerim daha iyiydi açıkçası. Ta ki bugüne kadar.

Anfi vs kullanmıyorum. Teyp orjinal e120 corolla teyp'i lakin benim çok güvenerek satın aldığım jbl hoparlörlerimden bir tanesi patlamış. Cızırtılı bir ses veriyor bariz belli patlak olduğu. Yüksek ses ile müzik dinlemeyi seven bir insanım bol bol max seviyede kullanıyordum ve dinlediğim müzikten zevk alıyordum. Anfi bile olmayan teypin piyasadaki en kaliteli markalardan birinin hoparlörünü patlatmasına akıl sır erdiremedim. Bizim bu hoparlör neden patlar arkadaşlar. Yeniden hoparlör satın alacağım neye dikkat etmemiz gerekiyor bu konuda. Yeni satın alacağım hoparlöründe belli bir süre sonra patlamasını istemiyorum. Açıkçası konuya çok canım sıkıldı, çok severek kullanıyordum. Bağlantı hatası vs hoparlörün patlamasına yol açar mı? veyahut bizim teype göre hangi hoparlörü tercih etmeliyim, bu konuda deneyimlerinizi rica ediyorum, şimdiden teşekkürler.

Satın almış olduğum hoparlörün linki ve teknik özellikleri;

https://www.hepsiburada.com/jbl-cs762-hoparlor-16-5-cm-pm-HB00000D6J95
Toyota Corolla 2002 1.4 Terra e120 Sedan (2015—)
Toyota Corolla 2005 1.6 Sol Hb (2024——)

Toyota Club Türkiye

oto hoparlör neden patlar?
« : Aralık 11, 2020, 21:28:40 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 84000
  • Model Yılı: '07
  • 425 kere teşekkür etti
  • 307 kere teşekkür edildi
Ynt: oto hoparlör neden patlar?
« Yanıtla #1 : Aralık 11, 2020, 21:42:54 »
 :-\
Merhabalar, uzun zamandır aracımın orjinal hoparlörlerinden memnun olmadığımdan dolayı hoparlörlerimi değiştirmek istiyordum, zaten arkadaki orjinal 13cm olanlar patlaktı sadece öndekiler sağlamdı. Pioneer ile Jbl arasında kaldım ve tercihimi harman kardon olmasından dolayı jbl cs762 modelinden yana kullandım. Orjinal hoparlörüme göre yüksek seslerim fazlasıyla netlik kazandı bass konusunda orjinal hoparlörlerim daha iyiydi açıkçası. Ta ki bugüne kadar.

Anfi vs kullanmıyorum. Teyp orjinal e120 corolla teyp'i lakin benim çok güvenerek satın aldığım jbl hoparlörlerimden bir tanesi patlamış. Cızırtılı bir ses veriyor bariz belli patlak olduğu. Yüksek ses ile müzik dinlemeyi seven bir insanım bol bol max seviyede kullanıyordum ve dinlediğim müzikten zevk alıyordum. Anfi bile olmayan teypin piyasadaki en kaliteli markalardan birinin hoparlörünü patlatmasına akıl sır erdiremedim. Bizim bu hoparlör neden patlar arkadaşlar. Yeniden hoparlör satın alacağım neye dikkat etmemiz gerekiyor bu konuda. Yeni satın alacağım hoparlöründe belli bir süre sonra patlamasını istemiyorum. Açıkçası konuya çok canım sıkıldı, çok severek kullanıyordum. Bağlantı hatası vs hoparlörün patlamasına yol açar mı? veyahut bizim teype göre hangi hoparlörü tercih etmeliyim, bu konuda deneyimlerinizi rica ediyorum, şimdiden teşekkürler.

burak bey bende de e12 var ve ses sistemini duzeltmek istiyorum. Benim icin amac yuksek ses degil orta veya az seste bası tizi net olsun yeter. Teyip orjinal. Sizin gibi sadece hoparlor degistirsem yeterli olur mu?
Net ve guzel ses alir miyim?
Siz 13 cm diyorsunuz ama hoparlorler 16 cm...
Linkteki urunu kaldırmıslar...
E 12 corolla2007
Xp9 yaris2 2007

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 186 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Aralık 11, 2020, 22:02:33 »
:-\
burak bey bende de e12 var ve ses sistemini duzeltmek istiyorum. Benim icin amac yuksek ses degil orta veya az seste bası tizi net olsun yeter. Teyip orjinal. Sizin gibi sadece hoparlor degistirsem yeterli olur mu?
Net ve guzel ses alir miyim?
Siz 13 cm diyorsunuz ama hoparlorler 16 cm...
Linkteki urunu kaldırmıslar...

