Gönderen Konu: E210 Corolla Periyodik Bakım  (Okunma sayısı 137397 defa)

0 Üye ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
Ynt: E210 Corolla Periyodik Bakım
« Yanıtla #460 : Mart 15, 2022, 14:32:39 »
Lm 0w16 yag bakimindan sonraki 8000 km kullanilan yag bu sekilde sizinkiler nasil sanki cok az bi eksilme mevcut
https://imgyukle.com/i/EvMv0h

4000 km sonra benim aracın yağ rengi de aynı şekilde karardı. Tek sorun bakımları 15 bin km de yapılan hybrid araçlardan birine sahibim :)  yağım 0-16.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #460 : Mart 15, 2022, 14:32:39 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 2 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #461 : Mart 15, 2022, 15:41:17 »
Bakim malzemeleri tamam bide enjine flush aldim ne kadar siyah cikicak merak ediyorum
corolla 2017 advance 1.6 manuel 25K
corolla 2019 vision mds 1.6 10k...
Corolla 2021 dream mds 10k..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #462 : Mart 15, 2022, 15:57:16 »
Bakim malzemeleri tamam bide enjine flush aldim ne kadar siyah cikicak merak ediyorum

resimdeki siyah renkli yağ aslında saydam pakettir. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #463 : Mart 15, 2022, 16:02:52 »
Bende bu urunleri temin ettim , aracinizin bakimini kendiniz mi yapiyorsunuz ? Eger yapiyorsaniz flitre aparatini nerden almistiniz
https://imgyukle.com/f/2022/03/15/EzRCOM.jpg

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #464 : Mart 15, 2022, 18:43:55 »
Bende bu urunleri temin ettim
Ürünlerinizi temotodan temin etmişsiniz, sorun olmayacaktır. İnternette orjinal bakım malzemesi olsa bile tek elden ve güvenebileceğim yerden almayı ben de tercih ediyorum.

aracinizin bakimini kendiniz mi yapiyorsunuz ?
Benim aracım hybrid olduğundan servis bakımını şart görüyorum. Servis ile son görüştüğümde ( erzurum ) 0w20 toyota yağı kullandıklarını öğrendim. Toyotanın orjinal yağı kesinlikle değil. Hangi yağ markası modeli olduğunu bilmiyorum. Servis kendi yağımı getirmemin sakıncası olmadığını söyledi fakat not düşeceklermiş. Bu da demek oluyor ki motora birşey olursa senin yağını bahane ederiz, garantide sorun çıkartırız.
Benim aracın kullanım şartlarından mıdır yoksa benzinden mi bilmem yağım çok çabuk kararıyor. Aracın ilk yağını kendim değiştirme kararı aldım. Servis bakımını yaptıktan sonra yine kararma oldu. Hoşuma gitmedi. Bende ara bir bakım uydurdum. şimdi 30 bin bakımını servise gideceğim. Belki 5000 km geçmeden servis yağını motor içi temizleyici ile değiştireceğim.

Eger yapiyorsaniz flitre aparatini nerden almistiniz.
Ben internetten eskiden 30 tl ye satılan tel filtre sökme aparatı almıştım. Daha doğrusu arkadaşım almıştı ben üstüne kondum. Bakımda en zor kısım filtre sökmek olduğundan bu aparatın düzgün alınmasını tavsiye ederim. Servisler genelde son güçlerini bu filtreyi sıkmak için kullanıyor. fitilini de yağlamıyorlar. Zor sökülüyor.
Ben en son bakımda elimle sıktım ve 3/4 tur ( veya bir tur ) alet ile sıkıp bıraktım. Henüz gevşeme akıtma olmadı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #465 : Mart 15, 2022, 19:18:14 »
Ürünlerinizi temotodan temin etmişsiniz, sorun olmayacaktır. İnternette orjinal bakım malzemesi olsa bile tek elden ve güvenebileceğim yerden almayı ben de tercih ediyorum.
Benim aracım hybrid olduğundan servis bakımını şart görüyorum. Servis ile son görüştüğümde ( erzurum ) 0w20 toyota yağı kullandıklarını öğrendim. Toyotanın orjinal yağı kesinlikle değil. Hangi yağ markası modeli olduğunu bilmiyorum. Servis kendi yağımı getirmemin sakıncası olmadığını söyledi fakat not düşeceklermiş. Bu da demek oluyor ki motora birşey olursa senin yağını bahane ederiz, garantide sorun çıkartırız.
Benim aracın kullanım şartlarından mıdır yoksa benzinden mi bilmem yağım çok çabuk kararıyor. Aracın ilk yağını kendim değiştirme kararı aldım. Servis bakımını yaptıktan sonra yine kararma oldu. Hoşuma gitmedi. Bende ara bir bakım uydurdum. şimdi 30 bin bakımını servise gideceğim. Belki 5000 km geçmeden servis yağını motor içi temizleyici ile değiştireceğim.
Ben internetten eskiden 30 tl ye satılan tel filtre sökme aparatı almıştım. Daha doğrusu arkadaşım almıştı ben üstüne kondum. Bakımda en zor kısım filtre sökmek olduğundan bu aparatın düzgün alınmasını tavsiye ederim. Servisler genelde son güçlerini bu filtreyi sıkmak için kullanıyor. fitilini de yağlamıyorlar. Zor sökülüyor.
Ben en son bakımda elimle sıktım ve 3/4 tur ( veya bir tur ) alet ile sıkıp bıraktım. Henüz gevşeme akıtma olmadı.

Servisin tavirlarini sevmiyorum sanki cok bisey yapiyorlarmis gibi hem bekletiyorlar hemde kalitesi belli olmayan yagi asiri pahali satiyorlar , yag haric butun bakim parcalarini tem otodan aldim bence servisteki parcalardan daha kalitelidir , yagida mekatotodan lm 0w16 5lt 399 tl ye almistim

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #466 : Mart 22, 2022, 23:34:05 »
https://imgyukle.com/i/E3g9k8 10 bin bakiminda lm 0w16 yag kullanmistim , usta yagi fazla koymus yaklasik 1 lt yag bosaltmistim , suan arac 19 binde yag seviyesi buraya gelmis

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #467 : Mart 23, 2022, 00:12:59 »
https://imgyukle.com/i/E3g9k8 10 bin bakiminda lm 0w16 yag kullanmistim , usta yagi fazla koymus yaklasik 1 lt yag bosaltmistim , suan arac 19 binde yag seviyesi buraya gelmis
Kontrolü nasıl yaptınız Usta'nın fazla koyduğuna kanaatine vardınız?
Sıcak şekilde yapılan ölçümde yağ seviyesi fazla çıkabilir,motoru dinlendirip düz zeminde kontrol etmeniz lazım,siz tam seviyesinde olan yağı çekmiş olabilirsiniz,şuandaki seviyede 1 lt eksik gözüküyor.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #468 : Mart 23, 2022, 00:23:57 »
Kontrolü nasıl yaptınız Usta'nın fazla koyduğuna kanaatine vardınız?
Sıcak şekilde yapılan ölçümde yağ seviyesi fazla çıkabilir,motoru dinlendirip düz zeminde kontrol etmeniz lazım,siz tam seviyesinde olan yağı çekmiş olabilirsiniz,şuandaki seviyede 1 lt eksik gözüküyor.

Duz zeminde soguk motorda yag cubuguna baktigimda yag ust noktanin serce parmak kalinligi ustundeydi , bende buyuk şırınga yardimiyla yag cubugu borusundan yaklasik 1lt yag cektim ve ust noktaya gelmisti , farkli zamanlarda kontrol ettigimde ust cizgide oldugunu hatirliyorum , dun yag degisimi yaptim bakalim ilerleyen kilometrelerde eksilme olucak mi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #469 : Mart 23, 2022, 08:37:20 »
Duz zeminde soguk motorda yag cubuguna baktigimda yag ust noktanin serce parmak kalinligi ustundeydi , bende buyuk şırınga yardimiyla yag cubugu borusundan yaklasik 1lt yag cektim ve ust noktaya gelmisti , farkli zamanlarda kontrol ettigimde ust cizgide oldugunu hatirliyorum , dun yag degisimi yaptim bakalim ilerleyen kilometrelerde eksilme olucak mi
Yeni kasanın yağ çubuğu borusunda sıkıntı var kontrol yaparken çubuğa bulaşma oluyor,fazla gibi görmüş olabilirsiniz,bakımda aracın kitapçıkta yazan kadar yağ koyun yeterli sıfır araçta kaçak göçek olmadıkça yağ eksiltme olmaz.
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #470 : Mart 23, 2022, 12:29:57 »
Yeni kasanın yağ çubuğu borusunda sıkıntı var kontrol yaparken çubuğa bulaşma oluyor,fazla gibi görmüş olabilirsiniz,bakımda aracın kitapçıkta yazan kadar yağ koyun yeterli sıfır araçta kaçak göçek olmadıkça yağ eksiltme olmaz.

Sanirim 500ml civari yagi fazla cekmis olabilirim fakat niye yag seviyesi full gosterdi onu anlamadim , araci kullanip soguk motorda yag seviyesini kontrol ettigimde yine full gosteriyordu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 2020 Corolla Hybrid Dream
  • 174 kere teşekkür etti
  • 204 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #471 : Mart 25, 2022, 10:23:08 »
Sanirim 500ml civari yagi fazla cekmis olabilirim fakat niye yag seviyesi full gosterdi onu anlamadim , araci kullanip soguk motorda yag seviyesini kontrol ettigimde yine full gosteriyordu

Bu yanılgıya ben de düştüm. Soğuk motorda fazla yağ var gibi seviye gösteriyor. Ama sıcak motorda birkaç dk bekletip çubuğu çekince tam dolu seviyede gösteriyor. O yüzden daha hassas olmalı. Çubuk sıkıntılı yani

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #472 : Mart 25, 2022, 12:29:19 »
Bu yanılgıya ben de düştüm. Soğuk motorda fazla yağ var gibi seviye gösteriyor. Ama sıcak motorda birkaç dk bekletip çubuğu çekince tam dolu seviyede gösteriyor. O yüzden daha hassas olmalı. Çubuk sıkıntılı yani

Ölçüm soğuk motorda yapılmalı. Sıcak motor diye tabir edilen durumda supaplardaki yağlar ve pistonların hareketiyle etrafa bulaşmış yağlar tam süzülmediği için olduğundan az gösterir.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 174 kere teşekkür etti
« Yanıtla #473 : Mart 25, 2022, 22:12:45 »
Ölçüm soğuk motorda yapılmalı. Sıcak motor diye tabir edilen durumda supaplardaki yağlar ve pistonların hareketiyle etrafa bulaşmış yağlar tam süzülmediği için olduğundan az gösterir.

Kitap sıcak diyor

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Kilometre: 47000
  • Model Yılı: '19
  • 5 kere teşekkür etti
« Yanıtla #474 : Nisan 04, 2022, 14:37:22 »
Selamlar;

2019 1.8 Hybrid aracımıza geçen hafta içi (22.000 Km. de) 3. yıllık bakımını yaptırdık. Yağ-Polen filtresi ve Hybrid Toz filtresi değişimi yapıldı (1740 TL ödedim). Bakım yapılırken servisten arandım ve boğaz kelebeği temizliği önerdiler (400 TL gibi bir ücret söylendi). Temizlik kısmını kabul etmedim. Aracı teslim alırken  bir sonraki bakıma yaptırmamın iyi olacağı bilgisi verildi.

Buradan takip ettiğim kadarıyla rutin bakım işlemleri arasında boğaz kelebek temizliği yoktu. Yine burada boğaz kelebeği temizliği başlıklı bir konuda 20-30 Bin Km. de bir temizlik tavsiye edenler olmuş.

Boğaz temizliği işleminde bir aralık var mıdır?

Teşekkürlerimle.
Corolla Hybrid Dream (2019)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #475 : Nisan 04, 2022, 20:15:40 »
Selamlar;

2019 1.8 Hybrid aracımıza geçen hafta içi (22.000 Km. de) 3. yıllık bakımını yaptırdık. Yağ-Polen filtresi ve Hybrid Toz filtresi değişimi yapıldı (1740 TL ödedim). Bakım yapılırken servisten arandım ve boğaz kelebeği temizliği önerdiler (400 TL gibi bir ücret söylendi). Temizlik kısmını kabul etmedim. Aracı teslim alırken  bir sonraki bakıma yaptırmamın iyi olacağı bilgisi verildi.

Buradan takip ettiğim kadarıyla rutin bakım işlemleri arasında boğaz kelebek temizliği yoktu. Yine burada boğaz kelebeği temizliği başlıklı bir konuda 20-30 Bin Km. de bir temizlik tavsiye edenler olmuş.

Boğaz temizliği işleminde bir aralık var mıdır?

Teşekkürlerimle.
Boğaz kelebeği temizliği için rutin bir km aralığı yok,bu durum sizin araç kullanımınız ile alâkalı,aracı kullandığınız ortam kullanılan hava filtresi yıllık yapılan km aralığı ile alâkalı,arada bir boğaz kelebeği girişi hortum çıkarılarak kontrol edilmesinde fayda vardır,
Hybrit araçlarda daha çok kirlenme oluştuğu ile ilgili açıklamalar bulunuyor.
TOYOTA CORONA 3S FE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 174 kere teşekkür etti
« Yanıtla #476 : Nisan 04, 2022, 20:50:49 »
Noluyor ya hu, boğaz kelebek temizliği konusunu servisler nasıl açtı, kimler sorun yaşadı da bu temizliği yapma ihtiyacı hissedildi acaba

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • Kilometre: 47000
  • 5 kere teşekkür etti
« Yanıtla #477 : Nisan 05, 2022, 11:53:35 »
Cevaplarınız için teşekkür ederim.

