Gönderen Konu: Otomatik vites araçlarda normal rölanti değerleri kaçtır?  (Okunma sayısı 27885 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
arkadaşlar aracım 99 model corolla ot. vites. bildiğimiz şu eski otomatiklerden. şimdi rölanti düz vites arabalarda boşta iken bakılan değer. viteste iken durma gibi durum olmadığı için onlarda problem değil, ama bizim otomatiklerde vites d konumunda iken rölanti kaç olmalı. daha doğrusu böyle bir standart var mı? ben bir kaç rölanti sorunu yaşadım ve sonunda kendi kafama göre ayarlattırdım çünkü sanayide ustalar otomatikten pek anlamıyorlar. çünkü usta p konumuna göre ayar yapıyor, ancak vites d ye alınca araba yüklendiği için rölanti 200-300 devir kadar düşüyor. bu da titremeye sebep oluyor, hatta p deki değer çok düşükse istop etmeye kadar gidiyor.

ben motor sıcakken ayarlattım. şu an için p de iken 1100 d de iken 800 civarı değerler.

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
Ynt: Otomatik vites araçlarda normal rölanti değerleri kaçtır?
« Yanıtla #1 : Şubat 14, 2009, 08:38:40 »
Boşta ve parkta 1000 rpm normal değer zaten. Duraklamalarda ayağınız frende ve vites 'D' konumundayken aracın titremesi normal bir durum. Bence rolantiyi yükseltmek yerine duraklamalarda vitesi boşa alın.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Şubat 14, 2009, 11:30:31 »
P'de soğuk iken 1100 normal olsa da sıcakken daha düşük 900 civarı olması lazım.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 180
  • Model Yılı: '14
  • 175 kere teşekkür etti
  • 129 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Şubat 14, 2009, 11:47:16 »
Rölanti devri; bir motorun boşta iken, devir daim, şarj dinamosu gibi ekipmanları da rahatça çalıştırabileceği en düşük devirdir. Yani bunun ayarı boşta iken yapılmalıdır. Normalde otomatik vitesli araçlarda, vites D konumundayken ve fren basılıyken, ayağınızı frenden kaldırdığınızda araç, düz yoldaysa eğer, çok yavaş olarak hareket etmeye başlar. Karbüratörlü tip araçlarda da bu böyleydi benim tecrübe ettiğim. Sizin aracınız '99 model ve tahminim elektronik motor kontrol ünitesine sahip. Elektronik motor kontrol üniteleri, klima gibi ekipmanlar çalıştırıldığında, doğal olarak rölantiden daha aşağılara düşen motor devrini sabit tutabilecek şekilde programlıdırlar. Bana kalırsa işin bu yönünü de araştırın.
Bir de rölanti ayarı sıcak motorda yapılmalıdır. Soğuk motorda jikle devrededir veya elektronik motor kontrol ünitesine sahip olanlar soğuk motoru zengin karışımla çalıştırırlar. Bu nedenle soğuk motorda yapılacak rölanti ayarları yanıltıcı olabilir.
İYİ şoför, herhangi bir durumda, iki şoförden birinin durması, ya da yavaşlaması gerekiyorsa, 'Hak, kural' falan demeden, ilk davranan, arabasının kaderini başkasına bırakmayandır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • If it is not Boeing, I am not going... ;)
    • ToyotaClubTr Facebook Sayfası
  • Araç: Prius
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '10
  • 2 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Şubat 14, 2009, 13:10:37 »
 Hamdi bey sizin aracınızın tam olarak olması gereken değeri net bilmiyorum. Fakat otomatik vitesli araçlar düz viteslilere göre 100d/d daha yüksek rölantiye ayarlanır. Sebebi de rampalarda geri kaymasını engellemek ve araç "d" konumunda iken rölantinin çok düşüp kabin içinde zırıltılar oluşmasını önlemektir.
Toyota Prius 1.8 Premium Hybrid

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #5 : Şubat 14, 2009, 14:47:28 »
Uğur Akar Bey,

aracım elektronik motor kontrol ünitesine sahip mi bilmiyorum, bunu nasıl anlayabilirim onu da bilmiyorum açıkçası ve ondan kaynaklanan bir sorun varsa da sanırım yetkili servis dışında anlamak pek mümkün değildir. bu sıralar havalar çok soğuk seyretmiyor zaten, o yüzden jikle devreye girmiyor. havalar soğukken jikle otomatik devreye girdiği için araç 1100 gibi başlayıp, ısındıkça rölanti düşüyordu, şimdi dediğim gibi ustanın lafını dinlemedim ve araç titremeyecek şekilde sıcakken ayarlattım. havalar yine soğuk olduğunda sanırım 1300 gibi falan başlayacaktır motor.

bir ara acaba soğutma sisteminde mi problem var diye düşündüm. çünkü sadece şehir içinde iken bu sorun oluyordu, uzun yolda basıp gidince hararet yarıya kadar çıkmıyor sadece bir miktar yukarı kalkıyor gösterge. daha önce başka ararba tecrübem de olmadığı için normal olanı bilmiyorum ve en ufak sorunları çözmek bile aslında böylece zor hale geliyor. siz uzun yolda giderken hararet göstergesi yine yarıya kadar çıkıyor mu mesela?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #6 : Şubat 14, 2009, 14:49:00 »
Hamdi bey sizin aracınızın tam olarak olması gereken değeri net bilmiyorum. Fakat otomatik vitesli araçlar düz viteslilere göre 100d/d daha yüksek rölantiye ayarlanır. Sebebi de rampalarda geri kaymasını engellemek ve araç "d" konumunda iken rölantinin çok düşüp kabin içinde zırıltılar oluşmasını önlemektir.

pusat bey size de teşekkür ederim. ben de dediğiniz gibi otomatiklerde biraz daha yüksek olması gerekir diye düşünüyordum. çok dik olmadıkça rampalarda geri kayma olmuyor. düz yolda hafif hızla zaten ilerliyor frene basmadıkça.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Şubat 14, 2009, 14:55:48 »
Uğur Akar Bey,

aracım elektronik motor kontrol ünitesine sahip mi bilmiyorum, bunu nasıl anlayabilirim onu da bilmiyorum açıkçası ve ondan kaynaklanan bir sorun varsa da sanırım yetkili servis dışında anlamak pek mümkün değildir. bu sıralar havalar çok soğuk seyretmiyor zaten, o yüzden jikle devreye girmiyor. havalar soğukken jikle otomatik devreye girdiği için araç 1100 gibi başlayıp, ısındıkça rölanti düşüyordu, şimdi dediğim gibi ustanın lafını dinlemedim ve araç titremeyecek şekilde sıcakken ayarlattım. havalar yine soğuk olduğunda sanırım 1300 gibi falan başlayacaktır motor.

Sizin aracınız büyük ihtimalle elektronik kontrollüdür. Çünkü 99 model (yuvarlak farlı) araçlarda otomatik vites seçeneği 1,3 terra ve 1,6 terra ve sol modellerinde mevcut. Sizin aracınızın karbüratörlü olan modellerinde otomatik vites seçeneği yok. Dolayısıyla aracınız kesinlike elektronik kontrollü enjeksiyon yakıt sistemine sahip.
 Fakat enjeksiyonlu aracınıza ne şekilde rölanti ayarı yapıyorlar bunu öğrenmek gerek. Çünkü rölanti ayarı yapmak için herhangi bir kelebek vs. olmuyor enjeksiyonlu araçlarda. O yüzden çok da verimli sonuçlar alınmıyor yapılan rölanti ayarlarından.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Şubat 14, 2009, 15:06:20 »
Pusat, otomotakilerde zamanlama ayari nasil yapilir Pusat? Isik falan satiyorlar bu ayari yapmak icin.O kadar zor mu acaba ayarlamak?
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Şubat 14, 2009, 15:07:09 »
Boşta ve parkta 1000 rpm normal değer zaten. Duraklamalarda ayağınız frende ve vites 'D' konumundayken aracın titremesi normal bir durum. Bence rolantiyi yükseltmek yerine duraklamalarda vitesi boşa alın.