Önler 16, arkalar 13 cm hocam. Benim 13cm'lik olanlar patlaktı 16cm olanlar sağlamdı. Ses kalitesine gelince. Düşük seslerde çok fark yaşamadım orjinali ile ama yüksek seste bariz bir fark var. Jbl hoparlörler sesi çok net veriyordu bozulma vs yapmıyordu. Orijnaller max seviyede rahatsız ederken jbl ile dinlediğim müzikten keyif alabiliyordum. Tizz konusunda baya başarılıydılar ama bass konusunda orjinaller daha iyiydi. Linkteki ürünü teknik özelliklerini göstermek için attım. Şuan satışı yok bildiğim kadarıyla.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 93000
  • Model Yılı: '12
  • 563 kere teşekkür etti
  • 298 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Aralık 12, 2020, 10:43:41 »
Yüksek seste çatlar yapıyor muydu tempolu müziklerde ?ve hoparlör Watt ve RMS çıkışları nedir

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Aralık 12, 2020, 10:58:45 »
Hoparlör ses kaynağına göre güçlü kalırsa (yani örneğin hoparlör 45Wrms, teyp 20Wrms) patlaması daha kolay olur çünkü sesi daha fazla açma gereği duyarsınız. Max seviyede dinlediğinizi de yazmışsınız, normal.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Aralık 12, 2020, 19:53:05 »

Burak geçmiş olsun patlayan hoparlöri değiştirmene gerek yok tamiri mümkün ama usta bir zanaatkar olması lazım geçenlerde ben yaptırdım çokta uygun fiyata geldi 35 TL'ye yaptırdım ve şuanda gümbür gümbür bas vuruyor.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
    • XenForo Destek Forumu
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 95000
  • Model Yılı: '21
  • 763 kere teşekkür etti
  • 798 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Aralık 12, 2020, 20:15:46 »
Orjinal teyp kullanıp ve Amfi kullanmamaktan.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 186 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Aralık 14, 2020, 21:57:43 »
Yüksek seste çatlar yapıyor muydu tempolu müziklerde ?ve hoparlör Watt ve RMS çıkışları nedir

Hayır bir problemi yoktu. Teknik özelliklerine çok hakim değilim ama söyle bir alıntı yapabilirim;

JBL CS762 Hoparlör 16.5 cm
Power Handling :45W rms - 135W peak
Frequency response : 55Hz - 20kHz
Sensitivity : 93dB / 2.83v
Impedance : 4 ohms

Hoparlör ses kaynağına göre güçlü kalırsa (yani örneğin hoparlör 45Wrms, teyp 20Wrms) patlaması daha kolay olur çünkü sesi daha fazla açma gereği duyarsınız. Max seviyede dinlediğinizi de yazmışsınız, normal.

taktığım hoparlörün teknik özellikleri 45wrms sanırım, ama e120'nin orjinal teypinin çıkışını bilmiyorum internet üzerinden de bulamadım maalesef.

Burak geçmiş olsun patlayan hoparlöri değiştirmene gerek yok tamiri mümkün ama usta bir zanaatkar olması lazım geçenlerde ben yaptırdım çokta uygun fiyata geldi 35 TL'ye yaptırdım ve şuanda gümbür gümbür bas vuruyor.

Sağol abi. Bizim buralarda yaptırabilirsem yaptırmaya çalışacağım, kaliteli hoparlörler ve yaptırmaya değerler ama. Eğer teypin gücü yetmediği için patlıyorsa yeni bir teyp ile değiştirmek gerekecek sanırım. Yoksa yeniden patlayacak. Çıkamadım işin içinden. Dinlediğimiz sesten keyif alalım dedik, başımıza gelmeyen kalmadı :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 84000
  • Model Yılı: '07
  • 425 kere teşekkür etti
  • 307 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Aralık 14, 2020, 23:33:47 »
Teyip gucu kucuk hoparlor  gucu fazla olursa nasil patliyor anlamadim. Benim tam tersiydi evdeki muzik sisteminde patlattim..
E 12 corolla2007
Xp9 yaris2 2007

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Aralık 14, 2020, 23:48:07 »
Teyp gücü yetersiz kalınca kesmeye girer ve kare dalga göndermeye başlarsınız hoparlöre, ondan patlar. Teypler yaklaşık 15Wrms oluyor genelde.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 563 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Aralık 15, 2020, 12:00:08 »
teybi sadece yenile yeter veya çok yüksek seste dinleme.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 134 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Aralık 15, 2020, 13:37:23 »
Alperin dediği gibi, eğer kaynağınızın gücü düşük ise  yüksek watt RMS değerine sahip hoparlörden yüksek ses alamazsınız.  Kaynağınızın gücüne en yakın RMS değerli hoparlörden daha fazla ses alabilirsiniz.

