Gönderen Konu: Türkiye ve Avrupa'da ''Bayan'' Olmak  (Okunma sayısı 1085 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
Türkiye ve Avrupa'da ''Bayan'' Olmak
« : Mart 16, 2009, 17:23:33 »
  Selam.
 Size izninizle HaberTürk internet sitesi kaynaklı bir haberi aktarayım. Aslında Türkiye'nin ve dolayısı ile Türkiye Toplumununda geldiği kültürde, özünde, bayanların toplumdaki yeri erkeklerle aynı seviyede idi, son yıllarda bazı noksanlıklar gözüksede.

''Avrupa Birliği cinsiyetçi olduğu gerekçesiyle "Miss" ve "Mrs" hitaplarının yasaklanmasına karar verdi.

Daily Mail'in haberini göre, evli ve bekar kadınları ayırmak için kullanılan bu hitap tarzlarını siyaseten yanlış bulan AB liderleri, "toplumsal cinsiyet açısından yansız" bir dil oluşturmak için rehber yayımladı.

Rehberde, Avrupalı politikacılardan kadınların medeni durumlarını belirten bu kelimeleri kullanmaktan kaçırmalarını istendi.

Buna göre çeşitli dillerdeki "Madame ve Mademoiselle", "Frau ve Fraeulein" ve "Senora ve Senorita" gibi kelimeler artık kullanılmayacak.

Bu standart kelimeler yerine Avrupalı milletvekillerinden kadınlara isimleriyle hitap etmeleri istendi.

Avrupa Parlamentosu Genel Sekreterliği tarafından gönderilen yeni rehberde ayrıca, sonuna cinsiyeti belli eden sözcüklerin eklendiği kelimelerin de kullanılmaması istendi. Bunlar arasında devlet adamı anlamına gelen "statesmen" ve sonunda erkek anlamına gelen bir ek bulunan "sportmen" kelimeleri bulunuyor.

Rehberde, devlet adamı yerine siyasi lider sözünün kullanılması önerilirken, cinsiyeti belli eden "policeman" ve "policewomen" yerine sadece polis görevlisi sözünün kullanılması tavsiye ediliyor. Hostes yerine uçuş görevlisi tabirinin kullanılması rehberde tavsiye edilen kelimeler arasında.''

Toyota Club Türkiye

Türkiye ve Avrupa'da ''Bayan'' Olmak
« : Mart 16, 2009, 17:23:33 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
Ynt: Türkiye ve Avrupa'da ''Bayan'' Olmak
« Yanıtla #1 : Mart 16, 2009, 17:31:27 »
Çok doğru bir karar. AB'yi alkışlıyorum. Ben zaten yabancı bayanlarla konuşma ve yazışmalarımda Mrs ve Miss yerine hep Ms. kullanmışımdır. Onlar da zaten bu durumdan rahatsız idiler. Geç de olsa düzeltmeleri çok iyi.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • No pain no gain...
  • Kan Grubu: 0+
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Mart 16, 2009, 17:36:06 »
Atatürk AB'nin şimdi yaptığı değişikliği harf devriminden sonra yapmış. O dönem Fransızcadaki gibi ayırım yaptırmak istemişler kelimede, böyle çağdışılık olmaz diye kabul etmemiş...
1982 Land Rover Series III 88 inch SWB hobi aracı
2009 Peugeot 207 1.4 Trendy 90 hp hanımın aracı
2011 Citröen C4 1.6 e-Hdi 112 hp şirket aracı

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Mart 16, 2009, 17:42:56 »
Kadina kadin demeyecek miyiz yani? :P

Turkce'de kullandigimiz Bey, Hanim gibi niteleme ekleri de herhalde sakincali bu duruma gore. Ayse Hanim demek yerine yasina basina bakmadan Ayse diye hitap edecegiz demek ki. 75 yasindaki sahsa Ayse diye hitap edecegiz.  Ya da 'mudire' olan Nazmiye 'Hanim'a Nazmiye diye hitap edecegiz. Mudire demek de zaten cinsiyetci oluyor bu goruse gore. Bizdeki isimler bile cinsiyetci. Adil-Adile, Nazim-Nazmiye, Seref, Serife vb....  :D
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #4 : Mart 16, 2009, 17:43:35 »
Çok doğru bir karar. AB'yi alkışlıyorum. Ben zaten yabancı bayanlarla konuşma ve yazışmalarımda Mrs ve Miss yerine hep Ms. kullanmışımdır. Onlar da zaten bu durumdan rahatsız idiler. Geç de olsa düzeltmeleri çok iyi.
Atatürk AB'nin şimdi yaptığı değişikliği harf devriminden sonra yapmış. O dönem Fransızcadaki gibi ayırım yaptırmak istemişler kelimede, böyle çağdışılık olmaz diye kabul etmemiş...
  :alkis:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Mart 16, 2009, 18:18:30 »
Kadina kadin demeyecek miyiz yani? :P

