0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Merhaba arkadaşlar. 2019 model Corolla Hybrid aracımın ikinci yıl bakımını 25000 km'de geçtiğimiz hafta Çorum Toyota Plaza Şamlıoğlu'nda yaptırdım. Aracımın bakım kılavuzunda kullanılması tavsiye edilen 0w-16 yağı serviste temin edilemiyor olması sebebiyle kendim temin ettim. Yağ tercihim Liqui Moly'den yana oldu. Yetkili servisle randevu almak için yaptığım telefon görüşmesinde aracımda 0w-20 yağ kullanılmasını istemediğimi, bu yüzden yağı kendimin getireceğini söyledim. Bakım tarihçesine not düşmek kaydıyla bunu kabul edeceklerini söylediler. Randevu tarihinde yaptığım görüşme neticesinde "Yetkili servisin bakım kitapçığında belirtilmiş olan 0w-16 yağı temin etmemesi sebebiyle müşterinin getirmiş olduğu 0w-16 yağ kullanılmıştır." ibaresini bakım tarihçesine not düşüldü. Yapılan işlemler şunlar:Yağ filtresi değişimiHava filtresi değişimiHybrid batarya filtresi (Ellerinde mevcut olmadığı için değiştiremediler. Filtreyi sipariş ettirdim. Gözle yapılan kontrolde filtrenin iyi durumda olduğunu gördüler. Ben filtreyi elektrik süpürgesinde kendim yine de temizledim. Filtre siparişi verildi. Servise gelince değişimi yapılacak.)Polen filtresi değişimiFren hidroliği değişimiHybrid kontrolüBu işlemler + 1 yıllık Toyota yol yardım üyeliği için ödediğim ücret 1085TL.Gelelim yağ konusuna... Malum olduğunuz üzere internette satılan motor yağlarının sahte yağ çıktığına şahit olunabiliyor. Bu sebeple temin ettiğim yağın sahte olup olmadığını anlamak için orijinal Liqui Moly kutusunun üzerinde bulunması gereken orijinal lazer kesim kapak, yağın şişeleme tarihini gösteren kaliteli baskı, kutu üzerinde kapatılmış iğne deliği olmaması, kaliteli matbaa baskısı gibi noktalara dikkat ettim. Ayrıca kutuyu açıp yağın renginin açık sarı olduğunu gözle kontrol ettim. Bu da yetmedi, bir çay bardağının yarısını temin ettiğim yağla doldurup yağı derin dondurucuda -18 dereceye soğuttuktan sonra bu sıcaklık değerlerinde yağın akışkanlığına baktım. Sahte yağlar çoğunlukla ucuz olan 10w-40 yağ olması sebebiyle aynı testi elimde mevcut olan 10w-40 yağa da yaparak iki yağı karşılaştırdım. -18 derece temin ettiğim yağın akışkanlığı 10w-40'a göre çok daha iyiydi. Ancak bütün bunları yapıp yağın orijinal olduğuna emin olduktan sonra temin ettiğim yağın orijinal olduğundan emin olabildim. Servislerde 0w-16 yağ kullanılması için Toyota Türkiye'ye nasıl başvurabiliriz acaba?
Çok anlamam sizce 2020 1.6 benzinli aracım için bu yağ iyi bir tercih midir?https://m.trendyol.com/motul/8100-x-clean-efe-5w-30-sentetik-arac-yagi-5-lt-08-07-2021-uretim-p-69879289?boutiqueId=590969&merchantId=107179
Ufuk bey Aracım lpgli ve Servis 10.000 bakımında 5w30 yağ koydu. 0w40 ILSEC GF5 destekli bir yağ paylaşabilir isiniz?
