Selam Arkadaşlar,
Önceki aracım VW Bora idi. 2005 model olmasına rağmen, hiç bir zaman 2013 corolla aracımdaki gibi yoldaki ufacık bozuklukları hissetmedim. Uzun yolda giderken , amortisörün çalışma frekansı darmış gibi hissettirirken, tümseklerden geçerken geniş bir çalışma aralığı varmış gibi konforlu hissettiriyor. çukurlardaki durum ise malesef çok fena.
Diğer yandan yoldaki tüm bozukları hissetmek, pütürlü yollarda sadece amortisörle mi ilgilidir?
Tekerleklerdeki her hareket gövdeye tepki olarak nasıl iletiliyor?
bildiğimi kadarıyla tekerlekler;
1- Salıncaklar-> ön travers --> araç şasesi
2- Amorsitörler -> amortisör takouzu --> amortisör kulesi
3- akslar -> şanzıman
şeklinde 3 farklı yerden bağlı.
Salıncaklar üzerinde titreşimi kesmek veya darbeyi hafifletmek için burçlar var.
Amortisörlerin bağlı olduğu amortisör takozları da lastik/kavçuk yapıda, darbe/titreşim sönümleyici görevi görüyor.
Tüm bunlarda sorun olduğunu varsayarsak, amortisörleri daha konforlu bir amortisörle değişmek, salıncak burçlarını ve/veya amortisör takozunu daha sönümleyici parçalar ile değiştirmek durumu değiştirir mi?
Özellikle amortisör takozu, Vw grubunda epey büyük kavçuk/lastik bir parça. Corolladaki öyle büyük değil gibi.
Hem arabaların süspansiyon sistemlerini biraz tanıyalım, hem muhabbet olsun, bilgimiz artsın diye konuyu açtım. Değerli fikirlerinizi bekliyorum.