27 watt RMS  çıkış gücüne sahip pioneer teybim ile amfisiz yaptığım denemelerde;  420 watt max, 60 watt rms değerine sahip pioneer  hoparlör,  650 Watt max, 100 watt rms değerine sahip pioneer hoparlörden  daha kaliteli,  daha yüksek ve daha hoş ses veriyordu. 
1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kilometre: 420000
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Aralık 15, 2020, 14:58:22 »
Sağol abi. Bizim buralarda yaptırabilirsem yaptırmaya çalışacağım, kaliteli hoparlörler ve yaptırmaya değerler ama. Eğer teypin gücü yetmediği için patlıyorsa yeni bir teyp ile değiştirmek gerekecek sanırım. Yoksa yeniden patlayacak. Çıkamadım işin içinden. Dinlediğimiz sesten keyif alalım dedik, başımıza gelmeyen kalmadı :D
Çevrendeki en yakın düğün dernek organizasyon işi yapanlara sor onlar bilirler çünkü onlarında ses sistemleri arada bızulabiliyor ve her dafasında sıfır ürün almıyorlar tamir yapılıyor,ben doblonun koltuk altı kendinden anfili subwoofer'unu tamir ettirdim ama anfisi bozuk çıktı bende direk bağladım şimdi sağ koltukta oturan alttan bas yiyor :rofl: süper oldu ama adam işin ehli ayakkabı tamircisi yani Köşker ama bu işi mükemmel yapıyor.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Aralık 15, 2020, 18:25:04 »
Burada, başka bir konuda da işlemiştik zamanında, özellikle derinlemesine ve detaylı şekilde müzik tınılarının olmasını isteyenler için SACD önemli bir sistem ve üreticilerden bunu pek görememek ilginç. Bu şekilde olunca, otomobilde en fazla ve sadece stereo müzik dinleniyor hoparlör sayısı çok olsa da. Hadi çevresel ve çok ayıda hoparlör kullanılmıyor, soundbar gibi sistemlerin de benzeri otomobillerde Sacd sistemler ile kullanılabilir.

Konuya dönersek, bazı markalarda hoparlör sargılarının nispeten daha kolay yandığını da duyuyordum. Yine Alper'in belirttiği durumu biraz zihinsel simülasyonla düşünmekte fayda var. Farazi olarak değiniyorum, hoparlörün sadece watt gibi değerleri değil, empedans gibi de değerleri vardır. Ayrıca hoparlör sargısına gönderilen akıma (ses oluşumu için) karşı hoparlör belli salınımlar gerçekleştirir. Burada hoparlörün salınım frekansı, gönderilen akımınkine uyumlu olmalıdır. Yoksa hoparlörün sargılarının mıknatıstan uzaklaşma ve geri gelme frekansları ile sargılara gönderilen akım frekansı uyuşmaz ve sargı henüz mıknatıstan geri gelemeden yeni bir akıma maruz kalabilir. Konu hakkında teknik bilgisi olanlar daha detaylı yorumlayacaktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Tıpkı Eski Filmler Gibisin Zamanına Göre İyiydin
  • Kilometre: 309280
  • 500 kere teşekkür etti
  • 705 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Aralık 15, 2020, 20:47:46 »
Herkese merhaba,yazıldığı gibi bir çok teknik detay var bağlantı esnasında +/- dikkat etmek gerekiyor. 2014 yılında 10 cm sony hoparlör aldım önlere taktım halen en ufak sorun olmadan çalışıyor 2 yıl gibi zaman geçti, arkalara 4 adet pioneer taktım onlar biraz göz kırpmaya başladı. Teypte 24 bit dac yazıyor orjinal CD olduğu zaman çok güzel ses alıyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 134 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Aralık 15, 2020, 23:48:02 »
Burada, başka bir konuda da işlemiştik zamanında, özellikle derinlemesine ve detaylı şekilde müzik tınılarının olmasını isteyenler için SACD önemli bir sistem ve üreticilerden bunu pek görememek ilginç. Bu şekilde olunca, otomobilde en fazla ve sadece stereo müzik dinleniyor hoparlör sayısı çok olsa da. Hadi çevresel ve çok ayıda hoparlör kullanılmıyor, soundbar gibi sistemlerin de benzeri otomobillerde Sacd sistemler ile kullanılabilir.

Konuya dönersek, bazı markalarda hoparlör sargılarının nispeten daha kolay yandığını da duyuyordum. Yine Alper'in belirttiği durumu biraz zihinsel simülasyonla düşünmekte fayda var. Farazi olarak değiniyorum, hoparlörün sadece watt gibi değerleri değil, empedans gibi de değerleri vardır. Ayrıca hoparlör sargısına gönderilen akıma (ses oluşumu için) karşı hoparlör belli salınımlar gerçekleştirir. Burada hoparlörün salınım frekansı, gönderilen akımınkine uyumlu olmalıdır. Yoksa hoparlörün sargılarının mıknatıstan uzaklaşma ve geri gelme frekansları ile sargılara gönderilen akım frekansı uyuşmaz ve sargı henüz mıknatıstan geri gelemeden yeni bir akıma maruz kalabilir. Konu hakkında teknik bilgisi olanlar daha detaylı yorumlayacaktır.

