Gönderen Konu: Fren Diski ve Porya bilyası ilişkisi  (Okunma sayısı 5434 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 175000
  • Model Yılı: '03
  • 2 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
Fren Diski ve Porya bilyası ilişkisi
« : Temmuz 18, 2018, 12:29:00 »
2003 Model corolla e12 kasa aracımın 7-8 ay önce ön tekerlerin porya rulmanlarını değiştirdim.Bu rulmanları değiştirdikten sonra hızlı giderken frenleme esnasında titremeler olmaya başladı.Sonra diskleri torna makinasında taşlatıp öyle denedik gene düzelmedi.En sonunda diskleri aracın üstünde tornalayan bir makina ile tornalattık ve sorun çözüldü.Fakat diski bu denemeler sonucunda baya inceldi.Bu rulmanları değiştirirken tornada milimetrik hata oluyor anlaşılan.en güzeli porya ile rulmanı bütün halinde komple değiştirmek.sanırım servisler öyle yapıyormuş.Şimdi 2 adet ön fren diski ve balataları TRW olarak değiştirdim.sıfır diski araca takıp aracın üstünde tornalattım.Şimdi titreme filan yok.

Toyota Club Türkiye

Fren Diski ve Porya bilyası ilişkisi
« : Temmuz 18, 2018, 12:29:00 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2373 kere teşekkür edildi
Ynt: Fren Diski ve Porya bilyası ilişkisi
« Yanıtla #1 : Temmuz 18, 2018, 12:36:58 »
E12 araçlarda porya rulmanı bildiğiniz üzere press ile poryaya sabitleniyor, bu sabitleme işlemi sırasında poryanın konik kısmı yağlanarak rulmanın, "rulman press aparatı" ile (rulman eksenini kaçırmadan) montajı yapılması gerekli, aksi takdirde rulmanın eksenel kayıklık ile montajı sonucu rulman yataklarında salgı yada porya'da eğiklik meydana gelebiliyor, doğru bir işçilik ile montajı yapılır ise porya ile birlikte değişime gerek kalmaz, zaten poryayı da yeni alsanız yine kötü bir işçilik ile elinizde ya bozuk yada çok yakında bozulacak bir ikiliye sahip olmuş olursunuz,

Dinamik torna işlemi sorununuzu çözmüş gibi görünebilir ancak bu bir çözüm değil, disk tornalama ise mecburi olunmadığı yada "paso alma" kıvamında olmadığı sürece pek tavsiye ettiğimiz bir işlem değil ancak ülkemizdeki maliyetler sebebi ile en çok tercih edilen yöntem, şayet ortada dinamik torna ile hissiyatını kaybettiğiniz bir salgı var ise bir süre sonra yeniden başlayacağına emin olabilirsiniz :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Temmuz 18, 2018, 12:40:33 »
Teker rulmanı (bilya) değişimi sırasında bilyayı presli olduğu için keserek çıkarırlar işlemi yapan tornacı işin ehli değilse poryayı zedeleyebilir ve yeni bilyayı çakmadan önce yerini güzel temizleyip taşlamazsa dediğiniz sıkıntılar olabilir ve yine disk torna işlemi yapılmadan önce tel fırça makinesi ile göbeğinde biriken pas tortu ve kalıntılar temizlenmeli ve makinaya öyle bağlanmalı aksi halde tornalama yanlış ölçülerde olur ve birşeye yaramaz zamanında şaft istavrozlarını değiştirdiğimde buna benzer sıkıntı olmuştu araç titriyordu diferansiyel ustasına gittiğimde içini temizlenmeden çakıyorlar ondan oluyor demişti kendisi değişimi yaptı ve yıllarca sıkıntısız bindim geçmiş olsun sizin yaptırdığınız sistem diski foryaya uydurmak bütün esprisi o kadar çok geçmiş olsun

Mesaj Birleştirildi: Temmuz 18, 2018, 12:43:08
@Ufuk Sönmez (16363) bey yine uzman görüşü nü döktürdü MAŞALLAH
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 66 kere teşekkür etti
  • 254 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Temmuz 18, 2018, 22:58:00 »
Ustana bu videoyu izlet  gevur bak ne kadar basitmiş gibi akıcı bilinçli çalışıyor

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 175000
  • Model Yılı: '03
  • 2 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Temmuz 19, 2018, 12:31:11 »
Ufuk bey bir süre sonra gene titreme yaparsa arabayı satarım artık.Sıfır diski tornalatmak nasıl ağrıma gitti anlatamam.En sonunda tornacıyı dövecem o olacak.Rulmanları değiştirirken hatalı işçilik yaptı muhtemelen.Ustalara karışırsan da kıl müşteri oluyorsun,karışmazsan yarım yamalak oluyor.İşin içinden çıkılmıyor.Adım atsan masraf.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2373 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Temmuz 19, 2018, 13:25:41 »
İşinden emin olduğunuz ustaya karışmamak gerekli, işinden emin olmayan adama da hiç bulaşmamak gerek, bir iki kar ettim sanırken acısı büyük oluyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 136 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Temmuz 19, 2018, 15:33:05 »
Bu konuyu okuyunca 10.000 km sonra tekrar disk değiştirdiğim  günler aklıma geldi.

Aynen bende teker rulmanını değiştirmiştim.  Ancak ondan çok sonraları (muhtemelen 8-10.000 km sonra)  direksiyondaki titreme nedeniyle fren disklerini ve balataları sıfır değiştirdim, Daha 10.000 km olmadan yine titremeye başladı, dediler ki diskler sıcakken arabayı yıkamışsın (öyle bir şey yok). Sonra tekrar yeni disk ve balata aldım yine değiştirdim, bu sefer daha 4-5.000 km olmadan yine titremeler, en son artık tornalattırdım diskleri yaklaşık 1-2.000 km olmuştur  şu an iyi gibi  bakalım. 

Sizin konuyu okuyunca  acaba dedim benim bu başıma gelenler de teker rulmanını değiştirmiş olmamdan ve bu iş iyi yapılmadığından olabilir mi?
1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -