Gönderen Konu: Kısa Mesafede Lpg'mi Benzinmi?  (Okunma sayısı 6956 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 180000
  • Model Yılı: '05
  • 186 kere teşekkür etti
  • 251 kere teşekkür edildi
Kısa Mesafede Lpg'mi Benzinmi?
« : Aralık 27, 2018, 23:02:40 »
Merhabalar.Havaların soğumasıyla araçlarımız LPG'ye eskisinden daha uzun sürede geçmeye başladı (en azından bizim araç böyle). Artan toplu taşıma fiyatları sebebiyle işyerime arabayla gitmeye karar verdim.Evim ile işyerim arası mesafe 5-6 km arasında yani fazlasıyla kısa bir mesafe.Bu şekilde olunca da  ben yolun yarısını benzinde gitmiş oluyorum.Hal böyleyken  LPG'nin çok ekonomikliği olmuyor sanki. Hafta sonları zaten yine toplu taşıma kullanacağım yani demek istediğim araca 100 liralık benzin atmış olsam ne kadar zamanda biter 70 liralık LPG 30 liralık benzin atsam ne kadar sürede biter.Hem benzinle kullanmış olduğumda aracın parçaları da daha uzun sürede yıpranmış olacak ki bence uzun vadede benzinle binmek çok daha mantıklı geliyor.Sizce en iyi yakıt ekonomisi için nasıl bir yol izlemeliyim çok tecrübeli değilim LPG-Benzin kullanımı konusunda.Bu zamana kadar yakıt işi hep babamdaydı :D
Toyota Corolla 2002 1.4 Terra e120 Sedan (2015—)
Toyota Corolla 2005 1.6 Sol Hb (2024——)

Toyota Club Türkiye

Kısa Mesafede Lpg'mi Benzinmi?
« : Aralık 27, 2018, 23:02:40 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
Ynt: Kısa Mesafede Lpg'mi Benzinmi?
« Yanıtla #1 : Aralık 27, 2018, 23:24:50 »
Burak bey araçta hiç lpg takılmamış olsaydı taktırıp taktırmamak konusunda soru sorulabilirdi. Ama sizin araçta zaten sistem aktif kullanmanızda kullanmasanızda değişen bir şey olmayacak 5,6 km'lik yolda zaten son 2km'sinde lpgye geçer direk benzinde kullansanızda aynı şey olacak yakıttan yana bir tasarruf olacağını zannetmiyorum,diğer yorumunuzda devamlı benzinde kullanırsanız motor parçaları daha uzun ömürlü gider diyorsunuz hiç lpg takılmamış olsaydı evet daha uzun ömürlü olabilirdi yani ağacın bedenine kurt işlemiş yapacak birşey yok bu konuda zaten son 3 km yi hangi yakıtta giderseniz gidin her halükarda çok yakar çünkü daha motor çok soğuk e haliyle çok yakar.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 101000
  • Model Yılı: '08
  • 4 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 28, 2018, 16:54:46 »
Burak bey aynı durum bende de var mesafe kısa olduğu için yolun nerdeyse yarısı benzinde gidiyor.Geçen ay 50 benzin-50 lpg aldım lpg önce bitti.Bu ay 40 benzin 60 lpg aldım benzin önce bitecek gibi.
Çözüm alarak kendimce şöyle yapıyorum;sabah çalıştırdığımda hararet göstergesi ilk kutuya (bizde gösterge kutu kutu )çıkıncaya kadar devir 10000 lerde oluyor 3-5 dakka bekliyorum.Daha sonra yola çıkınca .300-500 m de lpg ye geçiyor.Çalıştırınca hemen yola çıksam devir 20-30 binde olacağı için yakıt illaki artacaktır.
Tavsiyem araç biraz ısınana kadar rolantide bekleyip sonra haraket etmek.Hem aşınma hem yakıt rasarrufu olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: '14
  • 230 kere teşekkür etti
  • 234 kere teşekkür edildi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • İYİLİK İYİDİR ...
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 930 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Aralık 28, 2018, 18:24:23 »
Kışın kısa mesafede her iki yakıtta fazla yakacaksınız bundan kurtuluşunuz yok . Tekirdağ / merkez  - 8 inci mekanize de askerlik yapmış biri olarak soğuğunu çok iyi bilirim . Sizin durum için  2-3 alternatif sunulabilir .