Turkce'de kullandigimiz Bey, Hanim gibi niteleme ekleri de herhalde sakincali bu duruma gore. Ayse Hanim demek yerine yasina basina bakmadan Ayse diye hitap edecegiz demek ki. 75 yasindaki sahsa Ayse diye hitap edecegiz.  Ya da 'mudire' olan Nazmiye 'Hanim'a Nazmiye diye hitap edecegiz. Mudire demek de zaten cinsiyetci oluyor bu goruse gore. Bizdeki isimler bile cinsiyetci. Adil-Adile, Nazim-Nazmiye, Seref, Serife vb....  :D

İnsanlara "Sayın ..." diyerek soyadlarıyla hitap edersek bu sorun ortadan kalkar :)
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Mart 16, 2009, 18:23:58 »
Tamam, 'sayin Nazmiye', 'sayin Ayse'...

'Nasilsiniz sayin Ayse?'

'Iyiyim sayin Hulya, anneniz sayin Serife nasillar?'

:P

Burasi tamam da isimler ne olacak/ Adile Nasit, ne diyecegiz? 'Mudire' kelimesini gomecek miyiz? Gerci 'hemsire' erkek gorevliler icin de kullaniliyor ya... :D

Soyadlari kismini ikinci okuyusumda farkettim. O daha mantikli, ama yine de temelli bir degisiklik. 'Sayin Kocyigit, yumurtanizi nasil istersiniz, rafadan mi?'
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #7 : Mart 17, 2009, 07:52:29 »
  Ama bir bayana (yaşı kaç olursa olsun) Hanımefendi demek bence Teyze, Abla demekten çok daha nazikçe ve güzel. Bu küçük görünen naziklikler yayıldığında nezihlik, huzur, medeniyet artar.
 En basitinden ''İyi Günler'' bile çok az kullanılır oldu malesef.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • No pain no gain...
  • Kan Grubu: 0+
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Mart 17, 2009, 08:30:03 »
İngilizlere soğuk derler, Türklere misafirperver derler...İngilterede kaldım 1 sene kadar. Belediye otobüslerine binerken şöför "iyi günler" diyor, inerken "güle güle" diyor. Belediye otobüslerine evcil köpekler girebiliyor. İşin garibi köpeklerden bile medeniyet fışkırıyor :D :D :D, hayvan (ayıp olacak hayvan demek ama) kafayı çevirip yanındaki adama bile bakmıyor...
Türkiyede belediye otobüs şöförüne iyi günler desen adamı tımarhaneye koyarlar...Ayrıca ben rahmetli olan köpeğimi otobüse bindirsem herhalde 6 kişiyi birden ısırırdı...
1982 Land Rover Series III 88 inch SWB hobi aracı
2009 Peugeot 207 1.4 Trendy 90 hp hanımın aracı
2011 Citröen C4 1.6 e-Hdi 112 hp şirket aracı

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #9 : Mart 17, 2009, 08:40:27 »
  Malesef çok doğru Umut.
 Yine bir şey dikkatimi çekiyor (olmaması lazım ama gerçekten böyle, bunu yapanlar utansın) sokak Köpekleri görüyorum, trafikte karşıdan karşıya geçerken etrafa, trafiğe bakıyorlar. Bunu ya da trafikte yapması gerekeni yapmayan o kadar çok insan görüyorum ki.
 Burada bende bazen adamı insan yerine koyup iyi günler diyorum (çoğunluğu) höd höd bakıyor sanki yabancı bir dil konuşmuşum gibi. Misafirperverlik sanırım sadece yabancılara karşı. :)
 Not: Gerçi turistik yerlerde beni türkçe bilmiyor zannedip çok kazıklamaya çalışırlar. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • Araç: Corona
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Mart 17, 2009, 11:11:15 »
Mr ile Mrs arasındaki ayrımı kaldıracaklarını sanmıyorum.
Bence Mrs ile Miss arasındaki ayrımı kaldırıyorlardır.. (evli ve bekar kadınları ayıran)
Zaten ikisinin yerine kullanılabilen Ms vardı..
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac