0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Kışın kısa mesafede her iki yakıtta fazla yakacaksınız bundan kurtuluşunuz yok . Tekirdağ / merkez - 8 inci mekanize de askerlik yapmış biri olarak soğuğunu çok iyi bilirim . Sizin durum için 2-3 alternatif sunulabilir .1- araca hiç lpg almayıp benzinde kullanmak . 1 lt yakıt ile aracın kış şartlarında 10 km gideceğini düşünürsek . Günlük 1 litre yakıt ile gider gelirsiniz . Buda toplu taşıma parasına aracınızla hem de benzinle gitmiş gelmiş olursunuz . Kış boyu aracın yakıt sistemi rahatlamış yağlanmış olur .Bence iyi olur .2- Aracı mevcut şekliyle kullanmakBu sistem de de 5 km yolun 2 km si benzinde gidileceği düşünülürse 100 tl üzerinden 40 tl benzin / 60, tl lpg şeklinde alınır . Ortalama karma tüketiminiz benzine göre günlük 1-1,5 lira kadar tasarruf edersiniz . Ama kesinlikle fazlası olmaz . günlük 1 lira için değer mi orası sizin taktiriniz .3- Aracı hareket ettirmeden Lpg ye geçişi beklemek Aracı kapınızın önünde çalıştırınca lpg ye geçene kadar beklersiniz . Kapının önünde lpg ye geçtikten sonra hareket edersiniz . Hatta motor bölümü rampa yukarı bırakırsanız Lpg radyatörüne sıcak su daha hızlı ulaşacağından dolayı aracın lpg ye geçiş süresi daha da kısalır . Yukardaki hesap 30 / 70 şeklinde değişir . Günlük tasarrufunuz 1.5 tl ye çıkar .Benim yürüttüğüm mantık bu şekilde taktir size kalmış .
Burak bey aynı durum bende de var mesafe kısa olduğu için yolun nerdeyse yarısı benzinde gidiyor.Geçen ay 50 benzin-50 lpg aldım lpg önce bitti.Bu ay 40 benzin 60 lpg aldım benzin önce bitecek gibi.Çözüm alarak kendimce şöyle yapıyorum;sabah çalıştırdığımda hararet göstergesi ilk kutuya (bizde gösterge kutu kutu )çıkıncaya kadar devir 10000 lerde oluyor 3-5 dakka bekliyorum.Daha sonra yola çıkınca .300-500 m de lpg ye geçiyor.Çalıştırınca hemen yola çıksam devir 20-30 binde olacağı için yakıt illaki artacaktır.Tavsiyem araç biraz ısınana kadar rolantide bekleyip sonra haraket etmek.Hem aşınma hem yakıt rasarrufu olur.
Bisiklet!.İlla otomobil gerekiyorsa mümkün mertebe küçük hacimli motora sahip bir araç. Alternatif olarak, aküleri akşam şarjlı bırakılacak hybrid otomobil.Bu noktada değişiklik olmayacak ise, imkan varsa kapalı otopark.Kısa mesafede Lpg sisteminin araca vereceği fazladan ağırlık, bırakın tasarrufu, tam tersini daha yüksek maliyet dahi olabilir (şartlara göre hesaplanması gerekir)
Buradaki kısa mesafe eğer açık yolsa benzin derim, ama diğer yollarda lpg cevap veririm.Yokuşta, dur kalk trafikte, ışıkta, kasiste her türlü lpg az yakar. Motor hadi 1 km.de ısınsın. Geriye 5 km var.Otomatik araçların (tork konvertörlü) bu noktada güzelliği motorun çok daha hızlı ısınması. Şanzıman yağı ile motor soğutma suyu aynı radyatörde dolandığından çok çabuk ısınıyor.
Son 2 gündür dediğiniz gibi yapıyorum aracı çalıştırıyorum ve o ısınırken bende buğu yapmış camlarımı içten ve dıştan silmekle meşgul oluyorum ben işimi bitirip 0-500 metre gittiğimde araç lpg'ye geçmiş oluyor.Lpg'de kullanılacaksa en mantıklısı bu şekilde gibi geliyor hem araç soğuk motorla yola çıkmamış oluyor.Henüz araç kullanma konusunda acemi statüsünde olduğumdan dolayı soğuk kullanımdan çekiniyorum açıkçası.1 ve 3 bana uygun geliyor açıkcası.Yapıcağım 1.5 lire tasarruf için lpg ile uğraşmaya gerek yok sanki.2.seçeneği kullanırsam soğuk motorla yola çıkmış olurum ve bundanda mümkün mertebe kaçınıyorum ve şuan 3.yolu kullanıyorum.Abi bisiklet kullanmayı çok seviyorum ve kondisyonumda her gün 5-5 10km yolu bisiklet ile gidebilceğim seviyede lakin mevcut olan güzergahın yarısı yokuştan oluşuyor bir ilçeden diğer ilçeye gitmiş oluyorum ve sabahları hava gerçekten soğuk oluyor.Ayriyetten dönüşü düşünecek olursam iki ilçe arası mesafe 5 km olsa da bir otoban güzergahı kullanmam gerek ki buda işten gece çıktığımı düşünürsek biraz tehlikeli oluyor açıkçası.Mutlu abi yoldan bahsedecek olursam yarısı yokuş olan dur kalkları ve kırmızı ışıkları olan bir yol.Dediğin gibi lpg daha ekonomik ama hergün yapıcağım 1.5 lira tasarruf için lpgde binmeye değermi ondan emin değilim.