1- araca hiç lpg almayıp benzinde kullanmak .

1 lt yakıt ile aracın  kış şartlarında  10 km gideceğini düşünürsek . Günlük  1 litre yakıt ile gider gelirsiniz . Buda toplu taşıma parasına aracınızla hem de benzinle gitmiş gelmiş olursunuz . Kış boyu aracın yakıt sistemi rahatlamış yağlanmış olur .Bence iyi olur .

2- Aracı mevcut şekliyle kullanmak

Bu sistem de de  5 km yolun  2 km si benzinde gidileceği düşünülürse  100 tl üzerinden  40 tl benzin / 60, tl lpg şeklinde alınır . Ortalama karma tüketiminiz benzine göre günlük 1-1,5 lira kadar tasarruf edersiniz . Ama kesinlikle fazlası olmaz . günlük  1 lira için değer mi orası sizin taktiriniz .

3- Aracı hareket ettirmeden Lpg ye geçişi beklemek

Aracı kapınızın önünde çalıştırınca lpg ye geçene kadar beklersiniz . Kapının önünde lpg ye geçtikten sonra hareket edersiniz . Hatta motor bölümü rampa yukarı bırakırsanız Lpg radyatörüne sıcak su daha hızlı ulaşacağından dolayı aracın lpg ye geçiş süresi daha da kısalır .  Yukardaki hesap  30 / 70 şeklinde değişir . Günlük tasarrufunuz  1.5 tl ye çıkar .

Benim yürüttüğüm mantık bu şekilde taktir size kalmış .

BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Aralık 28, 2018, 18:42:33 »
Kışın kısa mesafede her iki yakıtta fazla yakacaksınız bundan kurtuluşunuz yok . Tekirdağ / merkez  - 8 inci mekanize de askerlik yapmış biri olarak soğuğunu çok iyi bilirim . Sizin durum için  2-3 alternatif sunulabilir .

1 lt yakıt ile aracın  kış şartlarında  10 km gideceğini düşünürsek . Günlük  1 litre yakıt ile gider gelirsiniz . Buda toplu taşıma parasına aracınızla hem de benzinle gitmiş gelmiş olursunuz . Kış boyu aracın yakıt sistemi rahatlamış yağlanmış olur .Bence iyi olur .

Bu sistem de de  5 km yolun  2 km si benzinde gidileceği düşünülürse  100 tl üzerinden  40 tl benzin / 60, tl lpg şeklinde alınır . Ortalama karma tüketiminiz benzine göre günlük 1-1,5 lira kadar tasarruf edersiniz . Ama kesinlikle fazlası olmaz . günlük  1 lira için değer mi orası sizin taktiriniz .

Aracı kapınızın önünde çalıştırınca lpg ye geçene kadar beklersiniz . Kapının önünde lpg ye geçtikten sonra hareket edersiniz . Hatta motor bölümü rampa yukarı bırakırsanız Lpg radyatörüne sıcak su daha hızlı ulaşacağından dolayı aracın lpg ye geçiş süresi daha da kısalır .  Yukardaki hesap  30 / 70 şeklinde değişir . Günlük tasarrufunuz  1.5 tl ye çıkar .