Hakan, hadi diyelim ki  oto teyp üreticileri  sinemadaki gibi çevresel ses verebilen yada SACD formatını okuyabilen teyp ürettiler.  Tamam belki dünyaca ünlü sanatçılar,  senfoni orkestraları gibi özel oluşumlar bu düzeyde müzik yapabilir ama,   ülkemizdeki sanatçılar, artık albümlerin bile sadece youtubeden yayınlandığı bu dönemde   bu teknolojide  müzik üretir mi sizce ?   
1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #16 : Aralık 16, 2020, 18:54:31 »
Herkese merhaba,yazıldığı gibi bir çok teknik detay var bağlantı esnasında +/- dikkat etmek gerekiyor. 2014 yılında 10 cm sony hoparlör aldım önlere taktım halen en ufak sorun olmadan çalışıyor 2 yıl gibi zaman geçti, arkalara 4 adet pioneer taktım onlar biraz göz kırpmaya başladı. Teypte 24 bit dac yazıyor orjinal CD olduğu zaman çok güzel ses alıyorum.
Dijital ses için. Flac formatında (lossless) tavsiye ederim o güzel tınılar için.
Hakan, hadi diyelim ki  oto teyp üreticileri  sinemadaki gibi çevresel ses verebilen yada SACD formatını okuyabilen teyp ürettiler.  Tamam belki dünyaca ünlü sanatçılar,  senfoni orkestraları gibi özel oluşumlar bu düzeyde müzik yapabilir ama,   ülkemizdeki sanatçılar, artık albümlerin bile sadece youtubeden yayınlandığı bu dönemde   bu teknolojide  müzik üretir mi sizce ?   
Tabi bu talep ile de ilgili Osman. Gerçi ben çok eki bazı albümlerin Sacd versiyonlarını da görüyorum, müziği Sacd'a uygun hale getirmişler. Ya da surround şekline çevrilenler de var az da olsa. Pink Floyd The Wall mesela.
Zeki Müren'in de bir parçasını derinlikli halde dinlemiştim (Sacd ya da surround değil ancak surround'a yakındı) ve gerçekten etkii çok farklı oluyor. Sanki aracın dışında konser var ve Zeki Müren orada söylüyor şarkıyı. Araçta müzik dinlerken biraz keyif almak lazım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 563 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Aralık 16, 2020, 19:12:04 »
Dijital ses için. Flac formatında (lossless) tavsiye ederim o güzel tınılar için.Tabi bu talep ile de ilgili Osman. Gerçi ben çok eki bazı albümlerin Sacd versiyonlarını da görüyorum, müziği Sacd'a uygun hale getirmişler. Ya da surround şekline çevrilenler de var az da olsa. Pink Floyd The Wall mesela.
Zeki Müren'in de bir parçasını derinlikli halde dinlemiştim (Sacd ya da surround değil ancak surround'a yakındı) ve gerçekten etkii çok farklı oluyor. Sanki aracın dışında konser var ve Zeki Müren orada söylüyor şarkıyı. Araçta müzik dinlerken biraz keyif almak lazım.
Selam Hakan,
Valla araca komple tesisat yaptırmıştım ama kötü yanı başka yerde gerçekten müzik dinlenmiyor :) bu arada ne kadar akustik çalışılırsa çalışılsın otomotilde bir yere kadar çünkü camlar var :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #18 : Aralık 17, 2020, 17:58:27 »
Selam Barış, eskiden araç bayisine gittiğimde kapıları kapatır, dış sesi incelerdim. Bazı araçlarda gerçekten fark ediyor. Hoparlörler de sarmalıyorsa ve hatta araç içi odaklanma ayarı varsa.
Bunu da ayrı bir konuda incelemek lazım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2372 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Aralık 18, 2020, 13:31:29 »
Alper ve Hakan abinin değindiği RMS ve Empedans konusu önemli, ülkemizde satılan OEM E12 kaset ve cd çalar ana ünitesi Matsushita üretimi, çok kaliteli bileşenlere sahip, yanlış hatırlamıyorsam 17W RMS/Ch gücüne sahip.

Kapı hoparlörlerini 45W RMS değerinde 2/3 yollu coaxial bir model ile değiştirecekseniz sony xm-s400d gibi ufak, ek güç girişi gerektirmeyen ve high output çıkışı olan bir amplifikatör kullanmanız yerinde olur, böylece hem rms karşılığını yakalayabilir, hem empedans toleransı sağlayabilir hem de ana üniteyi korumuş olursunuz, verdiğiniz paranın hakkını da fazlasıyla alırsınız.