Duraklamalar uzun oldugu zamanlar ben Park'a aliyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Şubat 14, 2009, 15:09:23 »
Pusat, otomotakilerde zamanlama ayari nasil yapilir Pusat? Isik falan satiyorlar bu ayari yapmak icin.O kadar zor mu acaba ayarlamak?
Zamanlamadan kastın avans ayarı mı Ahmet abi?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Şubat 14, 2009, 15:14:08 »
Timing adjustment diye geciyor Ingilizce'de. 5-10-15 gibi rakamlar var. Kayisin uzerindeki metal bir kisimda. 10 olmasi gerekiyormus falan... Avans ayari mi acaba? Yavaslatilirsa yeteri kadar benzin gitmiyor ve arac rolantide tekliyor, hizlandirilirsa cok benzin yakiyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #12 : Şubat 14, 2009, 15:18:27 »
Duraklamalar uzun oldugu zamanlar ben Park'a aliyorum.

duraklamalar uzun olunca parka almak  mantıklı tamam. ama sıkışık trafikte manuel araba gibi ikide bir n ye almak da zor iş. otomatik kullanmanın bir anlamı kalmıyor o zaman. ayrıca manuel gibi boş vites kullanmanın sağlıklı olmadığını söylüyor bir çok kimse.

yeri gelmişken kafama takılan bir şey daha var. p ile n tamamen aynı şeyler değil. mesela p de bıraktığın zaman el frenini çekmemene rağmen araba belli bir aralıkta sallanabiliyor ama, geri kaçmıyor fazla öyle değil mi? dik rampada denemedim ama hafif eğimli yerlerde öyle gibi geldi. yolda giderken boşa atar gibi p ye atsak heralde bi sakatlık doğar yani?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Şubat 14, 2009, 15:24:40 »
Aman Hamdi kardes, sakin hareket halindeyken Park'a atmayi deneme. Park'ta el freni kullanmaya bile gerek yok. Hatta ben el freninin hic kullanmiyorum. Neutral/bos ise adi uzerinde, sanzuman gucu tekerleklere aktarmiyor.Tekerlekler bosta.Durana kadar gider.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #14 : Şubat 14, 2009, 15:29:31 »
Aman Hamdi kardes, sakin hareket halindeyken Park'a atmayi deneme. Park'ta el freni kullanmaya bile gerek yok. Hatta ben el freninin hic kullanmiyorum. Neutral/bos ise adi uzerinde, sanzuman gucu tekerleklere aktarmiyor.Tekerlekler bosta.Durana kadar gider.