Yücel bey araç yerinde beklemede daha fazla yakar yolda yük altında daha çabuk ısınır bunun tek dezavantajı soğuk motorla yola çıkmak olur ,ikinci konu motor bölümünü yukarı aşağı yatay dikey hangi yönde bırakırsanız bırakın su regülatöre aynı Aralık'ta ulaşır sonuçta bütün araçlarda devirdaim pompası var ve istediğiniz yere o suyu basar,diğer bir konuda zaten motor yıllardır lpgye maruz kalmış daha bu aracı benzinde kullansanızda kullanmasanızda o LPG kanseri o motorun kara bağrında AP açık duruyor kaldıkı yakıt hattı kendini devamlı yağlar yani benzini belirli aralıklarla enjektörlere basar geri depoya getirir ve bu yolla soğutma sistemi uygular.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Aralık 28, 2018, 22:03:22 »
Bisiklet!.
İlla otomobil gerekiyorsa mümkün mertebe küçük hacimli motora sahip bir araç. Alternatif olarak, aküleri akşam şarjlı bırakılacak hybrid otomobil.
Bu noktada değişiklik olmayacak ise, imkan varsa kapalı otopark.
Kısa mesafede Lpg sisteminin araca vereceği fazladan ağırlık, bırakın tasarrufu, tam tersini daha yüksek maliyet dahi olabilir (şartlara göre hesaplanması gerekir)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3164 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Aralık 28, 2018, 22:07:00 »
Buradaki kısa mesafe eğer açık yolsa benzin derim, ama diğer yollarda lpg cevap veririm.
Yokuşta, dur kalk trafikte, ışıkta, kasiste her türlü lpg az yakar. Motor hadi 1 km.de ısınsın. Geriye 5 km var.

Otomatik araçların (tork konvertörlü) bu noktada güzelliği motorun çok daha hızlı ısınması. Şanzıman yağı ile motor soğutma suyu aynı radyatörde dolandığından çok çabuk ısınıyor.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 180000
  • Model Yılı: '05
  • 186 kere teşekkür etti
  • 251 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Aralık 28, 2018, 23:07:57 »
Burak bey aynı durum bende de var mesafe kısa olduğu için yolun nerdeyse yarısı benzinde gidiyor.Geçen ay 50 benzin-50 lpg aldım lpg önce bitti.Bu ay 40 benzin 60 lpg aldım benzin önce bitecek gibi.
Çözüm alarak kendimce şöyle yapıyorum;sabah çalıştırdığımda hararet göstergesi ilk kutuya (bizde gösterge kutu kutu )çıkıncaya kadar devir 10000 lerde oluyor 3-5 dakka bekliyorum.Daha sonra yola çıkınca .300-500 m de lpg ye geçiyor.Çalıştırınca hemen yola çıksam devir 20-30 binde olacağı için yakıt illaki artacaktır.
Tavsiyem araç biraz ısınana kadar rolantide bekleyip sonra haraket etmek.Hem aşınma hem yakıt rasarrufu olur.
Son 2 gündür dediğiniz gibi yapıyorum aracı çalıştırıyorum ve o ısınırken bende buğu yapmış camlarımı içten ve dıştan silmekle meşgul oluyorum ben işimi bitirip 0-500 metre gittiğimde araç lpg'ye geçmiş oluyor.Lpg'de kullanılacaksa en mantıklısı bu şekilde gibi geliyor hem araç soğuk motorla yola çıkmamış oluyor.Henüz araç kullanma konusunda acemi statüsünde olduğumdan dolayı soğuk kullanımdan çekiniyorum açıkçası.

1 ve 3 bana uygun geliyor açıkcası.Yapıcağım 1.5 lire tasarruf için lpg ile uğraşmaya gerek yok sanki.2.seçeneği kullanırsam soğuk motorla yola çıkmış olurum ve bundanda mümkün mertebe kaçınıyorum ve şuan 3.yolu kullanıyorum.

Bisiklet!.
İlla otomobil gerekiyorsa mümkün mertebe küçük hacimli motora sahip bir araç. Alternatif olarak, aküleri akşam şarjlı bırakılacak hybrid otomobil.
Bu noktada değişiklik olmayacak ise, imkan varsa kapalı otopark.
Kısa mesafede Lpg sisteminin araca vereceği fazladan ağırlık, bırakın tasarrufu, tam tersini daha yüksek maliyet dahi olabilir (şartlara göre hesaplanması gerekir)

Abi bisiklet kullanmayı çok seviyorum ve kondisyonumda her gün 5-5 10km yolu bisiklet ile gidebilceğim seviyede lakin mevcut olan güzergahın yarısı yokuştan oluşuyor bir ilçeden diğer ilçeye gitmiş oluyorum ve sabahları hava gerçekten soğuk oluyor.Ayriyetten dönüşü düşünecek olursam iki ilçe arası mesafe 5 km olsa da bir otoban güzergahı kullanmam gerek ki buda işten gece çıktığımı düşünürsek biraz tehlikeli oluyor açıkçası.

Buradaki kısa mesafe eğer açık yolsa benzin derim, ama diğer yollarda lpg cevap veririm.
Yokuşta, dur kalk trafikte, ışıkta, kasiste her türlü lpg az yakar. Motor hadi 1 km.de ısınsın. Geriye 5 km var.

Otomatik araçların (tork konvertörlü) bu noktada güzelliği motorun çok daha hızlı ısınması. Şanzıman yağı ile motor soğutma suyu aynı radyatörde dolandığından çok çabuk ısınıyor.

Mutlu abi yoldan bahsedecek olursam yarısı yokuş olan dur kalkları ve kırmızı ışıkları olan bir yol.Dediğin gibi lpg daha ekonomik ama hergün yapıcağım 1.5 lira tasarruf için lpgde binmeye değermi ondan emin değilim.

Toyota Corolla 2002 1.4 Terra e120 Sedan (2015—)
Toyota Corolla 2005 1.6 Sol Hb (2024——)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3164 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Aralık 28, 2018, 23:15:28 »
Son 2 gündür dediğiniz gibi yapıyorum aracı çalıştırıyorum ve o ısınırken bende buğu yapmış camlarımı içten ve dıştan silmekle meşgul oluyorum ben işimi bitirip 0-500 metre gittiğimde araç lpg'ye geçmiş oluyor.Lpg'de kullanılacaksa en mantıklısı bu şekilde gibi geliyor hem araç soğuk motorla yola çıkmamış oluyor.Henüz araç kullanma konusunda acemi statüsünde olduğumdan dolayı soğuk kullanımdan çekiniyorum açıkçası.

1 ve 3 bana uygun geliyor açıkcası.Yapıcağım 1.5 lire tasarruf için lpg ile uğraşmaya gerek yok sanki.2.seçeneği kullanırsam soğuk motorla yola çıkmış olurum ve bundanda mümkün mertebe kaçınıyorum ve şuan 3.yolu kullanıyorum.

Abi bisiklet kullanmayı çok seviyorum ve kondisyonumda her gün 5-5 10km yolu bisiklet ile gidebilceğim seviyede lakin mevcut olan güzergahın yarısı yokuştan oluşuyor bir ilçeden diğer ilçeye gitmiş oluyorum ve sabahları hava gerçekten soğuk oluyor.Ayriyetten dönüşü düşünecek olursam iki ilçe arası mesafe 5 km olsa da bir otoban güzergahı kullanmam gerek ki buda işten gece çıktığımı düşünürsek biraz tehlikeli oluyor açıkçası.

Mutlu abi yoldan bahsedecek olursam yarısı yokuş olan dur kalkları ve kırmızı ışıkları olan bir yol.Dediğin gibi lpg daha ekonomik ama hergün yapıcağım 1.5 lira tasarruf için lpgde binmeye değermi ondan emin değilim.

Birike birike dağ olur. Dene bakalım 1 depo gaz ile ne kadar gidiyorsun, ne kadar benzin yiyor. Yarım depo benzinle sırf benzinle kaç km gidiyorsun. 1.5 tl çıkmaz bence.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Aralık 30, 2018, 12:15:33 »
Elektrikli bisikletler de var, hatta kimileri modifiye ediyor ve ilginç hale gelebiliyor Burak. Tabi iş kıyafeti, soğuk, yol şartları önemli.

Bazı araçlarda egzoz sistemi tasarımı, motor yağının nispeten çabuk ısınmasını sağlayabiliyor. Keza 4 küsur lt motor yağı alan motor ile, 3 küsur lt alan arasında da farklar tahmin edilebilir.

Aslında yokuş çok olan yerler için en ideali, araçlara rejeneratif fren ve kapasitör eklenmesi. Dur-kalk ve rampa için çok önemli faydaları olacaktır.

Senin durumda, motor bölümünün mazgal üstüne gelmemesine (parkta), rüzgar korumalı noktada, mümkünse en azından motor bölümü bırandası etkili olacaktır. Araç spekifasyonuna uygun, ancak nispeten çabuk ısınan yağ da araştırabilirsin.