Merhabalar yakın zamanda aracımın yağ bakımını yaptıracağım, merak ettiğim bir husus var. Konuyu takip ettiğimden beri yağ değişiminde hep motor iç temizleyicininde kullanılması tavsiye ediliyor. Bunun sebebi nedir her bakımda koyulması gerekli midir, bu işlem yapılmazsa ne gibi zararları olur?Not: Aracım henüz 3500 kmde.
bende 250bin kmde olan honda accord aracım için zamanında 1 kere kullanmıştım sonra satana kadar hiç kullanmadım(310binde sattım sattığım kişi ile irtibatım devam ediyordu en son 450bin kmdeydi) bir sorunda yaşamamıştım o yüzden bu kadar kısa aralıklarla değiştirmenin yada değiştirmemenin ne gibi zararları olur onu merak ediyorum. Sonuçta kendini kanıtlamış bir motordan bahsediyoruz. Daha önce kullandığım hiç bir corolla aracımda da kullanmamıştım ama acaba motorda bir değişiklikmi olduda bu katkıyı yapmak gerekiyor o yüzden merak ettim.
Sıfır araçlarda her bakımdan önce kullanılmasada 2 bakımda bir kullanılması iyi olur,Selman hocam sizin araç eğer 1.5 ise kesinlikle her bakımda kullanmanızı tavsiye ederim,direk enjeksiyonlu benzinli motorlar aynı dizeller gibi normalden fazla kurum biriktiriyor o yüzden her bakımda kullanmak sizin için iyi olur.
Hocam yıllardır araba kullanıyorum bu 2 bakımda bir kullanılması gerekliliği 10 sene önce değilde neden şimdi dillere düştü. Babam 2004 yılında sıfır corolla aldı ve hala kendisinde araç ilk zamanlar yetkili bayiye götürürdü bakımlara hiç böyle motor katkısı vs. yazılmazdı yada söylenmezdi. Şuan babamın aracı henüz 110 bin kmde ve şükür hiç bir sorunu olmadı ne bir çekiş kaybı var nede fazla yakıt harcıyor, motor tepkisi hala ilk günki gibi. Arkadaşımın 2016da sıfır aldığı E190 corolla var şuan 90 bin kmde ondada henüz bir sorunla karşılaşılmadı. Benimde elimden zamanında 2 adet corolla geçti onlarda da bakım yaptırırken hiç böyle şeyler söylenmedi, şimdi ne olduda koydurursan iyi olur deniliyor. 2002den beri aynı vvti motorun geliştirilmiş hali benim aracım. İlk çıktığında 110hp idi şuan 132 hp. Tamam illaki faydası vardır 50binde 100binde bir yaptırsan iyi olur denilse bir sorun yok ama her 10binde yada 20binde yapılmasının mantığını çözemiyorum.
Motor temizleyici kullanmak zorunlu değil. Kişisel tercihtir. Kullanıp da fayda gören de var. Faydası olmadı diyen de. Faydasını bizzat yaşadım. Bu durumu da yukarıda yazdım. Olayın biraz da ticari boyutu var. Bunu kullanmak sizin tercihiniz. Kullanmayıp da sorum yaşamayanlar da var, sizler gibi. Ne işe yarar denildi. Bizler de deneyimlerimizi ve görüp duyduklarımızı anlattık. Selamlar
Engine flush eskiden beri var ama halk arasında pek bilinen bişey değildi,servislerin ise şuanda bakım kalemine eklemelerinin sebebi kullandıkları yağ ile alakalı çünkü motorun gereksinimlerini karşılamıyor,diğer sebeb ise yeni nesil 1.5 dynamic force motoru direk enjeksiyonlu olduğu için normalden daha fazla kurum biriktiriyor üstüne bide kalitesiz yağ eklenirse motor iç temizliği elzem oluyor,Bu kurum birikintisi diğer markalarda ve turbolu motorlarda yine aynı o yüzden her bakımda motor iç temizliği yapmanızı tavsiye ederim.
Ümit Bey'in ne zaman 1.5 motorla ilgili bir yazısını okusam Toyota genel merkezi önünde kendimi yakasım geliyor valla Sanki bir ton para verip araba değil bela aldık başımıza valla Arabaya bir şey olacak diye ailecek binmiyoruz, otostopla işe gidip geliyoruz Teşekkürler Ümit Bey