:D heheh yok atacak değilim de olayın mantığını merak ediyorum emin olmak istedim sadece. aslında daha kafamda bir sürü soru var. mesela 3 üncü vitese gidiyorsun 100 le falan. 1 e çektin 2 ye çekeyim derken yanlışlıkla. orada devir aşırı fazla artacağı için kötü şeyler olabilir. bunu engelleyen bir sistem var mı araçlarımızda?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Şubat 14, 2009, 15:31:14 »
Pusat'a sormak lazim. :) Ama ben hareket halindeyken sadece D (drive)'yi kullaniyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2007 Auris 1.6 Elegant - 5 İleri Mekanik
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 131000
  • Model Yılı: '07
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Şubat 14, 2009, 15:33:33 »
Evet, İsmail Bey'in söylediği gibi, boşa almak otomatik vitesin ömrünü bayağı uzatıyormuş, zaten arızaların çoğu ağır trafikte devamlı D pozisyonunda bekletilmekten (özellikle yokuş yukarı durumlarda) kaynaklandığını söylüyor mekanik ustaları.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Şubat 14, 2009, 15:39:43 »
 Evet abi ateşleme zaman avansı bahsettiğin şey. Avans tabancasını krank kasnağındaki çentikle kasnak kapağının üstündeki yazan 0 - 5 - 10 - 15 gibi değerlere getirmek suretiyle oluyor. Bunu da distribütörü rotör yada avans yönüne çevirmekle gerçekleştirebiliyoruz. Bunun manası da piston üst ölü noktaya çıkmadan 5 - 10 - 15 yada 20 derece önce ateşleme başlatmak manasına geliyor.
 Ateşleme zamanı eğer gereken değerlerde değilse yani zamanında ateşleme yapılamıyorsa bu hem yakıt tüketimine hem performans düşüklüğüne hemde konforsuz sürüşe neden olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür etti
« Yanıtla #18 : Şubat 14, 2009, 15:52:33 »
:D heheh yok atacak değilim de olayın mantığını merak ediyorum emin olmak istedim sadece. aslında daha kafamda bir sürü soru var. mesela 3 üncü vitese gidiyorsun 100 le falan. 1 e çektin 2 ye çekeyim derken yanlışlıkla. orada devir aşırı fazla artacağı için kötü şeyler olabilir. bunu engelleyen bir sistem var mı araçlarımızda?

Abi işin özeti şöyle. Şimdiki otomatik vitesli araçlarda ECT(Elektronic Controll Transmision) var. Bu şanzımanlar adından da anlaşılacağı gibi elektronik destekli. Bahsettiğiniz gibi aşırı yüklenmelere izin verilmiyor bu şanzımanlarda, sistem korumaya almak için istenilen vites değişimini gerçekleştimiyor.
 Ama ECT tip şanzımanlar 2002 ve sonrası Corolla'larda kullanılmaya başlandı. Daha önceki Corolla'larda sizin aracınızda dahil olmak üzere tamamen mekanik ve hidrolik bir yapıya sahip. ECT'liler gibi bir korumaya sahip değiiler. Dolayısıyla bu tür bi durumda şanzımanı dağıtmak denilen olay kaçınılmaz olur.
 Ayrıca N ile P konumları aynı gibi görünselerde farklı amaca hizmet ederler. N konumu "Nötr" boş vites demek. Şanzımandaki gücü tekerleklere aktarmaz. P "Park" konumunda ise gene tekerleklere güç aktarılmaz fakat mekanik olarak aracın tekerleklerini kilitlemeye sağlar. Bir nevi el freni gibi. Şanzıman çıkışındaki dişlileri kilitlemek suretiyle aracın hareket etmesini engellemeyi sağlar. Aracı P konumuna aldıktan sonra bi miktar hareket etmesi ise bahsi geçen mekanik dişlillerin birbirne kilitleninceye kadar geçen sürede ettiği harekettir.
 Ayrıca küçük bi not daha; otomatik vitesli araçlarda motor çalışmadığı sürece vites oluşmaz. Ancak motor çalışır ve şanzımanın yağ pompasına hareket verilirse vitesler oluşur.
 Dolayısıyla düz vites mantığıyla nasıl olsa viteste bırakıyorum diye D yada başka bir konuma bırakmayın. Araç boştaymış gibi çeker gider bunu da kısaca belirtmiş olayım.
 Zaten güncel bütün araçlarda aracı P konumuna almadan kontak anahtarını çıkarmaya müsade etmiyor. Bunun tek sebebi bu güvenlik önlemdiri.
 Pusat

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #19 : Şubat 14, 2009, 17:16:06 »
evet zaten p ve n haricinde bir viteste kontak çevirirsen hiç bir şey olmuyor. sadece bu ikisinde çalışıyor.