Müsait bi zamanda kendim kontrol ederim diyeceğim ama arabanın yakıtı ve gidişinde bir sıkıntı da hissetmiyorum açıkçası. Artık seneye duruma göre yaptırıp yaptırmamaya karar veririm.
Corolla Hybrid Dream (2019)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • Kilometre: 26000
  • 3 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #478 : Nisan 10, 2022, 20:09:42 »
Motor yağının renk değişimiyle ilgili olarak endişe edenler için söylemek istediğim bir kaç şey var. Motor yağının renginin siyah olması motor yağınızın ömrünün dolduğu anlamına gelmez, motor yağının yapması gerektiği işi yaptığı anlamına gelir. Çünkü motor yağının kararmasına sebep olan şey yağın içinde bulunan katkı maddelerinin işlerini yapması, yani motor üzerinde oluşmaya başlayan pislikleri içlerine hapsetmeleridir. Kullanma kılavuzunda belirtilen aralıklarda yağ değişiminizi yaptırın, gerisini de kafanıza takmayın. Zira, motor yağınızın ne durumda olduğunu ne renginden, ne de sanayi ustalarının yaptığı gibi bir damla yağı işaret parmağı ve baş parmağıyla ovuşturup ne kadar kaygan olduğuna bakarak anlayabilirsiniz. Konuyla ilgili bir kaç yabancı kaynak bırakıyorum:

https://blog.amsoil.com/why-does-motor-oil-turn-black/

Alıntı
Oil darkness is not an indication of the condition of the oil itself. The detergents and dispersants in the oil are what causes it to darken as it is doing its job in cleaning the engine and carrying particulates to the oil filter.

The only surefire way to determine if the oil has reached the end of its service life is to perform oil analysis. Chemically analyzing an oil sample reveals the condition of the oil, the presence of contaminants, fuel dilution and so on. Several companies offer oil analysis services, including Oil Analyzers INC.

https://knowhow.napaonline.com/engine-oil-turns-black-dont-panic/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #479 : Nisan 11, 2022, 19:27:53 »
Motor yağının renk değişimiyle ilgili olarak endişe edenler için söylemek istediğim bir kaç şey var. Motor yağının renginin siyah olması motor yağınızın ömrünün dolduğu anlamına gelmez, motor yağının yapması gerektiği işi yaptığı anlamına gelir.

Motor yağ rengi ile değiştirme periyodu belirlenmez. Yağ ısıyı dağıttığı gibi motor içindeki kurumu da taşıyor.

Motor yağı içindeki farklı maddeler olur. Eskiden beridir biliyoruz ki yağ içine yanma sonucu oluşan gazlar, metaller hatta su bile girebiliyor. Bunları atmak için motor havalandırma sistemi var. Ama sadece uçucu maddeler için var. Büyük parçalar için filtre var. Fakat ikisi de bir yağın 1 yıldan fazla motor içinde kalması için veya uzun km gitmek için yeterli değil. Bu nedenle zaten 15 bin gibi kısa sayılacak aralıklarda yağ değişimi yapıyoruz.

Bir motor yağının rengi sadece içinde sönen maddeler ile değil ısınma nedeniyle de değişir. Uzun bayırlar, klima ile dur kalk trafik gibi koşullarda yağ daha çabuk kararır. Fakat turbo besleme bile olsa, yağı kapkara hale dahi getirse yine de yağlayıcılık özelliği bitmez.

Fakat azalır.

Bir yapı motor içine koyup marşa bastığınız anda yağın ömrü yavaş yavaş tükenir ve yağ özelliklerini kaybeder. Hassas bir şekilde seçtiğiniz motor yağının farklı bir yağ gibi davranmasını, ona dönüşmesini istemeyiz. Ben de bu nedenle bir ölçüt olarak yağın rengini baz alıyorum. Yağ karardığında strese girmiştir. Yağ karardığında içinde fazlaca kurum vardır. Böylece yağın renginden yağın durumunu ve motor koruyuculuk özelliğini kıyaslıyorum. Bir de hassas bir kullanıcı iseniz daha fazla km yapmadan yağı değiştirmek isteyebilirsiniz.